2451: Sex och monument

Sex säljer och är därför en välkommen medienyhet som både medierna och konsumenterna hängivet kan ägna sig åt. Påpassligt recenserar Sinziana Ravini en bok om vägledning i sex (Aftonbladet). Dock för invandrare när man just nu ser lika allvarligt som allmänt på problemen. I alla fall har boken översatts till arabiska och Ravini undrar varför den inte finns på fler språk. Det verkar – i dessa dagar – suspekt att välja just det språket. Särskilt behövligt i sådana kretsar eller vad?

Angelägna frågor som passerar genom samtidskonsten får naturligtvis marknadsmässiga pris. Den ståtliga obelisken i Kassel ”Monument to Strangers and Refugees” av nigerianen Olu Oguibe är intet undantag. Konstnären begär enligt uppgifter (artnet) 1 miljon Euros för verket. En hygglig betalning för en konstnär med tämligen blygsam ranking. Kanske man kan få till en konsttrend enligt mindre aktivism och mera prisimponerande monument.

Det här inlägget postades i Böcker, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

30 svar på 2451: Sex och monument

 1. Från Graven skriver:

  Sex har alltid sålt. Vad folk gottar sig åt nu är den gudomliga rättvisa som alla väntat på men ingen längre vågat tro skulle infinna sig.

 2. Pelle skriver:

  Jag undrar om det kan vara en del av mitt konstprojekt att måla mitt ex så fint jag kan och ställa ut henne? Blir jag stämd?
  Är det ok att göra något av bilderna jag tog?
  Upphovsrätt har jag då jag själv tagit dem men när jag förflyttar de till ev konst och visar publikt blir jag lite osäker. Önskar råd.
  Ja, det finns ett sexuellt innehåll i vissa av dem.

 3. Från Graven skriver:

  stämd för vad?

 4. Från Graven skriver:

  Varför skulle din upphovsrätt försvagas av att du ”förflyttar” fotografierna till konst?

 5. Pelle skriver:

  Om jag lägger ut bilderna i sin helhet på nån sajt klassas det nog som ärekränkning och jag blir stämd men om jag gör konst av dem och ställer ut är det ett konstprojekt som är ok?

 6. Pelle skriver:

  Fler frågor. Får man ge ut tex en bok baserad på sms. Är sändaren av sms som jag citerar dennes ägodel och jag inte har rätt till att återge? Vem har upphovsrätt till sms skickade till mig?

 7. Från Graven skriver:

  Författaren av dem.

 8. Pelle skriver:

  Tack!
  Det som kommer från mig är jag fri att göra vad jag vill med. Jag tolkar svaren som att jag kan göra vadsomhelst med mitt material men inte röra det som skickats till mig. Mina bilder och texter är fria således.

 9. Från Graven skriver:

  Upphovsrättsligt, ja. Men ditt ex kan ju agera juridiskt om du utsätter henne för förtal. Men det är ju inte en upphovsrättslig fråga.

  Om du avser att undvika att ditt ex kan ”komma åt dig” för att du använder materialet genom ett upphovsrättsligt perspektiv så är du inne på fel spår. Du får avidentifiera henne för att vara på den säkra sidan. Sean så bör du ju agera med viss heder (såvida hon inte varit en two-timing hoe, i vilket du har min välsignelse att NAIL HER ASS! [Ursäkta Cohen brothers-referensen]).

 10. Från Graven skriver:

  Avidentifiera henne om du vill vara på den säkra sidan

 11. Från Graven skriver:

  *Från att bli stämd för förtal

 12. Pelle skriver:

  Min avsikt är inte att förgöra, jag tänker att göra vackra målningar, en bok baserad på sms men det går inte med tanke på upphovsrätt, får nog avstå det tyvärr.
  Blir lite orolig hur publiken agerar. ”men det är ju hon”.
  Avidentifiera innebär att inte bli igenkänd? Jag har 25 tavlor av bra kvalitet som jag vill ställa ut och på ingen av dem ska man se det är hon för att undvika bli stämd?

 13. Ludvig K skriver:

  Samtidigt som det har frossats i några inflytelserika människors sängkammarhistorier har alltså Trumpadministrationen sett till att befria Raqqa från IS. IS är nu kraftigt marginaliserade. Detta är det märkligt tyst om, inte sant? Är det för svårsmält att Trumpadministrationen faktiskt har åstadkommit något som kanske övertrumfar hela Obamaadministrationens insatser?

 14. CeDe skriver:

  Haha, Ludvig – du är en vaken krabat!

 15. CeDe skriver:

  Är det inte ändå snart dags att börja syna islam under täcket:
  Tvångsgifta småflickor som våldtas på bröllopsnatten, mm mm mm.

 16. CeDe skriver:

  Och vad vill egentligen dessa tjejer som kommer till firmafest i minibikini?
  Bjuder man upp till dans så får man väl dansa!

 17. Från Graven skriver:

  Håller inte med dig, CeDe, jag menar att man måste kunna sitta i en badtunna tillsammans, utan att det skall ses som en inbjudan till Martin Timell att, inför ögonen på andra, sticka ned handen innanför bikinibyxorna på en.

  Men det du skriver väcker faktiskt följande intressanta fråga: hur har Virtanen behandlats av media jämfört med hur media har behandlat de hormonstinna ynglingarna (hmm, nåja) som gör exakt samma sak i skydd av överlägset numerär i trånga folksamlingar?`

  Först tiger MSM ihjäl problemet. Ingetdera passar ju in i den rådande diskursen (vänstern och invandrare kan ju inte begå några systematiska övergrepp per definition). Så lång har Virtanen och sex-tafsarna fritt fått operera inom samma skyddade verkstad. Nu har Virtanen sent omsider exponerats och får löpa gatlopp i media (hmm, nåja, i sociala medier i alla fall – men nota bene även i PK-sociala medier).

