2363: Superkonståret, Aten

Superkonståret har inletts med Documentas utställning i Aten. Documenta är alltså uppdelat på två städer. Huvudutställningen i Kassel öppnar den 10 juni. Det stod sedan länge klart att curatorn Adam Szymczyk skulle komma med en politisk utställning. Valet av Grekland var en del av detta projekt. Jag har inte sett utställningen men det finns ändå plats för en kommentar utifrån den ström av recensioner som har publicerats. Szymczyk har i varje fall kommit med ett speciellt curatoriskt grepp. Han menar att publiken skall sudda ut sin kunskap och börja ett nytt lärande genom den konst som kan upptäckas i Aten. Denna uppmaning innefattar också att betrakta annat än det som direkt ingår i utställningen som möjlig konst/kunskapsväg. Men den friheten är inte så obetingad eftersom han samtidigt deklarerar att vi måste visa politiskt ansvar och agera som politiska subjekt istället för att lämna det till de folkvalda. Och han spär på med att det råder ett sorgligt och förfärligt politiskt läge som drivs av ekonomiska och neoliberala formler. Det är nödvändigt att mobilisera kollektiv energi och att handla.

Därmed är vi tillbaka på det välbekanta. Curatorn gör sitt kraftlösa politiska statement som dock inte kan tillbakavisas av konstvärlden. I övrigt är det nog så att utställningsmaterialet och konstnärerna fungerar som vanligt. Szymczyk har gjort en mångkulturell utställning där det också ingår minoritetskulturer som t ex samer och indianer från Anderna. Migration och identitetspolitik är förstås en del av innehållet. Som brukligt finns det gott om konst som är intressant nog och många av deltagarna är mer eller mindre okända för de flesta i konstvärlden.

Konsten som politisk mobilisering är, som jag ofta påpekat, ett utomordentligt ineffektivt instrument. Varje konstnär är hänvisad till att det först och främst skall skapas ett konstverk (This is a work of…) och för att få till ett sådant måste det göras intrikat vilket medför att det är specialdesignat för konstvärldens särskilda publik. Det ser visserligen fint ut, stora ämnen tas upp, vackra ord och symboler förs fram. Längre kommer man inte. Den fundamentala bristen på verklighetsförankring är typisk för konsten.

Men man skall inte gnälla för mycket. På stora utställningar finns det alltid mycket att se och som kan läsas på annat sätt än genom curatorns statement.

För den som vill fördjupa sig är här några recensioner.

Expressen (Nils Forsberg, skakad av terrordramat i Stockholm, söker tröst men finner ingen sådan i utställningen utan vänder sig till de antika museiföremålen)
Aftonbladet
Art-Magazin
ArtnetNew York Times

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

113 svar på 2363: Superkonståret, Aten

  1. sl skriver:

    Om du skulle ta konsten förbi ”politisk mobilisering”, vart skulle du ta den?

    Placeringen av Dokumenta i Aten bör ses som en stortysk ursäkt till Grekland för att Tyskland inte vill ge grekerna både stabil valuta med låga räntor och nytryckta pengar när de gamla tagit slut, en kommentar till EU´s största inre problem vid sidan av det som kommer vandrande. Klankandet på ”nyliberalismen”, när det egentliga problemet är att socialisterna alltid får slut på andras pengar är onekligen en återvändsgränd. Men å andra sidan så kan hypotesen att man måste begränsa penningmängden för att pengarna inte ska bli värdelösa ställas mot både dagens negativa ränta och fördubblingen av penningmängden för snart tio år sen; bägge implicerar att pengarna är värdelösa.

    Inte desto mindre kan pengarna bytas mot varor. Kommer en 3D-skrivare att vara konstnärens viktigaste arbetsredskap i framtiden? Funderar på att köpa en, men som alltid är rådet att vänta, om ett år är de dubbelt så bra till halva priset.

  2. Lars Vilks skriver:

    Man behöver inte göra mycket mer än att dämpa curatorernas statement. Kompensationstanken har naturligtvis florerat i diskussionerna kring Documenta i Kassel. Men det är snarare så att Grekland passar in i den politiska modellen.

  3. sl skriver:

    Har du några tankar kring 3D-skrivare? Jag såg att en av utställarna hade byggt sin show runt 3D-figuriner.

