2701: Konstnärliga motgångar/framgångar

En delikat avvägningsfråga huruvida en konstnärliga motgång skall ses som en fördel genom att den tillför kvalitet och kompositionell komplexitet. Länsstyrelsen som alltsedan 1982 med jämna mellanrum kommer upp hur sina källarhålor och levererar batalj. Deras nu framlagda plan är enkel: Man får till ett beträdnadsförbud. Verket förfaller och länsstyrelsen kan verkställa ett borttagande av ett sådant skäl. Någon självklar resa är det inte för även om det finns beträdnadsförbud kan det komma människor till platsen som klättrar runt i en förfallande skulptur. Man skall inte tro att de gör det på egen risk och då blir frågan om länsstyrelsen tar ansvar för eventuella olyckor. En rivning kan knappast åläggas konstnären eller ägaren eftersom länsstyrelsen stängning förorsakat problemen. Ja, det är upplagt för spännande fortsättning!

Nu var det så att jag fick kontakt med en entusiastisk gallerist i Stockholm som inte såg några problem med att göra en utställning med mina verk. Han var t o m benägen att annonsera ut evenemanget i god tid. Här skulle det inte vara några svårigheter sedan vi diskuterat hur säkerhet skulle ordnas. Nåja, ni anar säkert hur det gick. Efter en vecka kom telefonsamtalet: ”Jag måste tyvärr backa med tanke på familj och medarbetare.”

Helt klart att jag har slagit rekord i icke-utställningar som också är utställningar.

Det här inlägget postades i Nimis, Projekt. Bokmärk permalänken.

54 svar på 2701: Konstnärliga motgångar/framgångar

 1. Christer skriver:

  Det var väl Uffe som sa, ”En inställd konsert är ju också en konsert”? Nå, hoppas det ändå blir något så småningom. För övrigt skulle en båtlinje från Arild kanske kunna vara ett trevligt alternativ vid lugnt väder 🙂

 2. Jor-El skriver:

  Beträdnadsförbud? Für alle? Hur ska förbudet upprätthållas, vakthållning?
  Hur ser juridiken på överträdelse av förbudet?
  Jag antar i vilket fall som helst att detta gör Vilks övervakare svårövertalade för fler crash & rebuild operations i egen regi.
  Nå, själv planerar jag i vilket fall som helst för överträdelse av förbudet framåt våren, med hammare, spik och träbitar.

 3. Ulf skriver:

  Jag har svårt att inte se Lars Vilks samröre med Sverigedemokraterna som vill censurera konst som ställs ut i Stockholms tunnelbana och tidskriften ”Nya Tider” vars chefredaktör Vàvra Suk inte kan svara på om Förintelsen ägt rum som orsaken till varför konstvärlden allt mer tappar intresset för Lars.

  Vilken gallerist vill bli ett mål för islamistisk terror bara för att hen har upplåtit sitt galleri åt en utställare med så obehagliga samarbetspartners.

 4. Från Graven skriver:

  Ulf,
  eftersom att du tidigare ständigt blandat ihop Nyheter Idag och Nya Tider är det oklart ifall du inte fortfarande är totalt förvirrad med avseende på vad det är du egentligen försöker smeta på Lars Vilks.

  Kan du inte – för en enda gångs skull – vara klar i dina hänvisningar till vad det är som Vilks skall ha gjort?

  Vi är alla mycket nyfikna på vad det du har kokat ihop den här gången – men det måste ju hänga ihop på något sätt för att man skall kunna begrunda det.

 5. dan park skriver:

  Ja Ulf har rätt, konstvärlden består av bajsnödiga PK-iter som inte vågar bryta den av makten beordrade normen. Och det obehagliga med muslimskt terror är ju att fredens religion islam kan få dåligt ryckte vilket svenska gallerister absolut inte vill bidra till.
  Förövrigt har jag aldrig besökt Nimis men om det blir ett beträdnadsförbud kommer jag på en gång, man är ju en förhärdad brottsling enligt svensk lag.

 6. Från Graven skriver:

  Ja, är det så Ulf menar så håller jag naturligtvis med honom.

  Bra jobbat där, Ulf: konstvärlden är full av politisk korrekthet, och Lars Vilks har bidragit till att få samhället att släppa en smula på sina självpåtagna fjättrar.

