2412: Konsten i trumptider

Nu skall konstnärerna förhålla sig till, skall vi säga ”världsläget”. Fortfarande är det gott om konstnärer som vill gå rakt på sak. T ex har den föga kände Shia LaBeouf (artnet) inlett en performance mot Trump. Den skall pågå i fyra år och är interaktiv såtillvida att den som så önskar skall ställa sig framför en kamera och filmas medan man säger ”He will not divide us”. Entydigheten är alarmerande.

Slagordstekniken passar illa i konsten men den har nyhetsvärde vilket är nog för att åtskilliga konstnärer vill pröva sin lycka. Få se nu vad Venedig och Documenta i Kassel skall visa upp för något. Tiden är visserligen kort men konstens politiska läge har fått ett fall framåt. Trumpläget ger konstnärerna möjligheter till att komma med fördjupade analyser av populismens och neoliberalismens fasor samt frammanandet av det anstormande fascistiska mörkret. Men det kan vara helt i sin ordning om det, som sig bör, drar sig mot det subtila. Men faran ligger i det lockande nyhetsvärdet som kan ge upphov till diverse trumperier.

De konstförståndiga är dock klara över det jag skriver ovan. Det blir skulpturutställning i Münster (ART). Kaspar König och hans team har sina problem. Återkommande handlar det om det avvikande, upproriska och provocerande. König konstaterar att när alla är överens blir det tämligen stillsamt. Om man skall ha en avvikelse blir det problem för König: ”Und die sogenannte Alternative ist so dermaßen spießig, dass es mir großes Unbehagen bereitet“ (och det s k Alternativet är så spetsborgerligt att det inger mig stort obehag).Vad han nu menar med det.

Konstens besvärliga läge beror på att den står på samma sida som etablissemanget. Det kan ju förefalla som om fallet Trump skulle motsäga detta men det är svårt att hävda att Trump representerar etablissemanget när han har det mesta emot sig.

Situationen i konsten är i alla fall intressant. Det har blivit ett kompakt motstånd mot avvikelser. Men avvikelsen är vad man förväntar sig i konsten det är man ändå överens om.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

201 svar på 2412: Konsten i trumptider

  1. CeDe skriver:

    Hellre en bonnläpp än en könsneutral!

  2. Från Graven skriver:

    Inte riktigt det jag menar, CeDe. Många människor faller emellan traditionell könsindelning. Det är när könsneutrala toaletter – vilka är helt OK i sig – helt skall ersätta även de könsspecifika som jag blir förbannad.

    Ta som exempel Hellhounddogs ogenomtänkta floskel ” Vore inte det enklaste angående offentliga toaletter att avskaffa alla referenser till kön…

    Om Hellhoundog vill sitta i fyllbultars och fumlande fyraåringars piss när hon skall kissa – då skall hon verkligen fortsätta på den inslagna vägen!

    Men för all del, ge de som vill ha könsneutrala toaletter det. Men inte på bekostnad av de som inte tycker det är skönt att sitta i andra människors piss.

  3. pöbeln skriver:

    Man kan se könsneutral toalett lite som att kunna välja (other) i sitt pass vid sidan om (m) och (f). CeDe, välj du (other) om du identifierar din könstillhörighet med (bondläpp).

  4. Hellhounddog skriver:

    Från Graven > Jag feminist? Nope, verkligen inte! Feminister (åtminstone de flesta av dem) bygger ju hela sin ideologi på just denna könsfixering. Kanske inte i riktigt lika stor utsträckning som t.ex. fascister och islamister gör, men ändå. Det skulle ju bli svårt för dem att driva sitt hat mot (medelålders vita) män ifall de slutade upp att kategorisera efter kön. Ifall du vill undvika att bli blöt om arslet, så blir mitt tips: håll dig till de toaletter där det är förbjudet att pissa stående, så löser sig det problemet! Vill du ta den risken eller helt enkelt stå upp och pissa: välj istället de toaletter där det är tillåtet att pissa stående!

  5. Hellhounddog skriver:

    CeDe > Vad är en bonnläpp? 🙂

  6. LH skriver:

    Från Graven

    ”Alfsson ställer några frågor…” Det låter riktigt oskyldigt när du säger det, som om det var ren nyfikenhet eller vetgirighet som drev honom, men när frågorna ställs av en sverigedemokratisk politiker som själv kallar sig islamofob blir det förstås inte lika harmlöst:
    ”Skall vi se detta som ännu ett tecken på islamiseringen av Sverige och västvärlden? Svensk blåögdhet eller är vi som vanligt bara naiva?”
    Den avslutande tautologiska och retoriska frågan är något av en pärla. Om man inte ser Alshammars ”slöja” som ett tecken på västvärldens islamisering, så är man 1) blåögd eller 2) naiv.

