2510: Ömsom acceptabelt men stundom oacceptabelt.

Fake News, ett av de aktuella spörsmålen i vår tid. Att uppgifter är vinklade, att de innehåller propaganda eller att det förekommer misstag är ofrånkomligt. Frågan är dock var gränsen går.

En sida av saken är spridning. Tvivelaktiga påståenden kan få stor spridning och bli citerade som om det rörde sig om verifierade påståenden. Ivar Arp skriver om detta angående kritiken mot Tino Sanandajis bok (SvD). Det verkar som om Sanandaji har rätt i det här fallet men det är inte lätt för den obevandrade att kunna avgöra frågan. Gång på gång får man ställa sig frågan om hur verklighetsbilden ter sig – så objektivt som möjligt.

Gängkriminaliteten och förorternas bekymmer har väl nu kommit på plats efter mycket protesterande och skönmålningar. Det väckte en del uppmärksamhet idag när Alexandra Pascalidou skrev på twitter: ”Alla vi som sedan 90-talet varnat och vädjat och larmat om situationen i våra fattigaste förorter. Vi som talade om stegrande segregation, ökande klyftor, växande utanförskap som tickande bomber som nu briserar. Må insikten infinna sig och vändningen komma.”

Jo, det är många som säger sig ha sagt.

Gängkriminaliteten ger oss bilden av en maktlös myndighet som inte har något bättre att säga om gårdagens sprängning i Malmö än att det är ”fullständigt oacceptabelt”. Det är ju bara det att när man lastar in ordet oacceptabelt ger det intrycket av att det inte är självklart. En ny sprängning kom ikväll i Malmö. Hur skall formulera avståndstagandet? ”Ytterligare fullständigt oacceptabelt.”

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

38 svar på 2510: Ömsom acceptabelt men stundom oacceptabelt.

 1. Tino Sanandaji skriver:

  ”En sida av saken är spridning. Tvivelaktiga påståenden kan få stor spridning och bli citerade som om det rörde sig om verifierade påståenden. Ivar Arp skriver om detta angående kritiken mot Tino Sanandajis bok (SvD). Det verkar som om Sanandaji har rätt i det här fallet men det är inte lätt för den obevandrade att kunna avgöra frågan.”

  Assar Lindbeck, Magnus Henrekson, Pontus Braunerhjelm, Sven-Olov Daunfeldt och ytterligare 12-13 toppforskare har avfärdat anklagelserna som 0 har ställt sig bakom. Jag påpekar obestridiga lögner i deras anklagelser som inte kräver expertis.

  Det är svagt att mot bakgrund av detta ändå hävda att bevisläget ändå är osäkert och ge anklagelserna tyngd. Med ditt sätt att resonera kan ingen någonsin frikännas från påhopp oavsett hur grundlös det är, det existerar ingen sanning och ingen möjlighet att avgöra sanning.
  Det är faktiskt lätt även för obevandrade att avgöra om de har respekt för vetenskap eller sätter sig i.

  Jag hoppas du inte utsätts för falska anklagelser, och om du utsätts för det hoppas jag att de som tar ställning är anstränger sig lite mer att avgöra sanningshalt än du gör nu.

 2. Jor-El skriver:

  Som sagt, det svänger snabbt i hockey. Lena Mellins ledare i AB ser nu ut som något från Avpixlat 2015.

  https://www.aftonbladet.se/a/7l5yVW

  ”Sanningen är givetvis att gängkrigen inte har uppstått av ingenting, av luft. De är resultatet av en långvarig, misslyckad integrationspolitik.”

  Jaså, verkligen?

 3. Ludvig K skriver:

  I Danmark verkar man ha börjat vända utvecklingen.

  https://t.co/2X38YcJShx?amp=1

  Mindre snack och mer verkstad?

 4. sl skriver:

  ”Oacceptabelt” är ett jättebra uttryck, eftersom det samtidigt antyder att statsministern kan tänkas värdera angrepp på polisen nästan som sina undersåtar, men inte ens antyder vilja eller förmåga till handling. Därför kan det användas många gånger i rad.

  Det är röstfiske och svammel. Förslaget att sätta militär vid gränsen, när problemet är att polisen släpper gärningsmän gång på gång, är spel för galleriet. Det krävs inte militär, det krävs undantagstillstånd eller liknande. Man måste spärra in gängkriminella, utländska brottslingar och uppehållstillståndslösa. Vi har försatts i situationen att lägervistelse och deportation är svaret på problemen. Alternativet är att de springar lösa. Det är alltså lag och genomförande som är problemen.

