2434: Den teologiska politiken

Så var det Kyrkovalet. Politiker och debattörer får ta på sig rollen som amatörteologer. Men det är inte teodicéproblemet eller eskatologiska fördjupningar som dryftas utan mer av handfast vara. Mattias Karlsson har jämfört Koranen med Mein Kampf, ingen dålig taktik eftersom det därmed blir ett omfattande mediebrus. Det är tämligen meningslöst att gå in i diskussion om den saken men Gellert Tamas (Aftonbladet) kunde inte låta bli och då hamnar man i samma spila. Tamas taktik är att citera GT där det finns gott om saftiga formuleringar (Herren var ständigt på dåligt humör vid den tiden). Självfallet är det inte läge att fråga sig om vilken giltighet dessa Skriftens ord har idag. Den moderna kyrkan har i sin vittomfattande liberala hållning knappast något till övers för den sortens arkaismer. Med Koranen är det lite annorlunda eftersom dess status som Guds ord är svårrubbat. När Tamas citerar Koranen blir det ett kärleksbudskap som han kopplar samman med Bergspredikan. Efter dessa teologiska utläggningar övergår Tamas till en omfattande harang om SD och nazismen. Den har dragits många gånger och det har visat sig vara en taktik som inte fungerar.

Det brukar sägas att om man tillräckligt ofta upprepar något som man önskar skall gälla blir det till slut sanning. Detta är emellertid inte korrekt. Vanligtvis urvattnas det sagda och betyder mindre och mindre.
Hela saken handlar om strategier och då bör man tänka strategiskt och inte utgjuta sig över det som hjärtat är fullt av.

En annan fråga som valsar runt i spalterna är NMR:s demonstration i Göteborg. Ganska många vill förbjuda den men det är problematiskt eftersom man då måste införa en gräns för vad en organisation får ha för åsikter. Det blir problem både på höger- och vänsterflygeln. Bäst är nog att låta NMR marschera runt fullt synliga istället för att låta dem agera underjordiskt. Några större sympatier lär de inte kunna vinna.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

71 svar på 2434: Den teologiska politiken

 1. pöbeln skriver:

  Ja, Vilks, men i en sak har Tamas helt rätt vilket du helt undviker, att SD står betydligt närmre anti*emitismen och n*zismen än vad islam gör.

 2. Ludvig K skriver:

  Det är iallafall bara muslimerna som har en egen kampvisa som går ut på att hylla minnet av den gången då judarna utrotades från Medina. Kunde senast höras i centrala Helsingborg i somras.

 3. Ludvig K skriver:

  Att världens tio mest antisemitiska länder har islam som majoritetsreligion säger förmodligen inte heller någonting…
  https://www.timesofisrael.com/the-10-most-anti-semitic-countries/

 4. pöbeln skriver:

  Jovars, historien är blodig, liksom minnet av den. Men det är väl alltid bra att minnas historien. Men vad har det med Sd och n*zismen att göra?

 5. Lendon skriver:

  För att ge folk mer hopp borde prästerna lära av politikerna och kalla ett klassiskt frågeställning för teodicéutmaningen.

 6. Lars Vilks skriver:

  Att finna antisemitism i Islam är inte svårt. Hur tänker du dig jämförelsen med SD?

 7. sl skriver:

  Bortsett från att pöbeln trasslar in sig i antisemitism samtidigt som araber är semiter, och LudvigK historiskt korrekt påpekar att muslimerna var mycket tidiga med judeutrotning, kanske vi ska skärskåda de första meningarna i Den Teologiska Politiken, de pekar åt ett mer relevant håll. Vilken är anledningen till att de så kallade nazisterna försöker vinna val i svenska kyrkan?

  Att politiska partier håller politiska val i kyrkan. SD försöker göra som alla de andra. Sveriges politiska nomenklatura betraktar svenska kyrkan som sin spelplan, föraktar sina fäders religion, fjäskar för den nyimporterade judehatarreligionen och kallar dem som protesterar ”nazister”. Det är ett grovt skämt, Kling och Klang låter de riktiga nazisterna marschera förbi synagogan där alla har släkt som gick upp i rök för sjuttio år sen, och ingen är ansvarig.

  Släng månglarna ur templet. De har förstört svenska kyrkan med sitt bredarslade politiska tyckande, skiter i verksamheten, säljer in sig själva, vänder kappan efter vinden och är farisséer när dagen är slut.

