Politiken som relationell estetik har länge varit ett dominerande inslag. Men vi skall inte glömma bort den egentliga konsten. PeterJohansson har åstadkommit en dubbelutställning som har blivit kritikerrosad och mycket uppmärksammad. Det är inte ovanligt att Johansson gör spektakulära projekt men just den här gången har han fått en mera subtil spets trots att man får kalla projektet för en allvarlig burlesk. En dubbelutställning i Malmö på Galerie Leger och Galleri 21.
Det handlar om Johansson barndom i Sälen. Inte någon fullständig idyll, snarare smärtsam. Men Johansson hänger sig inte åt några dystra funderingar utan går som vanligt i fullt tempo. Utan tvekan är han mannen som satte falukorven på konstkartan. Med all rätt eftersom den tillhör hans uppväxt och ständigt stod på bordet.
När man har ett ämne att arbeta med gäller det i konsten att inte fastna i information eller några slutsatser – eller allra minst att få fram något som är begripligt. Johansson lyckas med att frigöra sig från ett ämne som är personligt. Hans egen beskrivning finns här. Särskilt lyckat är den del av utställningen som finns på Galleri 21. Stora skåp fyller rummet till brädden. De är försedda med titthål där man bland annat kan se hur konstnären gestaltar modern som med kökskniv går lös på falukorvarna: ”Det är allvar nu”. Så, vad handlar det egentligen om? Som jag ser det rör det sig mera på ett existentiellt plan än om barndomsbekymmer. Falukorvens mångfald skall inte underskattas.
Det är väl värt ett besök. Dan Jönsson tyckte, liksom jag,speciellt om skåpen (DN)
Duchamps Étant donnés? Ett titthålsverk som inspirerat många konstnärer