  Nomenklaturan vill inte ha dessa frågor på bordet, och skulle helst vilja förbjuda debatten, stänga ner websidor och facebook-konton med ”oacceptabelt” innehåll. De vill inte ha kritik, de vill inget göra, de tar inte ansvar.

 5. CeDe skriver:

  Det är tyvärr inte bara fattigdomen som det nya förortsfolket tagit med sig hit utan även den kultur som just är upphovet till dessa problem.

 6. Krister skriver:

  Det ska bli intressant att se hur de som PK-tutade mest i Vuvuzelor för att få uppmärksamhetspoäng kommer att bete sig nu när förfallet av deras kvävande politik har kommit i rullning.

  Vilka kommer att vända på kappan, vilka kommer att gömma sig och vilka kommer att fortsätta tuta?

 7. CeDe skriver:

  Ungefär som här på bloggen, Krister!

 8. Krister skriver:

  Inbilla dig inget otäcka människa och vise bully!

 9. Krister skriver:

  Den avskyvärda kulturrelativismen och identitetspolitiken sprungna ur den hemska postmodernismen är 2000-talets farligaste ideologier

 10. CeDe skriver:

  Exakt så, Krister – du tar ledningen!

 11. Jor-El skriver:

  Idag har det tydligen även skjutits på Östermalm. Nu blir det nog åka av – NIMBY!

 12. sl skriver:

  Första försvarslinjen är att det inte finns något problem, andra försvarslinjen är att det är vårt eget fel, eftersom vi inte anpassat och gett tillräckligt med bidrag. Alla oetiska skattesänkningar är också ett argument för vår tilltänkta skuld. Mycket långt ner på listan kommer att någon faktiskt ska utför ett handtag.

  Skjutandet är fördjävligt, men det är ganska svårt att gömma en automatkarbin längs kroppen när man är på promenad. Väldigt många bär numera kniv, därför att de tror att den behövs. Skjutvapnen är en promillefråga, men vid bedömning av mötande på trottoaren ställs man inför en 50/50-fråga; ”bär kniv eller ej?” Personrånen är en knivfråga.

 13. mohammad skriver:

  Lagom ”fullständigt oacceptabelt” – om man (Svenne) säger så liksom..

 14. Lars Vilks skriver:

  Min poäng med det här inlägget handlar om spridning och att man kan räkna med att många som tar del av uppgifterna är obevandrade och inte heller gör någon ansträngning att undersöka saken. Men det går också att luras utan att ljuga genom att påtala kritiken mot din bok utan att specificera mer.

 15. sl skriver:

  I vänsterkärnan kan man vara dömd för evigt, den vägrar ta del av opassande information. Vänsterns antiintellektuella aktivister och medlöpare har dömt bla Sanandaji, Heberlein och Arpi till evig högerextremism och rasism, det spelar ingen roll vad som är sant eller ej. Riktigt vänsterpack föraktar en ekonomie doktor från Handels, enda sättet att erhålla avlatsbrev är att skriva under på vänsterns teser och därmed bevisa sin godhet. Lindbeck, Henreksson et al är underkända av vänstern, själva ämnet ”ekonomi” är höger, tillfälliga avlatsbrev utfärdas till ekonom som förordar skattehöjning, men det krävs decennier av drängtjänst för äkta uppskattning. Endast vetenskap som leder till ”rätt” slutsats godkänns. Utrikes bakgrund är inget skydd vid ideologiskt fel, då döms den felande till Onkel Tom-syndrom.

  Däremot finns nog många hushåll som kan tappa kontakten med hardcore-vänstern när den är för aggressiv och lögnaktig. När verklig kil hamnar mellan folkflertal och vänstern, krävs inställsam trevlighet för att släta över. Bah-Kunkan har just brutit all konvenans och erbjudit sig att bli språkrör, mupperiet ligger illa till.

  ”Inget vanligt parti” Nä, just det.

 16. SSAB skriver:

  Academic Right Watch skriver på sin sida om en tillsättning av en professur vid Konstfack som mycket fint speglar tidsandan.

  Klipp:

  Man hade förväntat sig att en professur i ”visuell kommunikation med inriktning illustration och bildberättande” vid Konstfack (dnr KF2017/VO2P/11) i första hand skulle gå till någon som är bra på att illustrera samt har de nödvändiga pedagogiska kvalifikationerna för att kunna lära ut detta.

