2352: Engagerande långkörare

Professor Stefan Jonsson är en rolig figur. När han skriver skälver det av ideologi och inga övergångar är för hårresande om de kan användas för det som han menar är en god sak. Se den här godbiten (DN):

”’Antisemitismen tillhör inte den kategori av idéer som skyddas av yttrandefriheten’, skrev Jean-Paul Sartre 1946 i ’Tankar om judefrågan’. Hans pregnanta sats har ringt i mitt huvud de senaste åren. Den har återvänt när nazistiska partier hållit möte under massivt beskydd av polis. Den har dykt upp när någon krävt att vi ska backa upp Lars Vilks rätt att kränka muslimer. Den återvände under debatten om Bok- och biblioteksmässan och nazianstuckna Nya Tider – och nu senast när SVT Aktuellt gav tidningens chefredaktör Vávra Suk chans att lägga ut texten, som om han vore vilken annan opinionsbildare som helst.”

Han lyckades med att få in rondellhunden i detta lätt förvirrade stycke. Man kan bara gratulera.

En annan, fast på helt andra grunder, läsvärd text är Sinziana Ravins intervju med författaren Adonis (HD). Hans åsikter synes inte var särskilt märkvärdiga men eftersom han rör vid det känsliga ämnet har han blivit kontroversiell och givetvis stämplad som islamofob.

Det här inlägget postades i debatt, politik. Bokmärk permalänken.

57 svar på 2352: Engagerande långkörare

 1. Ateisten skriver:

  Har just börjat läsa Orrenius’ bok och det börjar kännas som om RH och LV är på väg att bli en vattendelare/rondell i den svenska opinionen. Att befolkningen i Höganäs valt fel riktning runt rondellen har man ju hört tidigare men att klasskamraten, fotografen mm Frederic Täckström är starkt fördömande gör mig faktiskt beklämd.

  Flera personer på vänsterkanten bl.a. Janne Josefsson och Åsa Lindeborg tillsammans med många inom kultur- och konstsektorn under ledning av Lindberg de Geer har ju också kantrat över till rätta sidan, så för mig blir det lätt att klassificera folk jag möter med frågan ”Vad tycker du om Lars Vilks?” följt av ”och Dan Park?”

 2. sl skriver:

  Tack för länken till Adonis i HD. Man kan lägga märke till att HD i omedelbar anslutning till den läsvärda intervjun med Adonis låter en Rickard Lagerwall förklara boken värdelös.

  Det går alltså inte att ha en islamkritisk artikel utan att samtidigt ha en problemförnekande och förminskande artikel. En rättrogen svensk vet dessutom bättre än den som växt upp i det onda.

  Härskarteknik. När man inte kan ignorera något, släpper man in fienden i första skyddegraven, och ordnar motanfall från andra linjen. Lagerwall försöker diskret eliminera den läsvärda artikeln, och låtsas som det regnar.

 3. pöbeln skriver:

  Tycker Vilks att det finns problem med Sartres ”Tankar om judefrågan” och den sats Jonsson tar upp?

 4. mohammad skriver:

  ”Lagerwall försöker diskret eliminera den läsvärda artikeln, och låtsas som det regnar.”

  Nja – jo – men,

  …nu publicerades ju Rickard Lagerwalls (utmärkta) artikel ett månvarv tidigare den 17 september…;)

 5. Lars Vilks skriver:

  Det problematiska är dels vad den skall innefatta (att man kan misstänka att det föreligger antisemitism) och vad som skall ingå i satsens vidare tolkning (där rondellhunden dyker upp).

 6. CeDe skriver:

  Är det inte en paradox när man säger att Lars Vilks inte får kränka islam men muslimer får enligt islam både kränka och döda ickemuslimer.

 7. CeDe skriver:

  Jag säger bara: KRÄNK MERA!

 8. mohammad skriver:

  Stefan Jonsson går helt klart över gränsen, som jag ser på det, i det att han låter nämna Lars Vilks i de listade nazistanstuckna fenomenen…

 9. Jor-El skriver:

  Är verkligen Stefan Jonsson professor? Tycker det ser ut som Henrik Arnstad som skriver under pseudonym…

 10. sl skriver:

  Rickard Lagerwall dyker upp direkt under Adonis-artikeln hos HD, men det kan naturligtvis vara producerat när som helst. Om man har en icke-pk-artikel om islam tarvas en ”balanserande” pk. Däremot krävs ingen balans vid produktion av pk-artikel.

