2567: Liv och kiv i akademien

Akademistriden, ja, av den blev det en knytbluskampanj som just nu väller in över FB. Och inte bara där, även ministrarna klär ut sig. Inte den bästa strategin och det har fått en del att reagera t ex på Expressens ledare.

I en komplicerad batalj som denna som engagerar en stor publik är det alltid en strävan att nå en enkel lösning. Knytbluskampanjen och det oreserverade stödet för Danius är ett sådant försök. Men det ligger mer i saken än så. Man ser att det rör sig om två falanger, Daniusfalangen som vill modernisera akademien vilket kommer att medföra ökad statlig kontroll och så Engdahlsfalangen som vill bevara akademiens självständighet. Engdahl har valt den hårda linjen och den skapar inga stora sympatier. Den populistiska förenklingen att det rör sig om en feministisk intressesfär, ”En man åstadkommer en skandal, kvinnor får gå”, vinner lätt mark och kan kännas övertygande.

Opinion kan mani inte bortse ifrån och de som försvarar akademiens självständighet kommer inte undan dålig opinionsbildning. Det hade nog varit bäst att lägga fram den ideologiska ståndpunkten istället för att försöka solka ner sina motståndare.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

22 svar på 2567: Liv och kiv i akademien

 1. sl skriver:

  Och tyskarna är inte sena att försöka ta över. Först Scania, sen ubåtarna, sen svenska akademien.

  Riktiga svenska författare ser det som en merit att ha lämnat akademien. När det kommer till kritan är det kulturprofilens fru som suttit med nyckeln hela tiden. Claude har åsamkat skadan, hon har hjälpt honom att skada akademien genom klubben, de som stöder henne skadar akademien ytterligare. Sen passar Engdahl på att använda debaclet för att manövrera ut Danius, de tycker väl att krishanteringen är värdelös, efter att själva ha omöjliggjort den. Engdahls aktier stod lågt redan pga Witt-Brattström, nu är han en sumpfisk för evigt.

  Polisanmälan mot Klådan och Frostensson avgången hade varit lösningen. Nu har de istället gemensamt borrat sin egen skuta i sank. ”Ansvarsfulla” politiker står redo att ta över, och kalla det ”modernisering”. De är överallt, och stör hela samhället med sina särintressen.

 2. Från Graven skriver:

  Dom börjar tappa stinget.

  Släng på en fittluva ovanpå hijaben och en tejp-bit över munnen så vi får lite fart på den här knytbluskampanjen.

 3. Jor-El skriver:

  Paulina Neuding – I dag bär jag en mössa med bjällror i en sympatiyttring med oss allihopa / samtiden.

  Jag själv börjar misstänka att hela det här spektaklet med Akademien är en rysk påverkansoperation.

 4. Egon skriver:

  Det är underhållande att åse en boxningsmatch på parnassen.
  Knytblusar och bakåtsträvande i klinch.
  Röster har höjts för att Akademien inte är tillräckligt mångkulturell.
  Det kan man nog hålla med om,nu när var femte svensk är utlandsfödd.
  Så slaktades ännu en gediget svensk institution på mångkulturens altare.
  Får vi fira jul efter 2022?

 5. SSAB skriver:

  VSMP vänstern knyter blusarna. Kultur för alla, ner med eliterna!
  Stackars Lars som tyvärr inte uppfyller kriterierna för folklighet
  trots alla besök i hans Ladonien

 6. DanTor skriver:

  Sverige var-det.
  Moste närma sig yttersta konsekvensen av mänsklig förnedring. Slags minister B:Kuhnke med Kamrater och dessa för tillfället iförda kunt-blus mot sin fond, doakör av välljudande kastratsångare.
  Har en känsla av att aktuella ”sathäxa” (Strindb.) betackar sig , vill väl knappast beblanda sig med bösset och på den punkten har denne mina sympatier.
  Måste tydligen vara provocerande att det finns något allmänt av kalliber som ej kan styras av de, självrättfärdiga.
  Herre-jisses skammen börjar bli svår att värja-sig från.

