2403: Vid anblicken av en opinionsbildare

”Alltfler kulturkändisar ställer sig i brunhögerns tjänst”, lästa jag idag på FB. För den som ser det på det sättet är det naturligtvis inte några goda nyheter. Men vad gör man åt saken? Det som jag finner mest intressant i dagens pågående politiska stridigheter är strategierna. Men det verkar inte vara mycket bevänt med sådant.

Idag debuterade Özz Nujen på Expressen som opinionsbildare. Något överraskande blev hans inlägg inte något annat än en omtagning av PK-valsen: Det är bara bra i Sverige, landets ekonomi är strålande, brottsligheten sjunker, arbetslöshetens sjunker osv. Men en nagel i ögat är att folk har blivit oroliga. Detta beror på Sverigedemokraterna som sprider rykten om att Sverige inte skulle vara den bästa av världar.

Alltså den gamla vanliga, men hur tänker Nujen? Att de som läser han text äntligen skulle förstå hur allting ligger till och att det enda problem som finns är att inte rösta och stödja SD?

Tilltron på det som skrivs i medierna är inte vad den har varit. Men det hindrar inte att man gärna tar till sig av de åsikter som man redan har bestämt sig för. Därför får igen och igen läsa och lyssna på omtag av åsikter som om detta skulle vara en strategiskt framkomlig väg. Man får dock konstatera att PK-tvivlet har brett ut sig och är väl den mest markanta förändringen på kartan. Och dessutom den besvärande gruppen av kulturkändisar och liberaler som har börjat avvika från det som allmänt rekommenderas av de anständiga.

Strategiskt sätt har SD haft den enklaste resan. Det visade sig, och det hade man säkert inte tänkt ut från början, att skandaler, uthängningar och bashing gav en motsatt effekt gentemot vad kritikerna hade förväntat sig. Det blir lätt en sådan impuls att det måste vara något här som inte får komma fram utan måste förtryckas. Och något är det ju hur som helst vilket magnetiskt kunde föras över till det ständigt misshandlade offerpartiet. På lite vingliga vägar har väl partiet försökt göra en strategi av detta.

Att försöka sig på en position mellan de anständiga och de fördömda är svårt men har ändå kommit till stånd. Den möter som sagt ett hånfullt motstånd från vissa håll. Ett absolut villkor är att en mellanposition tar entydigt avstånd från SD och försvarar sig med att man verkar för att partiet inte skall växa.

Özz Nujens bidrag är nog att han drar i de gamla tåtarna utan att vara varse den sedelärande ramsan: ”Fail, fail again, fail better”.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

53 svar på 2403: Vid anblicken av en opinionsbildare

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Ännu en av etablissemangens vicekorplarer har givits spaltutrymme. Soran tuggade på i samma stil när han ansågs förebildlig. Hade varit intresenat att veta om hederkultur och unga kvinnors rätt till sex/pojkvän osv. och hur de agerar om det hele.

 2. Från Graven skriver:

  Det har alltid kastats ut flickor från balkonger i Sverige. Det är endast anmälningsbenägenheten som ökat.

 3. Från Graven skriver:

  Män har i all tider ställt sig i hundratal runt tågstationerna och tagit kvinnor i ar*let. Kommer någon ihåg nyårsafton 1972: ”Det stora ar*eltagandet i Sundsvall”?

 4. Davids kamp skriver:

  Att vässa sina misslyckanden genom att upprepa och variera den enda metod man behärskar, det är ett välkänt förfaringssätt såväl inom vetenskap som politik. För personer, fångade i sådana begränsande mönster, är kreativitet ett hot. Vid ett tillfälle för cirka tio år sedan blev jag tillfrågad om jag kunde skapa en kreativ projektmodell för en av våra tre största städer i Sverige som ligger söder ut. Skälet var att man hade misslyckats exakt sex gånger med samma metod. När jag presenterade mitt nytänkande för ledningen upptäckte jag hur de närmast blev skrämda och antydde något som kunde skrivas ut i klartext som: ”vi hade nog inte tänkt oss en så kreativ modell”. Därför genomförde man sitt sjunde integrationsprojekt utifrån exakt samma tänkesätt som de tidigare och misslyckades igen. Kostnadseffektivitet är uppenbarligen inget politikerna lyckas integrera i sitt tänkesätt för att hantera skattebetalares pengar.

