2412: Konsten i trumptider

Nu skall konstnärerna förhålla sig till, skall vi säga ”världsläget”. Fortfarande är det gott om konstnärer som vill gå rakt på sak. T ex har den föga kände Shia LaBeouf (artnet) inlett en performance mot Trump. Den skall pågå i fyra år och är interaktiv såtillvida att den som så önskar skall ställa sig framför en kamera och filmas medan man säger ”He will not divide us”. Entydigheten är alarmerande.

Slagordstekniken passar illa i konsten men den har nyhetsvärde vilket är nog för att åtskilliga konstnärer vill pröva sin lycka. Få se nu vad Venedig och Documenta i Kassel skall visa upp för något. Tiden är visserligen kort men konstens politiska läge har fått ett fall framåt. Trumpläget ger konstnärerna möjligheter till att komma med fördjupade analyser av populismens och neoliberalismens fasor samt frammanandet av det anstormande fascistiska mörkret. Men det kan vara helt i sin ordning om det, som sig bör, drar sig mot det subtila. Men faran ligger i det lockande nyhetsvärdet som kan ge upphov till diverse trumperier.

De konstförståndiga är dock klara över det jag skriver ovan. Det blir skulpturutställning i Münster (ART). Kaspar König och hans team har sina problem. Återkommande handlar det om det avvikande, upproriska och provocerande. König konstaterar att när alla är överens blir det tämligen stillsamt. Om man skall ha en avvikelse blir det problem för König: ”Und die sogenannte Alternative ist so dermaßen spießig, dass es mir großes Unbehagen bereitet“ (och det s k Alternativet är så spetsborgerligt att det inger mig stort obehag).Vad han nu menar med det.

Konstens besvärliga läge beror på att den står på samma sida som etablissemanget. Det kan ju förefalla som om fallet Trump skulle motsäga detta men det är svårt att hävda att Trump representerar etablissemanget när han har det mesta emot sig.

Situationen i konsten är i alla fall intressant. Det har blivit ett kompakt motstånd mot avvikelser. Men avvikelsen är vad man förväntar sig i konsten det är man ändå överens om.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

201 svar på 2412: Konsten i trumptider

  1. Från Graven skriver:

    Tyska trupptransporter till det av Nazityskland ockuperade Norge.
    Svenska utrikesdepartementets överenskommelse med Nazityskland om ett ”J” stämplat i passet så att judar kunde avvisas vid gränsen.
    Försäljning av järnmalm och kullager till Nazityskland.
    Svenskar som strider i SS-förband.

    Jag har faktiskt ovetandes skakat hand med en svensk som sedermera visade sig ha varit SS-officer i Baltikum. Fan, jag går fortfarande och tvättar handen när jag kommer att tänka på det, och har väldigt svårt att förhålla mig till hans barn (mina vänner) trots att jag vet att de inte har någon skuld.

  2. Från Graven skriver:

    Fastnat i slussen p.g.a. en del kommentarer om vad jag tycker om svensk relation till Na*isterna.

  3. Från Graven skriver:

    Tyska trupptransporter till det av Na*ityskland ockuperade Norge.
    Svenska utrikesdepartementets överenskommelse med Na*ityskland om ett ”J” stämplat i passet så att judar kunde avvisas vid gränsen.
    Försäljning av järnmalm och kullager till Na*ityskland.
    Svenskar som strider i **-förband.

    Vad i he….!

  4. Från Graven skriver:

    Näe, filtret släpper inte igenom kritik av svensk hållning gentemot ni vet vem. Besynnerligt.

  5. Per skriver:

    Pöbeln

    Du vägrar att besvara mina frågor kan jag konstatera, om hur du ställer dig till islamiseringen av Västeuropa. Är du rädd för den utvecklingen eller är du inte det? Om du är det, vilka politiska försvarsåtgärder behövs?

    När du blir instängd i ett politiskt hörn så avviker du bara istället för att argumentera för din linje. Bättre fly än illa fäkta är principen?
    Och då blir det i praktiken – den som tiger samtycker! Dvs en ”liberalism” som antingen direkt lierar sig med islamismen, eller hjälper till och bäddar för dess frammarsch genom att delta i mörkläggningen av processen. Du hänvisar hela tiden till 20-30-talet men du ser inte den islamfascism som etablerar sig hos oss nu. Ett försvar mot fascism måste alltid vara auktoritärt. Det duger inte att vända andra kinden till eller stoppa huvudet i sanden som strutsen, och hoppas på det bästa. Du Pöbeln står i praktiken för alternativet UNDERKASTELSE! Men demokratin måste försvaras och det försvaret måste alltid vara konkret, i form av politiska åtgärder. Politik är fråga om MAKTförhållanden mellan olika ideologier och samhällsintressen.