  7. Från Graven skriver:

    HHD

    Det är en mänsklig rättighet att få pissa stående, och problemet löses inte med förbud. Våga vägra att be om ursäkt för att det stående pissandet. Hade Gud inte velat att vi skulle pissa stående så hade hen kapat oss vid knäna.

    Men jag är glad att du inte är feminist, förutom om min anonymitet röjes, varvid jag genast skulle bli bekymrad över vad du menar att det är för fel på feminister!

    Under tiden kan vi i alla fall enas om sak: du är en riktig sittkissarchauvinist!

  8. Från Graven skriver:

    LH

    För över tio år sedan diskuterade jag frågan om ett slöjförbud med en Aftonbladetjournalist. ”Problemet löstes inte med ett förbud,” påstod hen ”men genom problematisering. Vi måste ta upp ämnet till kontinuerlig diskussion”.

    Det är ju det Alfsson gör! Problematiserar genom att ställa frågor och lyfta ämnet.

    Om slöjförbud förkastas med hänvisning till att problemet skall lösas medelst ”problematisering”, jamen låt oss då problematisera utan att du lägger din PK-näsa i blöt.

    Men vi vet ju båda två att det är just slöja du vill ha i samhället.

  9. LH skriver:

    Från Graven

    Man ser vad man vill se. Alfsson ser slöjor där inga slöjor finns. Du kallar det ”problematisering”. Jag skulle det kalla det något helt annat.

  10. Från Graven skriver:

    LH

    Nej, Alfsson lyfter ämnet och problematiserar slöjan genom sina frågor. Precis som Aftonbladet tycker saken skall skötas! I alla fall för tio år sedan.

    Du däremot, verkar vilja stänga ned den möjligheten med islamofob-insinuationer. Vad finns då kvar?

    Acceptans!

  11. LH skriver:

    Tvärtom, Från Graven, Alfsson gör problematiseringen en otjänst med sina paranoida och löjeväckande spekulationer.
    Vad gäller de påstådda insinuationerna är de helt överflödiga. Alfsson kallar sig, som sagt, själv islamofob.

  12. Från Graven skriver:

    Och vad är det för fel på islamofobi?

    Är det någonting fel på att tycka att det är orättfärdigt att spöa upp kvinnor? Att sanktionera våldtäkt av kvinnor som en del av en militär seger?

    Såsom IS gör – helt enligt doktrinen?

    Vem är det som gör vilken sak exakt vilken otjänst här, mellan dig och Alfsson?

  13. LH skriver:

    Från Graven

    Du uppmanade mig att vara ”lugn och fin” i ditt första svar till mig. Jag känner mig fullständigt lugn och samlad, men hur är det själv egentligen? Varför du går upp i högvarv och börjar yra om kvinnomisshandel och våldtäkt? Har jag någonstans uttryckt mitt stöd för dessa vidrigheter. Ta det lugnt, vetja, ta ett par djupa andetag, kanske ett glas vin till och med – det är ju ändå lördag. Ha en trevlig kväll!

  14. Från Graven skriver:

    ”Lugn och fin” hänvisar till att du dels avfärdar CeDe’s källhänvisning och dels gör det med en rak lögn. ”Anklagelserna” du skriver om var frågor och problematisering.

    Tillåt problematisering av slöjan – eller sälla dig till dem som vänder blinda ögat emot koranen 4:34 (kvinnan skall slås om hon inte lyder) samt haditherna (våldtäkt av krigsbyte sanktionerat).

  15. CeDe skriver:

    ”Våldtäkt av krigsbyte”. Det är nog lite så man ska betrakta mängden av gruppvåldtäkter och överfallsvåldtäkter som ökat stort efter Mena-invandringen till Sverige. Även om PK-pressen försöker mörka gärningsmännens ursprung så är det ju ändå lätt att få tag i de uppgifterna. Flickorna ses väl lite som krigsbyten då Sverige är ett önskvärt land att erövra.

  16. CeDe skriver:

    Nu ser man en massa gråtande muslimer tröstande varandra och undrande över hur Allah kunde göra detta emot dem att de inte får komma till ett demokratiskt land längre.
    Nej, kasta era slöjor, vägra sex med era män och sluta förlita er på att en fantasifigur som Allah ska fixa era liv. Sätt i gång och jobba med er och skapa välfärd i era egna länder istället för att snylta på dem som i generationer har slitet hårt för sina liv.

