2706: våra bästa estradörer

I våra vanligaste långkörardebatter behöver metamorfosisk förnyelse inte saknas. Tiggeridebatten har t ex hamnat på yttrandefrihetensbord. Att avvisa tiggeriet står i strid med yttrandefriheten menar en skribent i SDS. Liknande tankegångar kan man höra ibland: Att hindra graffitimålare att måla på godtyckliga husfasader är ett fall för yttrandefriheten. Eller för den delen kan Nimisbyggaren känna sig kränkt i sin rätt till det fria ordet (eller fria brädan). Däremot kan man genom yttrandefriheten tala för sin sak. Det är också möjligt att det rör sig om en gest eller en handling av symboliskt slag. Genomför man den ”på riktigt”, och om detta inte är tillåtet, hjälper det dock inte med yttrandefrihet.

En gestalt som vi må vårda väl är Henrik Arnstad. Sällan har någon kunnat skapa så mycket vass underhållning som denne uppföljare av Monty Python. En viss avmattning i de mest extravaganta inslagen har tyvärr kunnat konstateras men nu har han åter beträtt tiljan. Han tar sig an svenskheten och Busch Thor på ett intagande sätt genom att kräva räfst och rättarting. Till våra bästa komedianter får man också räkna Helle Klein som likaledes visar upp en stormande furor i samma ämne (Nyheter idag).

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på 2706: våra bästa estradörer

 1. minnesdagen skriver:

  Blir enkla poäng för Busch Thor om hon skall debattera med Henrik Arnstad och Ingrid Lomfors.
  Dom är vana att debattera i ett ämne där det är tabu att säga emot. Så dom har fått lära sig att dom kan påstå vilka dumheter som helst utan att bli kritiserade.

 2. dan park skriver:

  Även Lambertz blandar in yttrandefrihet i tiggeriet.
  https://www.expressen.se/debatt/darfor-blir-tiggeriforbudet-troligen-ogiltigt/

 3. dan park skriver:

  En lösning på det hela är att göra det förbjudet att ge pengar till tiggare, ungefär som den svenska sexköpslagen fungerar.

 4. DanTor skriver:

  dan park och reflektion 31e 18.27 och -”En lösning—-” .
  För-böveln! menar du att förbudens och självrättfärdighetens tummelplats på norra halvklotet har varit, framgångsrik? Sett ur annan vinkel än dessa?
  Näe det duger ej, justnu eller lååång tid framöver, att i efterskott antyda annat än vad just orden betyder.

 5. Ulf skriver:

  Det finns i vår kultur ingen skam förknippad med att ge pengar till tiggare. Däremot finns det en mängd tabun och skam förknippade med sexköp.

  Att ha blivit bötfälld för att ha givit pengar till tiggare skull vara något många skulle vilja skryta om på sociala medier och det skulle nog inte vara svårt att samla in pengar för att betala böterna.
  När det gäller de som fått böta för sexköp så är det nog få som skulle skryta om det på Facebook. Därför fungerar böter när det gäller att minska antalet sexköp men det skulle inte fungera för att nämnvärt minska tiggeriet.

 6. killeri skriver:

  Ulf, det heter inte tiggare utan EU-migranter. Att kalla dem tiggare är att förminska dem. Annars har du säkert rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.