2488: Ständigt denne Nydahl

Han är en exceptionellt flitig skribent. Han är ingen optimist och emellanåt förefaller det som om han är på väg att ge upp. Men icke, det finns en otrolig energi i den mannen. Jag talar om Thomas Nydahl som med sitt sedvanliga flit har kommit ut med ytterligare en bok: ”Ett huvud är mer än fyra hundra struphuvuden”.

Inte bara att han skriver, han läser också och konsumerar otroliga mängder litteratur. Mycket av sin läsning redovisar han med sina egna reflektioner i sin blogg. Nydahl tillhör ingen grupp utan agerar helt på egen hand. Hans frankhet i politiska spörsmål passar förstås inte riktigt in i dagens värdegrundstänkande och officiella bullor. Det kan också vara så att Nydahls envishet vinner i längden nu när åsiktkorridoren har börjat rämna.

Varför skriver Nydahl? Ja, han säger själv i boken: ”Medskrivandet försöker jag hävda att man inte kan gömma sig. Man har, om inte annat så inför en själv, en plikt att formulera det man bör i sitt hjärta.” Och han fortsätter: ”I vanlig ordning skriver jag som en fri man och låter mig inte hindras av tidens politiska korrekthet och krav på självcensur och blundandet för det som kräver något av oss. Jag förvandlar ord som ’utmaning’ till vad det verkligen handlar om: stora och djupa problem och kriser för Sverige och västerlandet/…/ Mitt språk är det oroliga hjärtats.”

Så talade Nydahl och sammanfattar sin kritik så här: ”Man kan inte i en destruktivt förändringsnit i politisk eller religiös mening verka för olika former av förtryck och våld och tro att man i längden kan gå fri från anklagelser. Vår egen tid och vårt eget land bär på många sådana inslag i vardagen och det mesta har hittills försvarats med mångkulturmytologins allt slitnare argument.”

Nå, det är ändå inte en vanlig politisk bok utan litterära resor kors och tvärs genom tid och geografi. För Nydahl ger ständigt nytt liv åt såväl klassiker som mer eller mindre bortglömda skribenter. Det är ofrånkomligt att bildning inte kan glömmas bort. Nydahl ger mig en påminnelse om allt jag inte har läst och mycket som jag inte ens kände till. Det är alltid en givande stund att ta del av hans stora arbete med världslitteraturen.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

115 svar på 2488: Ständigt denne Nydahl

 1. Från Graven skriver:

  Ulf skriver:
  2017 26 december kl. 19:41

  Nordea publicerade nyligen en rapport där just asylinvandringen ansågs var mycket lönsam. För några år sedan så publicerade Riksbanken en rapport med i princip samma innehåll

  Du läser Riksbankens rapport som fan läser bibeln, Ulf.

 2. Från Graven skriver:

  Nu är det bara en tidsfråga innan Ulf börjar kalla mig antisemit

 3. Ulf skriver:

  I rapporten står i ingressen: ”Den demografiska utvecklingen är en central faktor för tillväxt och offentliga finanser på längre sikt. I Sverige har den arbetsföra befolkningen vuxit kontinuerligt tack vare nettoinvandringen, vilket har motverkat den
  demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning” slut citat

  I kapitlet ”Riksbankens prognoser” skriver man så här: ”På kort sikt kan den ökade asylinvandringen innebära positiva effekter för tillväxten ” följt lite senare av ”På längre sikt är ett ökat antal personer i den arbetsföra befolkningen positivt då arbetskraftsutbudet och därmed sysselsättningen kan växa mer. En högre befolkningsprognos kommer att påverka Riksbankens prognoser för utvecklingen på arbetsmarknaden. Jämfört med nu liggande arbetsmarknadsprognos kan arbetskraften förväntas växa snabbare”. slut citat

  Det är onekligen en mycket positiv syn på asylinvandringen.
  Som jag skrev i mitt svar till Inge så nämns också vissa villkor som Riksbanken anser måste uppfyllas för att asylinvandringen verkligen skall bli lönsam och de har främst att göra med sysselsättning och utbildning.

 4. Från Graven skriver:

  Så här skriver Riksbanken:

  Men det råder fortfarande stor skillnad i sysselsättningsgrad mellan svensk- och utlandsfödda (se diagram 4:16). Sysselsättningsgraden bland samtliga utlandsfödda har visserligen återhämtat sig till ungefär samma nivå som före finanskrisen 2008–2009, men för personer som är födda utanför Europa har sysselsättningsgraden legat förhållandevis stilla strax under 55 procent de senaste åren

  Att invandringen nu ökar kraftigt på kort tid innebär att etableringen på den svenska arbetsmarknaden riskerar att ta ännu längre tid framöver. Situationen är exceptionell och innebär en stor utmaning för ett, i dagsläget, underdimensionerat svenskt mottagningssystem.