  17. sl skriver:

    Islamofobi är ett kontradiktionärt begrepp. En fobi är en ogrundad rädsla, rädslan för islam är inte ogrundad. Islamofobi är ett påhittat pk-begrepp ägnat att destabilisera opinionen mot ickeassimilerande över-invandring från islamhärjade länder.

  18. Per skriver:

    Våldtäkt som krigsbyten? Det är värre än så. Det är ett sätt att försöka implementera en ny maktordning. Islams doktrin att kvinnor står under mannen!

    Vidare, de som använder begreppet islamofobi på allvar är politiska idioter. Punkt slut. Hur svårt kan det vara att se det uppenbara?

  19. LH skriver:

    CeDe

    Du efterlyste kvinnor i pressbilden du såg av sorgetåget för Ahmed. Ibland säger inte en enda bild hela sanningen. Det kan vara bra att hålla i minnet. Så varsågod, här är några fler bilder – med kvinnor. Men om du till äventyrs lider av samma slags fobi som Thoralf Alfsson eller din riddare från graven måste jag först utfärda en varning innan du klickar på länken: de bär slöjor!
    http://www.sydsvenskan.se/2017-01-28/ett-sista-farval-till-ahmed-obaid-hur-gar-man-vidare-jag-vet-inte

  20. CeDe skriver:

    LH,

    Kvinnorna befinner sig så långt bak i sorgetåget att de inte får plats på samma bild som männen. De får inte ens sörja jämlikt !

  21. Från Graven skriver:

    LH

    Samtliga kvinnor bär slöja och går åtskilda från männen, vilket även gäller i traditionella moskéer där kvinnor inte äger tillträde till de centrala böneutrymmena.

    Vad är det du försöker bevisa med din bild, LH? Att kvinnan enligt islam är underställd mannen och inte har samma rättigheter?

    Gratulerar, LH! Då har du lyckats!

  22. Från Graven skriver:

    CeDe – LH
    2 – 0

  23. mohammad skriver:

    Enligt muslimsk tradition går de sörjande enligt ordningen männen, barnen och kvinnorna.

    Inte ens i denna tid av sorg över den saknade Ahmed – vila i frid – kan de Islamofoba dräggen CeDe och von Graven visa minsta återhållsamhet…

  24. CeDe skriver:

    Muslimers expansion stoppas. Det är klart att de blir förbannade. Deras planer går ju i stöpet. Hellre vara muslim i en demokrati än i det egna kaoset.

  25. CeDe skriver:

    moham, men var fanns barnen? Så små att de inte fastnade på bild?

    Tragiskt i tragedin är också att mördaren tydligen kommer ur de egna leden.
    Ingen av Ahmeds vänner vill vittna.

  26. Från Graven skriver:

    He he… kvinnorna sist, säger mohammad och kallar alla som inte gillar den ordningen för ”islamofober.”

  27. Från Graven skriver:

    Snälla ni!

    Låt nu inte den kommentaren från ”mohammad” gå obemärkt förbi, ety denna kommentar är sannerligen pudelns kärna!

    Kvinnorna går sist!

    Gillar ni inte det är ni islamofober!

  28. Från Graven skriver:

    Accepterar ni islam så accepterar ni att kvinnorna går sist!

  29. CeDe skriver:

    Kvinnorna måste förpassas långt från männen, kvinnor är slasktrattar för männens lustar. Hu!

  30. Ulf skriver:

    ”CeDe” verkar veta vem som mördade Ahmed. Varför inte dela med sig till polisen om den informationen. 🙂

  31. CeDe skriver:

    Ulf, det behövs inte, den informationen kommer från polisen.

  32. Ulf skriver:

    ”Från Graven” ljuger när signaturen påstår att jag använt termer som nazism och rasism om signaturens inlägg. Jag har bara konstaterat det uppenbara, att ”Från Graven” är en antisemit.
    Det är ”Från Graven” som påstår att det går att jämställa nazisternas Nürnberglagar med den israeliska äktenskapslagstiftningen. Ett typiskt antisemitiskt skamgrepp som försöker smutsa ned dagens demokratiska Israel med de brott mot mänskligheten som judarna utsattes för av kristna européer i mitten av förra århundradet, fy!

  33. Ulf skriver:

    Så polisen har alltså inte bara gripit en misstänkt för mordet utan även fått den personen dömd i domstol utan att media rapporterat om saken. Wow!

  34. CeDe skriver:

    Ja, men jag relaterade till vad jag skrivit i min kommentar. Inte till dina omskrivningar.

