2596: Kvalitetsdilemma

I Norge har man konstkritikern och konsthistorikern Paul Grøtvedt. Han har varit med länge och jag minns honom väl från min tid i Norge. Ur samtidskonstens perspektiv betraktas han som omöjlig. Numera skriver han för Documenta.no som är känd för att vara islamkritisk och kulturkonservativ*. I Sverige finns ingen motsvarighet till Paul Grøtvedt men i Norge är han en inte helt obetydlig röst. Hans senaste bedrift är en recension av Oslo Konsthögskolas avgångsutställning. Det är en gedigen sågning och det är klart att recensenten inte är särdeles intresserad eller insatt i den internationella samtidskonsten. Dock såg jag att saken diskuterades på FB. Den fråga som väcktes handlade om konstens kvalitet. Helt uppenbart skriver Grøtvedt utifrån ett traditionellt estetiskt paradigm där genreindelning är grundläggande. För honom blir därför samtidskonstens ett kaos utan större estetiskt värde. Så kan man se på saker och få sina anhängare även om den hållningen är ett spel i en lägre division. Medan det traditionella perspektivet är relativt klart när det gäller att bedöma saker är dagens konstkvalitet en uttalad institutionell affär. Den internationella konstvärlden bestämmer vad som är bra och det råder i princip stor konsensus i de val man gör. Problemet med detta är att det finns ett stort antal parametrar att gå efter. Som jag tidigare har diskuterat är representation en del av kvaliteten, alltså kön och etnicitet beaktas strängt. Innehållet spelar en avgörande roll och det siktar nästan alltid på ett eller annat sätt på det politiska, ”angelägna frågor”. Det finns naturligtvis en del interna intressen men de ligger i linje med det redan sagda, t ex att skriva om konsthistorien utifrån tidigare marginaliserade konstnärer och länder.

Det är ingen övertygande ordning men det är svårt att se någon reell utväg. Det som råder är tämligen enkelt: Följ trendströmmen och se till att bli vald av rätt curator. Grøtvedt är givetvis ingen lösning på problemet men man får säga att hans envetna inställning aktualiserar frågan om konstens kvalitet.

*I nämnda sajt såg jag händelsevis att en imam har blivit avstängd från FB för att ha gjort narr av Hamas. Det kan vara förklaringen till att min Youtube-video fick en varning…

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.