  Slutligen: Det enda man kan säga om Özz Nujen är, att det mest komiska med honom är att han kallar sig komiker. Och som opinionsbildare utanför PK är han usel.

 5. Ludvig K skriver:

  Jag tycker Nujens text var skönt befriad från strategi och opinionsbildande. Den kom från hjärtat. Lite verklighetsfrånvänd kanske, men det kan inte vara negativitet hela tiden.

 6. sl skriver:

  Jag tror kanske man kan se Nujens bidrag som framtiden för svenska kvällstidningar, de innehåller primärt sport, mello, bantningstips, grilltips, nya diettips, sexskvaller, hur man pyntar sig inför raggrunda, för stora läppar, för små läppar, för stor rumpa, för liten rumpa, krymper eller växer rumpan på en diet av cola och chips, dataspel, senaste mobilen, underhållningsnytt. Många av raderna handlade om honom själv, tråkiga nyheter vill ingen höra, tråkiga nyheter är inte sanna, oönskade problem är påhittade av såna som inte kan skruva i glödlampa. Kvällstidningarna har redan detta innehåll, lycka till med säljandet av dessa kvällstidningar, det är väl det som redan går så jättebra? Med tanke på skribentkvaliteten på svensk kvällstidning höjer kanske Nujen standarden, frågan är väl från vilken nivå? Skosulan, ankeln, vaderna eller kanske gärsgårn? Är han bättre eller sämre än Lars Lindström, och säger det något om Lars?

 7. Ulf skriver:

  Till ”Från Graven”
  Har du någon statistik över hur många flickor som kastades ut från balkonger förra året? I Sverige brukar det ju oftast vara missbrukare eller gifta par som slänger ner varandra från balkonger.

  Att ta kvinnor i röven är en del av den svenska kulturen, tyvärr. Har du aldrig varit ute på krogen, ett dansställe eller haft en större privat fest ”Från Graven”!

 8. Ludvig K skriver:

  sl

  du blandar helt ihop nyheter och krönikor/kåserier. Nujens text var ett exempel på det senare nämnda.

 9. Från Graven skriver:

  Jag skriver ju det!

  På nyårsaftnarna på sjuttiotalet brukade svenska män samlas i hundratal runt landets större tågstationer och i grupp antasta vanliga resande kvinnor på väg hem från tåget. De svenska männen tog dem på brösten, mellan benen, överallt, och eftersom de svenska männen agerade i grupp kunde kvinnorna inte värja sig.

  Dessutom skriver jag ju att folk alltid har kastats från balkonger.

 10. Ulf skriver:

  Du skrev att det var flickor som kastades ut. Hur många flickor kastades ut från balkonger förra året?

 11. Från Graven skriver:

  Visst finns undersökningar på trenden över antalet ”balkongflickor” och att den ökar är slutsatsen som flera undersökande organisationer rapporterat, bland annat Sveriges Radio.

  Men, som jag skriver, svenska män har alltid kastat sina döttrar från balkonger när döttrarna skaffat sig pojkvänner i hemlighet. Särskilt vanligt på sextiotalet i Sverige i miljonprogrammets hyreshusområden. Att det verkar som att trenden ökar, såsom till exempel Sveriges Radio påstår, förstår ju vem som helst beror på att anmälningsbenägenheten har ökat.

 12. Ulf skriver:

  Så det vara bara dina fantasier, jag är inte förvånad 🙂

 13. Från Graven skriver:

  Nej då, fenomenet kallas ”balkongflickor” och endast en googling står mellan den som vill läsa hur Sveriges Radio smutskastar Sverige med sina rapporter.