  Islamkritik är obalanserat. ”Förståelse” för islam är däremot balanserat.

 11. minnesdagen skriver:

  Håller med Jor-El. Som Henrik Arnstad fast han har lyckats få en titel. Läste texten av Stefan Jonsson i DN och undrade vad det var för bisarr människa.
  Sartre var en ondskefull gammal Stalinist av värsta sort. Stefan Jonsson menar att bara vissa minoriteter skall ha yttrandefrihet. Och att resten av oss i Sverige bara får yttra oss inom de snäva ramar som den agendadrivande minoriteten tillåter. För annars kan dom bli rädda. Exakt så skrev han.

 12. Ludvig K skriver:

  Texten är hemskt undermålig och faller verkligen som ett korthus när man synar den i fogarna.

  Etnicitetsprofessorn borde skämmas som låtsas ha solidaritet med judarna när han i själva verket inte bryr sig om ett skvatt om deras situation i dagens Sverige.

 13. sl skriver:

  Judehatet kommer från mellanösternimporten och dess svenska tillskyndare med förflutet i 70talets bokstavsgrupper. De svenska nazisterna är en rännil och västanfläkt jämfört våra importerade problem.

 14. CeDe skriver:

  Tillskyndarna har aldrig trivts i det svenska majoritetssamhället men tror sig ha funnit en bundsförvant i islam. Men islam ser bara försvararna som nyttiga idioter inför det önskade övertagandet.

 15. sl skriver:

  ”Nyttiga idioter” ingick i Leninismen-Stalinismens grundvokabulär, bland de första femtio orden, men resterna av den svenska vänstern vet knappt något om sitt ursprung.

  Ovanpå att den svenska nazismen alltid varit svag, så förstärker vår huvudlösa islamimport svensk nazism, den miljöpartistiska immigrationspolitiken matar Klas Lund och hans dussin tokar med nya adepter. Judehatande importmuslimer är ett drivhus för svensk nazism. Landets värsta avarter gödslar rabatterna för varandras villoläror.

 16. minnesdagen skriver:

  Samtidigt i Danmark, mest lästa artikel i Berlingske:
  ”Inger Støjberg: 64 procent af danske muslimer ønsker at slå hul på fundamentet i Danmark
  Politikerne på Christiansborg er nødt til at tale hårdt om problemer med muslimer i det danske samfund, mener Inger Støjberg.”

  http://www.b.dk/politiko/inger-stoejberg-64-procent-af-danske-muslimer-oensker-at-slaa-hul-paa-fundam

  För den som inte minns. Inger Støjberg mötte Arnstad i, den för Sverige pinsamma, debatten Danmark-Sverige förra hösten.

 17. CeDe skriver:

  Ovanligt tyst från de nyttiga.

 18. minnesdagen skriver:

  Apropå professorns text hittade jag något intressant.
  George Orwell skrev en recension av Sartres bok om antisemitism.
  Så här skriver han till sin förläggare (som också gav ut Sartres bok):

  “I think Sartre is a bag of wind and I am going to give him a good boot.”

  http://www.critical-theory.com/george-orwell-trolls-jean-paul-sartre-in-1948/

 19. Per L skriver:

  Pakistan har ett eget Lars Vilks-fall. Det är det den femtioåriga kristna flerbarnsmannan Asia Bibi som väntar på att avrättas genom hängning. 2009 hade hon i ett gräl vid en brunn med muslimska kvinnor sagt att ” Kristus dog för min skull men er profet har inte gjort något för er”. I Sverige slår kulturjournalisterna (med några undantag) stenhårt ner på alla uttryck av s. k. ”islamofobi” . Lars Vilks får hård kritik. I konsekvensens namn borde dessa kulturjournalister också kritisera Asia Bibi som i likhet med Vilks också sårat religiösa muslimers känslor.

 20. Från Graven skriver:

  Per

  Jamen, sedan när har vänster känt sig tvungna att vara principstyrda eller konsekventa?