 7. SSAB skriver:

  Det är svårt för det demokratiska samhället att hantera en aristokratisk kultur.
  Manliga ministrar slår en knut runt halsen av förvirring.

 8. Ludvig K skriver:

  Personligen har jag förstärkts i min känsla av att behovet av en oberoende kulturinstution som förfogar över stora medel på ett självständigt vis bara har blivit mer akut den senaste tiden.

  Det som man har bevittnat inför öppen ridå den senaste tiden är ju en medial offentlighet som totalt har kollapsat.

  Och enligt någon sorts ”alla ska med”-devis, dras bara fler och fler med i fallet. Det liknar en dysfunktionell familjemedlem som till slut tappar greppet fullständigt och tar tag i vem som helst för att slippa konfronteras med det oundvikliga.

 9. sl skriver:

  Läs det här. Som vanligt skriver Erik van der Heeg bäst. Lite annat, och mer utvecklat, eller hur?

  https://ledarsidorna.se/2018/04/svenska-akademiens-kris-handlar-om-mer-an-en-knytblus/

 10. sl skriver:

  Och här, för de klimattroende, i sammanfattning; ”Teorin stämmer som sagt väl med historiska fakta där global temperatur följer solens aktivitet”. Vårt klimat varierar inte med våra obetydliga koldioxidutsläpp, det varierar med den enda källan till vårt klimat. Solen. Tror ni att fake news; Rapport, DN eller Aftonljuget ens nämner detta?

  http://www.klimatupplysningen.se/2018/04/10/svensmark-visar-teoretiskt-och-empiriskt-varfor-den-galaktiska-stralningen-paverkar-klimatet/

 11. Ludvig K skriver:

  Ledarsidorna.se tenderar att bli så pladdriga.

  Gillade Einar Askestads take på liknande tema mer:

  http://katerinamagasin.se/krisen-svenska-akademin-ar-var-egen-kris-ett-samhallsbygge-som-krackelerar/

 12. sl skriver:

  Tack för länken. Han skrev om samma infallsvinkel på ett annat sätt. Infallsvinkeln som inte finns i media.

 13. SSAB skriver:

  Dom folkkära författarna G.W, Gardell och Ranelid går till attack mot omoral och elitism i Akademien, i folkflertalets namn. Demokratins medelmåttor har talat. Tyvärr är inte Lars Vilks någon medelmåtta.

 14. sl skriver:

  Kristina Lugn mot antikulturministern. Tungt. Nu hettar det faktiskt till, backarna i det utfattiga kulturlaget spelar upp bollen till de snorrika politikernas planhalva och siktar på mål. Dunka ut Bah Kunke!

  Tillsättandet av Kalle Anka som kulturminister var en förolämpning mot Sveriges kulturliv, en offentlig degradering. De grå kostymerna och knytblusarna tycker att kultur är en onödig sak som ska göra politisk nytta.

  Det är det som är ”moderniseringen” – politisk nytta, dvs mer plats för politiker att påverka.

 15. SSAB skriver:

  Kristina Lugn i Expressen:

  Nobelpriset är ett av de starkaste korten Sverige har. Statsminister Stefan Löfven sa till New York Times att det är viktigt för landet och därför är ”viktigt att denna institution fungerar”. Han borde hala in sina ministrar och förklara att med ämbetet kommer vissa krav på omdöme. Regeringsmedlemmar kan inte lägga sig i en fristående kulturinstitutions arbete hursomhelst.

  Annars blir knytblusen en strypsnara för den fria kulturen

  https://www.expressen.se/ledare/knytblus-ministrarnaar-inte-riktigt-kloka/

 16. Per skriver:

  sl
  dom tycker inte att kultur är en oviktigt utan att den bör vara ett led i propagandamaskineriet, som du själv säger, politisk nytta, och som sådan viktig. lite grand som propagandaminister Goebbels också tyckte.