 7. Lars Vilks skriver:

  Ulf, konstvärlden har inte förlorat intresset för Vilks. Problemet ligger inte där och inte heller i dina politiska associationsfantasier. Det handlar om oro och huvudsakligen från galleristernas familjer eller medarbetare.

 8. Jor-El skriver:

  Man kan inte annat än fascineras av den energi Ulf lägger på denna blogg, vars upphovsman han uppenbarligen ringaktar på alla sätt och vis.
  Denna gång genom förvirrade guilt by associations och proklamering om upphörande intresse kring hans konst.
  Lite som om jag skulle parkera mig själv kring Alexandra Pascalidous kommunikationskanaler och gå all-in i ändlösa diskussioner kring migration, rasifiering och feminism.

 9. Ulf skriver:

  Jag skulle vilja påstå att de flesta debattörer som stödjer Lars Vilks förknippar hans rondellhund med yttrandefrihet och tolerans.
  När eller om Lars Vilks väljer att samarbeta med organisationer eller partier som är emot yttrandefrihet eller är öppet antisemitiska så skadas rondellhundens varumärke betänkligt.

  Lars kallar mina påståenden om hans samarbete med Sverigedemokraterna och Vàvra Suk för ”associationsfantasier”. Jag har hämtat underlaget till det jag skrev från mainstream media. Om de ljuger i syfte att smutsa ner Lars rykte så bör han naturligtvis dementera dessa falska påståenden.

 10. Ulf skriver:

  ”Jor-El” tycker att det är konstigt och fel att jag skriver här på ”Vilks.net”. Det är ett tyvärr ett logiskt påpekande eftersom mina åsikter skiljer sig från de flesta av de som skriver kommentarer här på Vilks blogg.
  Tolerans för andras religioner, sedvänjor och åsikter är sorgligt nog en bristvara här på ”Vilk.net” och jag är uppenbarligen en av de få som skriver här som anser dessa värden som viktiga.

  Men det är ju själva meningen med rondellhunden. Att hävda yttrandefrihet och rätten att vara uppkäftig. Jag har ett förslag till dig ”Jor-El” och det är att börja skriva kommentarer på Alexandra Pascalidous blogg där du ifrågasätter hennes ståndpunkter i olika frågor.
  Det skulle vara bra för dig och för Alexandra!

 11. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2018 25 december kl. 10:49):
  ”Tolerans för andras religioner, sedvänjor och åsikter är sorgligt nog en bristvara här på “Vilk.net””

  Det stämmer, Ulf.

  På Vilks.net gillar vi inte könsstympning, kvinnans ställning enligt sharia, islamska urkunders syn på homosexuella, judar, avfällingar, icke-muslimer [listan är lång], obedövad skäktning av djur, m.m.

 12. CeDe skriver:

  Varför skulle vi som civiliserade individer tolerera våld och tvång som begås av en ideologi – förtäckt till religion – som dessutom har som högsta prio att påtvinga hela mänskligheten sina befängda vanföreställningar.

  Finns väl ingen lag som kräver den toleransen men för Ulf är det tydligen en livsnödvändighet.

 13. Ulf skriver:

  ”Från Graven” gör en bra sammanfattning av de fördomar och bristande respekt för demokrati och mänskliga rättigheter som florerar här på ”Vilks.net”
  Att sedan Lars Vilks väljer att inte gå i svaromål när antisemitiska och antijudiska inlägg fyller kommentatorsfältet är naturligtvis hans eget val.

  Många av de som sett rondellhunden som en symbol för yttrandefrihet lär bli avskräckta när de läser dessa monomant intoleranta inlägg och i längden kommer det att skada projektet.
  Om nu meningen med rondellhunden verkligen var att stå upp för det som är så impopulärt här på ”Vilks.net” nämligen demokrati och yttrandefrihet.

 14. CeDe skriver:

  När andras reaktioner på din yttrandefrihet renderar till våld mot dig så är det helt ok för Ulf som kräver att de har rätt att utöva sin religion.

 15. Ulf skriver:

  ”CeDe” verkar tro att det finns judiska terrorgrupper i Sverige som hotar med/använder våld mot kristna och sekulariserade svenskar.

