2382: Hycklarna i glashuset

Förtjusande kan man kalla det kvitter som kommer från Glashuset vid Sergels Torg (SvT). Nu tar man över författarsamtalet med Tamas Gellert. Man motiverar beslutet med att det är ”principiellt viktigt” och att i ”det här fallet finns ingen konkret hotbild. Men vi kan inte ge efter för någon sorts smygande rädsla heller, utan måste stå upp för det fria ordet.”

Annars brukar man nöja sig med smygande rädsla eller är minnet så kort att man har glömt bort Anna Odells vernissage. Dit hade jag tänkt gå oannonserad och Säpo såg inga som helst problem med det besöket. Men då dök den smygande rädslan och den lokala säkerhetens sammantagna bedömning upp. Säkerhetschefens bedömning sträckte sig även så långt att han föreslog att den text jag hade skrivit i katalogen skulle tas bort. Det var då inte den konstteoretiska texten som skrämde utan författarnamnet.

Hur går fantasierna? I Gellerts fall får man anföra att hans närvaro är utannonserad med dunder och brak. Men vad man vet är Gellert inget högvilt i branschen. I mitt fall visste endast en del av personalen att jag skulle komma. Det är klart att man inte kan bortse från Jihadtätheten i Kulturhusets besättning. Och självfallet bör man inte nonchalera möjligheten av konstintresserade terrorister som skulle kunna få syn på ett intressant objekt.

Men givetvis är det inte bara där skon klämmer. Vilks kan, som det framgår av Orrenius bok Skotten i Köpenhamn, enligt Kulturhusets chef Benny Fredriksson, ha fel åsikter. Vilks har inte varit entydig.

Biljetten till Kulturhuset är alltså att vara entydig på rätt sätt. Möjligen lever då huset upp till sin stolta paroll om försvaret av yttrandefriheten och att alla är välkomna. Det där med skräcken kan dock vara ett dilemma.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

20 svar på 2382: Hycklarna i glashuset

 1. CeDe skriver:

  OT. Hoppas du är på bättringen efter besöket hos kirurgen, Lars. Det var en tidning som skvallrade om det i samband med reportage för hur Nimis ska återuppbyggas.
  Krya på dig!

 2. Från Graven skriver:

  Jösses vilken smocka!

  LV exponerar det totala hyckleriet!!!!

  Detta är inte människor som står upp för yttrandefriheten! Detta är människor som vill definiera vad de tycker skall tillåtas sägas och inte, även inom ramarna för vad som är tillåtet!!!

  Gellert Tamas är helt ointressant som måltavla för någonting annat än ett medlidsamt konstaterande av det faktum att ingen bryr sig. Tamas försöker helt enkelt höja sin egen status genom att åka snålskjuts på det som hänt Lars Vilks; det som sakta börjar vinna genuina farhågor. Han försöker klä sig i lånta fjädrar!

 3. mohammad skriver:

  Sedan när är Tamas Gellert säkerhetschef…?

 4. sl skriver:

  Ska vi då våga oss på att ge ”entydig på rätt sätt” och ”ha fel åsikter” en allmänt bekant rubrik med mer övergripande innehåll? ”Politiskt korrekt”?

  Hjältemodigt av Kulturhuset att anordna författarkväll efter att ha konstaterat att det saknades konkret hotbild, såna ädlare ryttare av sorglig skepnad gives många. Det finns en konkret hotbild, vi har hundratusentals importmuslimer, av vilket ett antal studerar religiös dynga och räknar på jungfrur i himlen, vissa allierade med avkomman till svensk 60tals vänster, uppfostrad med sammansvärjningsteorier, vi har alla ett litet hot som ännu ej dominerar bilden. Sen har vi dessutom våra självodlade nazister, som lever av muslimimporten. Kulturhusets glada kackel är dubbelt falskt; där finns en allmän hotbild som förnekas, författarkvällen saknar däremot specifikt hot, varvid Kulturhuset villigt axlar ansvaret. Tänk nu om där funnits ett specifikt hot; vad hade Kulturhuset gjort? Den billigaste lösningen hade varit att dra rasistkortet, skylla på Vilks, och hänvisat till allmän säkerhet. Utan hot räcker alltså yrkesförbud för visselblåsaren.