 14. Från Graven skriver:

  Dessutom är det oroväckande att även BRÅ börjat att svartmåla Sverige med sina rapporter om ökad ”otrygghet”. Som om var tredje kvinna skulle känna oro över att gå ut! Absurt!

  Antagligen beror BRÅ’s rapportering på en infiltration av nyfascister.

 15. Ulf skriver:

  SVT erkänner ju själva att det inte finns några bevis, inga fall har mig veterligen klassats som mord.

 16. Ulf skriver:

  Du ”Från Graven” skriver även att antalet anmälningar om balkongflickor ökar. Vem har anmält och hur mycket har anmälningarna ökat under de sista åren?

 17. Från Graven skriver:

  Det är inte jag som kommer med så uppenbart absurda påståenden att fler flickor kastas från balkonger – det är Sveriges Radio som valt att svartmåla Sverige på det viset – alla vet ju att svenska familjer alltid har kastat sina döttrar från balkonger när döttrarna kränker den svenska familjens heder. Som sagt, särskilt vanligt i Sverige på sextiotalet i miljonprogrammets hyreshusområden.

 18. Ulf skriver:

  Det är du som påstår att antalet anmälningar ökar, inte SVT. Hur mycket har anmälningarna ökat och vem är det som anmäler?

 19. Från Graven skriver:

  Att kasta flickor från balkonger är en del av den svenska kulturen, tyvärr. Har du aldrig varit med när svenska familjer kastar ut sina döttrar eller själv observerat fenomenet i de svenska miljonprogrammen ”Ulf”!

 20. Lars Vilks skriver:

  Det förefaller som om den springande punkten är att beviset försvinner in i en annan värld. Men det förekommer nog en del sådant: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4769798

 21. Ulf skriver:

  På vilket sätt är det en svensk tradition att kasta sina döttrar från balkongen ”Från Graven”. Har någon någonsin dömts för det, någonsin?

 22. Ulf skriver:

  Till Lars Vilks

  Även i reportaget erkänns det ju att ingen dömts för ett sådant brott och att det inte ens tycks finns några anmälda fall som klassats som mord. ”Från Graven” menar ju att att antalet anmälda fall ökar. Jag undrar bara varifrån den statistiken kommer och vem som anmäler?

 23. Från Graven skriver:

  Det är ju det jag försöker förklara: Sveriges Radio försöker svartmåla Sverige!

 24. Från Graven skriver:

  Och BRÅ också!

 25. Ulf skriver:

  Du har alltså ingen statistik och känner inte till några anmälda fall ”Från Graven” men ändå påstår du att anmälningsbenägenheten ökat.

  I reportaget sägs inget om någon ökad anmälningsbenägenhet.

 26. Lars Vilks skriver:

  Det har inte slagit dig att den där Från Graven försöker driva med dig?

 27. Från Graven skriver:

  Men… vad annat kan det vara än en ökad anmälningsbenägenhet? Alla vet ju att antalet balkongflickor inte ökat.

  Att kasta flickor från balkonger är en del av den svenska kulturen, tyvärr. Har du aldrig varit med när svenska familjer kastar ut sina döttrar eller själv observerat fenomenet i de svenska miljonprogrammen ”Ulf”!

 28. Ulf skriver:

  Det är väl snarare så att ”Från Graven” påstod något signaturen inte hade täckning för och nu försöker slingra sig ur det predikamentet.

 29. Ulf skriver:

  Vem har anmält ”Från Graven”?

 30. CeDe skriver:

  Big Daddy säger ”shut up” till journalister som han tycker har förverkat sina talrättigheter.
  Ibland skulle man vilja säga shut up på den här bolggen.

 31. CeDe skriver:

  Är Från Graven anmäld?

 32. Från Graven skriver:

  Jag tillbaka visar alla sådana rykten. De var över femton år, båda två!

 33. Från Graven skriver:

  Ulf, jag har funderat.