  4. Inge skriver:

    Hva med å gjøre det mulig å laste ned og skrive ut sin egen rundkjøringshund i 3D?

    Slik jeg har forstått det handler RH om beskyttelse. Beskyttelse av kunsten og av kunstverdenens autonomi – beskyttelse av fiksjonen. Beskyttelse av mennesket og av menneskets ytringer, for eksempel gjennom kunst. Og alt dette gjennom bare noen streker på et papir.

    Beskyttelsen av Lars Vilks er overskridelsen som kunsten alltid søker mot. Uten livvaktene hadde kunstneren vært død nå. Fiksjonen beskyttes av fakta.

  5. minnesdagen skriver:

    ”Konsten som politisk mobilisering är, som jag ofta påpekat, ett utomordentligt ineffektivt instrument. ”

    -Lite hundkonst kan bringa fram en viss mobilisering, om inte annat så kan lättklädda hundar förväntas ge en vitamininjektion i förorten.

    22 april, Reclaim the suburbs på torget i Tensta
    ”Klockan 14 startar manifestationen och man uppmanar deltagare att bära korta kjolar eller shorts och berättar att man ser positivt till på att deltagare tar med sina hundar.”
    https://mitti.se/nyheter/manifestation-kjolar-tensta/

  6. CeDe skriver:

    Glad Påsk, alla kärringar och gubbar!

  7. Från Graven skriver:

    Glad Påsk på dig, CeDe

  8. Inge skriver:

    God påske!

  9. Hellhounddog skriver:

    Glad påsk på er, alla smygmuslimer, konstkännare, counterjihadister och andra!

  10. Från Graven skriver:

    …och förintelseförnekarna, glöm inte dom!

    Glad Påsk på er, alla förintelseförnekare!

  11. minnesdagen skriver:

    Det är bra ’från graven’, har man yttrandefrihet så skall man använda den.

  12. Från Graven skriver:

    Amerikanska skolan, minnesdagen, amerikanska skolan.

  13. Från Graven skriver:

    Nu händer det spännande grejer på nätet: en flashbacktråd har skapats angående Victoria Kawesis (Fi) kontakter med ett antal islamister, och just nyss hittade GP tråden.

  14. Lars Vilks skriver:

    Glad Påsk!

  15. Adam skriver:

    Graven

    Bra det kommer ut.

    Har väldigt svårt att fokusera på svenska nyheter i dessa tider. Ökade spänningar i Nordkorea. Stundar kärnvapenkrig(?):

    ”You have got 20 million people in Seoul; that would be a target of a potential North Korean attack”, the former CIA director added. ”We’ve just given China the opportunity to engage. Let’s see how they do.”
    (http://www.nbcnews.com/politics/politics-news/panetta-warns-trump-be-careful-north-korea-n746666)

  16. CeDe skriver:

    Visst – USA triggar Nord Korea. De väntar inte tills Kim Jong är fit for fight. Men minsta
    aggression från Kim Jong och Nord Korea har utplånat sig själva.

  17. Adam skriver:

    CeDe

    Jo. Men det gigantiskt stora antal människor som riskerar dö skrämmer. För vad kan man fråga sig? Misslyckade diplomatiska relationer till följd av stormaktsambitioner hos USA respektive Kina?

  18. CeDe skriver:

    Och vilket storhetsvansinne har Nord Korea som testar långdistansrobotar för att kunna nå USA.
    Döda människor skrämmer mindre än levande!

  19. Adam skriver:

    CeDe

    Behöver du få ur dig sådana laddningar med jämna mellanrum för att få bra eller?

  20. Adam skriver:

    CeDe

    Whatever. Jag slösar inte bort mer tid på det här.

  21. CeDe skriver:

    Adam, jag blev bara lätt irriterad på att du ensidigt pekar ut USA och Kina som problemen.

  22. Per skriver:

    Nu får vi se vilka presidenter och partiledare i väst som skickar lyckönskningar till Erdogan (och hans projekt att islamisera Europa).
    Vad tror du CeDe? Är du trygg om din favorit?

  23. CeDe skriver:

    Per,
    Vem menar du är min favorit i sammanhanget?

  24. Per skriver:

    Trump förstås.
    Är du orolig för hans reaktion på Erdogans seger?

