2449: Lite neo

Prefixet ”neo” tycks ha kommit för att stanna. I konsten dök det upp under 1980-talet och är sålunda en del av det som postmodernismen bjöd på. Omtagningar av gamla konstriktningar som t ex ”neominimalism” och ”neokonceptualism”. Men det hade redan varit i bruk under popkonsten som inledningsvis ofta benämndes ”neodada”.

Med detta tillägga ”neo” blir den ursprungliga verksamheten uppmjukad och distanserad. Det här var väldigt roligt ett tag men eftersom allvaret uteblev kom den ironiska poängen att bli lite tröttsam. Det som skedde är ju välkänt, konsten gav sig in i politiken. Men frågan är om detta allvarligt menade politiska kast också är en ”neo”. Konsten är på ett sätt effektiv, dess grundläggande egenskaper sätter stopp för försöken att åstadkomma några större rörelser utanför densamma. Vi får alltid en konstnär som dyker upp med artist’s talk, vi får ett marknadsvärde, one man show osv.

Hur kunde det bli så här? Saken är naturligtvis att innan ”neo” tänkte man sig att det fanns konst på ”riktigt”. Att den var något som verkade för mänskligheten och som inte kunde förklaras. Denna chimär saknar inte helt livskraft än i dag men det torde vara en fromförhoppning. Nu skall jag inte vara alltför stor pessimist, konsten har ändå en plats även om den inte är så storstilad som man tidigare (och som sagt hör vi det än idag) tänkt sig.

Man får nog tänka sig att neo-begreppet rör sig även i det politiska fältet. Varken vänstern eller högern eller vara vad det månde vara, kan hävda någon övertygande ideologisk hållning. Politiken uppträder i neoformer. Eller den historiska återkomsten vilken som bekant brukar sluta med en fars. Man får tillägga att denna fars dock är pragmatisk.

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

46 svar på 2449: Lite neo

 1. CeDe skriver:

  I politiken börjar det väl hända något i dagsläget. M tycks ha fått en ledare med mer pragmatisk än ideologisk inställning.

 2. sl skriver:

  1968 års vänster var en neobolsjevikisk rörelse, en slags pendang till oktoberkuppen 1917. De slutade sina dagar som pragmatiskt skämt, Ulvskog et al kommer ur grupper som MLK. Stora delar av den hamnade efter en omväg via ordförande Mao i den teknikfientliga och reaktionära miljörörelsen, advokater för ineffektiv småskalighet och sänkt levnadsstandard. Sanna folkfiender.

  Moderaterna har inte löst problemet med att de inte kan bilda regering utan att sd ger sitt godkännande. Moderaterna är i den sorgliga sitsen att de låter sossarna bestämma vad som är moraliskt godtagbart, dessutom försöker moderaterna nu skapa de gröna moderaterna, efter de blå och de röda. Den nye moderatledaren är redan en förlorare, till sossarnas oförställda glädje. En svensk moderatledare som vill leda en regering måste ha sd bakom sig, han behöver inte ge dem någonting mer än känslan av att de fick vara med. En moderatledare som vägrar det, vägrar samtidigt att ta regeringsansvar. Detta är den enda pragmatism som hade behövts, men den föreligger inte. Den nye moderledaren har en gordisk knut att lösa upp, men vägrar. Ändå behöver man bara titta till absolut närmsta grannlandet för att se hur man gör. Norge.

  När man läser aftonblaskans analyser, måste man inse att den inte vill någon något väl, den skriver beställningsjobb åt socialdemokraterna. Alla ”nyheter” i aftonblaskan är taktiskt ljug.

 3. CeDe skriver:

  Tack för tillrättaläggandet, sl. Jag har tydligen helt missuppfattat den nye M-ledarens intentioner. Tyckte mig ändå kunna se en ny vinkling i jämförelse med tidigare retorik.

 4. Från Graven skriver:

  Jag tror han håller den dörren öppen, men är mycket försiktig med hur han uttalar sig.

 5. CeDe skriver:

  Det är så jag också har uppfattat det. Han vill nog få tillbaka väljare innan han bjuder in SD.

 6. Per skriver:

  Valet i Österrike blir väl antagligen en ytterligare fingervisning för M!?

 7. Per skriver:

  sl
  Vad tror du skulle hända om SD skulle spela ut islamkortet?
  Esset i rockärmen?