  ”CeDe” har publicerat många underliga inlägg men det här är nog det konstigaste.

 16. CeDe skriver:

  Finns inte detta problem inom Judendomen så finns inte problemet alls tycks Ulf tycka.
  Han är så rationell.

 17. CeDe skriver:

  Det är rätt lätt att få tyst på Ulf!!

 18. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2018 25 december kl. 14:57):

  “Från Graven” gör en bra sammanfattning av de fördomar och bristande respekt för demokrati och mänskliga rättigheter som florerar här på “Vilks.net”

  Ulf, det är ju du som förespråkar det antidemokratiska sharia.
  Det är inte en mänsklig rättighet att enligt islamsk doktrin få förtrycka kvinnor och homosexuella, Ulf.

 19. Ulf skriver:

  Sharia är lag i Israel som är en av världens mest demokratiska länder. ”Från Graven” menar uppenbarligen att Israel är en islamitisk diktatur. Kanske dags för en reality check ”Från Graven”?

 20. CeDe skriver:

  Det måste väl ändå klargöras att sharialagar i Israel endast tillämpas för den muslimska befolkningen.

 21. Jor-El skriver:

  Finns det överhuvudtaget något som händer i Israel som inte är kosher enligt Ulf?

 22. Från Graven skriver:

  Ulfs strävanden efter antidemokratiska värdegrunder och åsidosättanden av mänskliga rättigheter i religions namn är skrämmande.

 23. Ulf skriver:

  ”Från Graven” trollar på.

 24. Från Graven skriver:

  Tyvärr är det ju verifierbart, Ulf, att du ständigt förespråkar sharia, könsstympning av barn samt obedövad skäktning.

 25. Per skriver:

  Ulf, du skriver ovan:
  ”Tolerans för andras religioner, sedvänjor och åsikter är sorgligt nog en bristvara här på “Vilk.net” och jag är uppenbarligen en av de få som skriver här som anser dessa värden som viktiga.”

  Jag menar att man måste skilja på att tolerera människors åsikter, värderingar respektive vad de FAKTISKT UTFÖR FÖR HANDLINGAR gentemot andra människor och ett samhälle, inom ramen för t.ex religionen och sedvänjan. Det som man i gemen i ett samhälle idag uppfattar som mycket dåliga/förkastliga handlingar bör självklart motarbetas eller direkt förbjudas. Det är bl.a. så som ett samhälle utvecklas/civiliseras.

 26. c skriver:

  Det existerar väl inget frikort bara för att något har utropats till en religion.

  För att åtnjuta respekt och tolerans måste väl först innehållet godkännas vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter och lika värde mellan man och kvinna.

  Sen går det bra att utöva påhittet i en demokrati.

 27. Ulf skriver:

  Svar till ”c” och ”Per”
  Det finns mig veterligen ingen skribent här på Vilks.net som försvarar islamistisk terrorism. Däremot samarbetar Lars Vilks med ett parti som vill censurera konst som ställs ut på offentliga plats som exempelvis Lena Strömqvists bilder på Slussens tunnelbanestation. Sverigedemokraterna vill också göra det till ett brott att leva som jude i Sverige.

  Om rondellhunden förknippas med sådana åsikter så finns ju en verklig risk att rondellhundsprojektet kommer att gå till historien som en symbol för helt andra krafter än yttrandefrihet och käck uppkäftighet!

 28. Från Graven skriver:

  Islamistisk terrorism har sin grund i islamska urkunder; vilka du med en dåres envishet försvarar, Ulf.

  I övrigt är det svårt att veta vad du menar med att Lars Vilks ”samarbetar… med ett parti som vill…” eftersom att du nästan aldrig ger källhänvisningar till dina påståenden. I de fall du gör så har du alltid skrupelfritt fultolkat. Hur många gånger har du t.ex försökt presentera samma SD-motion, ur vilken du klippt bort sista meningen? 10, 15, 20? Och nu försöker du igen!

  Dessutom har du blandat ihop Vavra Suk’s Nya Tider med Chang Fricks Nyheter Idag fler gånger än jag orkar räkna.

  Man vet helt enkelt inte var dina fantasifoster kommer ifrån.