 8. pöbeln skriver:

  Tamas listar anledningarna ganska bra, eller hur? Men det är intressant att du aldrig nämner det. Kanske är du en smart propagandist.

 9. DanTor skriver:

  SL, kl 23.59, och -”riktiga nazisterna marschera förbi synagogan”.

  Givetvis passerar Nationalsocialisterna ej ”förbi” Judarnas helgedom i Göteborg, dessa lustigkurrar, N-socialiter, är ej ens i närheten.
  Det är en avsevärd promenad att ta sig fram till huvudentre för helgedom, Stora Nygatan.
  Jämförelsevis och att med sådan orientering, i verklighet, är denne något illa ute.

  Konstaplarna i Gbg har fått till sin sak gott, jag har en känsla av att socialismen oavsett national eller international kommer att få mera klara besked utan förhandlingsmån

 10. pöbeln skriver:

  SL
  Hur svårt är det att fatta att SD vilar på nationalsocialistiska grunder. J*dar har bytts ut mot muslimer som fienden. Samma tankegods. Det var för övrigt i sverige som denna retoriska förflyttning skedde, från rasist till etnopluralist. Samma sak med annat namn. Här står SD och för tankegodset vidare.

  Björn Söder kramar leende om den tidigare naz*sten och ledamoten i det högerextrema partiet DVU.

 11. Ludvig K skriver:

  Tamas artikel är mycket slarvig. Han nämner till exempel inte att det var en muslim som mördade den katolska prästen så grovt häromåret. Han låtsas inte om de tre hundra år av aktiv upplysning där Bibeln ifrågasatts systematiskt. Han säger inte med ett ord det faktum att islam är en aktiv del av det politiska spelet i många länder i världen (t ex Turkiet där imamerna är några av Erdogans nyckelspelare när det gäller att mobilisera mot motståndare).

  Gång på gång kommer avslöjanden om imamer som predikar hets mot judar och homosexuella i Sverige. Exempelvis detta som har gjort att föreningen Sveriges unga muslimer inte längre får statliga bidrag.

 12. CeDe skriver:

  pöbeln har en övertygelse och den låter sig inte rubbas av verkligheten.

 13. Lars Vilks skriver:

  Jag tror att SD agerar pragmatiskt. Ju fler väljare man drar till sig ju mer tonar man ner gamla synder. Medan judehatet byggde på konspirationsteorier är kritiken mot Islam och invandringen faktiska företeelser som det går att vinna röster på.

 14. Ateisten skriver:

  Festligt att följa den politiska diskussionen på den här sidan. Har varit med så länge så jag nästan kan skriva ner den i förtid. Varför inte ta era gamla repliker och kopiera dem? För mig säger dom samma sak.

 15. Ludvig K skriver:

  Tamas artikel visar tyvärr att en del saker inte har gått in, så då får man ta det igen från början.

 16. Ludvig K skriver:

  Lars, ändra från Pallas till Tamas om du har möjlighet!

 17. pöbeln skriver:

  CeDe
  Så Björn Söder kramade inte om denna personen i din verklighet eller? JAg ser denna handling i ett större perspektiv, den verkligheten befinner jag mig i.

  Gick inte Erik och Kent bärsärkagång med järnrör genom stan i din verklighet,

  Jomsdorf och Eriks uttryck för beundran inför Ungerns auktoritära regim. Ingår den i din verklighet?

  Vilks
  Din flathet mot SD och dess avskräde är beklämmande.

  Ludvig
  Jag kan ogilla SD och Salafister samtidigt. Däremot ogillar jag inte muslimer (troende som icke-troende) i allmänhet vilket du verkar göra…

 18. Ludvig K skriver:

  Som jag ser det står det moderna SD ungefär lika nära nazismen som moderaterna står nära gammal konservatism eller sossarna står nära Hjalmar Brantings arbetarrörelse (som för övrigt var mer nationalistisk än vad dagens SD är). Utvecklingen tyder också på att ju mer de tonar ner sitt budskap, desto mer röster får de, och växer som rörelse. De rötägg du tar upp kan med lätthet hittas inom andra läger också. Det är inte på grund av de som 20-30 % (eller mer) av Sveriges röstberättigade befolkning röstar på SD, utan för att Sverige har blivit ett helt annat samhälle än vad det var på exempelvis 60-talet. Det är min analys. Jag noterar att det så sent som i somras sjöngs sånger i Helsingborg där man uppmanar till judeutrotning, och en av initiativtagarna hänvisade till att alla säger så, i Mellanöstern. De kristna jag har träffat från Mellanöstern har en helt annan inställning till judar, liksom kurder och iranier som inte är muslimer. Detta kan man inte bortse ifrån.

