2721: Kulturpolitik och politikkultur

Skall man inte vara optimist? Det kan vara en fördel. Mattias Svensson kastar fram tanken att 2019 skulle kunna bli ett år då religionskritiken får slå sig lös. Man kan säga att det vore på tiden men är tiden mogen i dessa tider? När ett av hindren utgörs av den skakiga frågan ”Vågar vi?” (Opulens)

Annars får man sig mycket till livs i artikelfloran som visserligen följer kända strömriktningar men som kan nå oanade höjder. En filur vill avskaffa manlig rösträtt. Läser man genom detta mäktiga opus ser man att hans motiv är den inte ovanliga SD-fascinationen. Om inte kvinnorna kommer och räddar oss kommer världen att gå under. Inte genom klimatförändring utan genom något slags fascism som skribentens fantasi har fått fäste i. (Östra Småland)

Kulturministerns feltramp har förorsakat en strid ström av betänkanden i frågan. Det är inte oberättigat. Miljöpartiet har haft svårt med radikal islamism och har det uppenbarligen ännu. Dessutom är det inte ovanligt med benägenheter för new age-andlighet i olika former. Kulturministern tycks ha en fot inne även i det här. Egentligen skall det inte spela så stor roll enär detta ministerium bygger på att lova runt och hålla tunt. Inte av oginhet utan av den faktiska nödvändigheten att alla större förslag måste få ekonomiskt underlag från annat håll. Men, som sagt, kulturministern skall vara en markant stämma som främst skall formulerasig i vackert blomsterspråk. En sak bör påpekas. Kulturministern har på ingen tid blivit en rikskändis, men dessvärre mer av tillfälligheter än en strategisk positionering. Det rör sig ju inte om några delikata utspel utan bekräftar snarare MP-flummet.

Aftonbladet

SR

Expressen

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

62 svar på 2721: Kulturpolitik och politikkultur

 1. Ulf skriver:

  Nu gällde väl diskussionen från början Annie Lööf och inte organisationen Svenskt Näringsliv.
  Borgerliga politiker har i minst trettio år hävdat att invandringen är lönsam.Särskilt Fredrik Reinfeldt har flera gånger förklarat varför han anser invandringen och då även asylinvandringen så lönsam för Sverige.

  När nu Annie Lööf kritiseras av borgerliga väljare för att hon för en borgerlig politik så uppstår en närmast absurd situation. Ingen som följt med i den politiska debatten de senaste decennierna borde vara upprörd över detta faktum.

 2. Ulf skriver:

  ”PM” kritiserar den förda invandringspolitiken eftersom den har inneburit att den svenskfödda arbetskraften konkurreras ut av de flitiga och arbetsamma invandrarna som gör samma jobb som den infödda arbetskraften men till lägre lön.

  ”PM” är samtidigt upprörd över att invandrarna inte arbetar utan bara sitter hemma och lever på bidrag.

  Onekligen en lite märklig och ganska osammanhängande bild av hur invandringen till Sverige påverkat vårt land.

 3. Från Graven skriver:

  Men… Ulf!

  Det var ju du själv som förde in Svenskt Näringsliv i debatten!

  Ärligt, Ulf, hur mår du!?

 4. Per skriver:

  Ulf
  Får jag ett svar på min fråga ovan 17.12?
  Vad du tror om hur Sverige kommer att fungera med halva befolkning varande muslimer. Och kan man lägga till med stor risk för att de socioekonomiskt starkare grupperna (högutbildade) av etniska svenskar kommer att successivt flytta från landet.

 5. CeDe skriver:

  Det är väl bara att se sig om ut i världen hur liknande konstellationer fungerar.

  Ulfs åsikter är väl redan ganska uppenbara.

 6. Ulf skriver:

  Jag har ingen åsikt om hur Sverige skulle fungera i en framtid där halva befolkningen består av svenskar som bekänner sig till islam.
  Om vi bara projicerar den nuvarande samhällsutvecklingen så skulle ett sådant framtida Sverige vara ett mycket rikare och säkrare samhälle med än friskare befolkning än dagens.
  Men det finns många osäkra faktorer som kan ändra den utveckling. Klimat, krig och pandemier kan sätt käppar i hjulet för en sådan utveckling.

  Jag har svårt att förstå varför högutbildade svenskar i framtiden skulle ”fly” Sverige i större utsträckning än vad som sker nu.
  Varför skulle de göra sig det besväret?

 7. Från Graven skriver:

  Islamsk terror ökar i Europa.

  Folk av judisk börd flyr Europa. Folk av judisk börd är påfallande ofta välutbildade och välanpassade medborgare, oavsett vilket land i Europa de bor i.

 8. Per skriver:

  Ulf
  En orsak till flykt kan vara om de högutbildade har döttrar.
  Ett säkrare samhälle med hälften muslimer? Intressant bedömning!

 9. Ulf skriver:

  Om judarna flyr Europa så är det väl något du hälsar med glädje ”Från Graven”. Då blir del lite färre européer som ägnar sig åt skäktning och omskärelse av pojkar.
  Det är ju företeelser som du anser bör bestraffas i lag

 10. PM skriver:

  Det enda som är osammanhängande är Ulfs sporadiska argumentation. Det finns olika uppfattningar om invandringen, arbetsgivarna är vinnare, svensk högbeskattad arbetskraft betalar och förlorar. Abstraktionen ”landet” har inget medvetande, det finns bara individer, deras intressen varierar.

  Man behöver bara åka till orten och se själv. Slöjkvinnorna hemma med feministiska bidrag, kör inte buss, männen delvis i arbete, arbetskraftsreserven håller ner lönen. Från och med födelseåret 1957 är svenskens pension halverad. Allmännyttan fylld av invandrare, hur trångt de bor är inte känt. Alltfler svenskar utan missbruksproblem bor på nattbussen och tunnelbanan. Snart får vi marknadshyror.

  Politikerna lockar oönskade immigranter med andras inbetalade skatt. Det är det hela.

 11. Per skriver:

  Ulfs ”sporadiska argumentation” var en träffande formulering.
  Ulf tror du dig vara realist och sansat förnuftig, men enligt min mening har du ingen egentlig verklighetskontakt. Och du verkar inte tänka så mycket längre än näsan räcker. Det är just långsiktigt som man bör tänka när samhället förändras snabbt – demografiskt och socialt. Se runt hörnet och vilket sannolikt socialt lanskap som framträder. Djupa konflikter mellan två HELT OLIKA kulturer är min framtidsbild.

 12. Från Graven skriver:

  Helt riktigt skall skäktning och religiös omskärelse av spädbarn förpassas till historiens avskrädeshög – oavsett ifall den har islamskt eller judiskt ursprung.

  Folk av judisk börd är däremot varmt välkomna!

  LOL – Ulf – jag har förklarat för dig fler gånger än jag orkar räkna att jag är stor vän av Israel och haft samarbetsprojekt med universitet i Tel Aviv.

  Dina antisemitanklagelser är lika löjliga som du – din misslyckade komiker 😆 😆 😆 😆 😆

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.