  25. CeDe skriver:

    Till att börja med så oroas jag aldrig för något jag inte vet och även när jag vet så oroas jag sällan.. Men vid 12-tiden brukar hans tweet komma ut och då får man ett hum om Trumps tankar.
    Statsvetare erkänner nu att USA varit på fel kurs under lång tid och att Trump ställt rätt diagnos men att hans medicin skulle vara fel. Normalt brukar man väl vänta tills en medicin har fått verka innan man uttalar sig om dess effekt.
    Själv har jag, som bekant stor tillit till Trumps förmågor men ingen är ju felfri men det positiva har klart övertaget i min mening.

  26. Per skriver:

    Jag tolkar det som att du är orolig för vad Trump ska uttala.
    Han och många andra är väl exempel på att det är svårt för poletten att trilla ned ordentligt vad gäller islam?

  27. CeDe skriver:

    Det är fritt att tolka fritt! Vad angår Trumps polletter så tror jag att de har fri passage.
    Varför skulle jag oroa mig för vad Trump ska uttala?. Jag oroar mig inte. Jag roar mig.

  28. Per skriver:

    Lite kryptisk fråga kanske. Men jag menar att vi som inser hotet från islam bör oroa oss för västvärldens ledares inställning/politik gentemot Turkiets islamister och om Trump sviker på den punkten så lär ju inte andra bedriva en mer kritisk politik. Tyska regeringen har redan uttalat man respekterar denna odemokratiska omröstning. Oppositionella/sekulära media är i princip stängda osv. osv.
    Västliga ledare verkar inte förstå allvaret med Turkiets utveckling. Man är lite oroad bara. Men man stöder inte den demokratiska/sekulära oppositionen. Men du är på gott humör ändå CeDe? Kul med Trumps krumbukter?

  29. pöbeln skriver:

    Per
    Du skulle ta och lära dig lite av CeDe. Var inte så orolig. Rädda människor är farliga. Och din rädsla gränsar till sinnessjuka. Du har skapat dig en världsbild som inte grundar sig på något annat än vad propagandan säger till dig. Att världen har problem är ingen nyhet, med det är inte värre idag än för 50 år sen, 100 år sen eller 1000 år sen. Jag tror till och med att de flesta skulle mena att vi har det mycket bättre nu än vad vi någonsin haft. Ta CeDes råd: sluta oroa dig och börja ROA dig.

  30. CeDe skriver:

    Din världsbild stämmer Per, och visst finns det fog för oro. Men oro löser inga problem utan får bara dig själv att må dåligt. Det är det inte värt. Vi måste ändå förlita oss på de storheter som besitter handlingsbefogenheter. Jag litar på Trump men kan naturligtvis inte sia om hans tankar. Men skulle man inte kunna ha roligt för all världens skit då kan man ju aldrig ha roligt.
    pöbeln har ju rätt i att världen är så mycket bättre idag än långt tidigare.
    Small steps är vad som gäller och vi måste unna oss att le under resans gång annars ter sig ju allt meningslöst.

  31. Per skriver:

    Om jag ska ta emot allvarliga råd så är det nog inte från dig Pöbeln.
    Om sl eller Från Graven sagt samma sak som du så skulle jag nog ta mig en funderare på om mitt engagemang är riktigt friskt – men efter moget övervägande hade jag nog bara blivit ännu mer orolig, om även de med sina skarpa hjärnor skulle börja negligera det hot vi står inför. Vilka skulle då orka hålla emot över huvud taget.
    Sedan kom det väl liknande käcka kommentarer även i det sena 20-talets Tyskland att vi inte borde oroa oss så mycket utan fösöka ha lite roligt istället.

  32. Per skriver:

    CeDe

    Jag anser att världen både är mycket bättre och mycket sämre idag.
    Det beror på vad man tittar på. Många olika processer pågår ju samtidigt.
    Jag håller med om att ditt goda humör är en tillgång.
    Jag bara surar lite efter omröstningen i Turkiet och blir påmind om våra gemensamma farhågors relevans.
    Själv har jag också i allmänhet ett gott humör och framför allt är det humorn, som jag försöker odla för egen del, och som berikar livet, även om den ibland är lite svart.

  33. Från Graven skriver:

    Nej då, det är inget fel på Pers mentala hälsa eller oro, den är både sund och berättigad.