  Men så enkelt är det tydligen inte, utan det krävs enligt den svenska utlysningen även ”dokumenterad omfattande erfarenhet av en normkreativ praktik (att genom sin praktik undersöka och synliggöra strukturella maktförhållanden)”. Termen förklaras så här: ”[n]ormkreativitet sammanfattar det görande som syftar till att omsätta normkritisk analys i praktiken.” (I den engelska utlysningen av samma tjänst saknas kravet på dokumenterad normkreativ praktik.)

  http://academicrightswatch.se/?p=3120

 17. CeDe skriver:

  Osså har vi det här med vinster i omsorg och skolor. Regeringen tillsammans med V klubbade idag igenom ett vinsttak.
  Beräkningar gjorda från 2015 visar en övervinst på c:a 4,7 miljarder kronor i den privata sektorn, pengar som skulle gått till välfärden.
  Men enligt alla undersökningar som gjorts så finns det inget att anmärka på i den omsorgen utan den är minst lika god som i den kommunala.
  Vad är då felet? Enligt min mening så måste ju utbetalningarna till den privata sektorn vara för generösa. Behåll de 4,7 miljarderna så är ju problemen lösta.

 18. SSAB skriver:

  Finns det inte även ett problem med den kommuala sektorns anslag? Det tycks ju finnas en överförbrukning av medel som den privata sektorn visat tydligt. Om det nu är så lätt att tälja guld med pennkniv finns det inte här ett gigantiskt slöseri med skattemedel inom den kommunal sektorn? Men visst blir man upprörd om någon visar hur lätt det är att plocka ut ”övervinster” ur denna feta kassakossa.

 19. sl skriver:

  Uppgörelse med vänsterpartiet innebär inte riksdagsmajoritet. Alliansen plus sd har majoritet. Spel för gallerierna. De vill byta samtalsämne.

 20. Tino Sanandaji skriver:

  ”Min poäng med det här inlägget handlar om spridning och att man kan räkna med att många som tar del av uppgifterna är obevandrade och inte heller gör någon ansträngning att undersöka saken. Men det går också att luras utan att ljuga genom att påtala kritiken mot din bok utan att specificera mer.”

  Du har naturligtvis rätt. Det är därför jag pressar alla att inte göra så.

  ”Lindbeck, Henreksson et al är underkända av vänstern”

  Flera av de forskare som gav mig rätt är socialdemokrater, vilket fick tyst på även detta.

  En djup psykologisk instinkt är att acceptera fulspelet och lära sig leva med det, men korrekt respons är att pressa alla att ta tydlig ställning. Folk vill inte framstå som idioter, och inte en enda person som konfronteras med listan av forskare har upprepat anklagelsen.

  Inställning att jag ska acceptera permanent dimridå av misstankar på basis av påvisbar falska anklagelser duger inte. På så sätt stoppades försöket till akademiskt karaktärsmord, som tvärtom exploderade i ansiktet på de. Varför? För att jag är osvensk, om man har rätt kan man alltid vinna genom att inte ge sig. Nothing is written.

  https://www.youtube.com/watch?v=_EZCG2Ex8Q0

 21. Ulf skriver:

  Hade Ivar Arpi brytt sig om att googla lite innan han skrev sin ledare så hade han upptäckt att det finns många som kritiserar Tino för dennes sätt att använda källor och spekulera i ämnen som han inte är insatt i.

  Här kritiserar Jerzy Sarnecki Tinos spekulationer om kriminaliteten i Sverige.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6630024

  Här konstaterar Dick Harisson att Tino inte är insatt i ett ämne som han försöker diskutera.
  http://blog.svd.se/historia/2015/01/04/en-kommentar-om-invandringsdebatten/

  Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt påkar på svagheten i Tinos resonemang och att han systematiskt använder citat och källor på ett bedrägligt sätt för att understödja sina påståenden.
  http://migro.se/slutreplik-till-tino-sanandaji-av-johan-norberg-fredrik-segerfeldt/

  På Facebook diskuterar Tino Sveriges demografi utan att ha något vetenskapligt stöd för sitt resonemang.
  https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153219289448231:0
  I Demografiska rapporter 2009:1 på sidan 16 står uttryckligen: “Utan invandring minskar befolkningen”.

  Det är uppenbart att varken Ivar Arpi eller Assar Lindbeck har satt sig in i vad Tinos opponenter baserar sin kritik på.
  Det även svårt att inte skaka av sig misstanken om Tino systematiskt använder citat och använder källor på ett ovetenskapligt sätt!

 22. Krister skriver:

  Tino = osvenskheten när den är som bäst

 23. CeDe skriver:

  Hade sign Ulf varit det minsta insatt i vad som krävs för att göra statistik över svensk brottslighet så hade hen förstått att varken en professur i historia eller kriminologi är tillräckliga färdigheter för det hantverket.