  75% av alla nedslag jag gör på t.ex. ”Ulf” är ju när han är just inkonsekvent. Ta ett Ulfskt paradexempel: ”Utvecklingen i Ungern är dålig” men ”Sharia är OK om folkviljan vill ha det så”.

  Om man då påpekar att de två påståendena är inkonsekventa så börjar han gasta om antisemitism. Det är ju tyvärr det enda stolpskottet har att komma med. Varför inte utvecklingen i Ungern är ”OK om folkviljan vill ha det så” har Ulf aldrig lyckats svara på.

  Vänstern kommer aldrig att klara av att förstå inkonsekvensera och den totala avsaknaden av princip i sina druckna rallarsvingar till retorik

 21. Ulf skriver:

  Du är en antisemit ”Från Graven” och anledningen till att jag påstår det är att du vill fördriva religösa judar från Sverige, påstår att Bonnierägda Dagens Nyheter mörkar islamitisk terrorism och att du jämför Israels lagstiftning med Nazitysklands raslagar.

  Med dina konspirationsteorier att judar stödjer islamitisk terror, din religös intolerans och dina försök att dra paralleller mellan Nazityskland och Israel så uppfyller du till hundra procent de kriterier som enligt Henrik Bachner* anser utmärker en tvättäkta antisemit!

  *Henrik Bachner har författat ”Återkomsten, antisemitismen i Sverige efter 1945” och är expert på den svenska antisemitismens historia. Både den nedärvda inhemska och den från Mellanöstern importerade.

 22. Från Graven skriver:

  Ulf är antisemit

  Ulf försitter aldrig ett tillfälle att understryka att DN’s ägare är judar – en vanlig antisemitisk retorik som går ut på konspirationsteorin om hur världsmedia styrs.

  det går inte en tråd utan att Ulf torgför likheter mellan Israel och Nazityskland

  Ulf är hittills den enda ”debattören” här på vilks.net som åkt på en regelrätt bloggvarning efter det att han attackerat kvinnor med könsord

 23. Ulf skriver:

  Dina inlägg om Dagens Nyheter, Israel och om kosherkött finns kvar på bloggen så alla som vill kan läsa dom.
  Jag attackerar gärna skitstövlar som du och ”Från Graven” och ”CeDe” med könsord. Skit ska skit ha!!!

 24. Från Graven skriver:

  Ulf är antisemit

  Ulf förespråkar sharia och hyllar de delar av koranen (4:34) som förespråka att kvinnan är underställd mannen och våld som konfliktlösningsmetod.

  Ulf tillämpar de kvinnofientliga delarna i islamistisk doktrin och attackerar kvinnliga debattörer här på bloggen med könsord på – vad jag uppfattar som – ett mycket hotfullt sätt

  Ulf har flera gånger tagit upp att den israeliska nationalstatsbildningen i grunden är fel.

  Jag rekommenderar Henrik Bachners ”Återkomsten, antisemitismen i Sverige efter 1945” för de som är intresserade av Ulf retorik.

  Ulf uppfyller alla de kriterier Henrik Bachner uppställer för en driven antisemit

 25. Ulf skriver:

  Trollet ”Från Graven” trollar, gäsp

 26. Från Graven skriver:

  Varför vill du utplåna staten Israel, Ulf?

 27. CeDe skriver:

  Jag vet inte vad som är mest underhållande just nu – att läsa vad kombattanterna Ulf och Från Graven anser om varandra eller pajkastningarna mellan Clinton och Trump. Den senare kanske ändå är den mest underhållande. Trump gillar inte Clintons bakparti och tyckte att hon var konstig i senaste debatten så han misstänker att hon går på droger. Trump föreslår därför att de båda före sista debatten ska drogtestas.

 28. Från Graven skriver:

  Ja, Ulf är ju ganska lik Trump i retoriken!

 29. CeDe skriver:

  Men på något sätt gillar jag hans respektlöshet – Trumps alltså. Det är ju så tröttsamt men all denna meningslösa korrekthet.

 30. Ulf skriver:

  Jag personligen föredrar politisk korrekthet framför sexuella övergrepp. Kalla mig gärna gammalmodig men sådan är jag och det står jag för.

