2721: Kulturpolitik och politikkultur

Skall man inte vara optimist? Det kan vara en fördel. Mattias Svensson kastar fram tanken att 2019 skulle kunna bli ett år då religionskritiken får slå sig lös. Man kan säga att det vore på tiden men är tiden mogen i dessa tider? När ett av hindren utgörs av den skakiga frågan ”Vågar vi?” (Opulens)

Annars får man sig mycket till livs i artikelfloran som visserligen följer kända strömriktningar men som kan nå oanade höjder. En filur vill avskaffa manlig rösträtt. Läser man genom detta mäktiga opus ser man att hans motiv är den inte ovanliga SD-fascinationen. Om inte kvinnorna kommer och räddar oss kommer världen att gå under. Inte genom klimatförändring utan genom något slags fascism som skribentens fantasi har fått fäste i. (Östra Småland)

Kulturministerns feltramp har förorsakat en strid ström av betänkanden i frågan. Det är inte oberättigat. Miljöpartiet har haft svårt med radikal islamism och har det uppenbarligen ännu. Dessutom är det inte ovanligt med benägenheter för new age-andlighet i olika former. Kulturministern tycks ha en fot inne även i det här. Egentligen skall det inte spela så stor roll enär detta ministerium bygger på att lova runt och hålla tunt. Inte av oginhet utan av den faktiska nödvändigheten att alla större förslag måste få ekonomiskt underlag från annat håll. Men, som sagt, kulturministern skall vara en markant stämma som främst skall formulerasig i vackert blomsterspråk. En sak bör påpekas. Kulturministern har på ingen tid blivit en rikskändis, men dessvärre mer av tillfälligheter än en strategisk positionering. Det rör sig ju inte om några delikata utspel utan bekräftar snarare MP-flummet.

Aftonbladet

SR

Expressen

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

62 svar på 2721: Kulturpolitik och politikkultur

 1. Jaha Johoansson skriver:

  Här nämns inte elefanten i rummet. Inte Sd, utan SAP, socialdemokratiska arbetarpartiet. När de ska nedlåta sig till att dela ut ministerposter åt oförtjänta extremister är kulturministerposten en av de minst värda. Alltså kan lajvare i turban bekläda den. Här finns visuella möjligheter. Karikatyrer av figur i turban kan befrias från skägg – tada! – svensk minister.

  Vid regeringsbildningen stod det socialdemokratiska stillebenet ”rörelsen” mot en ”liberal” kvartett som gärna storimporterar muslimer till miljonprogrammet, samtidigt som de halverar pensionen och skickar pensionärerna i hemlöshet. En lösning hade varit denna kvartett i regering, de var överens om sin politik. Då kallades Sd-spöket fram, trots att inget alliansparti andats om att föra Sd´s politik.

  Det är nu vi kommer till pudelns kärna. En enda sak är otänkbar i svensk politik; att socialdemokratin stöder en borgerlig regering med samma politik som den själv. En s-regering installeras att föra centerpartiets befängda extrempolitik, pekande finger åt den femtedel av väljarna som kastats ut av socialdemokratin. ”The deplorables”

 2. Jor-El skriver:

  Mattias Svensson får fortsätta drömma. Religionskritik på lika villkor i den svenska nutiden är en illusion. ’Rasism’ och verkliga hot lurar bakom knuten för den som skojar med eller kritiserar ’fredens religion’ i offentligheten.
  Vi kommer inte att få se Henrik Schyffert spexa till det om islams barndom med turban och kroksabel i Mohammeds skepnad. Lena Andersson kommer inte att dekonstruera skiten ur Koranen som hon gjorde med Bibeln i ett legendariskt Sommar-program. Lars Vilks förblir på hemlig adress.
  Har man tagit fan i båten är det bara att ro på med gott humör…

 3. Mer eller Mindre skriver:

  Alla religioner är inte lika, det är helt ofarligt att driva med kristendom, de vänder andra kinden till. Endast islam och klimatreligionen är farliga att driva med. Förr var det hälsovådligt att driva med socialism också, men dess motgångar har varit så stora att dess anhängare transmuterat till genus och klimat.