 24. Från Graven skriver:

  Assar Lindbeck…;
  Professor i Nationalekonomi,
  Ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin,
  Ledamot av Ingenjörsakademin,
  F.d. ledamot av Nobelkommittén för ekonomipriset,

  …har enligt egen utsago faktiskt läst Tinos bok ”massutmaning” och Lindbeck har därefter avfärdat Lööfs och Martinssons kritik av boken som ”emotionell” samt menar att Lööf och Martinsson beskyllt boken för att vara ohederlig utan att kunna visa belägg för det.

 25. Från Graven skriver:

  Lägg märke till hur Krister inte kallar Ulf för ”Bully” trots Ulfs könsord mot CeDe bland mycket annat.

 26. Krister skriver:

  Ulf är ute och far med ideer som ingen kan ta på allvar utom du och din sidekick bara för det ger er en anledning att ge er på honom. Det är fajten i sig ni är ute efter inte att föra någon meningsfull diskussion. Vuxenmobbning med andra ord.

  Låt honom vara helt från och med nu FG så ska du se att det hjälper din OCD också.

 27. Från Graven skriver:

  Försökte just detta, Krister. Det är inte så svårt att tråla fram den olivkvisten som jag räckte Ulf. Ulf fortsatte med antisemitanklagelserna i alla fall.

  Nä du Krister – efter det att du givit svenska regeringens hijab-besök till Iran ditt gillande så lurar du ingen; hur många gånger har du t.ex bett Ulf hörsamma Lars rekommendationer att hålla sig på en rimlig nivå?

  Noll gånger, eller hur?

 28. Egon skriver:

  Tino Sanandaij är fantastisk.
  En nationalekonom som tagit fram fakta som är bevis på två olika regeringars misslyckade politik att man baxnar.
  ”Misslyckande” är väl inte att ta till i underkant.
  Sjukast är väl ändå att man kör på i samma spår…?
  De som kritiserar Sanandaij vägrar inse fakta och är enbart känslostyrda.
  Egon.

 29. Ludvig K skriver:

  Tino S. är egentligen inte så märkvärdig. Hans resonemang landar i stort sett bara att det finns ett tak för allting. Det är inga konstigheter egentligen. De flesta kan skriva under på hans analys, är min uppfattning. Det som är märkvärdigt är behandlingen av honom, försöken att placera in honom i ett extremt fack. Han är ju inte radikal för fem öre. Så länge detta pågår med full kraft av representanter från Sveriges s.k. intellektuella elit, får vi se till att hylla honom så gott vi kan.

 30. CeDe skriver:

  tino.us

 31. LH skriver:

  Och vem tror Från Graven att han lurar, egentligen, denne inhumane ”humanist” som jublar när den fria pressens medarbetare misshandlas:

  Från Graven skriver:
  2017 21 februari kl. 10:02
  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  http://www.dn.se/sthlm/dn-fotograf-misshandlad-i-rinkeby/

  Knappast ett beteende värdigt den yttrandefrihetens och demokratins bålde riddare han själv är så mån om att framställa sig som här på bloggen.

 32. Från Graven skriver:

  Det kallas för karma och är värt ett gapskratt!!!

  Att representera ett etablissemang som skyller folk som oroar sig för en sådan samhällsutveckling för rasister och sedan själv åka på dingel!

  LOL!!!!!!!!!!!!!

 33. LH skriver:

  Du kan kalla det vad du vill, Från Graven. Faktum kvarstår är att du är en enkel buse. Du lurar ingen, utom möjligen dig själv.

 34. Från Graven skriver:

  Jag tycker det är bra, LH, att du tar upp att den fria pressens medarbetare misshandlas då de försöker göra sitt jobb i Rinkeby!

  Det som gör det ännu roligare är att du är mer bekymrad över min reaktion än du är över det faktum att den fria pressen inte kan opererar fritt utan att bli misshandlad i en invandrartät no-go-zon!

  LOL!!!

 35. LH skriver:

  Nice try, Från Graven! Men nu var du ju dig och ditt hyckleri saken gällde.

 36. Från Graven skriver:

  Saken är den – såsom du själv påpekar, LH – att den fria pressen inte kan granska Rinkeby utan att bli misshandlade.

  http://www.dn.se/sthlm/dn-fotograf-misshandlad-i-rinkeby/

  Det är bra att du tar upp det!

 37. Ulf skriver:

  När det gäller Ann Heberlein och hennes förhållande till Lunds universitet så tycker jag den här artikeln visar på en längre tids missnöje från universitetets sida med Anns verksamheter utanför den akademiska världen. http://lundagard.se/2017/10/03/ann-heberlein-lamnar-lunds-universitet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.