 8. Från Graven skriver:

  Per

  Islamkortet är ett dubbeleggat svärd. SD kan mycket väl uppnå sina mål utan att uttryckligen använda sig av islamkritik i from av systematiska kampanjer. De har mycket att förlora på sådana försök.

 9. Per skriver:

  FG
  Den analysen förstår jag inte alls.
  Islam är ju elefanten i rummet som ingen vågar tala om. Men som oroar gemene man, gissar jag. Den som först tar upp kortet och spelar ut har nog mycket att vinna. Kolla Österrike idag!
  Hur svårt kan det vara att fatta detta FG?

 10. Från Graven skriver:

  Därför att islamkritik är en av vänstern så väl inarbetad ekvivalent till rasism att t.o.m. vanligt folk prenumererar på den idén – än så länge.

  Vanligt folk har inte bekantat sig med koranen. De har ingen aning om att den stipulerar att mannen skall slå kvinnan om hon inte lyder. Har du någonsin försökt att säga detta utanför din innersta bekantskapskrets utan att rummet tystnar och folk besvärat skruvar på sig? De är övertygade om att sådana yttrande endast kan komma ifrån en tvättäkta rasist. Även om du skulle försöka så skulle snart omskrivningarna av din islam-kritik omskrivas till att du ”hetsar mot muslimer”.

  Åkesson gjorde ett försök att problematisera islam och Aftonbladet drog omedelbart rubrik-tricket, det vill säga att på rubrikplats byta ordet ”islam” mot ”muslimer”. Allas ”vår” Niklas Orrenius färgar även han sina alster i rubrik och introduktion, varefter resten av hans texter kan vara något mer objektiva; men då har han redan visat var PK-skåpet skall stå och artikelns subjekt är förpassad till rasist-fascisterna.

  Åkesson har lärt sig läxan och SD gör klokt i att inte försöka spela islamkortet.

 11. Från Graven skriver:

  Per

  Fast i slussen

 12. sl skriver:

  Den moderata politiken går nog ut på att vinna väljare från sd utan att förlora till centern. Partierna har egna väljarundersökningar som talar om för dem hur de ska låta för att maximera väljarna och minimera skadorna. Att låta sossarna regera med miljöpartiet för att slippa sitta i regering ens med sverigedemokraternas passiva stöd tär på alliansens sammanhållning. Smarta Kinberg gjorde just det, och måste gå, jag har alltid trott att hon sattes in som förbrukningsmateriel redan från början.

  I Sverige finns ett parti som ger sig självt rätten att bedöma de andras moraliska halt, ett parti som ser sig självt som förmer än de andra; socialdemokraterna. De kan ta andras pengar och hävda att den som klagar är egoist, och bli trodda av så många att övriga måste förhålla sig till det. S sitter i regering under vilka omständigheter som helst, s är ett parti byggt för att sitta i regering, märk väl att s plötsligt kan stänga gränserna, i strid med EU och sin regeringspartner. S kunde alltså plötsligt genomföra sd´s önskemål, under förkastande av sd´s ”fascism”, men moderaterna kan inte bilda regering ens med sd knäpptyst passiva i bänkarna, då är de fascismens medlöpare.

  Eftersom immigrationspolitiken går ut på att importera konkurrens i låglöneyrken, dvs pressa låga löner nedåt, och samtidigt dela ut bidrag på ett sätt som tar pengar från a-kassa, försäkringskassan och vården så kan vi gissa vad moderaterna vill bakom dimridåer. De vill ha ökad låglönepress och ökade incitament till att arbeta, dvs bidragssystem som tvingar i arbete. Är man ej efterfrågad får man skylla sig själv. Sjuk, gammal, fel ort; tough luck, ”ta banklån”.

  M kommer aldrig att spela islamist-kort, men däremot finns där rester av en ryggmärg att inte slösa bort andras pengar hos moderaterna, medan sossarnas åsikt är att just spenderandet av andras pengar är själva solidariteten. Ingen av dem vill ha invandringen som valfråga, moderatledaren vill bygga de gröna moderaterna, det betyder i värsta fall höjd skatt på konsumtion och sänkt på arbete, i bästa fall ingenting.

