2480: Nimissagan fortsätter

Långvariga, ringlande konstprojekt har jag lyckats åstadkomma. Inte så många men det kan det inte heller bli när det krävs en ständig tillsyn och då nya händelser konstant tillkommer.

Nu är det snart dags för en ny rond i Nimisprojektet. Detta inleddes sålunda 1980 och har varit med ett tag. Den brand som anstiftades i fjor raderade ut praktiskt taget hela den konstruktion som har benämningen Vindarnas Torn. Men inte helt och hållet. På två platser fanns det kvar en del rester. I dåligt skick. Dessa har jag då förstärkt och gjort dem hållbara och säkra. Men Länsstyrelsen vaknade och gjorde en polisanmälan angående ”Brott mot områdesskydd”. Detta gjordes i april och för ett par dagar sedan förhördes jag av polisen.

Det borde vara en enkel affär men i domstolar kan det gå hur som helst. Det beror naturligtvis främst på vilken inställning domarna har till saken. Juridiken kan man i regel vrida dit man vill ha den.

I varje fall har jag sedan 1993 en överenskommelse med länsstyrelsen. I ett brev har man meddelat mig att det i och för sig inte är förbjudet att underhålla Nimis. Varför man gick med på detta hänger samman med ansvaret för säkerheten. Genom att jag har fått denna börda har länsstyrelsen avhänt sig den. Så har det varit under 24 års tid. Tillsyn och reparationer har skett under största öppenhet och är på intet sätt någon hemlighet. Men först nu har länsstyrelsen gått in för en ny kurs. Som jag tidigare har berättat inbjöd länsstyrelsen till samtal och förslag till en överenskommelse som båda parter skulle kunna acceptera. Jag förstod genast att länsstyrelsen ville få kontroll över saken eftersom den juridiska sidan sedan länge havererat. Det första man frågade efter var en avvecklingsplan. Därefter ville man att jag skulle ingå med dispensansökningar angående alla åtgärder som jag ansåg nödvändiga. Efter ett samtal med min jurist tackade jag nej.

I den sak som nu seglar upp hade åklagaren redan erbjudit ett strafföreläggande på 40 dagsböter. Jo, man kan ha sina förhoppningar. Konstprojektet blir bara bättre genom lite ytterligare juridisk behandling. Den första rättsförhandlingen hölls 1982 och sedan har det fortsatt fram till 2017 som kommer att bli 2018 innan den anklagade kan ta plats i domstolen.

De två partierna som jag har säkrat kan ses på bilden nedan. De är alltså föremålen för länsstyrelsens passionerade engagemang och juristernas huvudbry.

Det här inlägget postades i Nimis. Bokmärk permalänken.

3 svar på 2480: Nimissagan fortsätter

 1. sl skriver:

  När man ser vilket problem prussiluskorna får med ensamkommande pinnar som varken behöver bostad eller bidrag, förstår man att ensamkommande skäggbarn är fullständigt ohanterligt. Ett oändligt antal juridiska spetsfundigheter kan uppfinnas, ställas mot varandra utan logik eller rangordning, och dras i långbänk i decennier.

  I långa loppet bör det bli förbjudet att gå i skogen i Sverige, man kan ju få en gren i pannan, trampa snett eller störa sädesärlans fortplantning. Dessutom släpper man ut en massa koldioxid i onödan. Sverige är fantastiskt.

  Drönarfilm över Nimis. Ganska mycket drivved.
  https://www.youtube.com/watch?v=7Sgblx6tSu0

 2. CeDe skriver:

  Jag går just nu omkring med Nimis på brösten. I dagarna hittade jag en nött svart T-shirt i garderoben med ett vitt tryck av Nimis på framsidan. Nimisbilden var intakt så jag klippte ut den med god sömsmån och sydde fast den på ett snyggt svart linne där den nu får leva vidare till mångas beundran.
  Nimis for ever!

 3. Inge skriver:

  Hvor er det best for kunstinteresserte å henvende seg for å uttrykke støtte for Nimis? Er det de lokale myndighetene eller de statlige? Et grunnleggende prinsipp for demokratiet er at de styrende er ansatt av befolkningen og kan påvirkes og kastes. Hvis kunst er viktig er det tydelig for meg at Nimis er viktig. Jeg kjenner ikke til alle årsakene til at området er beskyttet som naturreservat, om det kanskje finnes utsatte arter der. I så fall kan jeg forstå myndighetene. Men i et perspektiv av hva som er viktig er Lars Vilks’ verk Nimis viktig. Etter hva jeg vet er Nimis det viktigste eksempelet på land-art i Norden, kanskje i europeisk sammenheng også. Dette faktum bør formidles til myndighetene på en tydelig måte. Myndighetene er oss. Så hvis noen av dere vet hvor det er best å henvende seg for å støtte Nimis og Lars Vilks, legg ut email-adressene her og gjerne på andre nettsteder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.