2434: Den teologiska politiken

Så var det Kyrkovalet. Politiker och debattörer får ta på sig rollen som amatörteologer. Men det är inte teodicéproblemet eller eskatologiska fördjupningar som dryftas utan mer av handfast vara. Mattias Karlsson har jämfört Koranen med Mein Kampf, ingen dålig taktik eftersom det därmed blir ett omfattande mediebrus. Det är tämligen meningslöst att gå in i diskussion om den saken men Gellert Tamas (Aftonbladet) kunde inte låta bli och då hamnar man i samma spila. Tamas taktik är att citera GT där det finns gott om saftiga formuleringar (Herren var ständigt på dåligt humör vid den tiden). Självfallet är det inte läge att fråga sig om vilken giltighet dessa Skriftens ord har idag. Den moderna kyrkan har i sin vittomfattande liberala hållning knappast något till övers för den sortens arkaismer. Med Koranen är det lite annorlunda eftersom dess status som Guds ord är svårrubbat. När Tamas citerar Koranen blir det ett kärleksbudskap som han kopplar samman med Bergspredikan. Efter dessa teologiska utläggningar övergår Tamas till en omfattande harang om SD och nazismen. Den har dragits många gånger och det har visat sig vara en taktik som inte fungerar.

Det brukar sägas att om man tillräckligt ofta upprepar något som man önskar skall gälla blir det till slut sanning. Detta är emellertid inte korrekt. Vanligtvis urvattnas det sagda och betyder mindre och mindre.
Hela saken handlar om strategier och då bör man tänka strategiskt och inte utgjuta sig över det som hjärtat är fullt av.

En annan fråga som valsar runt i spalterna är NMR:s demonstration i Göteborg. Ganska många vill förbjuda den men det är problematiskt eftersom man då måste införa en gräns för vad en organisation får ha för åsikter. Det blir problem både på höger- och vänsterflygeln. Bäst är nog att låta NMR marschera runt fullt synliga istället för att låta dem agera underjordiskt. Några större sympatier lär de inte kunna vinna.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

71 svar på 2434: Den teologiska politiken

 1. CeDe skriver:

  Love you 2, pöbeln!

 2. Ludvig K skriver:

  Det mest nyspråkliga i denna tråd är pöbeln användande av begreppen islam, SD och antisemitism. Det är skräddarsytt för att passa in i en berättelse där roten till all ondska är de vita europeiska männen. CeDes instick är därför helt omöjligt för dig att ens föreställa sig.

 3. Ulf skriver:

  Nej ”från graven” jag har inte blivit Sverigedemokrat men när man förolämpar mig så svarar jag tillbaka med samma mynt.

  Jag märker att du ”från graven” uppenbarligen inte kan se skillnaden på att försöka knuffa omkull en kvinna på gatan och att tillrättavisa två oförskämda nättroll som du och ”CeDe”.
  Men vad kan man vänta sig av en person som jämför israels nuvarande äktenskapslagstiftning med Nürnberglagarna. Ni antisemiter är uppenbarligen inte bara moraliskt förkastliga utan även dumma i huvudet!

 4. CeDe skriver:

  Vi får väl helt enkelt sänka den intellektuella nivån här på bloggen för att ge pöbeln och Ulf en rimlig chans att hänga med.

 5. Från Graven skriver:

  Vad Ulf säger är att han inte behöver vara sverigedemokrat för att sexuellt förolämpa kvinnor. Han klarar det på egen hand.

 6. Ulf skriver:

  Min formulering om k-kompisar träffade uppenbarligen mitt i prick! 🙂

 7. CeDe skriver:

  Du får säga vad du vill, Ulf. Det du uttrycker säger ju alltid mer om dig själv än om dem du adresserar.

 8. Från Graven skriver:

  Du är bortgjord, Ulf.

  Anklagar Almquist & co för sexuella förolämpningar gentemot kvinnor och gör samma själv.

 9. Ulf skriver:

  Skillnaden mellan ”Från Graven” och ”CeDe” och den flicka Almqvist förolämpade är att de förstnämnda ” förtjänar sitt epitetet. Om man som Från Graven” och ”CeDe” kränker och förolämpar andra debattörer så får man helt enkelt räkna med att få svar på tal!
  Er klagan om hur illa ni behandlats av mig klingar lika falsk som när Marcus Öhrn som är dömd för sexuellt ofredande men som numera som medlem i Jimmie Åkessons band ”Bedårande barn” klagar på att invandrare ofredar unga svenskor sexuellt.
  Noll självransakan och självinsikt i båda fallen!

 10. Från Graven skriver:

  Jag klagar inte, Ulf – jag är mycket nöjd med hur du exponerat dig själv avseende sexuella förolämpningar mot kvinnor som debatterar här på Vilks.net.

 11. Ulf skriver:

  Du klagar och gnäller ”Från Graven”. Precis som en mobbare som just fått en käftsmäll från den nye pojken i klassen och nu gråtande gnäller över att det tilltänkta offret helt fräckt försvarade sig.

 12. Från Graven skriver:

  …helt fräckt försvarade sig med sexuella förolämpningar mot forumets kvinnfolk.

 13. CeDe skriver:

  Vilka ramaskri skulle inte uppstå om vi insinuerade Ulf och pöbeln som hanky-panky-boys!

 14. Ulf skriver:

  De två mest okunniga och oförskämda signaturerna här på Vilks.net beklagar sig för att jag lugnt konstaterat vad för slags slödder de egentligen är.
  Nu skall jag lägga till ytterligare ett epitet. Ni är inte bara k-kompisar utan även candy asses som inte kan ta att någon svarar på era förolämpningar.
  Sug på det socker stjärtar 🙂

 15. Ulf skriver:

  P.S

  Vad är ”hanky panky boys”? Det verkar som någon slags anspelning på homosexualitet men det är ju knappast en förolämpning.

 16. Från Graven skriver:

  I detta fall håller jag med Ulf.

 17. CeDe skriver:

  Du erkänner alltså med det att det du själv antydde skulle vara en förolämpning.

 18. CeDe skriver:

  Nä, nu sticker jag till Italien. Dags för en paus!

 19. Ulf skriver:

  Nu föll visst poletten ned hos ”CeDe”.

 20. CeDe skriver:

  Du menar polletten att man har rätt att kränka heteros men inte homos.

 21. Från Graven skriver:

  Bra fråga, CeDe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.