  Man bör inte falla i fällan att bekämpa religion, det är fel infallsvinkel. Islam bekämpar oss, islam är mångas fiende. Både ryssar, indier, kineser och väst är och har varit utsatta för islams samhällsangrepp.

  Klimatreligionen är ett inomkristet självmål som indier, kineser och araber ignorerar. Föreställningsvärlden bakom klimatreligionen är kristen, liksom föreställningsvärlden bakom både demokrati och socialism.

 4. mohammad skriver:

  Jaha – det verkar tydligen som att Islam kommer att segra – typ på alla politiska områden – vare sig den mörkar eller spelar med korten öppna…

 5. minnesdagen skriver:

  Endast islam och klimatreligionen är farliga att driva med ? Nja det finns en del till. Så länge folk inte låta bli att blanda ihop rasism och religion så är diverse villfarelser, hur fåniga och otrovärdiga dom än må vara, mer eller mindre tabu att ta upp till diskussion.

 6. Jor-El skriver:

  Det ser så ut mohammad. Nativitets-talen + naivitetstänket + tid, leder som det ser ut till slut till underkastelse. Men vi blir väl klimatgrillade innan dess…

 7. Från Graven skriver:

  Ja, vad tar er först, minnesdagen & Jor-El; islam eller klimatet!?

  Båda är ju samma tankespöken!!!

  😆

 8. CeDe skriver:

  Skit det samma vilket – i förlängningen för de oss båda till ett brinnande helvete!

 9. Jor-El skriver:

  A chicken race to the bottom. Våra ishallar kommer förvandlas till simbassänger.
  Med könsseparata badtider!

 10. CeDe skriver:

  Intill graven kommer Löfven få upprepa sitt mantra: vi har varit naiva!

 11. Från Graven skriver:

  På enstaka detaljer, kanske; sådant han inte kan undkomma att erkänna, såsom terrordåd på svenska mark på grund av icke verkställda utvisningar. Men, inte en chans att han erkänner totala system-felbedömningar.

  Sossarna erkänner ju inte ens sitt medlöperi med nazismen trots att den grinar dem i ansiktet med horribla dokumenterade exempel.

 12. CeDe skriver:

  Är bristen på akademisk skolning bland våra folkvalda en fara?

  https://www.svd.se/skadlig-brist-pa-akademisk-kunskap-i-politiska-toppen

 13. Från Graven skriver:

  Det är klart den är.

  Annie Lööfs ”We don’t agree on that” är ju ett paradexempel på en politiker som förnekar belagda faktum endast därför att de inte passar den egna ideologin – med negativa konsekvenser för befolkningen (i detta fallet den kvinnliga delen).

  Miljöpartiets vetenskapsfientlighet är ett annat exempel där miljön får betala ett högt pris.

 14. PM skriver:

  Forna tiders socialdemokratiska ministrar hade inte så mycket utbildning, men höll bildning högt. Det var de som hade ett kulturpolitiskt program. De hade erfarenhet av fattigdom, och såg den inte som önskvärd. Deras politik syftade till nationens tillväxt, de byggde infrastruktur för kommunikationer, energi och faktiskt bostäder. Numera fyllda med invandrare.

  Annie Lööf är jurist, med ett ansenligt mått av utbildning. Utbildning är inte ett mått på godhet eller ens intelligens. Utbildning kan vara ett mått på förmågan till kunskapsinhämtning och strategisk planering. Numera är frågan ”vilka kunskaper”? Genusstudier ses som merit, men är en kunskapsteoretisk belastning.

  Vilken är Annies strategi? Importera kulturellt främmande element för permanent lågskaligt inbördeskrig på orten? Arbetarrörelsen är splittrad på grund av invandringen, 40% har gått över till SD. Är det meningen? Eller är hon egentligen dum på ett mer grundläggande plan – eller kanske bara självupptagen?

 15. Från Graven skriver:

  Hon flirtar med narcissism; ser sig själv som någon slags wunderkind, ohälsosamt förstärkt av den ikonstatus hon tilldelats av unga kvinnor och som Jens Ganman identifierar så humoristiskt i sin Almedalskrönika. Inte endast har hon lagt om rodret från landsbygdens egenföretagare mot den feministiska delen av väljarbasen, men hon trodde att hennes storhet skulle räcka hela vägen till statsministerposten.