 31. Från Graven skriver:

  Ulf skriver:
  2016 14 september kl. 21:22

  Vem försöker du imponera på Cede, din andlige k**llkompis ”liket”

  Föredra politisk korrekthet framför sexuella övergrepp?

  LOL!!!

 32. Ulf skriver:

  Onekligen en träffande beskrivning av skribenten ”CeDe” . Ibland är jag verkligen en mästare på att formulera mig slagkraftigt 🙂

 33. Från Graven skriver:

  Exakt min poäng. Ulf uttrycker sig precis som Donald Trump uttrycker sig om kvinnor!

  Ulf är vilks.net egen lill-Trump.

 34. Hemkär skriver:

  Lars. Det får bli ett inlägg som grundar sig på referaten då jag inte är betalande prenumerant på DN och därmed inte läst professor Stefan Jonsson.

  Hatbrott handlar bland annat om antisemitism och antiziganism men också om kristofobi, islamofobi och ateismofobi. Däremot inte antisionism!

  Israel, under många år definierat av FN såsom en rasistisk stat, är de facto fortfarande trogen sin ursprungside’, nämligen att vara en stat för judar. Därmed per definition rasistisk till sin ideologi och funktion. För detta har en stor del av ursprungsbefolkningen fått lida all helvetes kval. Likt indianer i Nordamerika fördrivna till reservat utan möjlighet till ett fullvärdigt liv! Detta är ett idag pågående brott och mycket mer angeläget att kritisera och bekämpa än att ta upp historiska brott i Europa för 70-80 år sedan.

  Israel är ett rasistiskt land och de som stöder dem är dess rasistiska hantlangare på samma vis som de som understöder IS, Islamska Staten, är det.
  De som idag ger pengar till IS är brottslingar. Borde inte det gälla även dem som bidrar till Israels brottsliga existens?

 35. Ulf skriver:

  Historiska brott, du menar alltså Förintelsen. Förstår inte du ”Hemkär” att när du beskriver Förintelsen på det sättet så förlorar du din trovärdighet som debattör!

 36. pöbeln skriver:

  Hemkär är en i raden av antisemiter som gjort ett tillhåll åt sig själva här på siten. Men man måste tillstå att hen är en av de mer öppna i retoriken, det är värre med alla krypto antisemiter som inte förstår att de reproducerar antisemitisk ideologi. Per och CeDe tex. Och alla de som vägrar se att SD är ett antisemitiskt parti i grunden. Vad gäller Graven har han inte uttalat antisemitism vad jag sett, Ulf kanske har en annan uppfattning.

 37. minnesdagen skriver:

  Om Förintelsen inte hänt,
  så var man tvungen att uppfinna den vid krigsslutet 1945.

  – Så att det blev slut på utpekandet av judar som ansvariga för brotten i Sovjetunionen.
  – Så att väst skulle se med ett blint öga på det kommunistiska övertagandet och våldtäkten av alla länder i östeuropa.
  – Så att man, utan protester, kunde gå hårt åt Tyskland och decimera dess befolkning.
  – Så att Palestina kunde bli en judisk stat.

 38. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Man tackar!

  Att jag skulle vara antisemit bottnar i någonting Ulf har missförstått.

  Det hela är mycket enkelt – det finns tre principer jag håller för heliga:
  1) Mänskliga rättigheter
  2) Rule of law
  3) Demokrati

  När då till exempel Ulf säger att det är OK med att familjerätt i Israel hänvisas till religiösa förlikningsdomstolar (trots den negativa effekt detta får på ”korsbefruktningen” över religionsgränserna) om blott detta är ett uttryck för folkviljan, så påpekar jag endast att han måste hålla ett öga på både MR och Rule of Law när han förklarar allt en folkvilja kan uttrycka för acceptablet!

  Om Nürnberglagarna varit ett uttryck av den tyska folkviljan hade dessa naturligtvis inte varit acceptabla hur mycket det tyska folket än ställde sig bakom dessa.

  Plötsligt har jag – enligt Ulf – likställt Nazityskland med Israel!

  Jag menar, Ulf bör ju tänka efter vad han slänger ur sig, innan han gör bort sig så grundligt!