  Så ser den svensk kulturpersonal ut, hens namn är Don och Donna Berufsverbot-Quijote, en stilig samling medelklassare med virrig och nervös kompassnål, skakiga händer och konstant pladdrande mun. Mest framstående handling? Tintin-utrensning.

 5. CeDe skriver:

  Och går vi några steg utanför konsten så är de politiska problemen att läggas på SD.
  Integrationen går inte som tänkt, de skyldiga som ny misslyckas med sitt uppdrag skyller SD för att inte komma med några konkreta förslag till åtgärder.

 6. Molly skriver:

  När man som jag rör mig som ”okänd person” i alla sammanhang, kulturella, vetenskapliga, bland de stora åsiktspratarna, lägger man märke till hur den rätt-tänkande eliten också blivit nervösa. De har stått upp offentligt och spridit sitt rätt-tänk till folket. De har kunnat exponera sig själva, sin ev. kultur, sång, komik, sina krönikor, sina TV-i soffan åsikter. De har haft makten att få glänsa och levt gott på det.
  Trump blev ett varningstecken. Kunde detta hända här – i Sverige – hur kan vi stoppa det – _Vad gör vi nu? Ett exempel, avslöjande, är när Helin, chef för TV, tidigare Aftonbladet, plötsligt sitter på en pall (jag upplevde det som en pall) vänder sig till ”folket” och frågar med len röst vad svenska folket vill att SVT ska ta upp.
  Ska Uppfostraravdelningen läggas ner? Ska bara de med samma tänk, få tala till punkt, som tidigare? Helin är skakad. Är order om största möjliga Tyssstnad inte gällande längre? Är översittarna inte längre säkra på att få stanna på sin position?
  Orostider även här.

 7. sl skriver:

  Parnassens frasradikala frälse är mycket omedvetna om andra, men desto mer om sig själva. De leker solidaritet med ett par nollor mer i lön per månad, och bevakar grälsjukt sina positioner. De har inte kommit till sin plats utan armbågar, list, långsiktighet och avundsjuka. Vid påfrestning visar sig lagret fernissa mätas i nanometer.

  Två av parnassens hjältinnor presterar mer än ord; Carola och Ernman. Carola är som alla vet tok-kristen, Ernman följer sin uppfostran, en annan kyrka. Ingen av dem tillhör socialismens trupper, vare sig de grånade banderollbärarna eller deras knivbeväpnade avkomma i hoodies. Solidariteten visar sig sitta på ett annat ställe än i hjärtat till vänster. Vår gamla avlagda kristendom.

  Oväntat? Faktiskt inte. Det är vad den går ut på.

 8. Jan skriver:

  Ibland läser man artiklar som ger samma välbefinnande som ett glas vatten för en törstande.

  Lars Funckes artikel i Expressen idag är en sådan

  Tryckfriheten hotas av politiker och tyckare
  http://www.expressen.se/kultur/tryckfriheten-hotas-av-politiker-och-tyckare/

 9. Ulf skriver:

  Nej Molly. Det är inte Donald Trump som som skrämmer Akademibokhandelns säkerhetsansvariga eller oroar arrangörerna på Kulturhuset.
  De namn som skrämmer är Omar Abdel Hamid El-Hussein och Anton Lundin Pettersson.
  Den förstnämnde försökte mörda Lars Vilks i Köpenhamn 2015, i den attacken dödades två personer. Antons attack på grundskolan Kronan samma år krävde tre offer.
  Terrorattacker med dödlig utgång är i dag ett faktum som alla säkerhetsansvariga måste ha i åtanke när de godkänner ett kontroversiellt arrangemang.
  Det är den enkla brutala sanningen Molly.

 10. Från Graven skriver:

  Sharia instruerar Omar Abdel Hamid El-Hussein att straffa Lars Vilks för förolämpande av profeten. Både dansk och svensk lag stipulerar Omar Abdel Hamid El-Husseins rätt att fritt följa sin övertygelse med avseende på att tillhöra denna religion.

