2492: Då julen kom för sent

Ja, det är naturligtvis så att julen alltid kommer försent. Var och en som har försökt att fånga julens essens har insett detta. Plötsligt är det över. Julafton, som när detta skrivs fortfarande råder, är färsk jul men det är mycket som brukar ske då så den försvinner ostoppbart. Dock har jag lyckats med att lyssna på Håkan Hagegårds O Helga Natt och då är ett minimum uppfyllt. Redan på Juldagen har julen avtagit och sedan svinner det hän. Man kan försöka trösta sig med att julen är en social konstruktion men tyvärr finns det för många spår med autentisk bakgrund. Vi kan hur som helst just i år tillåta oss att tala om en svensk värdegrundsjul och glädja oss däröver. Därmed önske jag mina läsare och skribenter en fortsatt God Jul. Utan er medverkan vore denna blogg ej mycket värd. Nu speglar den konstant tiden och dess vridningar.

Det här inlägget postades i Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

6 svar på 2492: Då julen kom för sent

 1. Ludvig K skriver:

  Tack för att du finns Lars! God jul till dig och alla freaks här bland kommentarerna.

 2. SSAB skriver:

  Vintersolståndet har haft stor betydelse i många kulturer. I romerska riket gavs veckan som omger vintersolståndet, 17–23 december, stor betydelse som tillbedjan av Saturnus och andra jordbruksgudomar, (Saturnalia). Några folkseder knutna till saturnalie-firandet lever fortfarande i firandet av Jesu födelse. Inom judendomen är vintersolsåndet den första dagen av Tekufot tevet, då man enligt tradition inte ska dricka vatten som funnits lagrat i huset. I Iran infaller en av årets viktigaste högtider, Shab-e Yalda, vid vintersolståndet. Den förkristna julen, juldrickandet, ägde rum någon gång mellan slutet av oktober[4] och mitten av januari,[5] men kan möjligtvis ha inträffat mellan 14 november och 14 december[6], och haft med vintersolståndet att göra.

  Skål för ljuset!

 3. Inge skriver:

  Verden går framover. I stedet for å tilbe det skapte tilber vi skaperen, i stedet for å tilbe solen tilber vi han som er verdens lys! William Lane Craig har et fint svar i ukens ”Question of the Week”, hvor en pastor spør om han bør slutte med juletre fordi det har en hedensk bakgrunn: ”I see nothing at all objectionable about displaying and enjoying a Christmas tree as part of the celebration of Christmas—not because it’s pretty or because the children love it (“sentimental hogwash!” as Old Potter would say), but very simply because, as you recognize, its meaning has changed since the time of its origin. Part of the genius of the church was that it infused new, Christian meanings into once pagan, but beloved, holidays and practices. The very fact that one would have to do research in order to uncover the original meaning of the Christmas tree is itself evidence of how thoroughly the meaning has changed since its inception.” https://www.reasonablefaith.org/writings/question-answer/should-i-ditch-our-christmas-tree/

 4. sl skriver:

  god fortsättning!

 5. Gunna skriver:

  Hej Lars!
  Jag är lite sent ute! Men God fortsättning & Gott Nytt År!
  Mvh
  Gunna

 6. SSAB skriver:

  Donald J. Trump
  ?
  @realDonaldTrump
  People are proud to be saying Merry Christmas again. I am proud to have led the charge against the assault of our cherished and beautiful phrase. MERRY CHRISTMAS!!!!!

  3:56 AM – Dec 25, 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.