    Pöbelns name to fame här på vilks.net är att hen inte erkänner det uttryckligt islamska folkmordet på det ursprungliga folkslaget i Armenien nämligen armenierna, vilka bebodde området i över ett årtusende innan erövrar-ideologin islam ens formulerats av krigsherren mohammad . Om Pöbeln tycker att man inte skall oroa sig så bör man se sig om över axeln.

  34. CeDe skriver:

    Per, att jag försöker hålla humöret uppe och framförallt humorn ska inte tas för att jag lever förskonad från problem – tvärtom. Jag tror alla får sin beskärda del vi bara tacklar det lite olika. Men jag har en stor respekt för livets gång och inser att det är som det är, det som har hänt har hänt.
    Jag har starka åsikter men spjärnar ändå inte så mycket emot då jag förstår och ser att det i allt ändå finns en mening.

  35. pöbeln skriver:

    Graven
    Ta det där med Armeniska Riksförbundet. Hur många gånger måste man bevisa att du har fel? Det kallades idiot förut om man upprepar samma villfarelse gång på gång.

    Att Per är ute och cyklar råder det inga tvivel om. Graven skulle nog hålla med om han inte vore för hans trollmentalitet. Han har Islam på hjärnan. Ingen bedömare, ens i Trumps administration, skulle hålla med Per i hans rädsla.

  36. CeDe skriver:

    Möjligtvis inte Obama men Trump ser problemet och han handlar strategiskt.

  37. Per skriver:

    Att cykla är nödvändigt! sjöng M A Numminen för länge sedan,
    långt innan det blev allmänt erkänt.

  38. pöbeln skriver:

    http://www.politico.com/story/2017/02/mcmaster-trump-terrorism-speech-235476

    CeDe
    Det gäller att hänga med i vad du ska tycka…

  39. pöbeln skriver:

    Och jag höll på att glömma…

    Per har naturligtvis rätt i att utvecklingen i Turkiet går käpprätt åt fanders. Dock inte för att erdogan är islamist utan för att han är auktoritär ultranationalist. Lite som Putin eller Orban, SDs förebilder….

  40. Från Graven skriver:

    Ulf är förbrukad.

    Välkommen tillbaka, Pöbeln.

  41. minnesdagen skriver:

    Orban är ingen ultranationalist, utan försvarar sitt land mot de värsta dumheterna.
    Erdogan, å andra sidan, är aggressiv, inte bara mot Europa, utan mot alla sitt lands grannländer.

  42. LH skriver:

    Du menar dumheter som press- och yttrandefrihet?

  43. minnesdagen skriver:

    Är inte helt insatt i situationen angående press- och yttrandefrihet i Ungern. Så det vore dumt att ge ett direkt svar. Har inte hört om några självmordbombare eller bilförarmördare på Budapests gågator. Mest det jag syftar på.

  44. pöbeln skriver:

    Vad minnesdagen menar är att Orban ”försvarar” sig mot George Soros. Det lurara alltid anti-semitism i dina stinkande kommentarer.

  45. CeDe skriver:

    Per,
    Trump har gratulerat Erdogan till valsegern. Hur tyder du det?

  46. minnesdagen skriver:

    Det är som vanligt, pöbeln. Det är det som är det lustiga med antisemitism. Man hittar den överallt om man bara vill. Och den är ett syre för dem som letar.

    Jag ser Orban som en statsman som för en ansvarsfull politik. Till skillnad mot sådana politiker som hänsynslöst kör över folkviljan och kallar sin egen politik naiv när utvecklingen går överstyr.

  47. Per skriver:

    CeDe

    Jag tolkar det som att USAs politiska etablissemang, även med Trump vid rodret, ligger kvar på en låg medvetenhetsnivå vad gäller islams karaktär och politik.

  48. CeDe skriver:

    Kan så vara Per, men jag tror att Trump väljer sina strider efter hotet mot USA och för närvarande ligger väl fokus på Nord Korea.

  49. pöbeln skriver:

    Jag läste den här blänkaren:
    http://asikt.dn.se/asikt/debatt/jag-ar-muslim-inget-monster/

    Vad är det som är fel i hennes beskrivning av sin verklighet?

    Eller, Per, är hon ett monster, någon du ska vara rädd för?

  50. CeDe skriver:

    Nått fel är det väl ändå när man inte vågar visa sig. När man accepterar att man är mindre värd och tillåter sig styras av annan person 0ch är rädd för en religion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.