2724: Bland våra estetiska ismer

Skånes konstförening var för inte så länge sedan en traditionell konstförening. Men så kom den postmoderna omställningen till Internationell Samtidskonst. Föreningen förstod så småningom att man måste följa med och det har man gjort med besked. I paketet ingår naturligtvis politiska ställningstagande som framförs med en imponerande ensidighet. Det ingår också att ha föreläsningar som följer upp de angelägna utopierna. På tisdag den 29 januari är det dags för Athena Farrokhzad och Merima Dizdarevi?, de ingår i en serie ”som fokuserar på utforskningar och upprättelser genom attvisa upp starka röster som skapat och skapar störningar i de övergripandeEuropa-centrerade och västcentriska diskurser om historia och nutid.”

Låter detsom väl inkörda skidspår? Jo, som det heter, ”så skall det låta”. Och det kommer mera: ”de tar upp sina erfarenheter och kritik av Europa. Tillhörighet ,äganderätt, skiftande diskurser diskuteras tillsammans med omskrivningen av en historia som genljuds av rösterna bortom gravarna där samtid och dåtid filtreras genom deras politiska kroppar. De två författarna kommer att ge krafttill en konversation som aldrig verkar finna ett slut.”

Ännu mera godis kan läsas på hemsidan.

Athena Farrokhzad är särdeles aggressiv och har retat upp många av dem som är lite mindre betuttade i det vita västerlandets fruktansvärda synder. Det är dock tämligen onödigt att hetsa upp sig. Farrokhzad har skapat en kraftfull profil med en lite speciell estetik. Och eftersom hennes skådespel och diktande sker i salongerna är det en teater som åtminstone jag inte kan annat än att applådera. Att vara någon med skarp identitet är inte lätt i våra dagar.

Det här inlägget postades i Föreläsningar, politik. Bokmärk permalänken.

22 svar på 2724: Bland våra estetiska ismer

 1. minnesdagen skriver:

  Athena Farrokhzad är väldigt mycket bad ass. Som sagan om förintelsen. Dra på så mycket det går.
  Läste om Madeleine Albright i DNs lördagsbilaga. Kanske är hon en av Athena Farrokhzads förebilder. Madeleine, som varit en politisk hök med en topposition i den absoluta makteliten, påstår att hon varit helt ovetande om sin släktbakgrund ändå till 58 års ålder. Kan man ta ett sådant påstående, från en så mäktig och politiskt medveten person, på minsta allvar ?

 2. CeDe skriver:

  Man ger inte för att få, man ger för glädjen att få ge.

 3. Oban skriver:

  Ett besök på det lokala biblioteket visar tio skärmar från Forum för levande historia med det europeiska judehatets historia. Det är numera litet till omfånget, skärmserien är helt korrekt, men landar i Nordfront, några hundra minnesdagar med råtthjärna bak tättsittande grisögon.

  Inte ett ord om Medinas judar, Muhammeds stölder från den judiska religionen, transmuterad till arabisk imperialism, islams tusenåriga förföljelser i alla vädersträck, tvångskonvertering och mord på judarna först, sen alla andra. Inte ett ord om stormuftin av Jerusalem och Hitler, muslimska nazistbaljoner på östfronten. Varning för judehat, men inte ett ord om varifrån smittan numera kommer. De tyska soldaterna tog slut på östfronten, men det finns miljoner somalier, araber, iranier, afghaner, tjetjener, uzbeker. Det finns miljoner muslimer som uppfostrats till judehatare. Islam nämns inte en enda gång.

  Nu bor de här. Vad trevligt. Vi betalar. Vad snälla vi är. Och klimatsmarta.

 4. Ulf skriver:

  Signaturen”Minnesdagen” kallar Förintelsen för en saga. Tänk så underbart om Förintelsen verkligen bara hade varit en saga och inga judar hade mördats.
  Alla dessa människor som fick möta döden efter att ha utstått misshandel, våldtäkt och svält hade då istället levt långa och fulla liv.

  Är det inte tråkigt Lars att RH skall förknippas med sådana inlägg som det ”Minnesdagen” skrev här ovan?

 5. minnesdagen skriver:

  Ja, historia är något som kan granskas kritiskt och kräver bevis. Det religiösa, det som förbjuder kritiska tankar, är inte historia. Onda tröttsamma sagor.

 6. Från Graven skriver:

  Ulf försöker smeta förintelseförnekelse på Vilks.

  Men Ulf missar (struntar i, snarare) alla konsekventa bemötanden av minnesdagen som gjorts av Lars Vilks och andra här på forumet.

  Du är en misslyckad komiker, Ulf.

 7. Ulf skriver:

  ”Från Graven” som vill göra det till ett brott att leva som jude i Sverige påstår att det är jag som ger Lars Vilks dåligt rykte genom att stå upp för historiska sanningar och grundläggande mänskliga rättigheter.

