2384: Konstpolitik i Polen och i Florida

När det gäller yttrandefriheten och inte minst yttrandefriheten och konsten har Polen varit ett europeiskt problem. Europeiskt problem såtillvida att man förväntar sig en god standard i den delen av världen. Det har blivit värre sedan det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa styr begivenheterna. Katarzyna Wielga-Skolimowska, direktör för polska institutet i Berlin, har blivit uppsagd eftersom hon har ägnat allt för mycket uppmärksamhet åt judar och den judiska frågan i Polen. Kulturministern Piotr Gli?ski vill ha slut på det han kallar för skammen från andra världskriget (Fr Rundschau Artnet). Tills vidare är det nedsläckning i Polen.

Pussy Riot framträdde på Basels konstmässa i Miami. Föga förvånande blev det ett brandtal mot Trump, inklusive avancerad litteraturlista. Mässan har inget emot politiska inslag av den här karaktären. Det rör sig om politik som har bred konsensus i konstvärlden och som kan förära mässan lite status som distraherar det besvärande faktum att kapitalet omfamnar konsten. Pussy Riot tillhör de mest utpräglade politiska aktivistkonstnärerna. Det är svårt att tro att ett sådant framträdande har någon betydelse eftersom den besökande konstvärlden redan har sitt ställningstagande klart och någon annan lär knappast ta intryck av det.

På sitt sätt är Trump en injektion i konsten men det är inte lätt att göra något intressant av det. Konkurrensen från den rena politiken är svår. Det politiska objektet är inte detsamma som konstens objekt.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2384: Konstpolitik i Polen och i Florida

 1. minnesdagen skriver:

  Plussy riot måste vara det mest förutsägbara som någonsin existerat, om man tar in hypen i beräkningen. De rikaste och mäktigaste männen i världen har förstått att utnyttja att kvinnor kan prostitueras politiskt, inte bara sexuellt.

 2. sl skriver:

  Trump duger bra till karikatyrer, vem gör inte det, och det räcker kanske inte så långt? Kanske fick Pussy Riot mer betalt än vanligt?

 3. CeDe skriver:

  Big Daddy rycker nog bara på axeln och ler vänligt.

 4. pöbeln skriver:

  Jag visste väl att du har Daddy Issues CeDe…

 5. mohammad skriver:

  Med den Katolska anti-semitismen i ryggmärgen

  ”När [sedan] kriget och den tyska ockupationen kom kunde den utbredda antisemitismen blomma ut. I Radziów och Jedwabne massakrerade den polska befolkningen sina judiska grannar utan tysk inblandning.
  Många polacker bistod villigt tyskarna och pekade ut judarna. Ett vanligt fenomen var utpressning, det vill säga att en polack tillförskansade sig judars egendom med hot om att annars ange dessa.
  Det fanns visserligen polacker som gömde och räddade judar, men den allmänna inställningen var passivitet eller godkännande. Som någon uttryckte det var det lämpligt för polackerna att tyskarna på kort tid förverkligade det som polackerna hade hoppats på: att göra sig av med landets judar.
  Den polska exilregeringen uppmanade polackerna att ställa upp för sina judiska landsmän. När regeringen informerade de allierade om den pågående judeutrotningen var man dock mån om att dölja det faktum att tyskarnas uppgift underlättades av den polska befolkningens tysta gillande.
  Det var viktigare med landets rykte än att ge en sanningsenlig bild av verkligheten. Den polska motståndsrörelsen, Hemmaarmén, ville inte ha judar i sina led och i vissa fall mördade den judar.
  Hur utbredd antisemitismen var visas av att till och med en del av dem som räddade judar var antisemiter. Den djupt katolska Zofia Kossak-Szczuka deltog i räddningsarbetet och skrev år 1942 ett upprop till de katolska polackerna att protestera mot behandlingen av judarna.
  I uppropet, som spreds som flygblad, skrev hon också följande: ”Våra känslor gentemot judarna har inte förändrats. Fortfarande anser vi dem vara Polens politiska, ekonomiska och ideologiska fiender.”

  http://tidskriftenrespons.se/recension/vilken-roll-spelade-polsk-antisemitism-i-forintelsen/

 6. CeDe skriver:

  Bilden börjar klarna – men ändå inte. De kristna började missionera och korsfararna var även våldsamma, men de har väl lagt av med den stilen sedan länge. Islam har konstant gått våldsamt fram i sin missionering och pågår fortfarande.
  Men judarna då, har de varit våldsamma under sina vandringar genom kontinenterna.
  Inte vad jag har förstått. Säg mig då varför judar har varit så hatade och fortfarande dödas eller fördrivs. Är deras enda skuld att du har varit för driftiga och goda affärsmän?
  Hjälp mig att förstå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.