 17. SSAB skriver:

  Kjellgren en av de valda i den första församlingen av akademien skriver om den inskränkta menigheten:

  denna talrika, olärda eller halvlärda, ovittra eller halvvittra läsande hopen […] vars smak är falsk eller vacklande […] vars hjärtan, sluteligen, ofta äro uppfyllde av hat, ilska och avund mot alla belönade talanger”

  Då som nu

 18. Ludvig K skriver:

  Bland det mer obehagliga i hela den här affären är de 210 forskarna:

  https://www.dn.se/kultur-noje/forskare-i-upprop-svenska-akademien-saknar-legitimitet/

  Universitetsvärlden är redan övertagen av De Goda i stor utsträckning. Nu väntar Akademien.

 19. Ludvig K skriver:

  Som grädde på moset fick vi ett äkta bokbål också:

  http://www.barometern.se/kultur/ordlistor-brandes-till-stod-for-sara-danius/

  Dessa krafter som är satta i rörelse nu blir svåra att kompromissa med.

 20. sl skriver:

  Vår tids frälse, yrkespolitikerna, är helt ointresserade av kulturen, de är intresserade av den nytta de kan ha av den, hur den kan sadlas till häst för deras syften.

  Kristina Lugns insats är föreställningens absolut bästa, antikulturministern tillfälligt golvad.

 21. sl skriver:

  Greiders lamentation i Fake News; ”Det var på den tiden Sara Danius var radikal marxist”. Det ser mer och mer ut som om vi utsatts för en false-flag-operation. De som sitter kvar i akademien är de som gör motstånd mot politisk uppstyrning, den sk ”moderniseringen”. Klådan har dragits fram i ljuset i ett syfte. Han höll på i decennier, ingick inte i akademien, han är ett bihang till Frostensson, som är litterärt oantastlig.

  Det finns en annan detalj; priset till Bob Dylan. Det var bland annat ett politiskt pris, där den frasradikala generationen belönade sig själv för sin trohet mot ideal den svek för trettio år sen, men ändå inte släpper. Det hade varit intressant att ta del av akademiens diskussioner kring hans pris. Bob är jude, hans konvertering till evangelisk kristendom är ofta innehållet, texterna alluderar på Bibeln hela tiden. Det är därför de upplevs som betydelsefulla. Bob är inte politiskt radikal, enligt Joan Baez är han konservativ, men han används av frasradikalerna som kuttersmycke. Observera att frasradikalerna egentligen är oerhört konservativa, de ser västerlandets framsteg som brott mot naturen och onaturliga.

  Den andre vänsterikonen på musikhimlen, Cohen, är också jude, och dit är hans texter kopplade. Undrar om de har fattat det?

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/gPOKRk/en-knytblues-for-en-tid-som-brister-ett-litterart-system-som-kollaps

 22. Jor-El skriver:

  ”Kulturprofilens” offensiva agerande mot kvinnor blev jag varse om under ett par besök på den nu beryktade ”Klubben” och andra etablissemang i Vasastan redan i slutet av 80-talet. Det räckte med att ha kvinnliga bekanta i reproduktiv ålder i samma sällskap för att få reda på detta…
  Dom ständiga sekreterare – Allén, Engdahl, Englund och Danius som hävdat sig vara ovetande om detta och därför varit icke agerande, är antingen socialt autistiska eller hycklande lögnare, helt oberoende av vilken falang man tillhör.
  Vidare kan samma kvartett inte heller hävda okunskap om det incestuösa pengaflödet till ”Klubben”, det är helt patetiskt.
  Vi får väl se var kungliga bladvändningar och eventuella omstöpningar av reglerna till slut hamnar, men för att uppnå något som helst allmänt förtroende för Akademien så måste nog kvartetten ovan, plus Frostensson själv lämna fartyget för gott för att det inte ska gå under med besättning och allt.
  Helt oberoende av vad konflikten ”egentligen” handlar om.
  Vidare håller Akademien själv på att kraftigt våldföra sig på det svenska språket genom allt tal om dess ”ständige sekreterare”. Det verkar inte alls vara vara något ständigt eller bestående över denna position. Snarare tvärtom…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.