2388: Staty

Fredrik Virtanen har kommit med förslaget att moderaterna bör resa en staty över Fredrik Reinfeldt (Aftonbladet). Lite intressant att den uttalade vänstern kan visa en sådan sympati för högerflygeln.

Onekligen är det så att Reinfeldt genomförde ett ovanligt experiment genom att omvandla sitt parti till en mittenposition. Till en början gick det bra men det är i längden svårt att rucka på den uppställning som partierna representerar. Moderaternas högerposition försvann och lämnade utrymme på den sidan vilket är välkänt. Sedan kom Reinfeldts flyktingpolitik att framstå som allt mindre lyckad. Partiet håller nu på att återgå till en mera traditionell högerinriktning. Inte heller det är en enkel uppgift eftersom det kommer att ta tid att uppnå trovärdighet.

Tänker man staty blir den omedelbara konstnärliga frågan ”I vilken stil?” Redan 2011 tänkte jag statsministern i skulptural form. Jag gjorde en teckning och det är en utmärkt modell för hur våra stolta politiker kan visas upp i statyform.

00reinf11k

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

34 svar på 2388: Staty

  1. Från Graven skriver:

    lol!

    Är den till salu!?

  2. Lars Vilks skriver:

    Den är till salu. Teckningen är något mer omfattande och inkluderar lutande tornet, en SAAB, en olyckskorp.

  3. Jor-El skriver:

    Det svänger snabbt i politiken och bland åsikterna. Så här skrev Fredrik Virtanen för mindre än ett år sedan: ”Marknadsliberalismen har på ett 30-tal år, i synnerhet 2006 till 2012, ersatt solidariteten i vårt dna.”

    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article21994811.ab

    Men va fan, man är väl inte sämre kvällstidningsmurvel än att man kan ändra sig.
    En fiendes fiende är också en sorts vän när det blåser hårt, klart Reinfeldt ska ha en staty!

  4. sl skriver:

    Reinfeldts mittenmoderater öppnade importslussarna, rev delar av socialförsäkringarna och gjorde plats för miljöpatrasket i regeringssammanhang. Han utgör därmed historisk grund för dagens vänsterminoritetsregering, som vi riskerar att inte bli av med, trots att den saknar parlamentariskt stöd. Han har eliminerat moderaterna, och lyckats få socialdemokraterna att framstå som mest seriösa parti, trots att de sitter i regering med riksdagens minst seriösa parti. En prestation värd en staty.

    Om man ska vara petig så var det Maud Olofsson som grundade Alliansen, hennes efterträdare säkerställer däremot Allianssens regeringsoduglighet genom att framhärda i dess största misstag.

  5. sl skriver:

    En Reinfeldt-staty i Jeff Coons stil, men utan partner, skulle kännas adekvat.

  6. Hemkär skriver:

    En staty i tidens anda är onekligen Staffan Nihlens marmorverk Rörelse och vind i Ängelholm. Till synes stabil och orubblig är den nu vält och krossad.
    Ett misstänkt gäng till vandaldådet finns, en ung aktiv del i Sveriges framtid.
    Är det de lokala och rotlösa ungdomarna utan utpräglat konstintresse eller är det de afganska ungdomarna som lockats hit av Fredrik Reinfeldts locktoner. Mystiken tätnar och inför polisen råder en talande tystnad.

  7. Rune Nilsson skriver:

    Löfven kan väl också få/bli en staty?

  8. Lars Vilks skriver:

    Han är inte riktigt klar ännu.

  9. sl skriver:

    Ska han luta sig mot någon grön khmeer? En riktigt kortväxt en skulle passa bäst.

  10. Lars Vilks skriver:

    Att lasta in övertydliga symboler är ett oskick.

  11. Molly skriver:

    En staty av Reinfeldt kommer med stor säkerhet bli en samlingsplats för ägg-, tomat-, tårt-och stenkastare! De som beundrar F R är färre än de som vrålar av ilska då hans namn nämns. Modellen som presenteras är genial. Huvudet är av ett mindre format än vad kroppen i övrigt ståtar med, alldeles korrekt uppfattat av konstnären. Har jag fel, eller har huvudet fått formen av ett ägg? En konstnärlig och djupgående analys av statyns förebild, modellen FR.

  12. CeDe skriver:

    Kanske är figuren en självstudie som fått Reinfeldts huvud. Delarna verkar inte riktigt harmonisera.

