2363: Superkonståret, Aten

Superkonståret har inletts med Documentas utställning i Aten. Documenta är alltså uppdelat på två städer. Huvudutställningen i Kassel öppnar den 10 juni. Det stod sedan länge klart att curatorn Adam Szymczyk skulle komma med en politisk utställning. Valet av Grekland var en del av detta projekt. Jag har inte sett utställningen men det finns ändå plats för en kommentar utifrån den ström av recensioner som har publicerats. Szymczyk har i varje fall kommit med ett speciellt curatoriskt grepp. Han menar att publiken skall sudda ut sin kunskap och börja ett nytt lärande genom den konst som kan upptäckas i Aten. Denna uppmaning innefattar också att betrakta annat än det som direkt ingår i utställningen som möjlig konst/kunskapsväg. Men den friheten är inte så obetingad eftersom han samtidigt deklarerar att vi måste visa politiskt ansvar och agera som politiska subjekt istället för att lämna det till de folkvalda. Och han spär på med att det råder ett sorgligt och förfärligt politiskt läge som drivs av ekonomiska och neoliberala formler. Det är nödvändigt att mobilisera kollektiv energi och att handla.

Därmed är vi tillbaka på det välbekanta. Curatorn gör sitt kraftlösa politiska statement som dock inte kan tillbakavisas av konstvärlden. I övrigt är det nog så att utställningsmaterialet och konstnärerna fungerar som vanligt. Szymczyk har gjort en mångkulturell utställning där det också ingår minoritetskulturer som t ex samer och indianer från Anderna. Migration och identitetspolitik är förstås en del av innehållet. Som brukligt finns det gott om konst som är intressant nog och många av deltagarna är mer eller mindre okända för de flesta i konstvärlden.

Konsten som politisk mobilisering är, som jag ofta påpekat, ett utomordentligt ineffektivt instrument. Varje konstnär är hänvisad till att det först och främst skall skapas ett konstverk (This is a work of…) och för att få till ett sådant måste det göras intrikat vilket medför att det är specialdesignat för konstvärldens särskilda publik. Det ser visserligen fint ut, stora ämnen tas upp, vackra ord och symboler förs fram. Längre kommer man inte. Den fundamentala bristen på verklighetsförankring är typisk för konsten.

Men man skall inte gnälla för mycket. På stora utställningar finns det alltid mycket att se och som kan läsas på annat sätt än genom curatorns statement.

För den som vill fördjupa sig är här några recensioner.

Expressen (Nils Forsberg, skakad av terrordramat i Stockholm, söker tröst men finner ingen sådan i utställningen utan vänder sig till de antika museiföremålen)
Aftonbladet
Art-Magazin
ArtnetNew York Times

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

113 svar på 2363: Superkonståret, Aten

 1. pöbeln skriver:

  Skulle hon hålla med dig om att hon ”inte vågar visa sig”, och att hon ”är styrd av en annan person”?

  Lägger inte du ord i hennes mun?

  Kan man inte göra tolkningen av Hijab så här lika gärna?
  https://www.youtube.com/watch?v=_J5bDhMP9lQ

  Och är vi då inte inne på att all tolkning som blir fundamentalistisk, i Islam eller i Pers irrgångar, är källa till hat? När man tror att det finns EN sanning.

 2. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Hennes vädjan låter så här: ”Jag är inget monster. Aldrig vill jag skada någon. Jag önskar att jag skulle kunna få människor att förstå det.

  Och här är felslutet som Anna Schvili (och du, implicit) gör: hon blandar ihop person och doktrin.

  Den islamska doktrin som Anna tillber omfattar flera problematiska påbud som islamsk terrorismen kan härledas ur, till exempel koranen 2:191 ”döda dem var du kan finna dem [som inte tillhör islam]”.

  Koranen innehåller fler problematiska påbud som inte kan relativiseras bort, just därför att terrorister hänvisar till dem som grundläggande motiv för terrorhandlingar.

  När Anna Schvili genom slöjan öppet visar att hon tillber en sådan doktrin så resulterar detta i en oro från omgivningen, oavsett ifall hon personligen är motiverad att utföra terrorhandlingar gentemot icke-muslimer eller ej.