  En fartblind narcissist ser inga problem med ett steg över blockgränsen och islamisering så länge det lockar (Mp-) väljare som får något nytt att tro på.

 16. Ulf skriver:

  Varken ”PM” eller ”Från Graven” verkar förstå att Annie Lööf bara följer en traditionell borgerlig invandringspolitik som legat fast sedan Bengt Westerbergs dagar.

  I korthet går denna politik ut på att eftersom det svenska näringslivet anser sig behöva en stor invandring för att hålla igång den svenska ekonomin så är det politikernas uppgift att genomföra en politik som öppnar Sveriges gränser för massinvandring.

  Paradoxalt nog verkar det som om många borgerliga väljare inte förstått detta förhållande trots att exempelvis Reinfeldt gång på gång poängterat massinvandringens betydelse för svensk ekonomi.
  Onekligen lite märkligt!

 17. Från Graven skriver:

  Och varför måste den invandringen komma från just islamska länder med låg utbildningsnivå?

  Hittills har den strategin fungerat under all kritik, och bara för att den upprepas blir den inte bättre.

 18. Ulf skriver:

  Kort svar till ”Från Graven”. Det finns inga andra som vill komma hit.
  Att sedan du ”Från Graven” anser att denna invandringspolitik misslyckats får stå för dig. Företrädare för organisationen ”Svenskt Näringsliv” delar inte den åsikten.
  Det är bara att gå in på deras hemsida och läsa innantill.

 19. CeDe skriver:

  Det finns inga andra som har ställt till ett sånt djävla helvete i sina egna länder som muslimerna.
  Tur att det finns dukade bord i civiliserade stater som de kan fly till.

 20. Från Graven skriver:

  Men Svenskt Näringsliv specificerar inte att deras arbetskraft måst komma just från islamska länder med låg utbildningsnivå.

  Vi har varit här förut många gånger. Du tolkar Svensk Näringsliv extensivt och efter eget huvud. Sedan presenterar du dina egna hemmasnickrade ”sanningar” som Svenskt Näringslivs åsikt.

  Jag brukar be dig om en länk till en sådan precisering från Svenskt Näringsliv, men vi vet ju båda att en sådan endast existerar i din fantasi.

 21. CeDe skriver:

  Ett stort antal av de muslimska invandrade männen arbetar i moskémiljön och de muslimska kvinnorna förbjuds i stor utsträckning att arbeta utanför hemmen.
  Så, så betydande är nog inte den muslimska arbetskraften för de svenska företagen.

 22. Från Graven skriver:

  Ett sådant ansvar behöver inte Svenskt Näringsliv ta.

  Om var hundrade invandrad passar dem och samhället tar kostnaderna för de övriga 99 så kommer Svenskt Näringsliv fortfarande att vara nöjda.

 23. Per skriver:

  Ulf
  Svenska verkstadsföretag, biomedicinska, elektronikintensiva etc etc och avancerade tjänsteproducerande företag, som möter stenhård internationell konkurrens, behöver ENDAST människor med hög kompetens. Hur svårt kan det vara att fatta detta?

 24. Ulf skriver:

  Uppenbart så anser organisationen ”Svenskt Näringsliv” att det behövs invandrad arbetskraft i en mängd andra yrken än de Per nämner.
  På de här sidan nämns yrken som städare kockar och bussförare.
  http://blogg.svensktnaringsliv.se/fokus-pa-jobben/invandring-ar-avgorande-for-sveriges-kompetensforsorjning/

 25. CeDe skriver:

  Har någon sätt en kvinna i slöja köra buss?

 26. CeDe skriver:

  ”sett” naturligtvis

 27. Ulf skriver:

  I Stockholm är det inte ovanligt med busschaufförer i slöja.

 28. CeDe skriver:

  Jag har bott i regionen i hela mitt liv men aldrig träffat på någon. Men har du rätt så är det ju bra då bristen på chaufförer är alarmerande.
  Annars ser man de beslöjande mest i köpcentren.