  6. CeDe skriver:

    Äsch FR Graven. Filtret fungerar nog inte bara som direkt censur utan också som en spärr om inte granskaren har möjlighet att för stunden ha koll på flödet. Din kommentar om ** är ju släppt.

  7. pöbeln skriver:

    Per
    Med risk för motsägelser.

    Jag är inte för att män ska förbjuda kvinnor att bära vilka kläder dom vill. Strandpolisen i Frankrike såg ut som shariapolisen i Kabul.

    Jag är emot religiösa friskolor i stort, och då också islamska. Skolor bör vara befriade från religiös indoktrinering.

    Jag är emot könsseparerade barngrupper.

    Jag är för könsneutrala toaletter.

  8. CeDe skriver:

    ”Jag är för könsneutrala toaletter” – lätt för den att säga som står och pissar.
    Gillar du könsneutrala omklädningsrum och duschrum också?

  9. pöbeln skriver:

    Per
    Det tråkiga med dessa auktoritära ledare ni vänder er till, är att de inte stannar vid Islam, utan fortsätter mot feminister, homosexuella, romer, mexikaner, indianer osv osv. Det är helt enkelt därför jag inte gillar den politik du tror ska rädda oss från jihad.

    Kan du förstå hur jag tänker???

  10. pöbeln skriver:

    CeDe
    Du får gärna fortsätta pissa på tjejtoan. Det går väl att flukta där också.

  11. CeDe skriver:

    Nu är vi där igen med pöbelns framtidsbekymmer som han tar ställning till innan facit.

  12. pöbeln skriver:

    CeDe
    Hmm…jag ser i min kristallkula hur du sakta kommer ut ur garderoben.

  13. CeDe skriver:

    Jag är ute sedan länge pöbeln – naken och till allmän beskådan. Har inget att dölja och är trygg i min visdom att allt har ett ursprung.

  14. CeDe skriver:

    ..en följdriktighet.

  15. pöbeln skriver:

    Ett viktigt klipp för er Trumpsupportrar att se. Så här kan mellanöstern falla in i totalt sammanbrott när en geo-politisk idiot styr i vita huset.

    https://www.youtube.com/watch?v=xjIGkVXlKfE

  16. CeDe skriver:

    Ett viktigt klipp för er feministiska protestmarscherande muslimkramare:

    http://www.kaziva.net/blog-native/2017/1/14/less-pa-hjarntvattade-muslimska-karringar

  17. Per skriver:

    Pöbeln

    Jo jag förstår hur du tänker. Men vi har olika kriterier för vad som bör betraktas som fascism, och följdaktligen ser vi den också på olika ställen.
    Du förstår inte heller att t.ex. nicab är en politisk uniform vid sidan om symbol för och reellt kvinnoförtryck.
    Men vi kan ju hoppas på att du stödjer ett förbud av religiösa friskolor och könsseparering i skolundervisning och inte bara tycker illa om dessa/detta.

  18. Från Graven skriver:

    CeDe

    javisst, det var mer menat som ett skämt. Filter som fångar upp åsikter eller hela påståenden är nog en nästintill omöjlig algoritm att definiera.

  19. pöbeln skriver:

    Skolan regleras i skollagen. Och jag skulle inte stödja könsseparatism. Man har pratat om att könsseparera för bättre ordning i klassen, men jag är skeptisk.

    Jag tror inte du kan förbjuda bort niqab. Som sagt har det blivit platt fall i frankrike. Eller menar du att polisen ska strippa kvinnor på gatan? Det enda som lyckats är integration, och där integrationen misslyckas måste man försöka ännu mer.

    Men bara så jag förstår, är det burka och niqab du vill får bort, men hijab är ok?