  Anna Schvili delar ett synligt attribut med de som mejar ned eller spränger oskyldiga i luften. Då får hon tåla folks oro inför det attributet.

 3. CeDe skriver:

  Det är väl ingen källa till hat men ett konstaterande av fakta. En muslim måste följa koranen annars är hen ingen muslim. Slöjan är till för att skydda kvinnan från oönskade blickar från män. Sen är det så klart öppet för tolkningar men basen är denna.

 4. pöbeln skriver:

  Graven
  Du resonerar som följer:
  Män våldtar, var därför orolig för män.

  Vad jag resonerar för är att människor tror olika. Islam är inte programkod i en dator. Manlig sexualitet leder inte automatiskt till våldtäkt.

  Här ett ytterligare resonerande om Hijab av muslimska kvinnor själva.
  https://www.youtube.com/watch?v=G-2w5s4W-f8

  Jag är ytterligt trött på farbröder(Graven) med skinande rustning som vill skydda muslimska kvinnor från sig själva.

 5. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Nu gör du följande felslut: du jämställer en doktrin som påbjuder terrorhandlingar/våldtäkt (sunnah: du har rätt till den kvinna som svärdsarmen vunnit; en herre plöjer i den åker han äger [om slavinnor]) med en i västvärlden kriminell handling (våldtäkt).

 6. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Du har gjort det här flera gånger förut: jämställt någonting i västvärlden förbjudet med någonting inom islam påbjudet.

  Felslut.

 7. CeDe skriver:

  Shit – vad bra du är, Från Graven!

 8. Ulf skriver:

  Minnesdagen frågar sig varför antisemitismen tycks finnas överallt i samhället. Det finns ett mycket enkelt svar på den frågan. Västeuropeisk kristen kultur är sedan tusen år tillbaka impregnerad med antisemitism och sedan hundra år tillbaka finns den antisemitismen även i islam.

  Ett bra exempel på svensk antisemitism är den krönika som publicerades på ”Avpixlat”den 16 april. Författaren Rolf Malm gör stor affär av att, citat ” På 1960-talet drevs frågan om minoriteters rättigheter främst av judiska invandrare”. Judarna är alltså enligt författaren skyldiga till det mångkulturella samhällets framväxt i Sverige!

  Rolf Malms krönika är naturligtvis ett intellektuellt haveri vilket faktiskt påpekas av några sansade kommentarer till artikeln.
  Slutsatsen blir ändå dyster. Judarna har ansetts vara skyldiga till allt ont som drabbat kristenheten som pest, socialism, psykoanalys, abstrakt konst och nu till slut det mångkulturella samhället!

 9. Ulf skriver:

  Du har fel ”Från Graven” våldtäkt har alltid varit tillåtet i det kristna Europa fram till de senaste decennierna. I Sverige förbjöds våldtäkter helt först år 1965.

 10. pöbeln skriver:

  Nej Graven
  Fel
  Jag jämställer två tankefigurer, där du ger uttryck för den ena. Men det är nog för mycket begärt att du ska läsa innantill.

  Jag skrev:
  ”Du resonerar som följer:
  Män våldtar, var därför orolig för män.”
  Ingenstans nämner jag islam, jag nämner ditt sätt att resonera.

 11. pöbeln skriver:

  Ulf
  Ironin här förvånar föga.

 12. Från Graven skriver:

  Ulf

  Du menar inom äktenskapet? Ja, och det var då det. Sedan dess är det förbjudet.

  Men islamsk doktrin påbjuder fortfarande våldtäkt av kvinnor som erövrats genom strid.

 13. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Du tillskriver mig ett resonemang och beskyller mig sedan för det.

 14. Ulf skriver:

  Du försöker som vanligt diskutera något du inte är insatt i ”Från Graven”. Jag är inte särskilt förvånad. 🙂

 15. Från Graven skriver:

  Lars Vilks!

  Nu håller det som du är ”evinnerligt trött på” att inträffa! Kan du vara vänlig att styra upp eller låta mig sköta mina egna bataljer!!!

  Tack så väldigt mycket!