  Om någon är en misslyckad komiker så är det antisemiten ”Från Graven”.

 8. Från Graven skriver:

  Obedövad skäktning av djur och omskärelse av spädbarn bör förbjudas – Ja!

 9. Jor-El skriver:

  Ulf får fortsätta att fantisera om Vilks som PK-anpassad konstnär med värdegrundssäkrat kommentarsfält. Alla är ju ’antisemiter’ ändå i slutet av dagen, så associationsskulden består.

 10. Lars Vilks skriver:

  Ulf, vem förknippar utom du?

 11. Från Graven skriver:

  Under hela Ulfs (Olas) misslyckade tid här på Vilks.net så har jag inte sett honom lyfta ett finger för att ta debatten med minnesdagen. Det har Ola lämnat åt andra – för att sedan försöka smeta förintelseförnekelse på forumet.

 12. Ulf skriver:

  Frågan om vem eller vilka som eventuellt förknippar Vilks.net med antisemitism och förintelseförnekelse är nog något som inte är riktigt mitt problem Lars.

  Det är du Lars som administrerar bloggen och du väljer vilka regler som skall gälla. Jag ställde bara en fråga eftersom jag var genuint nyfiken hur du resonerar runt intoleransen och lögnerna som förekommer här på kommentarsfältet.

 13. Från Graven skriver:

  Under hela Olas misslyckade tid här på Vilks.net har jag observerat många ta debatten med minnesdagen – inklusive Lars Vilks – men jag har aldrig sett Ola göra det.

 14. Ulf skriver:

  Jag har en fråga till dig Jor-El. Om ”alla” är antisemiter var då också Ebba Åkerlund antisemit eller vill du snarare etikettera henne som islamist?

  Anledningen till att jag ställer frågan ”Jor-El” är att för dig verkar mördaren och offret vara moraliskt och ideologiskt utbytbara.

 15. Från Graven skriver:

  Jag har en fråga till dig, Ulf/Ola: varför tar du aldrig själv debatten med minnesdagen? Varför låter du andra göra jobbet för att sedan försöka smeta förintelseförnekelse på forumet?

 16. Från Graven skriver:

  Ola?

 17. Från Graven skriver:

  Ola, du förstår väl att vi (med undantag) försöker försvara dig och dina döttrar? Vi vill inte mindre frihet för dem än vad du åtnjuter.

 18. Jor-El skriver:

  ’alla’ = alla här i kommentarsfälten på Vilks blog. Alltså inte ’alla’, som i ’alla människor’.
  Så nej, vi behöver inte blanda in Ebba Åkerlund i det här.

 19. minnesdagen skriver:

  Så här står det i intervjun med madeleine albright i DN lör 26 jan:
  ’Albright upptäckte sin judiska bakgrund sent i livet, vid 58 års ålder’.

  Den enda förklaring jag kan komma fram till, att hon påstår så, måste vara att hon menar att hon kom ut ur garderoben. Hon var född i Prag men levde under kriget i London där hennes föräldrar arbetade åt exilregeringen. När kriget var slut flyttade familjen tillbaka till Prag. De kunde ta över en luxuös lägenhet nära slottet. Den ägdes av en rik tjeckisk industrialist vars öde var att mördas eller fördrivas för att hans modersmål var tyska (Benesdekreten). Vad som är förintelse, eller inte, beror på vem det drabbar. Den riktiga historien är inte svartvit som en saga.

 20. Oban skriver:

  Madeleine Albrights föräldrar dolde hennes bakgrund för henne från så tidiga år att hon inte själv förstod något av det, för att rädda henne undan förintelsen. Det kom som en en överraskning för henne vid 58 års ålder när det visade sig att hon hade judiskt påbrå.

  Är hon är judisk eller kristen? Judehatarna tror att judendom är en ras, så för dem är hon judisk. Men om man är uppfostrad till katolik, har man katolska referensramar. Man tror att Jesus är Messias. Judarna väntar fortfarande på Messias.

  För rashataren är det enkelt. Judendom är en ras. Minnesdagens eget fädernearv ligger i aska. Det kan hända den som startar raskrig att man blir offer för sina egna metoder.

 21. minnesdagen skriver:

  Oban, du lever i din egen fantasivärld.
  När den gäller Madeleine Albright. Någon som är så medveten om religion och maktintriger, som befinner sig i den absoluta makteliten, kan inte vara totalt okunnig om sin egen härkomst. Det är förstås möjligt att hon är korkad och ointelligent, men det är inte den bild jag fått av henne.

 22. Oban skriver:

  Det är minnesdagen som är ”korkad och ointelligent” (tautologi för den som läser innantill och förstår vad den läser).

  Hon uppfostrades som katolik, för att passera som katolik, för att undgå nazistisk judepolitik. Hon var två år när familjen flydde.

  https://www.nytimes.com/1997/02/08/news/conversion-of-albrights-jewish-family-followed-a-welltrod-path.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.