  20. sl skriver:

    Fängelsestraff för samhällsfientlig muslimsk förklädnad är det enda som hjälper. De västerländska normerna fungerar inte på samhällsfienderna. Det är väldigt tråkigt att behöva skriva det, men alla våra normsystem är verkningslösa, därför att våra normer ligger utanför islam. Våra ”påföljder”, dvs straffsatser, ligger utanför spektrum för straff under islam, vi har söndagsskola där de har amputering. Vad bör göras?

    1) stängda moskéer, förbud mot islamisk agitation.
    2) fängelse för ansiktsdöljande religiös klädnad
    3) eliminerade bidrag för invandrare
    4) ingen särskild rätt till bostäder, skydda kommunerna från regeringens övergrepp.
    5) internering som påföljd för olagligt vistande i landet, ända fram till deportering.
    6) permanenta gränskontroller.
    7) vår plats i EU måste användas till lagstiftning mot islam och dess propaganda.
    8) förverkat medborgarskap vid deltaganda i islamiskt inbördeskrig på främmande mark
    9) Stryp anhöriginvandringen från mellanöstern och nordafrika.

    Vi skyddar inte de människor som flytt undan islam, tvärtom låter vi brottslingarnas advokater och hitmen befolka offentliga organ för hantering av islams importerade problem, vi ger just de religiösa extremisterna offentliga medel att företräda ovilliga eller neutrala som kommer från muslimska länder. Politisk islam måste göras till brott mot svensk lag, eftersom det är just vad politisk islam avser att vara. Invånare i Bergsjön, Hammarkullen, Husby mm måste befrias från sin informella illegala islamistiska invånarkontroll, innan den utvecklats till milis. Vi har tappat kontrollen för länge sen.

  21. CeDe skriver:

    Wow sl , du slår tom Trumpen!

  22. sl skriver:

    Det vi står inför är utanför vår begreppsvärld. Våra sedvanliga grepp fungerar inte, de är avpassade för narcissistiska individer med drogproblem i ett monokulturellt skam-samhälle, vi har ett kollektivt importerat ideologiskt drogproblem under mångkulturell moralkollaps. Mindre repression och mer bidrag måste bytas mot betydligt mer repression och inga bidrag alls.

    Jag var i Skärholmen idag, gott om svartmuskiga, inga enmanstält med siktesspringa, men många hucklen. Jag lyssnar till de svartmuskiga, de talar svenska med varandra, de kan komma från vilken havererad muslimsk stat som helst, eller vara födda här, men lärt sig prata dialekt med språkfel. Vi tillåter den fientliga religionen att tala i deras ställe, de ber oss förfölja den och tvinga bort den. Vi svarar med att låta Mehmet Kaplan skända demokratin. Jag tror Trump lyckas; ”make america hate again”.

    Det är inte vi som hatar islam, det är islam som hatar oss. Det är det som är kontentan av problemet. Det tvingar oss att ta till repression, och gör vi inte det, får vi fiendens repression. Vi får alltså våld hur vi än gör. Bättre att det är vårt våld. Vem kommer att utveckla vårt våld privat? Våra svenska nazi-entusiaster. Mångkultur blir nazistodling.

    Detta är mångkulturens pris, när den innehåller islam. Onekligen berikande på vissa plan, men en del blir betydligt fattigare. Jag passerade också Skärholmens billigaste mataffär, med lammframdel för 39.90 kg. Halal.

  23. CeDe skriver:

    Ja, ställ ondskan inför rätt!

  24. Per skriver:

    Jag tycker som sl ungefär.
    Jan Sjunnesson sa i ngt radiopodinslag att det måste bli svårt att vara muslim i Sverige i meningen att alla särrättigheter tas bort, att inga eftergifter till islams regler görs vad gäller det offentliga rummet/arbetsplatser/skolor etc. Att utövande av islamsk tro trycks tillbaka till privatsfären enbart.

  25. Adam skriver:

    Kultur är det nya ras… Och innan ras var det klass (på sjuttonhundratalet talade man på fullt allvar om att adeln och bönderna hade olika sorters blod). Att kulturrelativismen håller på att försvinna är bra, att det ersätts med kulturdeterminism är logiskt. Nya åsikter, samma obildade människor. I grund och botten skäms jag över att tillhöra människosläktet, för släktets ofta tankemässiga strävan efter totalitär okunskap.