  13. Ulf skriver:

    Fredrik Reinfeldt är den mest framgångsrike borgerlige politikern sedan 20-talet, därom råder inget tvivel.
    Inte bara lyckades han hålla ihop en borgerlig regering i två mandatperioder. Under dessa två mandatperioder lyckades alliansregeringen med konststycket att både sänka skatterna och samtidigt lotsa Sverige genom den värsta internationella finanskrisen sedan 1929.

    Att han nu kritiseras av tidigare kollegor från både hans eget parti och de andra allianspartierna är nog en övergående trend.
    I längden så kommer nog borgerliga politiker att närmare vilja studera vilka personliga egenskaper och politiska ståndpunkter som gjorde det möjligt för Fredrik Reinfeldt att leda en borgerlig regering i åtta år, något som ingen borgerlig politiker lyckats med sedan Hjalmar Brantings dagar.

  14. CeDe skriver:

    Som vanligt är det resultatet som räknas. Reinfeldts politik är en pågående process vars konsekvenser ännu inte går att utvärdera. Att hålla sig kvar vid makten länge är många gånger till stor del avhängigt hur skicklig man är på att manipulera både väljare och kollegor.

  15. CeDe skriver:

    Jag tror att valet 2018 kommer att ge oss en fingervisning om hur pass uppskattad Reinfeldts politik blev.

  16. Krister skriver:

    Reinfeldt med orakad MUF – säger allt om vad han gjorde med partiet.

  17. Jor-El skriver:

    Själv tror jag att den historiska domen kommer att fortsatt bli hård över Reinfeldts gärning. Det historiskt långa alliansregerandet under hans ledning bleknar mot annat som fått större konsekvenser efteråt. Han gjorde en historisk överenskommelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken baserad på en teori som nu ligger i ruiner, frontalkolliderad med verkligheten.
    Han tog en springnota från det egenskapade eländet och är numera mest hyllad av folk som aldrig röstade på hans parti.
    Hans ”öppna era hjärtan”, ”ursvenskt är endast barabariet, all utveckling kommer utifrån” och filosoferande från flygplansstolen om hur mycket mer migration det finns plats för på alla stora fält och öde skogar i Sverige kommer att passera in i historien i sidovagn med Birgit Friggebos – nu tycker jag att vi alla sjunger ”we shall over come” tillsammans och andra politiska pinsamheter som evolutionen är obarmhärtig mot.

  18. CeDe skriver:

    En stor skitstövel skulle jag vilja säga och han fortsätter att ta ut bidrag från staten på 158 000 kr/mån trots att han startat bolag som ger miljonvinster,
    Men listig som Göran Person så tar han inte ut någon lön utan låter pengarna stanna i företaget och på så vis deklarerar han inte för någon inkomst utan kan fortsätta sko sig på skattebetalarna.

  19. Mats B-P skriver:

    Den store konstnären Roj Friberg avled den trettionde september.

    Är det nån som sett en verklig nekrolog?

    Mvh Mats Paulsson

  20. minnesdagen skriver:

    Ulf, har du inte bott i Sverige de senaste 10 åren ?
    Att Fredrik Reinfeldt lyckades hålla ihop en borgerlig regering i två mandatperioder var väl ändå extremt lätt.
    De borgerliga kom ju i förväg överens om att inte ha några meningsskiljaktigheter, det var detta som man kallade Alliansen.
    Dessutom hade ju alla de 4 borgerliga partierna blivit helt PK, utan några egentliga egna åsikter.

  21. Ulf skriver:

    Nej ”minnesdagen”. Med tanke på att ingen borgerlig politiker lyckats hålla ihop en regering under två mandatperioder på nästan hundra år så blir det svårt att kalla de utmaningar som Reinfeldts ställdes inför som lätta.
    Sedan så fanns det nog faktorer som exempelvis god personkemi mellan partiledarna som underlättade regeringsarbetet.

  22. Lars Vilks skriver:

    Svaret på vad du undrar över brukar av de flesta som väldigt enkelt. Reinfeldt breddade partiet, överto9g delar av Socialdemokraternas program och lanserade ”det nya arbetarpartiet”. Han övergav stora delar av den traditionella högerpolitiken. Det höll ett tag men kom sedan att slå tillbaka och vad som blir kvar är ett tvivelaktigt experiment om ett partis identitetsbyte. Sedan får man tillägga att dt var skickligt gjort och att Reinfeldt lyckades med att få med de andra mittenpartierna till den då solida ”alliansen”.