 16. Inge skriver:

  ”pöbeln skriver:

  2017 18 april kl. 15:07

  Jag läste den här blänkaren:
  http://asikt.dn.se/asikt/debatt/jag-ar-muslim-inget-monster/

  Vad är det som är fel i hennes beskrivning av sin verklighet?

  Eller, Per, är hon ett monster, någon du ska vara rädd för?”

  pöbeln,

  Du argumenterer ikke på en hederlig måte.

 17. pöbeln skriver:

  Oj skriker du på vilks nu. Fjant. Och hu var det nu Armeniska Riksförbundet uttrycker det…du är en historierevisionist som vill ha enkla förklaringar på komplexa samband.

 18. pöbeln skriver:

  På vilket sätt är jag ohederlig, Inge?

 19. Från Graven skriver:

  Vilks!

 20. Från Graven skriver:

  Det här duger inte! Lars Vilks vill ha retrospektiv ordning på ett realtidsforum.

 21. Inge skriver:

  pöbeln,

  Du retter et avisinnlegg mot Per som Per ikke har vist til.

  I en diskusjon bør man prøve å forstå den man diskuterer med.

 22. Från Graven skriver:

  Vilks!!!

  Styr upp eller lämna över!!!

 23. Inge skriver:

  Arne Næss’ normer for saklig diskusjon – som jeg noen ganger bryter mot:

  https://no.wikipedia.org/wiki/Arne_N%C3%A6ss#Arne_N.C3.A6ss.27_normer_for_saklig_diskusjon

 24. Från Graven skriver:

  Som om jag skulle lägga min frihet i Vilks händer….

 25. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2017 18 april kl. 18:30):

  Du försöker som vanligt diskutera något du inte är insatt i ”Från Graven”. Jag är inte särskilt förvånad.

  Substanslöst, Ulf , du framlägger ju inga argument!?

 26. Ulf skriver:

  Du ”Från Graven” påstår att våldtäkt inte har varit tillåtet i det kristna Europa. Så här skrev du: ”Du har gjort det här flera gånger förut: jämställt någonting i västvärlden förbjudet”. Våldtäkt har varit tillåtit i västvärlden fram till för ett par decennier sedan.

  Du visste inte det ”Från Graven” och det beror på att du inte har tillräckliga kunskaper i det ämne du försöker diskutera.

  Så enkel är det!

 27. pöbeln skriver:

  Graven
  Nu pratar du med dig själv…ojojoj.

 28. Ulf skriver:

  Det vore onekligen klargörande om du ”Från Graven” kunde hänvisa till det inlägg där ”Pöbeln” skriver om folkmordet på armenierna.

 29. pöbeln skriver:

  Inge
  Jag har diskuterat nog med Per i andra trådar…

 30. pöbeln skriver:

  Ulf
  Det var en serie diskussioner för mer än ett år sedan. Graven ville bestämt få folkmordet till att vara ”Islamskt” vilket jag och Armeniska Riksförbundet och alla som är insatta i folkmordet tillbakavisar. Det var ultranationalister som i grunden genomförde folkmordet. Graven vill inte rota i Osmanska rikets historia, den är för komplex för honom.

 31. Från Graven skriver:

  Ulf

  Nej, något sådant har jag aldrig påstått.

  Som vanligt tillskriver du andra något som du sedan kan attackera.

 32. Ulf skriver:

  Jag citerar dig precis som du skrev ”Från Graven”, citat: Du har gjort det här flera gånger förut: jämställt någonting i västvärlden förbjudet ”, slut citat.

  Min kommentar är att våldtäkt varit tillåtet i det kristna Europa fram till för ett par decennier sedan. Ett faktum som du missat ”Från Graven”.

 33. Per skriver:

  Pöbeln

  Jag och många med mig gör uppenbarligen diametralt olika bedömningar av islam som samhällsideologi och historisk praktik/politik och muslimsk kultur i stort, än vad du och Ulf gör.
  Då undrar vi islamkritiker förstås vad du/ni ser för positivt med islam och muslimsk kultur. På vilken plats på jorden där islam regerar hämtar du din övertygelse om dess positiva karaktär? I Iran, Saudiarabien, Jemen, Bangladesh, Egypten den korta tiden nyligen under Mursi/Muslimska Brödraskapet m.fl. länder???? Eller hur tänker du? Vet man ingenstans i dagens muslimska värld vad riktig islam är? Är det så du menar att det förhåller sig? Eller menar du att västvärldens kultur inte är nämnvärt bättre än den muslimska världens?
  Varför detta nitiska försvar för islam? Vad får du din djupa övertygelse ifrån?
  För mig är det en gåta som jag inte kan förstå.