 29. PM skriver:

  Den här Ulf; hur kan någon ha sett en busschaufför i slöja? Det är givetvis förbjudet att begränsa sikten för en chaufför. Slöjtanterna är hemma med bidrag, går ut för att handla halal till veckans gryta.

  Svensk Näringsliv och de borgerliga är rädda för löneglidning, och vill ha en reservarmé av arbetslösa som håller ner priset. Bakom en fasad av ”solidaritet” av den typ vi redan känner. Spendera andras pengar.

  Att dela upp arbetarklassen i etniska enklaver är genialt, extra bra smakar det att anrättningen betalas av svensk tokbeskattad arbetskraft som trott de betalat för trygghet på ålderdomen. Hahahaha, skrattar hela vägen till banken. Dags att höja avgifter på el och koldioxid? Hvergang du Pelegrin!

 30. Från Graven skriver:

  Svenskt Näringsliv specificerar fortfarande inte att arbetskraften måste komma från islamska länder med låg utbildningsnivå – något som Svenskt Näringsliv heller aldrig har gjort.

  Svenskt Näringsliv behöver heller inte ta ansvar för dom från sådana länder, som över en nioårsperiod(!) inte kommer i arbete. Om var hundrade invandrad kommer i arbete och samhället tar kostnaderna för de övriga 99 så kommer Svenskt Näringsliv alltid att förespråka hög invandring.

 31. Från Graven skriver:

  Dagens industri har sammanfattat Pensionsmyndighetens rapport från 2017:
  https://www.di.se/nyheter/migrationen-kan-fordubbla-statens-kostnader-for-pensionarer/

  Den stora invandringen från länder med låg utbildningsnivå kommer att fördubbla statens kostnader för grundskyddet i pensionssystemet.

  Det visar beräkningar som Pensionsmyndigheten gjort på uppdrag av regeringen.

  – Huvudorsaken är den stora ökningen av antalet personer i Sverige som kommer från länder med låg utbildning och den låga livsinkomst som de personerna får“, säger Ole Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten.

 32. Från Graven skriver:

  Och om dom av migranterna som hävdar flyktingstatus säger nationalekonomen Joakim Ruist (i en rapport finansierad av Finansdepartement, för underlag av regeringsbeslut) följande

  (Från Ruists ESO-rapports sida 7)
  Inledningsvis visas att flyktingars sysselsättningsutveckling blivit gradvis sämre över de drygt tre decennier som studeras.

  … och sammanfattningens sida 10:
  Resultaten visar att flyktinginvandringen är en offentligfinansiell kostnad för Sverige, på både kort och lång sikt.

 33. Ulf skriver:

  ”Svenskt Näringsliv” ser uppenbarligen inte islam som något problem, därför nämns inte heller något om den religionen på organisationens hemsida.
  Det är ju faktiskt så att borgerliga politiker (utom SD) mycket sällan uttalar någon oro över invandringen från länder med muslimsk befolkning.

  Du ”Från Graven” är uppenbarligen mycket orolig över att muslimer invandrar till Sverige. Du anser även att flyktinginvandringen är mycket olönsam för samhället.

  Uppenbarligen delar varken ”Svenskt Näringsliv” eller borgerliga politiker din oro över invandringen av muslimer.
  ”Svenskt Näringsliv” poängterar arbetskraftsinvandringens betydelse men säger inte nej till asylinvandring.
  Borgerliga politiker har sedan Bengt Westerbergs dagar bejakat både asylinvandring och islam. Hur många gånger har inte Reinfeldt poängterat hur viktig all invandring är för Sveriges ekonomi.

  Annie Lööf har ganska typiska borgerliga åsikter och därför så för hon en borgerlig politik.
  Ingen borde egentligen vara förvånad över det.

 34. Från Graven skriver:

  Om var hundrade migrant kommer i arbete och samhället tar kostnaden för de övriga 99 så kommer Svensk Näringsliv alltid att vara för en stor invandring – och tyvärr blir samhällets kostnader stora:

  (DI’s sammanfattning av Pensionsmyndighetens rapport från 2017)
  Den stora invandringen från länder med låg utbildningsnivå kommer att fördubbla statens kostnader för grundskyddet i pensionssystemet.

