2350: Provokationer, polis och fortkörning

“Provocations are like a Molotov cocktail. They only work one time out of ten, but when it works it can also be dangerous for the arm that is throwing it. It’s the price that has to be paid. I once had a trio of sculptures hanging from a tree in Milan that were vandalized. What I like about the public response is that it’s totally unpredictable. There’s just no way to anticipate it.”

Det menar konstvärldens provokatör nr 1, Maurizio Cattelan. Så är det, men under förutsättningen att provokationen inte kommer i en given kontext där intresset redan har samlat sig. Peter Springare skrev ett inlägg på FB om att ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor” Att tillgripa ordet ”förinta” även i metaforisk mening är tämligen självklart en provokation av största mått och en flod av kommentarer har sett dagens ljus. Det går ju utmärkt att svara med lite lök på laxen som Oisin Cantwell gör i Aftonbladet. Han lyckas få in Goebbels och Breivik flankerade av Hitler och Åkesson. Man kan tycka att Springare varit klumpig men det är möjligt att han inte är någon genomtänkt stilist. Om han å andra sidan ville sätta fart på ruljansen så kan det räcka med ett sådant verb. Springare ger en replik i Nyheter Idag.

Det uttalas att Springare är en belastning för poliskåren. Angående belastningar kan man finna åtskilligt stoff i Hanne Kjöllers bok En svensk tiger från 2016. En både sorglig och upprörande bok om poliser som mobbas av kollegor och ledning. Jag läste den med stor behållning men en detalj gjorde att jag plötsligt fick ett visst tvivel. Hur objektivt är det här materialet? Hur mycket vill Kjöller genomföra sin tes om omänskliga delar av poliskåren? En av texterna handlar om en polisaspirant som hamnar i stora svårigheter efter en fortkörning: ”Hon polisanmäls för att ha kört i 180 km/timmen en eftermiddag i rusningstrafiken i centrala Malmö. Hon dömdes i tingsrätten utifrån ett polisvittne. Men SVT har kontrollerat hans vittnesmål, bland annat genom att provköra sträckan, och har kunnat visa att uppgifterna inte bara är otroliga, utan omöjliga.”

Händelsevis råkar jag veta lite mer om det här fallet. Man kan nog inse att det inte är lätt att köra omkring i centrala Malmö i rusningstrafiken i 180 km/timmen. Men händelsen inträffade på motorvägen utanför Helsingborg. Kjöller har slarvat med källorna, hon kunde ha sett i förundersökningsprotokollet som är citerat i Avpixlat.

Så lätt kan tvivel sås när man upptäcker oriktiga uppgifter.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

164 svar på 2350: Provokationer, polis och fortkörning

 1. mohammad skriver:

  Von Graven

  Med en påstådd Forskarutbildning i cv:n bör man besitta förstånd nog att veta vad man kommenterar – läs den länkade Nyheter Idag i Vilks inlägg.

  Springares ordval – för vilket han förtjänstfullt bett om ursäkt för – är dock inte unikt i sitt slag.

  I NWT augusti 2016 skriver en kollega till Springare – Marcus Hultvall – att ”de som kommer hit med annat uppsåt skall tvingas till anpassning, lagföras, slängas ut och när så krävs förintas”.

  Texten redigerades klokt nog i webbupplagan – men det där med att ”förinta” diverse i ens egna ögon misshagliga element tycks tillhöra Kårens standardvokabulär…

 2. Ulf skriver:

  I princip alla som skriver och kommenterar på nätet har väl en agendas. Sedan är det ju inte bara jag som reagerat på Peter Springares sätt att formulera sig och kritiken kommer ju inte bara från Norrskensflamman.

 3. Från Graven skriver:

  Min agenda är demokrati, mänskliga rättigheter och Rule of Law.

  Ulfs är skäktning och sharia

 4. Ulf skriver:

  Du ”Från Graven” som jämställer Israels äktenskapslagstiftning med Nürnberglagarna vet inget om ”Rule of law”.
  Som vanligt har du ingen koll på det som diskuteras i tråden utan istället väljer du att leka nätroll istället för att komma med sakargument.

 5. Från Graven skriver:

  Du klipper och klistrar för att få ihop det, Ulf.

 6. Från Graven skriver:

  Och du har snöat in på att Bonniers ägs av judar – gång på gång återkommer du till detta – och du länkar till Fria Tider!

 7. Från Graven skriver:

  satan vad mohammad och Ulf stör sig på att jag är forskarutbildad

 8. mohammad skriver:

  Gott folk!

  Händelsernas utveckling i kommentarsfältet åskådliggör med all tydlighet att det yviga försvaret för yttrandefriheten är en chimär.

  I skarpt läge synas bluffen och de otaligt fagra utläggningarna visar sig vara just inget annat än otaligt fagra.

  På barrikaden faller Martyren med byxorna nere…

 9. Från Graven skriver:

  Det är ju du som vill tysta, mohammad! Du har ägnat hela din tillvaro här för att misstänkliggöra Lars Vilks. Din metod är rasistkortet.

  Jag förespråkar den amerikanska skolan av yttrandefrihet.

  Vänstern har hatat Springare sedan han exponerade invandrares överrepresentation av grov brottslighet. Nu försöker ni med alla medel tysta honom.

 10. Lars Vilks skriver:

  Eller så är det så att Mohammad framför sin önskade åsikt.

 11. Från Graven skriver:

  Ja, hans önskade åsikt är att få beskåda dig med brallorna nere.

  (jag har i.o.f.s. framfört den tesen förut)

 12. sl skriver:

  Argumentet att kritiken inte kommer från Norrskensflamman utgör en oavsiktlig muntration, och såna får man uppskatta. Efter förtjänst.

  Norrskensflamman var organ SKP, de moskvatrogna, och fortsatte som organ för APK, de moskvatrogna som bröt sig ur när ingen längre förstod någonting. Tidningen heter numera Flamman och är baserad på Kungsgatan 84 i Stockholm. Från att ha varit proletärt upprorisk och landsförrädare är Flamman numera medelklassigt lydig, entusiastiska skattehöjare, muslimkramare; kort sagt, modern misantropvänster. Men de avskiljer sig på ett sätt; de är emot EU. Så fort EU kunde höja skatten och tvinga på ingående nationer flyktingar blev övrig misantropvänster pro-EU. Flamman håller fast vid sin avvikande hållning. Det spelar antagligen ingen roll.

  Dagens fråga;
  http://www.aftonbladet.se/a/WPGEL/nar-blev-vanstern-idioter

  För ganska länge sen, tror jag.

 13. mohammad skriver:

  SL – jag trodde inte du läste Aftonbladet – faktiskt djupt besviken.

  Kör nu ingen springare bara…

 14. sl skriver:

  Jag väljer aftonljuget först av MSM; vare sig man vill ha sig ett gott skratt eller önskar bli arg så utgör AB dagspressens bottenskrap. Ett redaktionellt fenomen. Man kan tvätta sig mentalt hos ”Världen Idag” vid behov. Men då erhåller man inte sista skriket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.