  Det troligaste är att vi efter valet 2018 har kvar samma situation som nu, inget av blocken har egen majoritet, inget vill förhålla sig till sd, bägge vill spendera våra pengar, men inte på oss. Ny moderatledare kommer att ha exakt samma problem som den förra, men kommer han att spela efter sossarnas regelbok? Sossarnas primärtaktik är given; borgerlig regering är onaturligt, och alliansen ska splittras med moroten och piskan. Skatter ska höjas med hot om klimatet, dvs bullshit ur godtycklig statistisk modell som modifierats till den passar behoven av att höja skatten.

  Skatten ska upp, välfärden ner, islam är bara lite strunt som inte spelar någon roll i elfenbenstornen, det drabbar bara andra, som privata tandläkarräkningar. Politiken är spel för gallerier, spelarna är egennyttemaximerare, vi betalar åskådarnas entrébiljett varje dag.

 13. Per skriver:

  FG
  Vilka kretsar rör du dig i egentligen?
  I mina kretsar (där vänsterröstande nog dominerat under decennier) är det självklart att islam är ett stort hot.
  Har du ordentlig markkontakt FG?

 14. CeDe skriver:

  Det stämmer det FG säger, jag har liknande upplevelser även från min egen familj.
  Man får tassa fram.

 15. Per skriver:

  CeDe
  Felet är kanske att du ”tassar fram”.
  Lite civilkurage, någon?

 16. CeDe skriver:

  Nej , Per – rör jag mig inom familjen är det inte värt att riskera den harmoni som finns.
  Men där det passar håller jag inte inne med krutet precis.

 17. Från Graven skriver:

  lol

 18. Ulf skriver:

  Du har som vanligt helt fel ”Från Graven”. Åkesson skriver så här: ”när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.”

  Och fortsätter lite längre ner på sidan men helt klart syftande på den muslimska befolkningen ”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget ”
  Åkesson skriver alltså själv om muslimer.

  Det står ju klart för alla som läser ”Från Gravens” inlägg att signaturen varken har läst bibeln eller koranen men en artikel i Aftonbladet borde ju ”Från Graven” rimligtvis kunnat ha koll på. 🙂

 19. Från Graven skriver:

  Korrekt citat:

  en mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”. Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.

 20. Från Graven skriver:

  Aftonbladet rubriksätter detta, nota bene inom citationstecken:

  ”Muslimerna är vårt största utländska hot”

  Men ändra sedan web-publikationens rubriksättningen till:

  ”Muslimerna är vårt största hot”

 21. Från Graven skriver:

  Aftonbladet har m.a.o. gjort en ”Niklas Orrenius”

 22. minnesdagen skriver:

  Aftonbladet är mer än stolligt. Ledarskribenten Anders Lindberg är nationalsocialist lite när det passar. Lite hipp som happ när det gäller länder i mellanöstern. Vissa etniciteter skall tydligen kunna erövra land med våld. Vilka kurder är det som äger Iraks olja ? Skulle han skriva något likande om Turkiet, tror inte det, inte just nu. Orkar inte läsa vad han skriver, det räcker med rubriken.

  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/aXLg5/irak-vill-stjala-kurdernas-olja

 23. Ulf skriver:

  Nu menar ju uppenbarligen Åkesson att just muslimerna är det största hotet mot Sverige sedan världskriget.
  Han skriver det själv i artikeln.

 24. sl skriver:

  Det är klart att det är det, men inte för vår överhet, med sin press, sina ”oberoende” rapport-nyheter med statistikbyråer, och sin skattefinansierade drönartillvaro. De vill hålla på med sina hanterliga motsättningar, som de försörjer sig på, och inte höra talas om att sköta vare sig fungerande gränsbevakning eller inre ordning. Den vill vara ”god”, och låta andra ta smällarna.

 25. Från Graven skriver:

  lol – Ulf förklarar vad andra ”menar”

 26. Från Graven skriver:

  Varför så tyst om Aftonbladets Virtanen i MSM?

 27. sl skriver:

  Aftonbladet är ett organ för systematisk desinformation i regeringsunderlagets intresse. Aftonbladets skribenter är inte dumma, de är anställda desinformatörer som antagligen tror på sitt uppdrag. Det spelar ingen roll vad Åkesson eller någon annan säger, Aftonbladets uppgift är att presentera det på ett sätt som devalverar den som opponerar sig mot den klimatreligiösa sekt som usurperat makten i strid med valresultatet, och kräver att få styra både opinionsbildning, oppositionens agenda och hur den ska agera. Vi har en regering utan mandat, det finns en majoritet i riksdagen mot regeringen, men den majoriteten la sig ner att DÖ; decemberöverenskommelsen. Aftonbladet blandar systematiskt bort korten, allt syftar till att den valstridiga regering ska segla bidevind i väntan på nästa valresultat.

