2738: Att stå upp för idealisterna

En upplyftande och klurig rubrik bjuder Aftonbladet på, signerad av Jonna Sima: ”Sverige måste skärpa stödet till IS-krigare ’IS-kalifatet föll i helgen’”. Nå Sima skall inte ge upp hoppet. Med svensk skärpning kan säkert krigarna rycka ut till nya halshuggningar och kalifatisk nystart. Skulle inte ett kalifatprojekt i t ex Angered vara bra för både mångkultur och integration?

Eljest lär oss Oisin Cantwell i samband med domen mot Elin Erson:

”Historien lär oss att civil olydnad stundom varit förutsättning för utveckling. Frihetsrörelser, kvinnokamp, miljöaktivism har bidragit till viktiga samhällsförändringar.

Rosa Parks bröt mot lagen då hon som svart vägrade att ge sin plats på bussen till en vit man. Ett drygt år senare kom den amerikanska högsta domstolen fram till att staten Alabamas bussegregation var olaglig.

Nej, Elin Ersson är ingen ny Rosa Parks. Men hon stod upp för en fråga som hon anser vara viktig.

Fler borde stå upp för det de tror på.” (Aftonbladet)

Lite väl förbehållslöst eftersom man nog får anta att Cantwell utgår ifrån vad han anser man bör stå upp för. Eller är det lika salvelsefullt med troende på den extrema högersidan? Cantwell är gärna inne på det juridiska och om det här fallet skriver han:

”Ersson hindrade planet för att hon ansåg det vara fel att utvisa en person till ett land som befinner sig i krig. Det går att finna stöd i den internationella juridiken för den hållningen.”

Är det en ren vilseledning? Jag har svårt att tro att den internationella juridiken skulle acceptera att någon hindrar ett flygplan från att starta.

Erssons insats blev inte så lyckad. Bortsett från att hon kämpade för en skurk är handlingen skäligen banal eftersom avvisningsaktioner sker i parti och minut. En välavvägd aktion kan bli en framgång där straffet spelar en obetydlig roll. Jag tänker t ex på Ladislaus Horatius (1954-2019) som 1993 drog i nödbromsen på X2000 för att framhäva sin uppfattning om att världen inte bör hasta fram mot okända mål. Den händelsen blev hans genombrott och eviga igenkänningsmärke.

Även jag har bidragit till genren med byggandet av Nimis och Arx på naturreservat. Den första renderade mig 25 dagsböter, den andra 100 (Ersson värderades till 60). I förlängningen får man nog säga att resultatet blev lyckat. Protesterna var vilda i början. Hatiska motståndare finns det fortfarande men det positiva genomslaget har blivit överväldigande. Så när som på länsstyrelsen, den drivkraft som håller verket levande som konstverk.

Det här inlägget postades i Nimis, politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2738: Att stå upp för idealisterna

 1. Ludvig K skriver:

  Kanske kommer man minnas vår tid som eran då man skulle stå upp för så mycket, och så sällan lyckades stå upp för något på riktigt.

 2. CeDe skriver:

  Var finns Allah nu när kalifatet krackelerat – den store guden som ska kunna fixa allt för sina trogna.
  Varför ropas det nu om hjälp från de otrognas konsulat???????????

 3. CeDe skriver:

  Kanske räcker det inte med fem böner om dagen längre. Dags att dubbla insatsen?

 4. DanTor skriver:

  CeDe och -” Dags att dubbla insatsen?” redan 5ggr är tydligen förmycket dessa 5ggr-ers harju drivit-på med predik-våld sedan sisådär 500 eK utan större framgång bidde endast svår retardation, åter och återigen, av dessas egen livsmiljö.
  I morkret och det finns tydligen sedan årtionde tebax hos dem ett resonemang angående utbildning som grund för utveckling, oberoenden, en insikt om sedvanlig osjälvisk hygglighet mot omgivningen utanför deegna4ra väggarna, oavsett.

  Påtal om utbildning om att mota retardation, Minister Fru Strandhäll och National-socialism och att föda, förvisso, vissa barn och hur vardet-nu och var det icke Muammar Kaddafi som utvecklade saken relation 1500-år av misslyckande hos sina 5ggr-ers och istället satsa på övertag via, livmodern. Nope dessa blir ej vissa barn och sorteras därmed ej under Fru Strandhälls vy.

 5. CeDe skriver:

  Ett tips till socialministern kan vara att ta rygg på en sjuksköterska i region Skåne.
  Genom dataintrång på en gynmottagning kom han åt journaler över sina kvinnliga släktingar i hopp om att kunna utläsa deras oskuldsstatus och förhindra att otrogna göra sig besvär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.