  – Huvudorsaken är den stora ökningen av antalet personer i Sverige som kommer från länder med låg utbildning och den låga livsinkomst som de personerna får“, säger Ole Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten.

  Och den av Finansdepartementet finansierade nationalekonomen Joakim Ruist säger om flyktingdelen av migranterna (Från Ruists ESO-rapports sida 10):
  Resultaten visar att flyktinginvandringen är en offentligfinansiell kostnad för Sverige, på både kort och lång sikt.

 35. CeDe skriver:

  Ingen vågar tala om muslimer i någon negativ mening av den enkla anledningen att ingen vill bli utpekad som rasist eller hetsare mot folkgrupp. Hellre tar man kostnaderna och duckar för besvären eller ger sken av att problemen inte ens finns.

 36. Ulf skriver:

  Annie Lööf har säkert rådgivare som är experter på ekonomi. De har uppenbarligen satt in Ruists resultat i sitt rätta sammanhang.
  De finns ju flera faktorer än de som Ruist har räknat på när det gäller hur flyktinginvandringen påverkar samhällsekonomin.

 37. CeDe skriver:

  Javisst, det påverkar BNP. Men så länge det till största del sker genom skattepengar så är det ingen större vinst.

 38. Från Graven skriver:

  Ulf

  Du svarar alltså på Pensionsmyndighetens och nationalekonom Joakim Ruists beräkningar med att ”Annie Lööf har säkert rådgivare…”

  Inte övertygande, Ulf. Inte övertygande alls.

  Och vilka faktorer avser du? Du ger ju i vanlig ordning ingen källa!

 39. Per skriver:

  Ulf
  Hur tror du Sverige kommer att fungera som samhälle/nation om några decennier när den muslimska befolkningen kommer att utgöra hälften av invånarna? (Förutsatt att nuvarande migrationspolitik får fortsätta att råda.)
  Tror du att det kommer vara en nation i harmoni.
  Själv tror jag att Sverige då kommer att vara ett land med två helt åtskilda och antagonistiska kulturer, med helt olika syn på t.ex. jämställdhet mellan könen osv.
  Jag tror också att vi kan få se en omfattande flykt av etniska svenskar från Sverige på medellång sikt, så att denna utveckling mot en allt stötre andel muslimer kommer att gå snabbare än den nuvarande prognosen visar.
  Har du öht tänkt så långt framåt, dvs när dagens barn är medelålders.

 40. Från Graven skriver:

  Militanta islamister briserar två bomber idag mot kristna mål i Filippinerna:

  https://www.thestar.com.my/news/regional/2019/01/27/19-dead-as-bombs-target-cathedral-in-southern-philippines/

 41. Från Graven skriver:

  Utvecklingen (kraftig ökning) av islamsk terror i Europa (statistik från år 2000 till 2018) sammanställd av Petter Nesser, forskare vid Norwegian Defence Research Establishment.

  https://www.politico.eu/article/europe-hasnt-won-the-war-on-terror/

  Undrar hur Svenskt Näringslivs kommentarer – eller ansvarstagande – ser ut med avseende på den statistiken.

 42. Ulf skriver:

  Det är ganska typiskt för dig ”Från Graven” att du inte förstår vad jag menar med ”andra faktorer”.
  Du är till inte särskilt inläst på ämnet och kan därför inte hänga med i debatten.

  Annie Lööf är uppenbarligen bättre informerad om hur flyktingarnas närvaro i Sverige påverkar vårt lands ekonomi. Därför har hon också en annan syn på flyktingpolitiken än du ”Från Graven”.
  Svårare än så är det inte.

 43. Ulf skriver:

  Till Per.

  I takt med att gruppen svenskar som bekänner sig till islam har ökat i vårt samhälle har det dödliga våldet minskat och enligt kriminologerna har brottsligheten i vårt land inte ökat nämnvärt sedan 1990 trots att befolkningen ökat med mer än en miljon sedan dess.
  Samtidigt som vi haft en ökad invandring av muslimer så har diskrimineringen av kvinnor och sexuella minskat avsevärt. Samkönade föräldrar kan adoptera barn och kvinnor har i dag möjligheter till en yrkeskarriär och lön som bara kunde ha varit en dröm för deras mödrar.