  När kan vi vänta oss samma fördömanden och indignation angående kulturellt betingade sex-tafsare?

 18. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Försynen genom kaosteori. Läpprörelser i Hollywood har orsakat storm i de förljugna redaktionerna. Lite rens och påbjuden tystnad bland de ”goda” kan komma att leda till en någorlunda sann genomlysning av sex som sjufalt värre problemområden.

 19. CeDe skriver:

  Greven, jag försvarar på intet sätt Timells och andras tafsande. Men varför säger ingen ifrån förrän nu?
  Tjejer och programmakare – sätt ner foten vid första övertrampet.

 20. Från Graven skriver:

  LV – hur hanteras sextrakasserier bland makt-eliten i Ladonien? Har mikronationen någon likabehandlingsplan?

 21. sl skriver:

  Vår skäms-kultur är verkligen pinsam. Först har vi statistiskt signifikant uppgång i våldtäkter synkroniserat med storimport från islams sammanbrottsterritorier, när den påtalas är den klagande rasist. Sen hittas några politiskt korrekta soldaritetsexperter som klämt och knådat utan samtycke, och just de som slaviskt följer det politiska modet och tror sig vara kritiska och modiga och färgade sin bild i regnbågsflaggan för ett år sen utbrister i ”me too”.

  Vem hade förväntat sig bättre av Timell och Virtanen? Det är exakt den typ av snubbar som kallar sig feminister, leker radikala, föreslår skattehöjningar på allt som rör sig och med det tror sig vara solidariska. De fnyser över bilister och villaägare, spottar på kristdemokrater, åkallar folket och arbetarklassen, men uttrycker egentligen att de är förmer än andra. De vill göra energi, boende och transporter dyrt, men själva smiter de undan reglerna, de är till för andra.

  Vänsterns eviga signum. Dubbelmoral, moraliserande, stora trutar. Svensk dekadent vänster, mycket mycket likt höger. Bottenskrap.

 22. Ulf skriver:

  Varför rapporterar media så lite om Raqqa undrar Ludvig. Ett svar kan vara att det politiska läget i Syrien och Irak efter att IS besegrats saknar en riktig ”bad guy”.
  I striderna mellan centralregeringen och kurderna i Irak så är det svårt att riktigt urskilja vem som har rätt och vem som har fel.

  Kurderna gör sig uppenbarligen skyldiga till etnisk rensning i både Syrien och Irak samtidigt som President Assad för tillfället verkar ha besegrat de olika fundamentalistiska gerillor som härjat i Syrien.

  I den nära framtiden kan vi alltså se fram mot strider där kurder kommer att stå emot regeringarna i Bagdad och Damaskus.
  Det blir ett komplicerat spel där alla i praktiken är skurkar med massor av blod på händerna. Att skapa ett enkelt svartvitt scenario som passar media blir i det läget svårt. Inte undra på att media tappar intresset.

 23. minnesdagen skriver:

  Sent omsider fick jag veta att Bokmässan begåvats med fler än Nya Tider, som räknas till de kontroversiella. Bl.a. Lasse Wilhelmson, som gett ut en ny bok.

  Det är lite som när Dorinel Marc upplät plats åt Markus Andersson på Moderna museet.

 24. Krister skriver:

  Härlig kraft i #metoo rörelsen. Även om den snart ebbar ut så har kvinnorna vunnit välförtjänt terräng i maktbalansen.

 25. Från Graven skriver:

  Ja, förutom i Iran, då.

 26. Lars Vilks skriver:

  Tror du verkligen det? Varje vecka ett nytt medietema med kändisar eller politiker som tvingas till att avgå eller avböna. Det ser ut som framsteg för mänskligheten om man är närsynt.

 27. Lars Vilks skriver:

  Vi har inte nått så långt i vår utveckling men vi hoppas att snart få igång rejäla sextrakasserier. Allt i akt och mening att få hänga ut våra kändisar och bli en del av samtidens intellektuella debattsamtal.

 28. sl skriver:

  Som tidigare nämnts kommer #metoo-rörelsen mycket lägligt för den som önskar flytta fokus från importerad våldtäktsvåg till traditionell svenska makthavares sextrakasserier. Den har snart ebbat ut, ett par väletablerade svenska herrar har eliminerats från det offentliga rummet, den importerade väldtäktsbenägenheten och ”kvinnosynen” kvarstår och ökar. Den ska mötas med kärleksbombning och ”antirasism”.

  Virtanen är ”antirasist” och ”feminist”. Dvs självbedragande sagoberättare med dubbel dubbelmoral.

 29. CeDe skriver:

  Kvinnor är inte utan makt – tvärtom – men de exkluderar männen i sin strävan.

 30. Krister skriver:

  Det är många intressenter inblandade och visst snart kommer det nått nytt som man slår på stora trumman åt. Men det är imponerande kraft och geografisk omfattning i #metoo rörelsen. Uthängda kändisar säljer inte bara nyheter genom sitt kändisskap utan spiller över uppmärksamhet på fenomenet rent allmänt i det vardagliga livet hos både män och kvinnor. Kändisar lynchas offentligt och upp flyter ett isberg. Här skiljer sig den här hashtag kampanjen från alla andra som det vimlar av och som inte gör nån skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.