  26. sl skriver:

    Jag kan rekommendera lite läsning på http://www.kaziva.net; vi har alltså importerat alla möjliga, och många av dem vill slippa sitt medeltida ursprung. När vi inte sköter den religionspolitiska renhållningen, eller luras in i jämförelsefällor med vår föredetta kristendom, låter vi deras politiska prästerskap och gangsters skada dem, och med dem oss. När vår rättstat gör sig till åtlöje försvagas deras position mot släkt och ovänner.

    Min niopunktslista är givetvis en approximering, men den pekar ut det landskap där vi hamnar efter att samhällets självförsvar bara abdikerat och ersatts av historielöshet, fromma förhoppningar med mutor.

    Det finns ingen offentlig rätt till islam, det finns inga islamiska känslor som ska respekteras, det finns allas rätt att slippa islam, och muslimens rätt att be i garderoben. Det är det som är religionsfrihet; frihet från religion, en äkta frihet, rätten att slippa. En negativ rättighet. Islam är en främmande erövringsreligion som alla har rätt att slippa.

  27. Adam skriver:

    sl

    Jag rekommenderar istället att du går till biologin och dess mainstreamförklaring av vad en människa är, nämligen 99% schimpans, 1% människa, och ett tunt, tunt lager miljö som omslagspapper. Felet både kulturrelativister och kulturdeterminister gör är att dom skiter i det. De förra vill förklara allt med klasspåverkan, de senare vill förklara allt med kulturpåverkan.

    Vill vi lära oss vad människan är föreslår jag vi fortsätter på det spår biologin slog in på på 1800-talet, och lär oss fnysa åt antropologins och entologins ”vetenskapliga” resultat.

  28. CeDe skriver:

    Kanske kan M och SD uträtta något tillsammans. Intressant blir också att följa hur Trump tänker tackla islams krav på särrättigheter.

  29. sl skriver:

    Moderaternas allians kan inte vinna val utan sd-stöd. Löfven vill förstås hellre ha ett eller två borgerliga dvärgpartier på sin sida, det spelas alltså på lotteri. Det är öppen fråga hur det ska gå om det inte inträffar väljarströmmar högerut, som i Norge. Jag tycker att åtskilliga sd-ledamöter lämnar mycket i övrigt att önska. Den här svärmodern som går ut och säger att hon utnyttjar systemet som riggats för politiker har onekligen en poäng, men kan såna sitta i regering? Hon är ju rätt trumpen, sd är fullt av såna. Av någon anledning tror jag att det kan finnas fler regeringsdugliga moderater än sverigedemokrater. Trots den katastrofala överenskommelsen med miljöpartisterna.

  30. CeDe skriver:

    96% av muslimerna röstade rödgrönt. Det är klart att det avspeglar sig i deras politik. En förutsättning för regeringsmakt, 70 % röstade på Löfven. Rätt skrämmande faktiskt.

  31. Från Graven skriver:

    CeDe

    Har du länk?

  32. CeDe skriver:

    Kanske inte så aktuellt, men jag sökte på ämnet och hittade Thoralf:

    http://www.thoralf.bloggplatsen.se/2014/02/02/10519020-96-procent-av-muslimerna-rostar-pa-de-rodgrona

  33. Från Graven skriver:

    Jag har inte förstått att socialdemokraterna så aktivt sökt att öka politiska representanter med islamsk värdegrund i den socialdemokratiska partiapparaten.

    Varför skulle detta inte göra avtryck på samhället?

  34. CeDe skriver:

    Löfven firade en Sveriges Nationaldag med imamer i Rinkeby och sa att de var Sverige framtid.

  35. Från Graven skriver:

    Ja, satan, det kommer jag ihåg nu!

    Och så undrar de varför SD växer – jeeezus!

  36. CeDe skriver:

    Trump har dämpat ner sig i lite av varje. Sanktionerna mot Ryssland får ligga still tills vidare och någon vattentortyr blir det inte och efter vänligt samtal med Mexiko så offentliggörs inte uppgörelsen om muren.
    Det ordnar sig nog det där, undrar när Trump tänker bjuda in Löfven för samtal?.

  37. LH skriver:

    Thoralf Alfsson – stollen som anklagade Therese Alshammar för islamisk propaganda under OS-invigningen i Rio de Janeiro. Du har som vanligt näsa, CeDe, för tillförlitliga källor!

