2671: Aftonbladets egen slugger

I alla fall kan vi vara glada över att vi har Martin Aagård. Inte för att det är mycket till konstdebatt som Modernautställningen har gett upphov till men i brist på annat får man ta det lilla. Och Aagård gör vad han kan (Aftonbladet). Mycket känslor, mycket ideologi och en beundransvärd brist på källor. Numera sägs det att man inte skall komma med påståenden utan att hänvisa till källor, men det gäller givetvis inte för dem som är ute i angelägna ärenden. Att inte vilja förstå är ett annat sätt.

De rättmätiga provokatörerna uteblir skriver Aagård: ”Det fördes länge en strid mot ”det politiskt korrekta” på symboliska arenor inom konsten, musiken och litteraturen. Vilket var bra. Men det senaste decenniet har detta symboliska krig beslagtagits (jag undviker ordet ”approprieriats”, livrädd för att framstå som pk) av inga mindre än extremhögern.”

Det är tunt med exempel från Aagårds sida. Västvärldens mera framträdande provokatörer torde vara Tania Bruguera, Jonathan Meese, Santiago Sierra, Artur Zmijewskij. Bruguera gav sig på den kubanska bristen på yttrandefrihet, Meese gör sina performance med nazihälsning, Sierra har bland annat fyllt en tidigare synagoga med giftig gas, Zmijewskij gjorde video med nakentafatt som anspelade på koncentrationsläger. Konstvärlden har haft lite bekymmer med dessa, men inte särskilt mycket och ingen av dem kan väl föras samman med extremhögern.

Ser man lite mera samlat på konstprovokationen riktar den sig av tradition mot borgarbrackorna, alltså den grupp som upprätthåller konventionerna och som sitter på definitionsmakten. Man frågar sig naturligt nog var brackorna sitter idag. Enligt min bedömning är Aagård ett inte oävet exemplar. Tror sig vara i radikal opposition mot makten men blir stort inte mer än en försvarare av det som man konventionellt bör hålla sig till.

En annan sak är att Aagård inte kan få in skillnaden mellan Sunna i Modernautställningen och Dick Bengtsson. Vi vet utan vidare vad Sunna vill och tycker och att han tar i för hela slanten medan Bengtsson förblir gåtfull.

Enligt vad Aagård skriver är Dan Park numera organiserad fascist. Tyvärr utan källhänvisning. I varje fall har hans provokationer en märkbar effekt på samhället och är principiellt nog så intressanta. Han är just nu indragen i en ny rättsprocess och en del av konstvärldens agenter vill gärna se honom återigen skaka galler.

Angående mina diskreta små kompositioner utbrister Aagård: ”Lars Vilks är en annan gammal anarko-konstnär som snubblat in i den välkomnande nationalkonservativa famn som desperat behöver yttrandefrihetsmartyrer.”

En lyckad provokation måste drabba konstvärldens lite mera initierade medlemmar. Att t ex skåda hur Aagård i upprördhet hoppar jämfota i sina spalter är ett gott tecken.

Det här inlägget postades i Konstkritik, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

22 svar på 2671: Aftonbladets egen slugger

 1. Från Graven skriver:

  Martin Aagård som enligt egen utsago ”njöt av att pissa yngre pojkar i håret” under sin skoltid. Vad säger det om honom som person? Själv erkänner han sig ha varit pennalist:

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/G1OM7J/mitt-liv-som-pennalist

  Man han får vara ifred för #metoo eftersom att de delar (vänster)värdegrund.

 2. Ulf skriver:

  Antisemiten och trollet ”Från Graven” borde nog fundera över sina egna moraliska val istället för att kritisera andras moraliska tillkortakommanden.

  Martin Aagård har förhoppningsvis slutat att bokstavligen pissa på andra människor medan ”Från Graven” fortfarande vill göra det olagligt att leva som jude i Sverige samtidigt som signaturen jämställer Israel med Nazityskland.

 3. Från Graven skriver:

  Varför är jag inte förvånad över att Ulf försvarar Aagård? 😆

 4. Från Graven skriver:

  Vad är det för avarter vi uppe i nu som Ulf gillar?

