2363: Superkonståret, Aten

Superkonståret har inletts med Documentas utställning i Aten. Documenta är alltså uppdelat på två städer. Huvudutställningen i Kassel öppnar den 10 juni. Det stod sedan länge klart att curatorn Adam Szymczyk skulle komma med en politisk utställning. Valet av Grekland var en del av detta projekt. Jag har inte sett utställningen men det finns ändå plats för en kommentar utifrån den ström av recensioner som har publicerats. Szymczyk har i varje fall kommit med ett speciellt curatoriskt grepp. Han menar att publiken skall sudda ut sin kunskap och börja ett nytt lärande genom den konst som kan upptäckas i Aten. Denna uppmaning innefattar också att betrakta annat än det som direkt ingår i utställningen som möjlig konst/kunskapsväg. Men den friheten är inte så obetingad eftersom han samtidigt deklarerar att vi måste visa politiskt ansvar och agera som politiska subjekt istället för att lämna det till de folkvalda. Och han spär på med att det råder ett sorgligt och förfärligt politiskt läge som drivs av ekonomiska och neoliberala formler. Det är nödvändigt att mobilisera kollektiv energi och att handla.

Därmed är vi tillbaka på det välbekanta. Curatorn gör sitt kraftlösa politiska statement som dock inte kan tillbakavisas av konstvärlden. I övrigt är det nog så att utställningsmaterialet och konstnärerna fungerar som vanligt. Szymczyk har gjort en mångkulturell utställning där det också ingår minoritetskulturer som t ex samer och indianer från Anderna. Migration och identitetspolitik är förstås en del av innehållet. Som brukligt finns det gott om konst som är intressant nog och många av deltagarna är mer eller mindre okända för de flesta i konstvärlden.

Konsten som politisk mobilisering är, som jag ofta påpekat, ett utomordentligt ineffektivt instrument. Varje konstnär är hänvisad till att det först och främst skall skapas ett konstverk (This is a work of…) och för att få till ett sådant måste det göras intrikat vilket medför att det är specialdesignat för konstvärldens särskilda publik. Det ser visserligen fint ut, stora ämnen tas upp, vackra ord och symboler förs fram. Längre kommer man inte. Den fundamentala bristen på verklighetsförankring är typisk för konsten.

Men man skall inte gnälla för mycket. På stora utställningar finns det alltid mycket att se och som kan läsas på annat sätt än genom curatorns statement.

För den som vill fördjupa sig är här några recensioner.

Expressen (Nils Forsberg, skakad av terrordramat i Stockholm, söker tröst men finner ingen sådan i utställningen utan vänder sig till de antika museiföremålen)
Aftonbladet
Art-Magazin
ArtnetNew York Times

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

113 svar på 2363: Superkonståret, Aten

 1. Jor-El skriver:

  Förutom alkohol då?

 2. CeDe skriver:

  Lättvin är ingen drog!

 3. mohammad skriver:

  Oops…!;))

 4. CeDe skriver:

  Jag bjuder gärna på ett glas, mohammad , så får du testa själv hur hjärndöd du blir!

 5. Per skriver:

  Ulf blandar bort korten helt hysteriskt
  i sitt alltmer desperata försvar för islam(s expansion).

 6. Ulf skriver:

  Om någon verkar vara lite hysterisk så är det faktiskt du Per. Har du några sakargument att underbygga ditt påstående med?

 7. minnesdagen skriver:

  Att Sverige är intolerant mot islam och muslimer är nonsens, den religionen växer så det knakar.
  Men när en konstnär dödshotas finns det både vanliga svenskar och muslimer som förvarar detta.
  Man skulle snarare kunna säga att Sverige är intolerant mot konst och konstnärer.

 8. Ulf skriver:

  Du verkar ha missförstått mig en aning ”minnesdagen”. Jag har aldrig hävdat att en majoritet av svenskarna är emot islam, judar och HBTQ personer. Däremot menar jag att Sverigedemokraterna misstror dessa grupper.

 9. mohammad skriver:

  Pocenten CeDe – pocenten…

  http://www.livetsvatten.se/procent.shtml

 10. pöbeln skriver:

  mohammad
  🙂

 11. Per skriver:

  Dagens skarpadte text, att begrunda,
  speciellt för Gudrun Schyman och FI:s nya ordförande,
  eller kanske snarare för det partiets sympatisörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.