 19. CeDe skriver:

  pöbeln sitter kvar i sin föreställningsvärld lyckligt ovetande om de verkliga hoten.

 20. Lars Vilks skriver:

  Oj, där hade blivit fel, tack för hjälpen.

 21. pöbeln skriver:

  CeDe
  De verkliga hoten är väl främst att Kina kommer öppna en oljebörs baserad på guldnominerade kontrakt prissatta i Yuan. Eller vad menar du är det verkliga hotet?

 22. Lars Vilks skriver:

  Var det så att Erik och Kent gick bärsärkargång med järnrör? Har du någon källa till det?

 23. Ludvig K skriver:

  För övrigt handlar inte den här diskussionen om huruvida man gillar någon grupp eller ej, det handlar om ditt ursprungspåstende: ”Ja, Vilks, men i en sak har Tamas helt rätt vilket du helt undviker, att SD står betydligt närmre anti*emitismen och n*zismen än vad islam gör.”

  Något du helt enkelt behöver backa upp ordentligt med ordentligt argumentation istället för att avfärda mothugg som att man inte ”gillar” muslimer. Vi är inte på Facebook.

 24. pöbeln skriver:

  Ludvig
  Nu är ju de flesta Kurder muslimer (Sunni).

 25. CeDe skriver:

  Jag darrar, pöbeln!

 26. Ludvig K skriver:

  Som sagt, islam har många ansikten. Att påstå det du gör med tanke på hur praktiken går till i världen är att göra sig skyldig till en lika grov generalisering som de som påstår att islam per definition är antisemitisk.

 27. sl skriver:

  Ingen som tar upp den egentliga tråden? Vad gör riksdagspartierna i kyrkan? De stör verksamheten, och det började inte med SD. Däremot skulle det kunna sluta med SD.

 28. CeDe skriver:

  Ludvig K,

  Hur kan du anse att det är en grov generalisering att påstå att islam är antisemitisk?

  https://argliberal.wordpress.com/2015/02/17/antisemitism-inom-islam-en-tusenarig-helig-tradition/

 29. Inge skriver:

  Tamas’ utlegning av bibeltekstene ville fått stryk på en teologisk eksamen. Kanskje han overdriver med vilje for å få frem et poeng: at det er feil å binde opp koranen med Hitler, jeg vet ikke. Men i sin iver etter å få frem et poeng undergraver han seriøsiteten i sin egen artikkel, og det blir lett å trekke på skuldrene av den.

 30. pöbeln skriver:

  Lars Vilks
  Har ditt konto blivit kapat, eller?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Järnrörsskandalen

  Be nu om ursäkt för spridande av dynga!
  (eller skämtade du)

 31. pöbeln skriver:

  Cede
  Precis samma sak kan du säga om en massa olika ideologier och religioner.

  Faktum kvarstår: Endast ett upplyst europa har Förintat 6 miljoner judar.

 32. CeDe skriver:

  ”Järnröret” visade sig vare av aluminium som inte har något med järn att göra.
  Försök nån gång att referera korrekt, pöbeln.

 33. CeDe skriver:

  ….Gå bärsärkagång= löpa amok, dvs slå ner allt och alla i sin väg.
  Även där tar du i så du kräks, pöbeln!

 34. Ulf skriver:

  Det som fascinerar är att just behandlingen av de unga kvinnorna i filmen. Att förolämpa eller använda fysiskt våld mot kvinnor är uppenbarligen något som ligger nära till hands för vissa sverigedemokrater.

  Det är därför kanske inte så konstigt att självaste Jimmie Åkesson uppträder tillsammans med den för sexuellt ofredande dömde Marcus Öhrn som faktiskt är en medlem i Jimmies band ”Bedårande barn”.
  Jimmie har uppenbarligen inte heller några problem med att på scen stå bredvid Bruno Hansen som förutom att han spelar i ”Ultima Thule” är dömd till sex månaders fängelse för misshandel av sin gravida flickvän.

  När det gäller våld och förnedring av kvinnor så gäller uppenbarligen inte Sverigedemokraternas nolltolerans!

 35. Lars Vilks skriver:

  De rasistiska fyllekämparna når i mina ögon inte upp till att kunna kallas för bärsärkar. Lite mer får man nog begära om det ordet skall få sin passform.

