2553: I väntan på Berlin

Av alla biennaler är Berlinbiennalen den som lutar mest åt politik och aktivism. Ett nytt sådant nummer är under uppseglande curaterat av Gabi Ngcobo med sitt curatorteam. Titeln på årets uplaga ”We don’t need another hero” (Tina Turner 1985) och det är inte svårt att förstå vad man menar. Däremot är det svårare att bli klok på vad man kan åstadkomma. Man skall söka alternativa organisationer, motverka den rådande historieskrivningen och gå bortom konsten. Det är lätt hänt att konsten i ett medryckande samhällsprogram blir mer till besvär än fördel. Det kan naturligtvis ingen säga eftersom konstnärerna kommer att protestera men i vanlig ordning kan verken läsa efter bestämda mönster i enlighet med vad curatorerna önskar. Emellanåt segrar ändå konsten och det får vi hoppas blir fallet också i Berlin. Några stora nyheter kan man inte förvänta sig. I konsten har man nog att göra med att få ihop sin värdegrund och fördela deltagarna i enlighet med rådande ordningar för etnicitet och genus.

Det här inlägget postades i Biennaler. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.