  Vilken doktrin, åtnjutande samma ekvivalenta rätt beskriven ovan, instruerade Anton Lundin Pettersson att mörda elever på skolan i Trollhättan?

 11. Ulf skriver:

  Svaret på din fråga ”Från Graven” är den västerländska kultturen. Samma kultur som mördade sex miljoner judar i Europa under förra århundradet och skapade monstret marxismen, en ideologi som skördat tiotals miljoner dödsoffer över hela världen.

 12. CeDe skriver:

  Ulf kan inte inse skillnaden på en kultur och en religiös doktrin. Kulturer kan förändras.

 13. CeDe skriver:

  Det är heller inte frågan om historik utan om vad som praktiseras i dag.

 14. Från Graven skriver:

  Påstår du på fullt allvar, Ulf, att rätten att hylla Hitler är lagstadgad!?

  Nordfronts Martin Saxlind blev ju dömd för ”hets mot folkgrupp” därför att han hyllade Hitler.

  Jag ställde frågan Vilken doktrin, åtnjutande samma ekvivalenta rätt [tillskriven Omar Abdel Hamid El-Hussein att hylla sharia], instruerade Anton Lundin Pettersson att mörda elever på skolan i Trollhättan?

  Du har undvikit just det kvalificerande i min fråga som understryker det absurda i dagens syn på auktoritära doktriner!

 15. Molly skriver:

  Ulf; Du pekar på den ”enkla brutala sanningen”. Det är den förvirrade unga mannen i Trollhättan och skytten i Köpenhamn som skrämmer svenska folket. Din sanning är en konstruktion. Din hopklistrade orsaksförklaringen till varför svenska folket skakar av rädsla beror på att Vilks målar tavlor som retar troende muslimer, som väller in i Sverige och skjuter folk. Pojken i Trollhättan har aldrig gett någon förklaring till varför han dödade skolelever. Ingen vet varför. Kanske hade han någon diagnos. Frågan blir då: Varför dödade Ikeamördaren en gammal dam och hennes son? För att de målar tavlor eller för att de är svenskar? Var det av skräck för en mördare som dödar svenskar på IKEA som Statsministern vägrade att bekymra sig för dessa mord?
  De två exempel du nämner som orsak till den stora skräcken bland svenskar är Vilks och Pojken i Trollhättan. Du kan lugna dig, pojken lever inte längre, så han hotar ingen i dag. Vilks målar sina tavlor som han har laglig rätt att göra. Är du beredd att förbjuda yttrandefrihet som vi är så stolta för i Sverige, och tysta dem som tror på sin rätt att säga sin åsikt och spärra in dem i någon bunker som sker i diktaturer. Vilken är din åsikt? Jag lovar att lyssna på vad du tycker.

 16. Ulf skriver:

  Nu har ju polisen en ganska klar bild av vad som låg bakom både morden på IKEA och i Trollhättan. Jag är uppriktigt förvånad över att du missat den informationen Molly.

  Jag tycker inte att den typen av evenemang där det finns en allvarlig risk för grovt våld mot deltagare eller bara förbipasserande skall ske i en lokal som Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan.
  I diktaturer spärrar man in folk för att de inte skall kunna kommunicera med yttervärlden. Att jämföra det med att låta Lars Vilks eller Tamas framföra sina åsikter till media och en stor publik i en lokal där vakter kan skydda dem och deras åhörare är något helt annat.

 17. Från Graven skriver:

  Redogör för den ”klara bilden” Ulf.

  Polisen säger – enligt din egen länk – ingenting konkret!

 18. Ulf skriver:

  Vilken länk?

 19. Från Graven skriver:

  Länken du gav angående Lundin Petterssons motiv

 20. Från Graven skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/var-tredje-svensk-vet-inte-vad-som-ar-svenskt/

  Hahahahahahahahhahahahahhahahahahahahahhahahah!!!!!!!!!

  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/var-tredje-svensk-vet-inte-vad-som-ar-svenskt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.