 36. Inge skriver:

  Hvis man skal dømme politiske partier etter deres historiske opphav eller hva fremtredende medlemmer har gjort av ulovligheter er det ingen som slipper unna.
  Hvis de har overlevd og vist evne til å tilpasse seg fortjener de en ekstra sjanse.

 37. minnesdagen skriver:

  Pöbeln överdriver och blandar verklighet med fantasi, som vanligt.
  Det finns en kärna av riktigt rabiata fantasiriddare som tror sig kämpa mot mörkrets makter men egentligen bara sprider dålig stämning och lögner baserat på ett litet uns av verklighet. Gellert Tamas är en sådan, liksom Arnstad och några till.

  Bärsärkargång är det knappast att ha viftat några gånger med ett rör i luften medans kompisen filmar. Annars kan man i samma anda säga; – I grannlandet råder ett veritabelt skräckvälde, ingen vågar gå ut efter mörkrets inbrott:
  ”Värnpliktiga har rekommenderats att undvika att röra sig ensamma i soldatuniform, i praktiken permissionsuniform, när det är mörkt. Samtidigt har man rekommenderat att de använder gemensamma permissionstransporter.”
  https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/15/lansi-suomi-varnpliktiga-avrads-fran-att-rora-sig-ensamma-i-uniform-nattetid

 38. Från Graven skriver:

  Ulf skriver 2017 15 september kl. 19:20: ”Det som fascinerar är att just behandlingen av de unga kvinnorna i filmen. Att förolämpa eller använda fysiskt våld mot kvinnor är uppenbarligen något som ligger nära till hands för vissa sverigedemokrater

  Ulf skriver 2016 14 september kl. 21:22: ”Vem försöker du imponera på Cede, din andlige k**llkompis ”liket”

  Hoppsan! Lite sexuella förolämpningar där, från Ulf mot hans kvinnliga meningsmotståndare. Har du gått och blivit sverigedemokrat, Ulf?

 39. pöbeln skriver:

  vilks
  vi har tydligen olika trösklar. jag tyckte det var ytterst obehagligt och våldsamt. du verkar tycka att det bara var ett litet pojkstreck. som sagt, du gör allt för att försvara SD.

 40. Från Graven skriver:

  Nja, de hade ju en extremt provokativ person som flaxade med armarna och bröstade sig i nyllet på dem och inte ville lämna dem ifred. Det enda besynnerliga är ju att dom inte tog och drämde till den aggressive fylltratten. De visar ju snarast prov på extrem självdisciplin.

 41. Från Graven skriver:

  Var kommer förresten järnrören in i bilden? Jag ser inga. Har jag missat något?

 42. Från Graven skriver:

  En annan sak som jag finner besynnerlig är att Soran (som jag faktiskt gillar) springer efter dem hela tiden. Ingen verkar söka sig bort från dessa farliga monster, alla verkar vilja befinna sig så nära dem som möjligt. Gärna i ansiktet på dem, pladdrandes och gläfsandes.

 43. Lars Vilks skriver:

  Du behöver insinuera. Jag tycker inte att man med hänvisning till det angelägna ärendet skall frångå en korrekt beskrivning.

 44. Lars Vilks skriver:

  Rören kommer sent i filmen. Jag såg den långt innan den blev hyperaktuell, utlagd på YouTube. Den fick då ingen större uppmärksamhet.

 45. Från Graven skriver:

  Och vem är den besynnerliga ”Anna”!? Hon verkar tycka våld mot den aggressive fylltratten vara OK!? Förutsatt att de spöat upp honom en och en. Har jag förstått henne rätt? Det ter sig mest som att de försöker värja sig mot honom (förvisso i en grupp om tre) snarare än att spöa upp honom.

  Är detta verkligen den ökända ”järnrörsskandalen”!? Jag förstår ingenting!

 46. Från Graven skriver:

  OK, nu ser jag järnrören.

  Men… det finns ju ingen annan där när de har rören! Jag har alltid av medierapporteringen fått intrycket av att dom spöat upp folk med järnrör!?

 47. CeDe skriver:

  Den egna version av det hela var väl den att efter en hel del pladdrande och gläfsande framförallt från Soran så greppade de överförfriskade järnrör i ett skenbart försök att freda sig.
  Hur som så blev det väl en så stor grej just för att sverigedemokrater var inblandade.
  Lite omvänd rasism?

 48. CeDe skriver:

  ”….”

 49. pöbeln skriver:

  Cede
  Härligt nyspråk. Du jobbar lite som sanningsministeriet, med minneshålet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.