 29. Ulf skriver:

  ”Från Graven” är en antisemit och bryr sig därför inte om att Sverigedemokraterna lagt fram motioner i riksdagen som om de blivit lag skulle göra det omöjligt för judar att leva i Sverige.
  Att inte heller Lars Vilks inte tycks bry sig är däremot underligare.

 30. Från Graven skriver:

  Ditt register är begränsat, Ulf, och min gissning är att allt du lyckats med här är att göra din egen sak skada.

 31. Jor-El skriver:

  Ulf’s moraliska enkelspår förklarat på 20 sekunder. Allt som gäller i Israel är ok. Ett slags facit på rätt och fel. Ergo – eftersom sharia existerar som ett parallellt rättssystem bland den muslimska minoriteten i Israel, är det ok med sharia. För det är det i Israel. Eventuell kritik mot saker som existerar i Israel = antisemitism. En bekväm lathund.

 32. Per skriver:

  Ulf
  Du anser ovan 19.17 att du har svarat mig.
  Jag anar att din IQ- nivå kanske inte räcker till helt enkelt
  för den här typen av debatter. Du skrapar hela tiden på ytan.
  Är fyrkantig i dina resonemang. Osv. Eller så gör du dig dummare
  än vad du är, av debattaktiska skäl.

 33. Ulf skriver:

  Det är bra Per, du har lärt dig hur man diskuterar här på ”Vilks net”. Det behövs inga sakargument, personangrepp räcker.

  Du skriver i det inlägg så här, citat ” Jag menar att man måste skilja på att tolerera människors åsikter, värderingar respektive vad de FAKTISKT UTFÖR FÖR HANDLINGAR gentemot andra människor och ett samhälle, inom ramen för t.ex religionen och sedvänjan”. Slut citat.
  Kristna européer mördade sex miljoner judar i mitten på förra århundradet. Vad tycker du ”Per” att det säger om kristna européers sedvänjor och religion?

 34. dan park skriver:

  Waffen SS-förbanden Handschar och Skanderbeg var inte kristna, de var muslimer.

 35. Ulf skriver:

  Utveckla gärna Dan Park. Hur många judar dödades av dessa förband jämfört med hur många som dödades av kristna européer?

 36. Från Graven skriver:

  lol – det slår aldrig fel: nämn att nazisterna och islamisterna gjorde gemensam sak i ambitionen att begå folkmord gentemot judar samt att det fanns islamska SS-förband – och bums börjar sådana som Ulf relativisera SS.

  😆 😆 😆

 37. Per skriver:

  Ulf
  Jag tycker att förintelsen inte säger något väsentligt om våra sedvänjor och kristendomen. Fatta det en gång får alla!

 38. Ulf skriver:

  ”Från Graven” vill precis som islamisterna och SS göra Europa judefritt. Det är därför signaturen stödjer SD:s lagförslag som syftar till att göra det omöjligt för judar att bo kvar i Sverige.

 39. Ulf skriver:

  Enligt Expressen så förklarade Lars Vilks varför han lät Sverigedemokraterna använda rondellhunden som en symbol för sin politik, citat ”Jag är konstnär, jag tycker att det är intressant med politik, men de är lika goda kålsupare allihop”.

  Det är naturligtvis ett groteskt påstående. Sverigedemokraterna utmärker sig hela tiden för en antijudisk politik som ibland slår över i öppen antisemitism. Inget annat riksdagsparti kan jämföras med Sverigedemokraterna när det gäller intolerans gentemot etniska, religösa och sexuella minoriteter.
  Med det partiet som gjort intoleransen till sin ledstjärna väljer Lars Vilks att samarbeta med.

  Lars gör det alltså mycket lätt för de kritiker som vill placera honom i den xenofobiska fålla där de alltid velat ha honom.

 40. Från Graven skriver:

  Du har ju helt tappat all verklighetsförankring och sluggar på som en drucken, Ulf. Det går helt enkelt inte att ta dig på allvar.