 34. Från Graven skriver:

  Ulf

  Nej, du citerar mig inte korrekt.

 35. pöbeln skriver:

  Per
  Jag tror du misstar dig angående mig.

  Först kan jag säga att jag har många muslimska vänner. Från Libanon, Egypten, USA, Kanada, Pakistan, Turkiet. Min Pakistanske vän är gift med en Hinduisk kvinna från Indien. De brukar tjafsa om gränsdragningen mellan de båda länderna, humoristiskt såklart. Min egyptiske vän var djup engagerad i revolterna, gick i amerikansk skola, muslim med inte särskilt troende. Mina amerikanska och kanadensiska, även svenska, muslimska vänner är alla nära sufism, dvs de tror att gud kommer till en i meditation genom kärlek (hasch precis som alkohol är inte något man brukar, Cede, läs på. Sufi utgör ändå 20% av den muslimska världen). Alla jag träffar och känner är starka kärleksfulla individer. Ingen har någonsin visat aversion mot att jag är bög.

  Finns det problem i Mellanöstern? Ja, men det stavas inte Islam tror jag. Mer troligt är att det är en kombination av faktorer i regionen som ligger till grund. Osmanska rikets sammanbrott, koloniala gränsdragningar i Brittiska och Tyska protektorat, 1a o 2a världskriget.

  När man talar om regionen är det viktigt att förstå att det döljer sig många förislamska trosuppfattningar. Kurderna är tex. både Muslimer och Zoroaster.

  Komplexiteten i frågan gör att jag väljer att se att det behövs komplexa lösningar på dialog mellan kulturerna. Att skapa ett monster av Islam tror jag bara tjänar in inhemsk, xenofobisk, nationalistisk propaganda. Jag är vida mer rädd för vad västerlandet hittar på när balansen i liberal demokrati vacklar. Vi ser det nu med Trump, Orban, LePen, och SD här i sverige. Vi har också sett alldeles nyligen det barbari kristna är kapabla till. Ett barbari som saknar motstycke i historien, hur mycket Graven än försöker relativisera förintelsen genom att posta bilder på SS soldater med Turkar.

 36. Ulf skriver:

  Inte ens du själv verkar tro på det du skriver ”Från Graven”. Klokt, mycket klokt av dig ”Från Graven”.

 37. pöbeln skriver:

  Och en sak till.

  Jag önskar att vi alla stödjer de feministiska, reformivrande, kvinnliga imamer, sufiordnar i köpenhamn, antikrig/våld rörelser, som finns i mellanöstern, men också här hemma i sverige. Det är enda sättet till förändring, tror jag.

 38. Ulf skriver:

  Bra skrivet ”pöbeln”.

 39. Per skriver:

  Pöbeln

  Då är du mer rädd för (vad gäller framtiden för Tyskland) för Afd och Pegida än den majoritet (64%) av turkar boende i Tyskland som röstade för Erdogans ökade maktbefogenheter, och Akp:s islamism? Afd är ett större hot mot demokratin och mänskliga rättigheter i Tyskland än turkiska sympatisörer till Erdogan/Akp? Enligt dig?

 40. Lars Vilks skriver:

  Jag kan inte se några stora problem i den här diskussionen. Var och en som läser kan bilda sig en egen uppfattning utifrån inläggen.

 41. mohammad skriver:

  Ett nödvändigt tillrättaläggande av den forskarutbildade terrorexperten von Gravens falsifikationer…

  Koran 2:190

  ”Kämpa för Guds sak mot dem som för krig mot er, men var inte de första som griper till vapen;

  Gud älskar sannerligen inte angripare.”

