2737: När normbrytningen blir norm

I konsten bryter man ofta normerna. Eller egentligen brukade man. Idag åser vi visserligen en form för normbrott som jag vid flera tillfällen har berört: Representationen och den ideologiska hållningen har fått status som konstkvalitet. Ett bra exempel är Frans Josef Peterssons recension av Gilbert & George på Moderna (Aftonbladet). G & G har fel ideologisk inställning och Petersson är djupt indignerad över att det inte förekommer några kvinnor i deras bilder. Inte rätt nog således. G & G följer inte tidens rekommenderade ”normbrytning” som naturligtvis inte längre är någon egentlig normbrytning utan ett inpass som Se-vad-jag-gör-rätt. Några goda exempel på hur kulturarbetarna anstränger sig till det yttersta finner man i en artikel i Världen idag. Det gäller att vränga till det så att ingen skugga skall falla på fel ställe.

Hanif Bali intar alltmer scenen som politikens provokatör. Hans uttalande om kvinnorna i IS skapade en våg av indignation. Inte för saken i sig, ty saken i sig är de upprörda inte särskilt intresserade av, utan ”tonen”. I varje fall har raden av obehagskännare ett utmärkt estetiskt värde, konsten ligger långt efter. (Nyheter idag). Bali har tagit tillfället i akt att flytta sin position från det minimala twitterutrymmet till en bredare debattartikel (Aftonbladet). På ett eller annat sätt kan alla vara nöjda.

Det här inlägget postades i Konstkritik, politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2737: När normbrytningen blir norm

 1. Mer eller Mindre skriver:

  Världen Idag är en lämplig avvikande nyhetskälla som kastar en särskild belysning på mörkret i miljöpartipressens monopol. Fox News behövs också för allsidig kost. Victor Hanson Davis har en initierad USA-bevakning, Ledarsidorna och Klimatupplysningen hanterar politik och forskning, Jinge levererar pålitliga fake news i koncentrat, sen behöver man bara AB och Expressen för spelreklamen, med Åsa som höftskynke. DN och SvD då? De är väldigt tunna, och ska ha betalt för sina åsikter. De för sig som Tingsten och Lagercrantz, men golvet svämmar över av Björn Wiman.

  Hanif Bali är vår tids Alexander Bard. Underhållningsvärdet när farisséerna blir upprörda är inte obetydligt, att se Herr Balis originalinlägg behövs inte. Messian är toppen, twitter är botten, ute hackar redan gröngölingen i trädstammen. Det är drag under galoscherna på moderaterna, de går alltså bakåt. Moonwalk. Hur ska skadan teaterdirektörens sonson gjort dem ens beräknas? Och hanteras? Folk skrattar redan åt Herr Flaskaxel, han ser löjlig ut innan han öppnat munnen. Uttalanden gör allt värre. Fram med pärlhalsbanden igen, och räta på ryggarna!

 2. CeDe skriver:

  IS-överlevarna ser inga problem med att bli välkomnade hem. Våldet de varit med om är helt ok eftersom det är förenligt med islam.

 3. killeri skriver:

  Det handlar nog inte så mycket om IS grymheter som att Hanif Bali är höger och således per definition ond.
  I Sverige finns som bekant ingen höger och finns den i utlandet som lägger man till -extremist eller i mer välvilliga fall, -populist.

 4. Mer eller Mindre skriver:

  IS är normbrytare. Normerna är kristna.

 5. Jor-El skriver:

  Hanif Bali begår värdegrundsbrott. Det offentliga Sveriges idiom om ’alla människors lika värde’ ryker all världens väg. Han gör det oförlåtliga övertrampet att värdera människor utifrån deras handlingar, hemska tanke. Att dom han uttalar sig om dessutom är kvinnor bränner till lite extra.
  Jag hoppas att han snart lämnar knapptryckarlegionärerna i nygammelnya Moderaterna bakom sig. Jag tror han i så fall kommer ta några procentenheter väljarstöd med sig vart han än flyttar, om han fortsätter inom partipolitiken.
  En frisk fläkt bland politiska AI-robotar som Annie Lööf…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.