  I skenet av sådana fakta är det svårt att föreställa sig en sådan framtid som du målar upp Per.
  Uppenbarligen kan samhället bli mer tolerant även om andelen medborgare med muslimsk tro ökar. Sverige är beviset på att en sådan utveckling är möjlig.

 44. Ulf skriver:

  Signaturen ”PM” tror uppenbarligen att det är förbjudet att framföra bussar och andra motorfordon om man har en slöja på huvudet.
  Tyvärr ”PM”, du har ingen koll på verkligheten.

  Gamla nyheter men ändå: https://www.expressen.se/gt/fritt-fram-for-turban-pa-vagnen/

 45. Från Graven skriver:

  Nu smickrar du mig, Ulf. Det är inte mig som Annie Lööf är oense med, det är Pensionsmyndigheten och nationalekonom Joakim Ruist!

  (DI’s sammanfattning av Pensionsmyndighetens rapport från 2017)
  Den stora invandringen från länder med låg utbildningsnivå kommer att fördubbla statens kostnader för grundskyddet i pensionssystemet.

  “– Huvudorsaken är den stora ökningen av antalet personer i Sverige som kommer från länder med låg utbildning och den låga livsinkomst som de personerna får“, säger Ole Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten.

  Och den av Finansdepartementet finansierade nationalekonomen Joakim Ruist säger om flyktingdelen av migranterna (Från Ruists ESO-rapports sida 10):
  Resultaten visar att flyktinginvandringen är en offentligfinansiell kostnad för Sverige, på både kort och lång sikt.

 46. CeDe skriver:

  Sign Ulf hänvisar till sextonåriga lagar som sexton år senare inte haft någon förfrågan eller effekt.
  Vi lider med dig, Ulf – men kan tyvärr inte hoppas på något snart tillfrisknande.

 47. PM skriver:

  Turban och sjal tillåtet, det är vad som står i texten, de täcker inte ögonen. Vissa slöjor täcker ögonen, de är givetvis inte tillåtna för busschaufförer. Rubriken och text överensstämmer inte. Man ska läsa det man delar. Om man ens förstår det.

  En annan sak är förstås tanter i utrikes sjal som busschaufför. Det har kanske hänt någon enstaka gång. Slöjans folk stannar hemma som bidragstagare, den feministiska regeringen firar ständigt nya triumfer. Att den fortsätter i spåren på Reinfeldt II glädjer svensk näringsliv, det håller ner lönerna, bidragen till låglönekonkurrenterna betalas över skatten av den svenska arbetskraften, som drivs ut ur allmännyttan, slipper halva pensionen och kan glädja sig åt marknadshyror i framtiden.

  Svenskt Näringsliv är en intresseorganisation. Inte ett sanningsvittne, inte objektiv. LO´s forna motpart, en sammanslagning av Industriförbundet och SAF.

 48. Ulf skriver:

  Du har postat samma text flera gånger nu ”Från Graven” men du kan ändå inte koppla ihop de texterna med Annie Lööf.

  Jag ser fram emot det inlägget ”Från Graven”.

 49. Från Graven skriver:

  ???

  Det är ju du, Ulf som försöker koppla Annie Lööf till debatten om migrationens lönsamhet – inte jag!

  Ärligt, Ulf, hur mår du?

 50. Från Graven skriver:

  Ulf, vilket ansvar tar dina vänner Svenskt Näringsliv för svenska samhällets kostnader (såsom beräknats av pensionsmyndigheten och nationalekonomer) för migrationen?

  Vilket ansvar tar Svensk Näringsliv för den ökade islamska terrorn i Europa?
  https://www.politico.eu/article/europe-hasnt-won-the-war-on-terror/

  Du försöker ju få det att se ut som att Svenskt Näringsliv efterfrågar arbetskraft från islamska stater med låg utbildningsnivå i tråd efter tråd här på Vilks.net – men det är ju en konstruktion i din fantasi – inte en enda hänvisning har du någonsin gett annat än till dina egna antaganden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.