2641: Valkonsten

Ingen tvekan, den här valupplagan är en verklig folkfest. Större än någonsin Bingolotto och större än VM i fotboll. Spänningen stiger för varje dag och det tycks nu stå klart att samtliga spelare i högsta divisionen går till finalen. Och alla kan vara med om att vinna. Slutspelsmatcherna avgörs inte på söndag utan genom komplexa särspel vilka kan pågå i princip hur länge som helst.

Eftersom det finns så många budskap och tvivelaktiga löften i de politiska utspelen har några partier valt att korta ner texterna. En såväl lovvärd som estetiskt tilltalande konstnärlig praktik. Vi har kunnat se hur man lyfter fram några intressanta svenska ord – för väljaren att begrunda: ”Framåt!”, ”Nu!”. Man lägger märke till att det inte är lämpligt med besläktade variationer kring dessa även om det konstnärliga värdet skulle vara ännu större: ”Bakåt!”, ”Sidledes!”, ”Uppåt!”, ”Neråt!” respektive ”Senare!”, ”Medan!”. Skulle jag välja något fastnar jag för det gåtfulla ”Innan!”

Kjell Bergqvist geniala konstruktion ”Folkkära mot SD” kan applåderas för alla dem som har känsla för det subtila (Aftonbladet). Nu kan de vara så att Bergqvist menar allvar men den här saken är bäst som en underhållande mediepjäs. Av alla ting är fiktionen den största. Och de folkkära skriver på. Kanhända anar en och annan att detta är ett konceptuellt projekt som innefattar endast rollistan. Så tänker kanske Ernst Billgren, medan Mona Sahlins ambition möjligen kan vara att legitimera sig som folkkär (”jag står på listan”).

Lite riskabelt är detta företag eftersom det av fåkunniga betraktare kan tas på största allvar. Metoden utstötning har prövats i över ett decennium och hittills har den alltid visat sig ha en motsatt effekt gentemot den önskade.

En lika klok som tråkig bedömare kan lugnt säga att när festen är över blir allt vid det vi redan har. Men det kommer fler val.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2641: Valkonsten

 1. Carl Henrik skriver:

  För solida och ariska.

 2. killeri skriver:

  Hade kändisarna varit FÖR något hade jag också skrivit på men nu är det osäkert vad de vill ha istället. Kommunistiska Partiet eller Alternativ för Sverige?

 3. Kjell Andersson skriver:

  Är dess för mer tydligen??

 4. DanTor skriver:

  Lars V och första stycket och -”komplexa särspel” jupp och särspel var-det.

  -”Folkfest” å-folkfest visst gladiatorspel har ju fin historik emellertid vilket av folket sitter på läktaren och vilka befinner sig i nere på arenan.

  Frankrike med sin EU-Macron har börjat gunga ordentligt, förutsägbart. Banksters ska hålla sig till banker och moste snart bli uppenbart för merparten av fransoser om än ej möjligt att uttala. De övriga EU-slavar följer med återhållen ångest Macrons piruetter, insatsen är numera ej gripbar, insatsen kommer upp i dagen då Macron får gå ut inför tänkta, andra akten.
  Påtal om arenan och EU och här hos oss, Major Jan (pseudo-L) håller dock östlig eld-ställningen bakom sin sten och grubblar under sin väntan var och vilken insättning denne har.
  EU-Fransoser merparten, socialismus, efter diverse given fix i andra omgången fick sin hett åtrodda medelklass-bankster och dessa kommer givetvis icke att, pinsamt, ro-hem dessa kommer att sjunka på plats, sedvanligt.
  Men-men EU och ”Den förlorade sonen” njaee tror icke det i nuvarande skepnad, kommer att endast att ske som i den riktiga tidigare, skepnaden.

  USAs EU ut ur Europa

 5. minnesdagen skriver:

  Det blev en mediepjäs på riktigt. Eller skall man kalla det cirkus ? Vissa på listan vet inte om att de är med.
  https://www.svt.se/kultur/borje-salming-jag-har-inte-skrivit-under-uppropet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.