  38. Robert skriver:

    Ert litet exempel i all anspråkslöshet på värsta sortens kulturrelativism:

    http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/maskeringsforbud-vid-idrottsarrangemang_H401JuU8

    Är det verkligen så många kvinnor i niqab som går på fotboll att man måste undanta dem från maskeringsförbudet? Öppnar man inte snarare upp för missbruk? Jag ser framför mig en hel AIK-klack i niqab. Vem har rätt att kontrollera vad som döljer sig under slöjorna och av vilka skäl?

  39. Hellhounddog skriver:

    CeDe och pöbeln > Den fixering vid kön som förekommer överallt gör mig mycket sorgsen, uppgiven och även (fast jag har svårt att erkänna det) lite provocerad. Jag antar att denna könsfixering är resultatet av flera sekels indoktrinering. Vore inte det enklaste angående offentliga toaletter att avskaffa alla referenser till kön och ha två typer; en typ där det är tillåtet att stå upp och pissa, samt en typ där detta är förbjudet?

  40. sl skriver:

    De stackars socialdemokratiska tanterna fattar inte vilka de när vid sin barm, istället för att odla sekulära muslimers rätt att vara sekulära och både offentligt och överallt motarbeta muhammeds vakthundar släpper de med berått mod in fienden överallt, och låter dem både infiltrera och bygga parallellsamhällen.

    Personligen misstror jag siffran 96%, även om s bidragspolitik på vår bekostnad naturligtvis lägger grunden för klientelism. S är inget muslimskt parti, det är ett huvudlöst svenskt parti, med nästa kvartals opinionsundersökning som mål.

  41. CeDe skriver:

    Nja, enligt Thoralfs utsaga så var det väl 70% som gillade S bidragspolitik. Ingen orimlig siffra, tycker jag. De vill väl inte såga av den gren som när dem.

  42. CeDe skriver:

    Mer förvånande är att Kazivas kärringar trots all den generösa välfärd de åtnjuter i Sverige sitter hemma och ber att gud ska straffa sina välgörare.

  43. Per skriver:

    Och dessutom så vill många av dem få hit ännu flera likasinnade (ta över Europa) och då är det ju strategiskt att rösta på massinvandringspartierna.

  44. CeDe skriver:

    Flera hundra män tog farväl av den tragiskt mördade 16-åringen Ahmed i Malmö. Stor bild på sorgetåget i pressen.
    Men det var något som inte stämde. Det fanns inte enda kvinna med på bilden?

  45. Från Graven skriver:

    LH

    Lugn och fin nu i din PK-instinkt att raljera över islamofobi.

    Vad jag ser när jag läser in mig på Alfsson/Alshammar är att Alfsson ställer några frågor – inte alls att han anklagar någon.

    Sanningen, hur var det nu med sanningshalten i metoderna när PK-ivrarna drar igång sina ”agendor”? Vi har haft nog med rasistkort dragna av folk lika styva i korken som du på det här forumet. CeDe har inget att förklara i detta fallet men LH har slirat på sanningen.

    CeDe – LH
    1 – 0

  46. Från Graven skriver:

    Förbjuda att pissa ståendes!?

    Vad i he… Hellhounddog – är du feminist!? Feminister är ett besynnerligt släkte; de kan gifta bort minderåriga småflickor men förbjuda att pissa stående!

  47. Från Graven skriver:

    Kom igen, HHD, du vet att du vill få det sagt: föbjud all medelålders vita män att pissa ståendes.

  48. CeDe skriver:

    Det borde inte vara helt omöjligt att redan i bebisstadiet utföra några relevanta kirurgiska ingrepp som skulle kunna garantera allas lika rätt att pissa könsneutralt.
    Lätt som en plätt, som Krister sa.

  49. Från Graven skriver:

    Ja för fan, när vi nu ändå skär i småungar för att fylla våra ideologiska syften kan vi väl lika gärna skära lite till för att få till stånd ett könsneutralt pissande?

    Någon islamo-vänster-miljömupp som har något legitimt argument emot!? Ni som tycker sedvänjan är helt OK!?

    Om inte så kan ni väl lägga fram en motion i riksdagen så att folk kan se vilka tomtar ni faktiskt är!

  50. Från Graven skriver:

    För när sanningen skall fram så är det ju när folk inte vill att man ska skära i bebisar som Hellhounddog och Ulf, m.fl. blir riktigt förbannade och börjar gapa om ”Rasism!” och ”Na*ism!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.