2736: När förebilderna bleknar

Det verkar vara på tiden att göra upp med Foucaulthegemonin. Teorier är vanligtvis fruktbara under en viss tid. När de dominerar diskursen och utgör fundamentet i ett väl inövat paradigm pressar man snart ut de sista dropparna av möjligheter. De sociala konstruktionerna är naturligtvis något som kommer att fortsatt ha betydelse men misstaget att göra allt till sociala konstruktioner var bara spännande under en kort och revolutionär postmodernism. På lärosätena är Foucault en dogm genom vilken praktiskt taget allt skall passera i relativismens namn.  Johan Lundberg skriver om saken på Timbro. Foucaultanhängarna kan utan större svårigheter dra sin forskning till aktivism. Ett exempel är Mattias Gardell vars forskningarna alltid slår fast en tilltagande rasism och islamofobi (SvT).

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2736: När förebilderna bleknar

 1. CeDe skriver:

  Det finns ingen islamofobi då ordet fobi betyder något obefogat.
  Att vara på sin vakt mot en ickedemokratisk politisk ideologi förklädd till religion är i högsta grad relevant.

  Mattias Gardell är en stor komiker som anser att det nu uppblossande radikalt nationalistiska engagemanget är ett långt större hot än de ständigt pågående islamska aktiviteterna för ett globalt övertagande.

 2. Ateisten skriver:

  Jag kan glädja CeDe med att språkrådet godkänt ”islamofobi” eftersom det förekommer ofta. Jag har även klagat hos vederbörande myndighet att poliser och jurister använder ”målsägande” som beteckning på en mördad person men fått avslag. En klen tröst är att GW Persson alltid säger ”offer”

 3. CeDe skriver:

  Det finns många uttryck som användes ofta men det gör de inte mer relevanta för det.

  Islam får finna sig i att bli ifrågasatt.

 4. mohammad skriver:

  Ateisten går som vanligt bort sig i juridiken – så länge brott inte är föremål för domstolsprövning kan brottsoffer aldrig betecknas som målsägande.

  Kriminolog GW är således och förvisso en alltför klen tröst i de juridiska sammanhangen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.