2629: I valet och kvalet

Inför det stundande valet (som har dramatiserats som ”ödesvalet”) går det bra för Vänsterpartiet. Det beror väl främst på att vi har fått förenklingen ”vänsterbetonad”, dvs att partierna har intagit positioner som inte alltför mycket skiljer sig åt och som liknar en mjuk vänsterpolitik. Vänsterpartiet har däremot fyllt ut en mer klassisk hållning och kan på så sätt samla entusiasterna som inte vill följa Socialdemokraternas vandring mot mitten. Inget problem att komma med radikala löften eller förhålla sig neutral till vänsterns mera radikala ungdomar. Aktionen stoppa-flyget-med-asylant var t ex inte särskilt lyckad (här gick det mesta fel, bättre än så borde man kunna visa upp), men det jublas fortfarande bland anhängarna. En antikvarisk solitär med symbolpolitik skulle man kunna säga. Att de får ett påhopp angående sitt förflutna kommer inte att påverka partiets väljare.

Miljöpartiet har haft tur med vädret och det räcker nog för att förbättra de skrala opinionssiffrorna. Centerpartiet kan därmed bli något lidande men man kämpar vidare med en frikostig syn på migrationsfrågorna för att hålla fast de väljare som har bytt fot. Partiets slogan är beundransvärd i sin ekonomi: ”Framåt”. Kan man inte bjuda på något särskilt kan man alltid fortsätta framåt mot okända mål. SD har också framgångar men kan möjligen blockeras något av klimatfrågan (om inte väderomslaget blir bestående – väljarna glömmer fort). Å andra sidan spelar det inte så stor roll eftersom inflytandet från partiet sker indirekt genom kompromisser i den vänsterbetonade skalan.

Socialdemokraterna med Löfven har inga vindar i sina segel. Det har blivit populärt med sosse-bashing. Lena Mellin konstaterade att Löfven i sitt senaste tal lovade 65 miljarder till vården, Men det visade sig vara redan effektuerade och utlovade slantar. Det är emellertid inte säker att alla märker det. Något måste man försöka med. Å andra sidan finns det en tendens att när det en längre tid har gått dåligt för ett parti kommer det så småningom en svängning. Det är inte osannolikt att svenska folket röstar fram Löfven till en ny period. Som sagt, det estetiskt mest tilltalande utfallet.

En fråga som inte blir en valfråga är: ”Vad kan politiken göra?”

Efter en längre tids frånvaro är den gode Oisin Cantwell tillbaka med ett hett ämne, angående NMR:s rätt att demonstrera (Aftonbladet).

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

10 svar på 2629: I valet och kvalet

 1. CeDe skriver:

  ”Vad fan håller ni på med?” Politikerna är förbannade över konsekvenserna av sin egen politik – komiskt!

 2. CeDe skriver:

  De samordnade bilbränderna senaste dygnet måste väl ändå betraktas som terrorism .
  Man är inte ute efter enskilda individer utan det är en samlad attack mot det civila samhället.

 3. Från Graven skriver:

  Och som svar till Stefan Löfven: Vad fan håller du själv på med!?

 4. CeDe skriver:

  Inget politiskt motiv bakom bilbränderna, påstås det. Må så vara, men det är ändå direkta angrepp mot Sverige och svenskarna.

 5. Från Graven skriver:

  Ja, det anses ju inte vara politiskt/kulturellt/religiöst motiverat, endast en konsekvens av ömkansvärda erfarenheter orsakade av det svenska samhället i allmänhet och strukturell rasism i synnerhet.

 6. CeDe skriver:

  Man vill väl snarare få det till att se ut som svenska ungdomar som vill ha lite skoj.
  Och en ”svenne” flydde till Turkiet men greps lyckligtvis på plats.

 7. Från Graven skriver:

  Nej nej nej, SD ligger med största säkerhet bakom bilbränderna som en påverkansoperation inför valet, understött av ryssarna.

  Jag har hört att Åkesson och Jomshof själva var med och tände på!

 8. Från Graven skriver:

  Från säker källa (Ulf).

 9. CeDe skriver:

  Rolf Malm undrar det samma, Från Graven:

  https://samnytt.se/vad-sysslar-vara-ministrar-med/

 10. persona skriver:

  När konst blir farlig och inte bara är en angelägenhet för konstvärlden:
  https://www.theartnewspaper.com/news/man-hospitalised-after-falling-in-anish-kapoor-installation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.