  Du läser Riksbankens rapport som fan läser bibeln, Ulf.

 5. Ulf skriver:

  Innantillläsning har aldrig varit din styrka ”Från Graven”, klart rapporten är skriven på ett sätt där asylinvandring framställs som något bra för Sverige.

 6. Från Graven skriver:

  Du har gjort bort dig, Ulf; men är för skadad för att kunna korrigera ditt beteende.

 7. Ulf skriver:

  ”Från Graven” verkar uppriktigt chockad över att det är Riksbanken och inte ”vänstern” som ser stora ekonomiska fördelar med asylinvandring. Vilka utbrott!!!

 8. Från Graven skriver:

  Och så här skriver Riksbanken om just det:

  Det är för tidigt att bedöma vilka makroekonomiska effekter den ökade invandringen för med sig.

 9. Från Graven skriver:

  Och för att det inte skall råda några tvivel:

  Arbetskraftsdeltagandet har stigit bland utlandsfödda de senaste åren, men det är fortfarande för få som kommer i arbete.

  Du läser Riksbankens rapport som fan läser bibeln, Ulf

 10. Ulf skriver:

  ”Från Graven” ägnar sig oförtröttligt åt cherry picking 🙂

 11. Från Graven skriver:

  Och så här säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, om det faktum att migrationen kommer att fördubbla statens kostnader för grundskyddet i pensionssystemet:

  Det är känt sedan länge att asylinvandrare har betydligt lägre genomsnittsinkomster och så kommer de till Sverige vid högre ålder, och då blir livsinkomsten otillräckligt för att komma över golvnivån i pensionssystemet

 12. Ulf skriver:

  Nu var det Riksbankens rapport från 2015 som diskuterades. mera cherry picking ger dig inte mer rätt.

 13. Inge skriver:

  Det ser ut til at Sverige trenger et innvandringsregnskap. En oppgave for Statistiska centralbyrån.

 14. Från Graven skriver:

  Vi är rätt vana vid att Ulf klipper bort från texter sådant som inte passar hans tes.

  Ulf skriver:
  2017 27 december kl. 20:10

  I kapitlet “Riksbankens prognoser” skriver man så här: “På kort sikt kan den ökade asylinvandringen innebära positiva effekter för tillväxten ” följt lite senare av “På längre sikt är ett ökat antal personer i den arbetsföra befolkningen positivt då arbetskraftsutbudet och därmed sysselsättningen kan växa mer. En högre befolkningsprognos kommer att påverka Riksbankens prognoser för utvecklingen på arbetsmarknaden. Jämfört med nu liggande arbetsmarknadsprognos kan arbetskraften förväntas växa snabbare”. slut citat

  Och där upphör Ulfs försök till verklighetsförvrängning. Ett ganska belysande exempel på den ”cherry picking” som Ulf skyller andra för. Och det som Ulf klippt bort den här gången innehåller en intressant mening (från Riksbanken):

  På kort sikt kan den ökade asylinvandringen innebära positiva effekter för tillväxten i form av både högre privat och offentlig konsumtion, då efterfrågan ökar på till exempel mat, bostäder, utbildning och omsorg. Högre efterfrågan kan också generera högre sysselsättning i form av till exempel lärare, vårdpersonal och byggarbetare. Den ökade offentliga konsumtionen som krävs för att tillgodose dessa behov ökar samtidigt de offentliga utgifterna.

  Det är alltså en skattebekostad ”positiv effekt” på tillväxten!

 15. Per skriver:

  Ulf
  Dina citat från Nordea och Riksbanken bevisar ingenting.
  Bara för att någon blåögd utredare skriver att asylinvandringen är lönsam så behöver ju detta inte överensstämma med verkligheten.
  Så länge merparten inte kommer in i heltidssysselsättning i för landet produktiv sektor så är det fråga om en brakförlust. Så enkelt är det. Nordea och Riksbanken har ingen annan statistik som visar på något annat än det som alla numera vet.
  Dina inlägg är goddag yxskaft Ulf. Och bara för att en skribent anger källor så blir inte inlägget starkt. Det beror nämligen på kvalitén på källan som man hänvisar till! Förstår du? Vår tids samhällsforskning är i stora delar av usel kvalitet. Till stor del är det fråga om ideologiproduktion snarare än Forskning. Exempelvis: Södertörns Högskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.