 41. Jor-El skriver:

  Med Ulf’s besatthet förstår man det mentala kaoset som uppstår när SD’s judiska israelvänner kommer på tal. Worlds collide…här illustrerat med väldigt judisk humor:
  https://youtu.be/uPG3YMcSvzo?t=22

 42. Från Graven skriver:

  Och det är ju inte SD’s motion som Ulf hänvisar till, det är Ulfs egna – han har klippt bort kvalificerande villkor ur motionen innan han presenterade den här.

  Ulf skapar en egen verklighet och låter denna skenverklighet vara grund till all paranoia han fyller trådarna med. Han går helt enkelt inte att ta på allvar.

 43. Ulf skriver:

  Jor-El har uppenbarligen missuppfattat en del. Sverigedemokraternas politik är mycket rationell när det gäller judar. I Sverige är judar ett problem, däremot så är judar som bor i Israel inget problem för partiet.

  Det är ungefär ungefär samma syn på judar och Israel som den Anders Breivik ger uttryck för i sina skrifter!

 44. Jor-El skriver:

  Jag ser fram emot när nästa partiledare Paula Bieler triumferande förkunnar att hon hittat formeln för ’den slutliga lösningen’ på det svenska judeproblemet – deportation till Israel! Hon föregår med gott exempel och följer symboliskt med på den första flighten och sköter därefter partiet från sin penthouse-lägenhet med havsutsikt i Tel-Aviv via Twitter och Skype. Med Wagner skrålandes på stereon…

 45. Ulf skriver:

  Paula Bieler stödjer uppenbarligen den politiken. Har du inte förstått det ”Jor-EL”!

 46. Från Graven skriver:

  Att såsom Ulf gör – jämföra judar med nazister – när han säger att Paula Bieler stödjer en ny förintelse(!) uppfyller klockrent SKMA’s kriterier för antisemitism.

  Bara det påståendet från Ulf – att Paula Bieler [själv av judisk börd) söker en ny förintelse av judar i Europa – visar ju att Ulf lever i en paranoid fantasivärld.

 47. Lars Vilks skriver:

  Du borde se utfallet av mitt samarbete med SD:s PR-avdelning. Jag vet inte var du ser någon allvarlig kritik mot den handlingen. SD hade det bästa konceptet dessutom. Om det är ett groteskt påstående att likställa politikerna får stå för dig. Politiker är ett släkte för sig inriktade på att få flest röster.

 48. Ulf skriver:

  Enligt artikeln i Expressen så förklarade Fotografiska museet att rondellhunden inte kunde visas eftersom, citat ”Självklart ställer vi inte ut detta material, dels för att det inte alls uppfyller utmaningen som vi gav alla partier: Visa vilket Sverige vill ni se efter valet! ”. Uppenbarligen så delade inte museiledningen Lars Vilks positiva syn på SD:s koncept.

  Om det vore så att politikerna bara vill få så många röster som möjligt så blir det svårt att förklara varför inte fler partier har tagit till sig SD:s agenda.
  Att få röster är naturligtvis viktigt för alla politiker. Men det finns också en ideologisk övertygelse som sätter gränser. Det är därför som Sverigedemokraternas idéer om judendomen, samer och homosexuella ännu inte har fått något fäste bland andra riksdagspartier.
  Att sedan Sverigedemokraternas åsikter om brottslighet och ekonomiska frågor inte stöds av kriminologer respektive nationalekonomer är inget som bekymrar partiets anhängare.
  Däremot så verkar politikerna inom sjuklövern lita mer på forskarna än olika gaphalsar på internet. Där ser vi också en skillnad mellan SD och andra partier.

 49. Från Graven skriver:

  Kriminolog blir man på 120 hp – sedan är det bara att färga håret blått!

  😆 😆 😆

 50. Lars Vilks skriver:

  Varför man inte ville ställa ut kröp fram lite senare – om du hade studerat saken lite närmare – och handlade naturligtvis om rädslan och den oroliga personalen. SD:s koncept handlade omatt i ett framtida Sverige skulle man kunna visa sådana bilder. Museet lyckades inte förklara varför det skulle att inte uppfylla utmaningen.
  Angående att ta efter SD:s politik borde du ha noterat att man i väl valda delar har gjort det. Samtidigt är det klart att om ett parti inte bibehåller något av sin identitet kommer det att påverka hur många röster man får. Alla partier tar självklart hänsyn till de röster de får från sina kärnväljare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.