2425: Dags för strykning

Det blev mycket flagga. Idag debatterade jag med konstnären i P1. Ingen kan säga annat än att uppmärksamheten kring flaggan har varit enorm och lockat mången skribent till kommentarer. Likaledes får mankonstatera att konstnären har fått en för all framtid identitet Mattias ”Han-med-flaggan” Norström. Sådant är förunnat få konstnärer. Som jag har sagt rubbar verket inget speciellt ur konstsynpunkt. Den kritik som har kommit från konsthåll har handlat om det problematiska att sceneriet är alltför riggat för att vara utmanande på riktigt.

Peter Cornell (Expressen) drar fram synpunkten att verket skulle kunna förstås till Sverigedemokraternas fördel. Teoretiskt sätt skulle det kunna vara så men Cornell spekulerar han har ingen inblick i vad som försiggår i den grupp som onyanserat rubriceras som ”Sverigevännerna”. FB är en god källa och där kan man avläsa att de flesta på högerkanten reagerar provocerat negativa. De som är något smartare har verkligen prövat Cornells idé men det är lamt eftersom man alltför väl vet vad verket siktar på. Något övertagande blir det inte och ingenstädes sker den hyllning som Cornell fantiserar om. Åter andra i denna gruppering väljer den klokaste vägen att notera provokationen, inse tolkningsföreträdet och låta det passera.

Därmed kan väl flaggan ha fått sin stund i mediebruset. Om det nu inte kommer en kraftfull vandalisering som ger ny energi åt saken.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

17 svar på 2425: Dags för strykning

 1. sl skriver:

  Problemet är tolkningsföreträdet. Låt säga att man gör ett kritiskt verk, men det vänder sig mot dem som har tolkningsföreträdet, hur gör man?

 2. Julia skriver:

  Det människan ännu ej förmår uttrycka i ord gestaltas istället genom kreativa omedvetna eller provocerande uttryck.
  Vårt kära land, efter decennier av misskötsel, går nu in i sin slutfas.

 3. Lars Vilks skriver:

  Problemet är att få en utställningsplats eftersom tolkningsföreträdarna behärskar merparten. Gör man då alternativutställning har man genast kommit i underläge. Har man tur är det någon gång möjligt att få uppmärksamhet och en nyanserad diskussion.

 4. Ulf skriver:

  Hur kan du Julia påstå att Sverige är misskött när vår ekonomi blomstrar och svenskarna tjänar mer pengar, lever längre och är friskare än någonsin i historien.

  Julia verkar ha oerhörda krav på livet och jag undrar vad som krävs för att hon skall trivas i Sverige, evigt liv eller bara medborgarlön?

 5. CeDe skriver:

  Ulf har ännu inte förstått hur en ekonomi fungerar.

 6. CeDe skriver:

  Ett väldigt ojande om den krökta flaggstången och att flaggan skulle hänga upp och ner.
  Det finns inget upp och ner på svenska flaggan, den ser lika dan ut upp som ner.

 7. Julia skriver:

  I vilken värld lever du Ulf, ett bankvalv likt Joakim von Anka?
  Nåväl, en falsk tillfredsställelse vad tiden lider.

 8. Per skriver:

  Jag lutar åt att Cornell ”har rätt” i sin analys.
  Det kan vara lite av ett självmål av vänstern/konstnären.
  Eller åtminstone ett stolpskott på nationalstatsförsvararnas mål.
  Pendeln håller på att svänga. Vänstern håller på att förlora debatten/tolkningsföreträdet. Verket kommer två år försent.
  Idag kan det mer fungera som en varningsklocka för alla (allt fler)
  som oroar sig för den svenska nationalstatens underminering/förfall,
  än som ett effektfullt skämt med högerpopulismens agenda/ideal.