  Man ska inte ta del av Aftonbladets nyheter om politik som om de vore nyheter, de är opinionsbildning, mobbning och krav på överhöghet.

  Och det är inte ”neo”, utan precis som vanligt, i Palmes fotspår.

 28. Jor-El skriver:

  Det är uppenbart i dessa dagar vilka olika måttstockar MSM håller sig med. Mediakändisar från andra länder får gärna namnges och rapporteras om baserat endast på utsagor från ”sociala medier”. Och fd finansministrar och SD-riksdagsmäns handlingar får det gärna förtäljas och spekuleras vitt och brett kring baserat på ”uppgifter”.
  Men när det gäller det egna inhemska skrået, då ställer man unisont upp alla dilligenserna i ring för att ”låta polisen lagföra och juridiken dömma”. Och för alla andra att hålla tyst.
  Här har MSM målat in sig i sitt eget hörn och värdeavgrunden ligger vidöppen för beskådan.

 29. Från Graven skriver:

  Krister länkar till en artikel om principlöshet!?

  LOL!!!!!

 30. Från Graven skriver:

  Tror ni Krister har gått och blivit ”neo-principfast”?

 31. Från Graven skriver:

  Har ni tänkt på vad tyst Ulf är, nu under genomlysningen av sextrakasserierna och tystnadskulturen på Aftonbladet?

 32. CeDe skriver:

  Allt för att byta fokus!

 33. Ludvig K skriver:

  Sällan har det väl känts så berättigat att säga härliga tider för troll.

 34. CeDe skriver:

  Kanske stiger en skammens rodnad även på Ulfs kinder? Nä, jag tror inte det. Vänsterns självinsikt är nog lika med noll.

 35. Från Graven skriver:

  Aftonbladet borde ta tillfället i akt att även göra sig av med Martin Aagård – han som ”njöt av att pissa småpojkar i huvudet”.

 36. Ulf skriver:

  Att både ”CeDe” och ”Från Graven” tycker om att verbalt pissa på folk är ingen nyhet. Det är inte juridiskt straffbart men när man pysslar med sådant så får man räkna med att offren slår tillbaka.
  Normalbegåvade mobbare brukar förstå det men inte ”CeDe” och ” FG”. 🙂

 37. Från Graven skriver:

  …slår tillbaka med lite sexuella trakasserier.

  Ironin!

 38. Ulf skriver:

  ”Från Gravens” favoritpolitiker Jimmie Åkesson gillar ju att umgås med Marcus Öhrn som dömts för sexuellt ofredande vilket just innebar att han pressade sitt blottade kön mot en flicka och hotade att kissa på henne.
  ’Men plötsligt så verkar ”Från Graven” tycka att Aftonbladet skall göra sig av med Martin A. för att han vill pissa på småpojkar. Inte särskilt konsekvent men så blir ju allt tydligt. ”Från Graven” tycker att pissandet på medmänniskor är okey om den som pissar är Sverigedemokrat.

 39. CeDe skriver:

  Vi glömmer det och går vidare Från Graven. Vi har nog alla gjort något övertramp.

 40. Från Graven skriver:

  Allt jag gör är att notera hur Ulf först svänger sig med könsord här på vilks.net, därefter gör så stor sak han kan av Almqvist & co’s könsord gentemot en meningsmotståndare på gatan, för att avsluta hela eländet med att sticka huvudet i sanden m.a.p. vänstermedias tystnadskultur inför de egna sextrakasserierna.

  Jag säger det igen: ironin!

 41. Ulf skriver:

  Onekligen ironiskt att ”Från Graven” missade vilken person mitt inlägg handlade om.

 42. Från Graven skriver:

  lol – Håll ett öga på Ehsan Fadakar de närmsta dagarna!!!

  Kommer han att ansluta sig till drevet eller ligga lågt (wink wink)?

 43. Från Graven skriver:

  Grejer på gång som hade gjort Ulf grön av avund 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.