  Koran 2:191

  ”Och döda dem då var ni än möter dem och fördriv dem från de platser varifrån de har fördrivit er;

  Ja, förtryck är ett värre ont än döden.”

  Enligt min mening ter sig ovanstående rekommendation i den givna kontexten som tämligen rationell…

 42. CeDe skriver:

  Ritualer inom sufismen: Dans, spelande av instrument och rökning av Hasch….

  Kanske ska du själv läsa på innan du anklagar mig för okunskap, pöbeln!

  http://www.islam.se/andra-religioners-syn-pa-gud/sufism

 43. pöbeln skriver:

  Man lär så länge man lever.

  Detta understryker min poäng dock om att det finns många tolkningar. Modernare sufiordnar verkar ha övergett droger. http://www.nimatullahi.org/se/our-order/history/

  Personligen tycker jag att dans, spelande av instrument och rökning av Hasch, låter som ganska livsbejakande praktiker.

 44. CeDe skriver:

  Nätet svämmar över av varningar för biverkningar vid cannabisbruk: Nedsatt IQ och andra funktionsnedsättningar, framförallt för unga som ännu inte växt färdigt kan biverkningarna bli förödande.
  Men lycka till med din praktik, pöbeln, jag delar den dock inte.

 45. pöbeln skriver:

  Jo, jag gillar ju ett glas vin då och då. Och att dansa. Jag är för att man får välja själv. Är väl en sån där drogliberal.

  Antar att CeDe har nåt gemensamt med absolutismen i Islam.

 46. CeDe skriver:

  Jag har egen vintillverkning och gillar dans och musik så du antar fel igen.
  Att vara drogliberal är inte liberalt eftersom du till slut får ett tvångsbeteende. Var är din frihet då?
  Men var och en får ju välja själv inom det lagliga.
  Jag har inte mycket gemensamt med islam, jag kan tänka själv.

 47. Ludvig K skriver:

  Att vurma för danska sufistföreningar när människor flyr för sina liv från jihadisters folkmord känns ungefär lika konstruktivt som att vurma för hembygdsföreningar under nazisternas Förintelse.

 48. Krister skriver:

  Pöbeln
  Jag är nyfiken, hur kommer det sig att feminister och hbtq-personer här har sån förlåtande, ser mellan fingrarna-, sticker huvudet i sanden-, attityd till den muslimska kulturens öppna kvinno- och hbtq-fientlighet och förtryck?

  Istället anklagar man SD för anti-hbtq, trots att de säger sig stå för motsatsen.

  I Nederländerna får Geert Wilders stöd av feminister och hbtq-rörelsen.

  https://www.svd.se/hogerpopulistiska-wilders-far-stod-av-hbtq-aktivister

 49. Ulf skriver:

  Ludvig K. undrar varför någon skall bry sig om sufier i Köpenhamn. Svaret är att intolerans mot islam ofta är kombinerad med en generell intolerans gentemot andra grupper i samhället. I Ungern som tidigare diskuterats i denna tråd är detta väldigt tydligt medan Geert Wilder siktat in sig mot enbart islam.

  I Sverige så vill Sverigedemokraterna som profilerat sig som det mest islamkritiska partiet göra det omöjligt för religösa svenska judar att bo kvar i vårt land. Företrädare för partiet kommer ständigt med antijudiska eller rent antisemitiska inlägg, ett bra exempel är Rolf Malms krönika på ”Avpixlat” för ett par dagar sedan.

  Sverigedemokraterna var det enda riksdagsparti som år 2013 röstade för fortsatta tvångssteriliseringar av transpersoner och företrädare för partiet kommer med ständiga utfall mot homosexuella i allmänhet och Stockholm Pride i synnerhet.
  Partiet vill även försämra svenska kvinnors tätt till abort.

  I Sverige är alltså intoleransen mot islam och muslimer en del av en allmän intolerans mot kvinnor, sexualiteter samt religioner som ses som avvikande och naturligtvis samer.
  Det som drabbar sufier i dag kan drabba din dotter eller en transsexuell arbetskamrat i morgon. Därför är sufier värda att försvara även om man själv är ateist eller kristen.

 50. CeDe skriver:

  Droger ska aldrig försvaras annat än ur medicinsk aspekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.