2479: Martyrfestival i Berlin

I Berlin (men redan i fjor i Köpenhamn) hettar det till när Nordwindfestivalen visar sitt Martyrmuseum. Det man säger sig vilja göra är att ställa frågor kring begreppet martyr. Och då tar man också fram terrorister som exempel. Detta skapar naturligtvis en del debatt (TV2Lorry) (Focus).

Frågan om vem som är martyr är inte speciellt komplicerad. En martyr är en sådan som ses som en martyr av en folkgrupp. Terroristerna har sina martyrer och västvärlden har sina t ex. Något mer komplicerat blir det när man skall värdera sådana uppställningar. I en mångkulturell värld där varje kultur måste bemötas med förståelse och där de värsta terrorister antingen kan ses som utpräglade exempel på Den Andre eller som offer för den västerländska förtryckande kolonisationen kan alla martyrer bli rimligt förståeliga. Med västvärldens normer blir det inte riktigt på det sättet.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2479: Martyrfestival i Berlin

 1. sl skriver:

  ”Martyr (av grekiska martys, genitiv martyros ’vittne’), blodsvittne eller blodsdop, det vill säga den som med sitt liv fått plikta för sin tro genom martyrdöden.”

  Eftersom Bibeln, skriven på arameiska, översatt till grekiska, sannolikt är kanalen vi fått ordet från, betyder ”martyr” implicit ”kristen martyr”, dvs huvudsakligen någon som mördats av romarna på religiösa grunder, vägrat buga sig i romerska tempel och insisterat på frälsning genom tro på Jesus allena.

  En arabisk ”martyr” är däremot någon som mördat judiska skolflickor med självutlöst bomb. Muhammed lånade friskt av judiska och kristna källor när han hittade på sin religion, då hade de kristna martyrerna i Rom varit döda i flera hundra år.

 2. SSAB skriver:

  Enligt glosbe är den arabiska definitionen
  person som dött för sin övertygelse
  person som får lida för sin övertygelse
  https://sv.glosbe.com/sv/ar/martyr
  Var finns det belagt att martyr på arabiska betyder någon som mördar judisk skolflickor med självutlöst bomb?

  Är inte också den judiska och kristna religionen påhittade?

 3. sl skriver:

  Om du hade läst innantill och tänkt innan du skrev, hade du insett att muhammed hittade på islam baserat på bl.a. judiska och kristna källor. Den grekiska definitionen har sannolikt kommit till oss via bibeln, som översattes till grekiska när kristna martyrer redan satts upp på påle i Rom, men innan Muhammed hittde på koranen. Den arabiska definitionen är alltså den som övertagits från bibeln, antingen därför att araben är kristen, eller därför att muhammed tagit begreppet därifrån. Eftersom kristendom är 600 år äldre än islam, och spreds i närmrådet till Israel först, fanns det kristna araber före Muhammed, och finns fortfarande kristna araber, även om de levat med hot om pogromer och utrotning i många århundraden. De har erhållit begreppet innan det togs över av Muhammed.

  Muslimska terrorister kallar terrorister som mördar judiska skolflickor med självutlöst bomb ”martyrer”. De förevigas som muralmålningar. Begreppet som övertagits från bibeln har alltså fått en delvis ny innebörd genom att inlemmas i islamsk idétradition. Det är därför begreppets innebörd sakta vandrar över från sitt kristna ursprung till islamiskt nyspråk.

  Man kan säkert anse att judendom och kristendom är påhittade, jag skulle inte invända i sak. Jag tar inte ställning till det, och det beror på att särskilt kristendom är mina fäders religion, jag kan alltså uppskatta den oavsett hur den än tillkommit. Att islam är rent hittepå, och tjänat till att förslava dem som erövrats av religiös trupp från arabiska halvön, det kan vi bara säkra på. Vi kan också vara säkra på att islam inte vill oss väl. Historiskt sett är islam den europeiska kulturens arvsfiende. Många är medvetna om det, men den historiskt omedvetna och klimatreligiösa vänster som håller hov i media sen femtio år vill inte höra talas om det.

 4. sl skriver:

  För att ytterligare åskådliggöra skillnaden på kristendom och islam idag, behöver vi bara göra en enkel konsekvensanalys av att yttra kritik.

  Kristendom, vår egen tradition, utlovade fordomdags evig kval i helvetet i efterlivet. Pratar du illa om kristendom eller deklararer okristen uppfattning händer ingenting utom att femhundra ryggradslösa vänsternissar bryter ut i ett rungande #metoo.

  Islam, Europas gamla nemesis, erövrarens och fiendens religion, får man inte kritisera, lämna eller ens avbilda, utan att riskera hembesök av knivbeväpnade bröder vars föräldrar är kusiner. Dessutom ställer sig femhundra ryggradlösa vänsternissar upp och ropar #rasism! Inte år de knivbeväpnade bröderna, utan åt den vars teckning av gubbe i turban någon annan publicerat i dagstidning.

  Det är skillnaden. Den allra första försvarslinjen de ryggradslösavänsternissarna gräver ut och befäster är att religionerna är lika dåliga. Det är de inte.

 5. CeDe skriver:

  Nej, nej, nej. sl, Islam är inget hittepå. Ängeln Gabriel uppvaktade ju Muhammed med budskap från Allah och dikterade hela Koranen för Muhammed som dock var en olärd analfabet men hade ett oerhört gott minne så han memorerade det hela och gav sedan de lärde i uppdrag att skriva ner Allahs ord.
  Koranen är således guds sanna ord.

  Sanna mina ord!

 6. Ateisten skriver:

  Koranen är egentligen skriven av Gud, åtminstone enligt Mohamed själv. Men det kan omöjligt vara sant och det finns alltså ingen Gud. Han ska ju ha bestämt att folket under fastan bara får äta när solen är uppe. Men utanför polcirklarna är det ju under vintern natt dygnet runt under vissa tider och miljontals människor riskerar att dö. Och det är alltså Gud som har skapat detta förhållande och det kan aldrig vara hens avsikt. Alltså är detta en ren lögn och någon Gud existerar alltså inte

 7. Inge skriver:

  Ateisten, regelen om faste i islam er at muslimer ikke får spise når solen er oppe. De skal kjenne på kroppen hvordan det er å være fattig og slik lære lydighet og ydmykhet. Reglene blir tillempet mørketid og de som tar skade av å følge dem er unntatt. Lignende tillempninger finnes i andre religioner også, så din konklusjon om at Gud ikke eksisterer fordi han har pålagt menneskene faste skyldes misforståelser og er feil.

 8. CeDe skriver:

  Koranen skrevs inte av Allah, Ateisten, utan enligt följande som även troende muslimer förtäljt mig:

  https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/islam/koranen

  Återstår att bevisa!

 9. SSAB skriver:

  Den store ryske författaren Fjodor Dostojevskij skrev en roman om Guds son, den godhjäratade Jesus, med titeln Idioten.

  (grekiska idiotes, av idios, ’egen’)
  I det antika Aten kallades den som inte ville/kunde delta i det politiska livet för idiot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.