  Obedövad skäktning
  Sharia
  Könsord och utfall mot kvinnor
  pissa småpojkar i håret

  Ulf, Ulf, Ulf… 😆

  Inte konstigt att du blir kallad sjuk på diverse forum

 5. Ulf skriver:

  ”Från Graven” upprepar sina påståenden om att judendomen och staten Israel är sjuka ”avarter” .
  Så resonerar en antisemit.

 6. Från Graven skriver:

  Och Ulf fortsätter att fritt fabulera.

  Så resonerar en sjuk person 😆

 7. Ulf skriver:

  När en antisemit som ”Från Graven” kallar mig sjuk så blir jag bara glad. Det är ju en bekräftelse på att jag inte delar signaturens antisemitiska syn på judendomen och staten Israel.

 8. Från Graven skriver:

  Tja, om du likt Aagård blir glad av att pissa småpojkar i håret så gör du ju helt rätt som försvarar Aagård, Ulf 😆

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/G1OM7J/mitt-liv-som-pennalist

  Så här skriver Ulfs värdegrundskamrat Aagård i artikeln:
  De 16-åriga offren fick laga mat, städa, sy, ge oss pengar, fixa sprit och kalla oss ”Herr”. De fick piss i punschen, piss i håret och en och annan röv upptryckt i ansiktet.

  Och detta försvarar Ulf! 😆 😆 😆

 9. Ulf skriver:

  Skillnaden mellan ”Från Graven” och Aagård är att Aagård inser att det han gjorde var fel. ”Från Graven” fortsätter att vräka ur sig antisemitiska påståenden utan skam, senast i dag här ovan.

 10. Från Graven skriver:

  Ulf försvarar Martin Aagård för att han ”inser” att det är fel att hans 16-åriga offer ”fick laga mat, städa, sy, ge oss pengar, fixa sprit och kalla oss ”Herr”. De fick piss i punschen, piss i håret och en och annan röv upptryckt i ansiktet.”?

  Men han njöt av att göra det. Vad säger det om Martin Aagård (och Ulf)?

 11. Ulf skriver:

  ”Från Graven” njuter uppenbarligen av att ljuga om Israel och vräka ur sig föraktfulla kommentarer om judar och judendomen.

  Vad säger det om ”Från Graven”?

 12. Från Graven skriver:

  Citera mig då! Det borde ju vara lätt för dig att hitta!?

  Jaså, inte? Vad kan det bero på, Ulf? Att du i vanlig ordning skriver vad som faller dig in utan att faktakolla först?

  Så förvånad jag blir! 😆 😆 😆

 13. Ulf skriver:

  Jag har redan skrivit en kommentar här ovan om det ämnet.

 14. Från Graven skriver:

  Men dina kommentarer är som regel aldrig förankrade i något som går att verifiera.

 15. killeri skriver:

  Graven och Ulf verkar väl sammangrälade. Ehuru intressant kanske det ändå vore enklare om ni bytte e-postadresser och grälade mer privat?

 16. Från Graven skriver:

  För trådtrivselns skull vore det ju onekligen bäst; men som du ser, Ulf lider av ocd; gör jag ett inlägg (som här i trådstarten) så dyker strax Ulf upp och skyller mig för att vara antisemit – lol

 17. Ulf skriver:

  Tyvärr ”killeri” så är debattklimatet här på Vilks.net ganska hårt. Det skriks och hånas vilket tyvärr gör att debatterna inte blir särskilt intressanta.

 18. Från Graven skriver:

  Mycket bra poäng där av Ulf. Och vill man få en stilstudie i skrik & hån så är det endast att studera hur Ulf behandlar bland annat CeDe (kvinnlig skribent) här i trådarna.

  Könsord och vulgariteter mot CeDe tråd upp och tråd ned från Ulf – lol. Ulf är mig veterligen den ende som fått upprepade rekommendationer att städa upp sitt språk av vår bloggvärd, Lars Viks. dubbel-lol

 19. Ulf skriver:

  Signaturen ”CeDe” är ingen kvinna utan ett troll. De har inga kön.

 20. Från Graven skriver:

  QED 😆

 21. Lars Vilks skriver:

  Du har nog fel. Jag har träffat CeDe flera gånger och allt tyder på att hon är på riktigt. Angående troll är det inte säkert att de saknar kön. Se Abbasis film ”Gräns”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.