2398: När statistiken visar vägen

Med terroristskräcken blir det lätt överdrifter. Lars Lindström skriver (Expressen) en tänkvärd artikel om att terrorismen i det hela taget är försumbar om man jämför den med antalet omkomna i trafikolyckor. Siffrorna talar sitt tydliga språk: 126 112 liv skördade trafiken medan terrorn nöjde sig med blygsamma omkring180. Eftersom terrorbekämpning är besvärligt, dyrt och dessutom kan leda till ökad främlingsfientlighet kunde man tänka sig att istället lägga resurserna på bekämpning av trafikolyckor. Lindström konkluderar: ”Mer än hundra gånger så många dör av trafik än av terrorism inom EU, men ingen kommer på tanken att hata och förfölja alla bilförare för det.” Han har naturligtvis alldeles rätt i det. Vad som bjuder ett visst motstånd är att klarlägga vilken ideologisk grund som driver fram trafikolyckorna och vilka nätverk som opererar och vilka som eventuellt är sympatisörer. Måhända är det inte omöjligt att kartlägga motorklubbar och trafikskolor där trafikanter radikaliseras. Under tiden får vi nöja oss med att aktionsgrupperna för bilbränder gör sitt bästa för att minska antalet trafikolyckor.

Nyårsfirandet med raketskjutning har väckt en del uppmärksamhet (SDS). Men det är troligen inget man skall göra för stor affär av. Som det meddelas i artikeln ”Folk var på festligt humör, trots det kaotiska”. Inga dödsoffer eller allvarliga skador har rapporterats. Att polis, brandkår och ambulans utsattes för lite fyrverkeriglädje är inte heller något att bråka om. Det får räknas som en del av tjänstgöringen. Nyårsupploppen förekommer bara en gång om året och om man jämför dem med det totala antalet trafikoffer inom EU är det inte mycket att bråka om.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

11 svar på 2398: När statistiken visar vägen

 1. Från Graven skriver:

  Aha! Logiken är ju glasklar!

  Vi tillämpar den på Lars Lindström: om någon skulle få för sig att skjuta skallen av karln med hänvisning till hans stupida argument och låta detta utgöra en varning till andra journalister så skulle detta vara ett försumbart problem i jämförelse med de 126 112 liv som spills på Europas vägar.

  Tror ni journalistkåren köper argumentet?

 2. Jor-El skriver:

  Det är bra att mainstream media skyndsamt hjälper till att gräva sin egen grav genom att rekrytera gamla trotjänare från nöjesavdelningarna för att skriva krönikor om politik.
  Ju mer utrymme man ger till tex. Lars Lindström eller Fredrik Virtanen, desto snabbare går man den traditionella tidningens död till mötes.

 3. sl skriver:

  Vänsterns mentala sammanbrott pågår året om, det är bara frågorna som varierar, dag från dag. När den är på defensiven kan vad som helst kallas upp att fylla hålen i argumentationen. Trafiken är ännu ett genusproblem, andra män med skrymmande bilar, helt enkelt. Vissa självmordsbombare är kvinnor, givetvis kan någon man hittas som bär ansvaret.

  Vilka utgör aldrig problemet? ”Den ansvarstagande vänstern” som höjer skatten på andra har aldrig fel, den är nämligen per självdefinition ”god”. Vilka utgör alltid problemet? Alla de egoister som hindrar vänstern från att få viljan igenom. Givetvis kommer fyrverkeri att förbjudas, det enda tillåtna fyrverkeriet är uppvisningar i skattehöjning och förbud. Å andra sidan är det så mycket mer omfattande. Det går allltid till en god sak. Ska vi tro.

 4. asiktenmin skriver:

  I Sverige tar ca fem gånger fler livet av sig än som dör i trafiken, dags för en omprioritering av resurser.

 5. sl skriver:

  Sen får vi inte glömma alla som dör till sist i vilket fall som helst. Dags för ännu en omprioritering. Med alla behjärtansvärda ändamål att peta in pengar i finns ingen anledning att slösa bort några alls på terrorbekämpning, men då uppstår förstås en komplikation. Folk blir tvungna att beväpna sig själva. ”Tänkte inte på det”.

 6. sl skriver:

  Möllevången nyårsafton. Med detta beteende kan man inte ha fyrverkerier till försäljning. Förbudspartier och fri invandring på samma sida i kampen i Lilla Beirut. https://www.youtube.com/watch?v=d1KzCa7E7hk

  Jag har faktiskt varit med om liknande på söder för trettio år sen, men då var det häxpipor som gick vågrät genom folkförsamlingarna.

 7. Från Graven skriver:

  Redan Hasse o Tage förstod komiken i sådana argument. I en av mina favoritdialoger så beklagar sig Tage över att ha fått en spik i foten och blir genast avfärdad av Hasse som dundrar på om franska revolutionen i jämförelse.

  ”Spik i foten!? Spik i foten!? Under franska revolutionen högg man huvudet av folk! Som limpskivor! Dom hade varit glada om dom hade haft en spik i foten!”

  Det enda som saknas för att göra komiken komplett är att Lindström påstår att vi borde vara glada över att bli skjutna på konserter och överkörda på julmarknader.

  (och så undrar folk över varför mainstream-media rasar och alternativmedia rusar)

 8. Pelle skriver:

  Jag firade nyår i Puerto de la Cruz, Teneriffa, ingen svensk fyrade av raketer mot folksamlingar där utan alla hurrade glatt mot himlen där fyrverkerierna normalt brukar siktas emot till allas glädje och trivsel trots smällarna.

 9. CeDe skriver:

  Pelle, i en mångkultur måste allas traditioner ha lika värde.

 10. Sniff skriver:

  En försenad önskan om god fortsättning! Mycket tänkvärt det där om bilbränder och trafikolyckor, att jag inte har kommit på det själv.

 11. sl skriver:

  En Svensk Favoritmetod av två, sätt in ett rejält förbud för gemene man som inte har med saken att göra, eller varför inte en skattehöjning? Den rimliga åtgärden, fungerande svensk ordningsmakt och kännbara efterräkningar för ungdomsbrottsling är tabu, den betecknas som rasism och Hitlers arvedel.
  http://www.dn.se/ekonomi/fyrverkeribranschen-foreslar-slut-for-raketer/

  Glöm föralldel inte den globala uppvärmningen, här kan många oförargliga flugor slås på en gång, utan att det egentliga problemet ens nämns.

  Alternativ nyhetsförmedling; http://www.dn.se/nyheter/rattsvardande-myndighet-foreslar-islamforbud-advokatsamfundet-bifaller/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.