2739: Med viss möda

Med viss möda genomkämpar jag dagen; förkyld i hals och näsa kan jag bara gå på halvfart. Därför blir dagens bidrag en bild av ett verk av Carl Fredrik Reuterswärd som nu visas på Moderna i Malmö. Jag har aldrig varit fullt entusiastisk för CFR. Men det finns sådant som är oemotståndligt, t ex när den unge CFR med sig själv som auktionsförrättare ropade ut en gädda på Moderna. Lars Hillersberg vann budgivningen med det geniala budet ”Danmark!”.

Bilden nedan visar ”Holken” den i mitt tycke mest fascinerande skulpturen på utställningen. Men så är det inte heller riktigt meningen att den skall vara skulptur. Istället är det en behållare för en laser projiceras via hålet. Laserkonsten var på den tiden det här gjordes väldigt modernt men idag är det helt bedagat. Dock ”Holken” består.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2739: Med viss möda

 1. Per skriver:

  LV
  Var budet ”Danmark” bara ett lagom nonsensord i tidens anda, eller hade det en faktisk betydelse? – som jag inte fattar.

 2. Lars Vilks skriver:

  Det sägs att det var ett spontant utrop från en något överförfriskad Hillersberg.

 3. Per skriver:

  Ej svar på min fråga. Spontant eller inte, hade ett någon innebörd som gick att förstå?

 4. CeDe skriver:

  Men hallå Per -sitter du vid en middag och en något förfriskad gäst ställer sig upp och håller ett kryptiskt tal så kan du väl inte förvänta dig att din bordsgranne ska kunna ge dig en förklaring.

 5. Per skriver:

  CD
  Näe kanske det. Men jag är lite intresserad av konsten under det tidiga 60talet och undrade bara om LV kunde sätta in Hillersbergs utrop i ett konsthistoriskt sammanhang. ”Nysurrealism” el. dyl. Speciellt som LV klassificerade det som ”genialiskt”.

 6. Lars Vilks skriver:

  Det tror jag inte. Jag har alltid utgått ifrån den estetiska kraften i svaret. Helt oväntat och vad skulle vara bättre?

 7. Per skriver:

  LV
  Jag gillar ditt svar. Estetik är viktigt. Vidare innebörd får sväva fritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.