2702: Jul

Så var det dags att önska mina läsare och kommentatorer God Jul och Gott Nytt år.

Julen är dock ingen oskyldig högtid. Numera är det så att vid denna högtid inträder med ofelbar precision den turkiska tomten. I år dök han upp med full kraft hos Åhlén. Givetvis inte det enda nedslaget. Gång på gång avvisas den svenska tomten till förmån för den turkiska. Det ingår i den politiska bekämpningen av möjlig svensk nationalism och därmed en given politisk identitet hos skribenten. Det här också till seden att protesterna inlöper med den sedvanliga hettan: Ej är tomten turkisk utan grekisk. Ja, möjligen så om inte man följer andra spår eftersom det är givet att tomten alltid försvinner i intet efter en stunds historiska forskningar. 

Om man inte diskuterar den turkiska tomten kan man gå in på andra detaljer som exempelvis julskinkan vilket Jens Liljestrand siktar på när han irriterar sig över en artikel som talar alltför varmt om svenska julseder (Expressen). 

Vår idoge statsminister Löfven brukar inte identifieras med tomten. Snarare är han en imponerande återvändare. Redan har han blivit bortröstad två gånger men sitter ännu kvar och samlar sig för tredje gången gillt. Vi får väl se om den politiska estetik som jag såg som den intressantaste (enligt modellen ”inte komposition utan repetition”) blommar ut i ännu en Löfven i det nya året.

Ja, så skall inte glömmas att det finns ett visst stöd för Vilks och Nimis (Expressen). Förslaget om en staty rest av länsstyrelsen är inte helt orealistisk i sak men vi lär nog få vänta tills nästa generation av luggslitna byråkrater tar plats bakom skrivborden på länsstyrelsen.

Det här inlägget postades i Nimis, politik. Bokmärk permalänken.

8 svar på 2702: Jul

 1. Hake skriver:

  Expressen stadfäster sin position som landets mentalt friskaste tidning.

 2. Sniff skriver:

  Tack för en läsvärd blogg! God Jul och Gott Nytt År!

 3. Robert skriver:

  Jag säger som Sniff:

  Tack för en läsvärd blogg, och God Jul och Gott Nytt!

 4. DanTor skriver:

  God Jul och fin helg, Lars V. Anno MMXVII

  En bön och Julnatten – ” Den heliga natten.
  Kärlekens Gud som låter denna heliga natt upplysas av det sanna ljuset, hjälp oss, som vandrar i mörkret, att se ljuset från din Sons krubba —”

 5. CeDe skriver:

  God Jul önskas alla trogna och otrogna, mogna och omogna – och alla däremellan!

 6. Jor-El skriver:

  Julen är en komplex mytologi med fler lager än tusen lökar.
  Amerikanska Coca Cola-tomtar och influenser från Tyskland är bara yttersta skalet…
  Ännu intressantare blir det när man backar långt bortom kristna helgon från Anatolien. Vad sägs om att tomten även har sitt ursprung i en shaman från Lappland, utklädd till flugsvamp (Amanita Muscaria), som han och hans renar konsumerar? Dom fylls av svamparnas kraft och magi och flyger fram över himlavalvet. Entré görs genom skorstenen då detta var bästa sättet under hårda vintrar med igensnöad husgrund.
  Här lite slängigt men roligt återberättat av Joe Rogan:
  https://youtu.be/mz6Z3wMFAX8?t=92

 7. minnesdagen skriver:

  God jul.
  Historier om tomtar har funnits länge, hur länge vet man väl inte. Men Turkiet har funnits i mindre än hundra år.
  Boken ’Turkiets historia’ av Ingmar Karlsson kan rekommenderas. Historien om de turkiska osmanerna, minoritetsfolket som gradvis under flera generationer tog över det kristna Östrom, är intressant på många vis. Bl.a. fick dom hjälp av korsriddare att försvaga Konstantinopel vilket kan verka märkligt, men fiendens fiende blir ibland ens vän. Man kan dra många paralleller till det som sker i Europa idag.

 8. Från Graven skriver:

  God jul på er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.