2478: Lavinens senaste

Så var det Benny Fredrikssons tur (Aftonbladet). En man med en värdegrund så stram att den till slut krackelerade i ett mörkertal. Fredriksson har en inte helt obetydlig roll i RH-dramat och det här tillägget är onekligen en extra färgklick.

Björn Ulvaeus berättar (SvD) att han efter Lavinens framfart tänker på ett nytt sätt. Feministiskt. Han har alldeles rätt i det men man kan undra varför han inte har kommit på det tidigare eftersom det inte är några nyheter. Ett vinnande sätt som omedelbart väcker till liv huruvida det handlar om allmän godhet eller är ett utslag av Viljan till Makt. Man flyttar naturligtvis fram sina positioner med ett sådant beteende. Om en man vill positionera sig är det inte nödvändigt att enbart vända sig till någon form av enfaldig manlighet och trakassera kvinnorna. Det finns gott om betydande kvinnor som man kan alliera sig med – och dessutom vinna framgångar hos män genom ett moraliskt korrekt sätt. Männens strömhopp till den korrekta fåran har varit överväldigande under de senaste veckorna.

Lavinen har för övrigt nått fram till den svenska konstvärlden och bekännelser med högt läsvärde finns nu att tillgå hos KRO. I dessa texter, och de skiljer sig inte så mycket från andra områdens, kan man konstatera att en faktor inte får glömmas bort: Spriten. Det mesta tycks ha försiggått under fest och rus och kvinnorna har inte heller spottat i glaset. Nykterhetsrörelsen har en mäktig uppgift framför sig. Man får dock ta hänsyn till att situationen har förändrats i konstvärlden. Där man tidigare hade en närmast total mansdominans har den kvinnliga representationen ökat drastiskt. Ingen konsthögskola eller större konstutställning kan undvika att tänka rätt i genusfrågan. Det kan finnas en och annan, gärna internationell, storhet som med opassande framgång kan stöta på kvinnliga studenter. Jag erinrar mig den kvinnliga student som berättade att han hade fått en direkt sexistisk uppvaktning av en mycket känd amerikansk fotokonstnär. Framgång föder möjligheter men det här var ett tag sedan och den här konstnären har nog bytt strategi. Lite mjukare, lite vänligare, lite mer feministiskt. Man kan inte annat säga än att feminismen är en effektiv skapelse av det patriarkaliska samhället.

Strategier handlar också om tajming. I nuläget bör man vara återhållsam med att nyansera bilden av Lavinen. Victor Malm skisserar bakgrunden till akademiskandalen utan att teckna den i svartvitt (Expressen). Det blir inget direkt fällande domslut vilket många förväntar sig.

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2478: Lavinens senaste

 1. Jor-El skriver:

  Felaktig Expressen-länk nederst, leder till Hanne Kjöller. Kanske är det denna som egentligen avses?
  https://www.expressen.se/kultur/myten-om-krisgruppen-ar-tendentios-och-banal/

 2. Lars Vilks skriver:

  Tackar för den noteringen. Jag gick vilse i mina länkar.

 3. Per skriver:

  Vältänkt och välskriven text av Victor Malm. Verkligen.
  Men den sista meningen blev för ensidig:
  ”Men jag tror att Rudi Dutschke och Herbert Marcuse hade fel: institutionerna förändrar människan, inte tvärtom.”
  Självklart är det både och som gäller. Men hans poäng är förstås att den som ska förändra en struktur också förändras av den under arbetets gång, när man marscherar genom institutionerna. Man måste ju ha mat på bordet och makten som hägrar för reformatorn/revolutionären är oftast deformerande.

 4. SSAB skriver:

  Hen=Meetoo

  är islam svaret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.