 39. Ulf skriver:

  Tack för att bekräftar så tydligt att du är en tvättäkta antisemit ”Från Graven”. Att göra sådana groteska jämförelser är något bara antisemiter gör. Du pissar på sex miljoner döda människor ”Från Graven”, fy!

 40. Från Graven skriver:

  Du är inte riktigt frisk, Ulf

 41. Ulf skriver:

  Så blev du återigen svarslös ”Från Graven” och då tar du som vanligt till förolämpningar och grovheter.

 42. Från Graven skriver:

  Det är inte en förolämpning

 43. Ulf skriver:

  För det första jämställer ”Från Graven” offren med mördarna genom att göra jämförelsen mellan nazisternas Nürnberglagarna och den israeliska äktenskapslagarna. Nazisterna mördade sex miljoner judar, om man skall likställa judar och nazister och judar så skall man ha rejält med fakta att backa upp den tesen, det har inte ”Från Graven”.

  Skillnaden mellan Nürnbergslagarna och den israeliska lagarna är avgrundsdjup. Nürnbergslagarna förbjöd sex mellan judar och ickejudar utanför äktenskapet. Judarna förlorade även sitt tyska medborgarskap.
  I Israel erkänns samkönade äktenskap, hur behandlades homosexuella i tredje riket ”Från Graven”, fanns det samkönade äktenskap i Hitlertyskland!

  Nürnbergslagarna kom till i en diktatur utan allmänna val, fri press och medborgerliga rättigheter. I Israel kan demokratiska val och en fri och öppen diskussion i samhället leda till att den nuvarande lagstiftningen rivs upp eller som i fallet med samkönade äktenskap förändras, något sådant var inte möjligt i Hitlertyskland.

  Det viktigaste är dock att ”Från Graven” försöker sudda ut gränsen mellan Hitlertyskland och dagens Israel. Sex miljoner judar mördades av den regim som nu ”Från Graven” försöker koppla ihop med Israel, fy!

 44. Från Graven skriver:

  Ulf kan inte läsa innantill

 45. mohammad skriver:

  Von Gravens jämförelse emellan det demokratiska Israel och det diktatoriska Nazi-Tyskland söker han nu bortförklara genom ånyo fräscha omformuleringar.

  Framstående nu som en i självbedrägeri och förljugenhet äkta KK till den antisemitiska rörelsen…

 46. Från Graven skriver:

  Dabiq föll igår så det är inte så konstigt om mohammad är på dåligt humör idag.

 47. mohammad skriver:

  Bra gjort av Elected President Erdogan tycker jag och alla andra demokrater – inget dåligt humör här inte.

  Von Graven dock – som helt öppet på vilks.net stödjer militärkuppen mot den demokratiskt valda Turkiska presidenten – är nog den som surar mest idag.

  Attackerna mot det demokratiska styrelseskicket som en röd tråd i von Gravens härskardoktrin – först Turkiet sedan Israel – vad/vem följer härnäst…

 48. pöbeln skriver:

  Mohammad
  Var försiktig när du försvarar Erdogan. Han håller på att avsekularisera turkiet. Då jag bott i turkiet och har många turkiska vänner vet jag att hbtq frågan och feminismen redan har kringskurits, tillsammans med det fria ordet. Många såg en förhoppning med Erdogan att han skulle kunna balansera en sekulär islamsk stat och att han i egenskap av att komma från en minoritet även kunna ha ett empatiskt förhållande till Kurderna. Men detta har han sorgligt misslyckats med. Därmed sagt tror jag inte att hoppet står till att kuppa bort honom. Turkiet vet allt för väl vad militärdiktatur innebär. Inte ett uns bättre en Erdogan.

  Vad gäller graven tror jag snarast att han brottas med liberalismens inneboende konflikter. Rättigheter som står emot rättigheter. Antisemit blir han bara genom Godwins lag. Man får försöka läsa mellan raderna i kommentarstrådar…

 49. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Ganska vaket! Det är en bra beskrivning av var jag befunnit mig de senaste åren. Man kanske kan ha synpunkter på beskrivningen ”brottas med”, men den gränsar till processen, så låt gå.

 50. Från Graven skriver:

  Sedan står jag på alla hbtq-minoriteters sida och har varit mycket förfärad över hur dessa behandlas i olika stater: Ryssland, Kalifatet, m.fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.