2409: Ytterligare en akt i debatten

Det visade sig att Janouchdebatten inte alls var över. Ytterligare en skur av artiklar och yttranden har forsat fram. När det blir en sådan huggsexa landar man inom ramen för en principsak.

Dagens delikatess är naturligtvis statsministerns yttrande i saken. Han är oroad över nationens rykte. Ann-Charlotte Marteus (Expressen) har fångat upp det temat: Vår plikt att hylla Sverige. Även om det kan finnas en och annan liten skavank bör vi ständigt understryka att Sverige är föregångslandet. En stormakt och förebild för en rättvis välfärd, för allas lika värde, jämställdhet, antirasism osv.

Lotta Gröning (SvT Opinion) nämner de nationella hatobjekten Tino Sanandaji, Ann Heberlein och Katerina Janouch i en artikel som talar för åsiktstolerans. Den beryktade korridoren har fått några rollgestalter men korridoren betraktas inte med blida ögon.

Ja, det går undan. Vad har då motståndarsidan att bjuda på? Kajsa Ekis Ekman (Expressen) ger oss ett klassiskt exempel på hur man taktiskt kan bemöta Janouch. Välj ut ett svagt underbyggt påstående och lägg all kraft på att bestrida detta. Dra ut konsekvenserna så långt det är möjligt. Och den enkla slutsatsen blir: Se där så illa!

Det är givetvis inte tal om sakfrågor. Vi har att göra med tillhyggen i den här branschen. Men det hör till librettot i Le Grand Opéra.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

10 svar på 2409: Ytterligare en akt i debatten

 1. Jor-El skriver:

  Statsministern baktalade själv nationen inför förra valet med mantrat ”Sverige håller på att gå sönder”.
  Och nu när Sverige tydligen är lagat igen finner statsministern det konstigt att någon nu gör ungefär samma analys, men från ”fel” utgångspunkt.

  I tider när landets gycklare tar på sig rollen som nationalekonomer, nöjesjournalister rollen som politiska krönikörer och en julmustexpert rollen som Samordnare mot vålsbejakande extremism antar jag att det är helt logiskt att statsministern yttrar sig i detta fallet.

 2. asiktenmin skriver:

  Ny debatt stundar efter att M lösgjort sig från SD låsningen. AKB vet att Centern och Liberalerna fortfarande saknar nycklar till SD ”låset”, så hon riskerar inte att hamna i den verkliga hetluften, nyval. Fram träder C och L som Alliansens ”dödgrävare”, och M kan tjäna några procent i opinionsmätningarna.
  http://www.svd.se/just-nu-kinberg-batra-haller-presstraff/om/det-nya-politiska-laget

 3. mohammad skriver:

  ”Jag kommer – liksom den regering jag tillhör – att i alla sammanhang med kraft brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige.”

  /Göran Persson….

 4. sl skriver:

  Brännmärkar-regeringen. Passande.

 5. Per skriver:

  mohammad
  Det finns väl olika typer av nationalismer (värnandet av nationalstaten och sitt eget land) – bra, mindre bra och dåliga.
  Citatet av Göran Persson är ett uttryck för ett mindre bra/dåligt sätt.
  De bakomliggande sakfrågorna och tidpunkten/årtalet är avgörande.

 6. Molly skriver:

  Det finns en viss likhet mellan vår statsminister och Nord-Koreas diktator Kim Jong- Un! Denne man är enligt pressen i Korea det största snillet som finns på vår jord. Den lille gossen Kim lärde sig köra bil vid 3 års ålder! Han har klättrat upp på Nord Koreas högsta bergstopp i lågskor och utan mössa. Han gör uteslutande hole in one då han spelar golf och vid festligheten så infinner sig tusentals kvinnor med blommor i händerna och sjunger hans lov, ärar honom och det ”bästa landet i världen” Nord Korea. Jag funderar över om detta är en förebild för vår statsministern och det land han styr? Är det ”Vår Plikt” att beskriva Sverige som en stormakt och våra styrande politiker som föregångsmän som resten av världen borde försöka efterlikna?

 7. Per skriver:

  Molly

  Jag hade faktiskt en tanke på Nordkorea när jag funderade på min kommentar.
  De roligaste pikarna åt figuren Göran Persson tycker jag är de som framföres då och då i mitt favoritprogram ”Public Service” på söndagsmorgnarna. Där dyker han fortfarande upp ibland och förklarar hur det egentligen ligger till med saker och ting. Självgodheten personifierad. Detta satirprogram är för övrigt ett av få som fortfarande gör skäl för begreppet public service eftersom det är OPARTISK JOURNALISTIK med jämnt och rättvist fördelade rallarsvingar åt alla håll, om ändå kanske inte alltid så sakligt, i de exakta detaljerna.

 8. mohammad skriver:

  Som en replik till Kajsa Ekis Ekman ifrån den vanligtvis balanserade Professorn Emeritus:

  ”– Jag skulle i varje fall inte ha släppt in dem. Det hade smällt innan, säger Leif GW Persson.”

  http://www.expressen.se/kvallsposten/leif-gw-fler-kommer-ta-lagen-i-egna-hander/

 9. Ludvig K skriver:

  Sverige borde gå i psykoanalys

 10. Ateisten skriver:

  Finns det en tillförlitlig svensk översättning av hela intervjun? Skulle vara kul att veta vad hon egentligen sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.