  23. Lars Vilks skriver:

    Roj Friberg, som jag hade glädjen av att träffa många gånger har en plats i svensk konsthistoria. Hans död blev inte överväldigande uppmärksammad men dock: http://www.svt.se/kultur/konst/konstnaren-roj-friberg-har-dott

  24. Lars Vilks skriver:

    Reinfeldt har ett äggformat huvud. För övrigt är skulpturen tecknad efter en berömd antik skulptur: ”Skraparen”.

  25. Från Graven skriver:

    Slå av toppen och stick ned en tesked

  26. mohammad skriver:

    ”Delarna verkar inte riktigt harmonisera.”

    Precis – Vilks tycks ha missat halsen på Lysippos romerska kopia – här är för övrigt orginalbilden…

    http://employees.oneonta.edu/farberas/arth/Images/109images/4thc_hellenistic/lysippos_apoxy.jpg

  27. sl skriver:

    Övertydliga symboler är karikatyr, och därmed inte konst?

  28. Lars Vilks skriver:

    Kan vara konst, men det blir problem med kvaliteten.

  29. Ludvig K skriver:

    När jag jobbade på Moderna muséet så kom det fram en brittisk kvinna och frågade om det fanns något med Friberg uppe. Nepp. Hon hade med sig en dokumentär om Friberg på dvd som vore fin att se. Kanske något som SVT kan visa? Han verkar ha varit en intressant och originell person!

  30. minnesdagen skriver:

    Varför tokvänstern omfamnar, och vill resa en staty över Reinfeldt ??

    Egentligen finns det ju flera vänster. Minst 3 stycken. Det finns,
    1) den demokratiska vänstern (f.d. socialdemokraterna),
    2) den totalitära vänstern (f.d. kommunisterna),
    3) och tokvänstern (hbqt-aktivister, fi, miljöpartiet, nyliberaler osv…).

    1,2 är på utdöende, dom finns knappt kvar, utan har glidit över till 3.
    Det riktigt komiska är att även allianspartierna gled in i 3. Så att i princip hela riksdagen, förutom SD, blev tokvänster.
    Under Reinfeldts tid blev dom moderater som ifrågasatte varför partiet bytte till tokvänster utkastade ur partiet.

    Inom den gamla vänstern, finns en debatt om Jan Myrdal, han skriver:
    ”…har Nya Tider bett mig skriva en artikel, förslagsvis om ’vänsterns glidning från att vara mot USA, Nato och nykoloniala krig till att stödja dessa.’ Det är en viktig debatt…”
    Och det är väl denna glidning till tokvänster, där tokhögern ingår, som Jan Myrdal syftar på. Han skulle ha vänt sig i sin grav, men lever än.

    http://www.janmyrdalsallskapet.se/av-jan-myrdal/item/691-principiellt-om-tryckfrihet.html

    http://www.aftonbladet.se/kultur/article23779541.ab

  31. Mats B-P skriver:

    Och apropå Roj Friberg; ni har väl inte missat att i SvTs ”Öppet arkiv” finns att beskåda den tv-teaterproduktion efter Karin Boyes Kallocain som gjordes 1981 (aldrig repriserad i tv). Scenografin skapades av RF. Teckningarna som användes som projektioner förvärvades av Nationalmuseum o finns numer alltså i Moderna Muséet. Obs i källaren, jag har aldrig sett röken av dom i utställningssalarna. Och fö extremt sällan nåt annat av Friberg (besökt stället till o från i 40 år).

  32. Adam skriver:

    Minnesdagen

    Jan Myrdal får räknas till de mer intressanta intellektuella Sverige någonsin haft. Idag är han halft cenil och upprepar mest sig själv, men säger en del intressanta saker ibland. Bl a gör Myrdal intressanta jämförelser mellan Europas kommunistpartier på 1960- och 70-talet, och högerpopulismen av idag. Myrdal har långt ifrån rätt i allt han säger, men en sann intellektuell är inte en som har rätt hela tiden, utan en, som, genom sitt sätt att tänka, får sin publik att själva tänka efter.

  33. minnesdagen skriver:

    Adam,
    håller absolut med om att en sann intellektuell inte alltid måste ha rätt.

    Den bild jag ursprungligen fått av Jan Myrdal i media var lite av en gammal virrig vänstertomte.
    Men jag insåg att han faktiskt var både bildad och intressant när jag såg hans affischutställning på kungliga biblioteket och då på plats köpte hans bok ’Sälja krig som margarin’.

  34. Adam skriver:

    Minnesdagen

    Den är väldigt bra. Bäst är ’Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell’. Den boken är nåt så unikt som en redogörelse för det inre själslivet hos en revolutionär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.