  Du har alldeles rätt i att jag inte hade täckning för påståendet att det är en del av den svenska kulturen att kasta sina döttrar från balkonger. Det var vaket av dig att upptäcka det. Sedan har jag funderat på en sak till. Det jag skrev uppfattade du bokstavligt talat, eller hur? Brukar du för det mesta uppfatta polemik på det sättet? Jag har ingen baktanke med frågan, jag är bara seriöst nyfiken.

  Jag skall också försöka lämna dig ifred lite mer.

 34. sl skriver:

  När ska ”balkongflicka” hamna i SAOL?

  Ludvig, jag menar just att när nyheterna inte är tillfredsställande till innehållet kan man istället fylla tidningen med tillfredsställande kåserier, med allt det andra som handlar om hur vi ser ut på utsidan och vad vi stoppar i magen, dvs kvällstidningens huvudsakliga innehåll. Kvällstidningarna är redan till sin helhet av avledande karaktär.

 35. pöbeln skriver:

  Det är ju fint ändå att vi har en president i USA som beter sig likadant som tafsarna i Köln och Kalmar. ”Just grab them by the pussy!!!”

 36. CeDe skriver:

  Med enda skillnad att det ena var ord som uttrycktes för över 30 år sedan och det andra är aktuella händelser.

 37. CeDe skriver:

  Antalet anmälda fall av sexuellt ofredande ökade enligt BRÅ med 20% under 2016, våldtäkter ökade 13 % under samma period.

  Je suis
  Donald!

 38. pöbeln skriver:

  Nu var det ju 12 år sedan, skärp dig CeDe, som om det spelade nån roll…

 39. pöbeln skriver:

  CeDe uttrycker nån slags stockholmssyndrom, där offret identifierar sig med förövaren, ”Je suis Donald!”, jo, visst…

 40. CeDe skriver:

  Oj då – och de orden är dem vi känner till. Forska vidare, pöbeln, du kan säkert hitta mer negativt om Trump. För mig dock överväger de positiva intrycken. En sån som Trump skulle nog få ordning på polishaveriet i Sverige.
  10 % färre brott kommer till åklagare 2016 mot 2015. Ygeman kallar in Eliasson för en förklaring. Eliasson har ingen förklaring. Han är inte ens polis fast han stilar omkring i polisuniform. Om nu Ygeman varit lite smart så hade han talat med riktiga poliser i stället som under lång tid klagat på den ineffektiva omorganisationen, och då fått sig förklarat vad problemen består i. Men som vanligt: en blind leder en blind och statsministern och Ygeman har fullt förtroende för sin S polischef.

 41. pöbeln skriver:

  Säg vad du vill, men han är inte ett dugg bättre än tafsarna i köln!

 42. CeDe skriver:

  Känner du någon tafsare i Köln som blivit vald till president i världens största demokrati.

 43. Från Graven skriver:

  Tafsarna i Köln använde sig av fysisk dominans via antal och Trump använde sig av sin makt till att utsätta kvinnor för sexuella övergrepp. Kanske det finns grader i helvetet, men de är samma andas barn.

 44. Jor-El skriver:

  Sedan är ju begreppet demokrati ofta en fråga om definition, men Indien brukar vilja göra anspråk på världens största sådan…

 45. CeDe skriver:

  Hillary Clinton fick 47,6% av rösterna och Donald Trump fick 47,5%.
  Hur i h-vete kunde han få så många röster om han är en sån usel människa att han kan likställas med tafsarna i Köln.

 46. CeDe skriver:

  USA är till ytan den största och Indien till andel människor, helt korrekt Jour-El!

 47. Jor-El skriver:

  Nja, inte ens med det räknesättet vinner USA tror jag. Oh, Kanada…

 48. Ulf skriver:

  Så bra att vi överens för en gång skull ”Från Graven”, verkligen trevligt. En annan trevlig sak är att det dödliga våldet mot minderåriga minskat med hälften sedan början av 90-talet.

  Intressant läsning: http://www.brottsrummet.se/sv/dodligt-vald

 49. Från Graven skriver:

  Ulf,

  Ja, den utvecklingen går verkligen åt rätt håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.