2423: Kvistad i Hudiksvall?

Nåja, så fick vi den krökta svenska flaggans dag. Det finns faktiskt också ”den kokta svenska flaggans dag” men det är en annan historia. Under alla omständigheter har Mattias Norströms flagga väckt uppmärksamhet. En tur på FB visar att högersidan har drabbats av vrede och att man far ut mot konstnären på klassiskt manér, ”arg skattebetalare”. Det görs föga trovärdiga försök att få den till att betyda lamentation av ett Sverige i förfall. Men så är det inte. Projektet är certifierat enligt Kulturhusets värdegrund och man kan därför vara säker på hur det skall tolkas och vilka man önskar provocera. En och annan politiker kan också förfasas.

I de mera avancerade leden i konstvärlden kan man inte förvänta sig någon större entusiasm. Diskursen är minimal och den krökta stången kan inte förhindra en spikrak tolkning. Clemens Poellinger, t ex, är inte imponerad (SvD).

Ej blott i Sverige diskuteras den publika konsten. Den outtröttlige Ai Weiwei fortsätter med att göra projekt efter projekt om migrationens bekymmer, bokstavligt och handfast. När han stängslar in Washington Square har det blivit protester (gothamist).
Ja, vad skall man göra när den politiska förändringslusten brinner i en konstnärs sinne? Man kan göra video i hightech. Och enligt skribenten (artnet) kommer man att överväldigas i gallerirummets mörker.

Det är ju klart att det finns enkla lösningar på hur man skall få fart på saker och ting. Men det hör till att man följer den utstakade konventionella vägen som applåderas av de redan frälsta.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

8 svar på 2423: Kvistad i Hudiksvall?

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Mycket märkligt eller symptomatiskt att ”det lättköpta knepet” med den slokade flaggstången inte uppmuntras av de som kallar sig sverigevänner. Detta tvingar mig att göra så.
  Alltså: Flaggstången symboliserar det politiskt/mediala etablissemaget. Dess krökning, skolkris, vårdkris, migrationskris rättssamhället och ämbetsverkens förfall. Orwellianskan, revisionism i nutid och dåtid, förnekelse på förnekelse. Flaggan (som inte är skändad) symboliserar den slokade etnosvensken som möjligen knyter näven i byxfickan eller drömmer sig bort och spelar ficktennis.

  Hur kan SD missa detta öppna mål? Förmodligen på en inneboende kulturkris. Ack ja…

 2. Lars Vilks skriver:

  Jag har sett åtskilliga försök på FB att dra i de tåtarna. Men det är hopplöst. Kulturinstanserna har definitionsrätten och det är inte svårt att förstå vartåt man syftar. Att annektera en motsatt uppfattning är nog ogörligt.

 3. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Visst är det så när det gäller definitionsrätten och kulturinstanserna. Men. När det gäller övrig samhällsdebatt visavi verkligheten och SD vs det politiskt/mediala etablissemanget så har ju en lucka öppnats och vidgats betänkligt på senare år. Tänker på självständiga skribenter som Heberlein, Gur (med tyskt y), Teodorescu, Arpi, Åberg med flera som verkar inom gammelmedia. Synes märkligt att inte ngn med viss renommé skulle våga sig på att vara lite institutionsmotvalls och faktiskt se karriärmöjligheter (erkännande) inom detta fält? Kulturkris även här. Ack, ack ja.

 4. Egon skriver:

  Johan De Geer skrev ”kuken” på den svenska flaggan och eldade upp den.
  Fantastiskt!
  Vilket konstverk!
  Han ville också omdana landet till en extrem Maoistisk kommunistdiktatur.
  Samhället har försörjt honom fram till pensionen.
  68 rörelsen har verkligen satt sina spår …..
  En slokande fana på en knäckt stång?
  Den humanistiska stormakten Sverige i ett nötskal.
  Majoriteten av våra politiker är mer måna om sin egen inkomst än Sveriges väl.
  Just nu är de ilskna på Norge.
  ”Listhaugs beskrivning av Sverige stämmer inte” -Carl Bildt.
  Är inte detta att stoppa huvudet i sanden ,eller?
  No-Go zonerna existerar i verkligheten.
  Jag vet.
  Jag bor själv i en av dem.
  Snart den siste svensken.

 5. Lars Vilks skriver:

  Han eldade upp den? Har du någon referens till det? De Geer är en mycket mångsidig konstnär, mer underfundig än aktivist skulle jag påstå.

 6. Ateisten skriver:

  Beppe är inne på samma idé som jag haft en tid. Vi alla som älskar LV borde bilda dom svarta spelarna i ett schackparti. PK-gänget får bilda dom vita förstås, eller vi kan lägga fram ett förslag. Dom som har aviserat frånvaro på bokmässan har företräde.
  Mitt förslag: Kung: LV, dam: Marianne Lindberg De Geer, hästar: Springare + nån polis, torn: GWP, Lena Andersson, löpare: Ann Heberlein, Janouch, bönder är alla vi som skriver här.

 7. Lendon skriver:

  Kanske lite OT men konsthistoriskt intressant är att när Carl-Johan DG gjorde sin flagga så var det innan graffitin gjort sitt stora intåg i fosterlandet. Det som då ofta kunde läsas på bropelare, viadukter och allsköns betongfundament var ord som KUK eller KUKEN. Det var framförallt detta som gjorde DG:s flagga underfundigt tänkvärd, rolig på många olika vis.

 8. elina skriver:

  Nej, jag tror inte De Geer eldade upp flaggan utan den var målad som brinnande. Såldes på Bukowskis tror jag, men böter fick han. Kan komma ihåg fel förstås, det var länge sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.