  35. Från Graven skriver:

    Ha ha… Ulf är igång igen med nazistanklagelserna emot dem som tycker det är orimligt att kvinnor är underställda mannen inom islam.

  36. Ulf skriver:

    Du vet alltså ingenting om saken ”CeDe”, bra då vet vi det. När det gäller offren för Malmöskytten så påstod polisen samma sak, att offren var kriminella eller offer för hedersvåld.
    Nu vet vi att de teorierna var helt fel och att polisens oförmåga att tänka utanför boxen gjorde att en kallblodig mördare kunde härja fritt i Malmö under nästan ett helt decennium.

    Under de senaste månaderna har det sprängts eller bara placerats ut tidsinställda bomber riktade mot flyktingförläggningar och en bokhandel i Göteborgstrakten.
    En känd högerextremist är nu gripen för åtminstone ett av attentaten.
    Mordet på Ahmed kan också vara ett verk av högerextremister.

    Högerextremt våld är ett faktiskt problem som krävt flera människoliv i Sverige men trots det så påstår säkerhetspolisen att högerextremistisk terror inte är något riktigt hot mot Sverige. Onekligen en mycket verklighetsfrämmande analys.

  37. Från Graven skriver:

    Ha ha…

    ”Wave of terror in Europe”

    Wikipedia

    Islamsk terror med överväldigande majoritet störst i Europa idag!

  38. Ulf skriver:

    Mitt inägg handlade om Sverige ”Från Graven”. Du missade visst det!

  39. Från Graven skriver:

    Ha ha…

    Mitt inlägg handlar om Europa

  40. Från Graven skriver:

    Om hur islamsk terror är största terrorhotet i Europa!

  41. CeDe skriver:

    Vittnena till mordet skulle inte tveka till att vittna anonymt om mördaren varit en högerextremist. Nej de vägrar att vittna överhuvudtaget då gärningsmannen var av samma ursprung som offret och man förråder inte en landsman. Så enkelt är det Ulf trots all din fabulering som är närmast paranoid.

  42. Ulf skriver:

    Du ”CeDe” är självklart välkommen att dela med dig av dina funderingar om vad som ligger bakom mordet på Ahmed. Polisen resonerade på precis samma sätt som du när det gällde Malmöskyttens offer.
    Jag hoppas bara polisen lärt sig något av hur ofruktbart det resonemanget var.

  43. mohammad skriver:

    De ynkliga – CeDe och von Graven – fortsätter sin förklädda Islamofobi och Antisemitism…

  44. CeDe skriver:

    mohammed, du slår i blindo, jag är varken islamofob eller antisemit. Islamofob är dessutom en omöjlighet för det finns mycket att oroa sig över när det gäller den hjärntvättande ideologin islam.
    Antisemitism har jag inget med att göra. Men den barbariska sedvänjan att skära i små gossebarn ger jag inte mycket för.
    Så,vart vill du komma med dina anklagelser.

  45. CeDe skriver:

    Jag är tom ingift i en judisk släkt, hur skulle jag kunna vara antisemit?
    Du yrar, moham!

  46. Diskussionen följer tangentens riktning. Nåväl – det intressanta för mig med ditt inlägg Lars Vilks är konstens belägenhet. Att den hamnar på etablissemangets sida utan att utövarna vare sig ser det eller eller vill erkänna det ens när de överbevisats. Själva råkade vi ut för en intressant diskussion om svastikan när vi publicerade en gudabild från Thailand på årsdagen för förintelsen.

  47. Per skriver:

    De som använder epitetet islamofob eller islamofobi
    är antingen politiska idioter eller islamister!
    Det var för övrigt islamister som myntade begreppet
    för att motverka kritik mot islam och islamiseringen av västvärlden
    om jag inte är felunderrättad.
    De som fortsätter att använda det men inte är islamister tror jag är en krympande skara och det går mot att dessa allt färre också är lierade, medvetet eller omedvetet, med islamister i någon form/grad.

  48. Från Graven skriver:

    islamist i detta fallet

    men han vet att vi vet. Han skriver för andra ögon än våra

  49. mohammad skriver:

    Per

    Från Graven skriver: 2017 28 januari kl. 19:18: ”Och vad är det för fel på islamofobi?”

    Eftersom von Graven själv använder begreppet Islamofobi – följer av slutklämmen i din argumentation – att von Graven ”är lierad, medvetet eller omedvetet, med islamister i någon form/grad.”

    Jag menar – hur dum vill du egentligen framställa dig Per – på en skala…?

  50. mohammad skriver:

    Det är sant von Graven – jag skriver inte för Era ögon utan om Er…;))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.