 9. Per skriver:

  Och när man väl börjar på att förlora debatten så kommer man in i en negativ spiral. De förnuftigaste hoppar av först från den sidan som håller på att tappa greppet och därmed försvagas, i detta fall, multikultidumvänstern ännu mer. Även dess konstnärliga uttryck blir av lägre kvalitet. Samtidigt stärks den andra sidan, i detta fall nationalstatsförsvararna och kritikerna av kulturrelativismen, av rekrytering av personer som hoppat av, och dessa nytillskott är starka personligheter då det är sådana som orkar/har förmåga och civilkurage nog att i grunden förändra sin samhällsanalys och politiska ställningstaganden. Kvar blir på dumvänsterhalvan till slut rena fanatiker som alltmer framstår omöjliga att ta på allvar för en bredare publik.

 10. Ulf skriver:

  Pers inlägg väcker en fundering. Tillhör även Reinfeldt, Angela Merkel och de svenskar som stöder Sveriges fortsatta medlemskap i EU ”multkultidumvänstern”?

  Tacksam för svar.

 11. Per skriver:

  Ulf
  Bra fråga. Jag är ingen akademiker nu för tiden. Bara spånar på. Nej är väl svaret. Men de har gått i symbios med dumvänstern i migrationsfrågan och den bakomliggande kulturrelativismen. Och vänstern/vänsterliberaler är i stort pådrivande med sin hegemoni bland de stora medierna och inom offentlig sektor/myndigheter. Men jag tror vi står inför (att det pågår) ett paradigmskifte i västerländsk politik.

 12. Ulf skriver:

  Tack för ditt svar Per. Jag har ungefär samma åsikt som dig när det gäller symbiosen mellan vänster, liberaler men även den rena högern när det gäller synen på invandring.

  Kanske kommer vi att se ett paradigmskifte i synen på invandringen men jag är inte så säker på det som du Per. Så länge de som forskar i nationalekonomi, demografi och migration ställer sig positiva till fortsatta relativt öppna gränser så kommer nog politikerna att fortsätta på den inslagna vägen, invandringen kommer att fortsätta ungefär som nu.

  Att det sedan går väldigt bra ekonomiskt för länder som tagit emot stora mängder invandrare gör nog att många politiker ser invandringen som en garant för att finansiera framtida vallöften.

  Det finns alltså många konkreta orsaker varför politiker med vitt skilda åsikter i andra frågor ändå har en samsyn när det gäller värdet av öppna gränser och en generös invandringspolitik.

 13. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Verket skulle kunna få ny kraft om den svenska flaggan ersattes med USA:s. Då skulle vänsterliberal media gå i spinn och DN öka takten med Trumpartiklar. Ersattes den med en rysk skulle samma medier också gå i spinn på liknande sätt. En polsk eller ungersk flagga hade också hyllats. Allra bäst vore om en replik av Carl-Johan DG:s flagga sattes dit. Då skulle det bli mol tyst och tystnadens ljud hade kommunicerat dårskap, dårskap över ett land i förfall.

 14. Per skriver:

  Ulf
  Jag tror att du drar för snabba slutsatser om positivt orsaksamband mellan ekonomisk tillväxt i högt utvecklade länder och invandring från Menaländer.
  Tillväxten anske skulle varit ännu högre och mer bärkraftig/hållbar utan just denna invandring.

 15. Ulf skriver:

  Det är möjligt att du har rätt men majoriteten av nationalekonomerna anser att både Europa och USA behöver invandring för att kompensera de låga födelsetalen.

 16. Per skriver:

  En trovärdig miljöpolitik borde sträva efter att sänka födelsetalen globalt sett, och Västvärlden utgör ett gott exempel förvresten av världen.

 17. Egon skriver:

  Jag hoppas att när ”installationen” skall demonteras samlar hela Sveriges ”kulturelit”.
  Malena drar en aria,Gardell slår ett slag för bögarna,Özz Nujjen anklagar svenska folket för rasism och Johan De Geer skriver ”Kuken ”på trasan.
  Stången sågas ner av betrodda Afa aktivister.
  Arbetare och studenter förenar sig.
  Folket jublar!
  Den Marxistiska revolutionen är i gång!
  Kom igen allihopa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.