2329: Risken i konsten del 2

Efter mitt tidigare inlägg angående Kullabygdens Konstnärers Nätverk har diskussionen fortsatt i nätverkets e-postlista. Nätverket har tidigare inte haft någon fast organisation och synpunkter har förts fram den vägen. Med bildandet av en förening med betalande medlemmar förändras naturligtvis detta system. Men det är till det omfattande nätverket som erbjudandet om föreningen kommer. Och i detta erbjudande ingår stadgarna varav en paragraf utgörs av ”rädsloparagrafen” (”Konstnär som bedöms utgöra en risk för föreningens medlemmar kan förvägras medlemskap eller uteslutas.”). Eftersom det har uppstått en kontrovers kring denna paragraf hamnar man i en något krånglig situation. Den som går med har möjligheten att påverka paragrafen genom att rösta ja eller nej. Men detta utgör inte någon garanti för att den skulle försvinna om en presumtiv medlem önskar det.

Därför får man nog säga att den generella debatten angående föreningen har en väsentlig uppgift, inte minst mot bakgrunden att paragrafen är ovanlig och uppseendeväckande.

Ordförande Gertrud Alfredsson liknar dock den förda diskussionen vid att ”pilla navelludd i skogen”: ”I denna stund har 11 personer valt att betala in medlemsavgifter till KKN därav flera som kan tänka sig att utveckla föreningens stadgar för framtiden. Jag som ordförande har nu en förpliktelse till dessa medlemmar. Om styrelsen snabbt ska kalla till årsmöte gäller detta de som betalat. Det är den demokratiska principen som gäller i en förening. Det har tydligt bildats en för och emot grupp här i tråden, utanför föreningen och det anser jag skapa en psykologisk rädsla. De som vill pilla navelludd i skogen får gärna göra det men att utveckla och förändra inifrån är både modigare och bättre.”

Styrelseledamoten Martin Severinson har gett följande förklaring: ”Vi har också, såsom den unika situationen erbjuder runt Lars Vilks, varit tvungna att ta säkerhetsfrågan på allvar och göra en riskanalys. Detta för att göra en rimlig bedömning av föreningens funktionsförmåga, respektera de medlemmar, publik och övriga aktörer relevanta för oss, som erfar oro, rädsla eller osäkerhet. Att bedöma hur de facto säkerhetsläget ser ut i varje enskilt ögonblick är förstås en omöjlighet, vilket har bidragit till problematiken som vi tacklat på följande vis. Detta är förklaringen till den aktuella formuleringen.”

Man kan undra vad föreningens ”riskanalys” innebär. Om man har gjort den på egen hand eller förhört sig med expertisen. Det borde ju inte vara något problem om jag skulle delta. Då kommer landets säkerhetsexperter att göra en bedömning och ger grönt ljus om de anser sig kunna säkra situationen. En annan sak är rädslan (”någon skapar rädsla hos någon”). Det har visat sig att en positiv säkerhetsbedömning kan annulleras av subjektiv rädsla.

Självklart kan en förening bestämma vad som skall gälla i föreningen. Men just det här har ett allmänt intresse. Inte bara att det berör konsten som ofta kan föranleda starka reaktioner utan också är en aktualitet i de hett diskuterade ämnena hot, yttrandefrihet och censur. Föreningens bidrag är intressant eftersom den inte är riktad mot hotet utan mot den som hotats.

Situationen för konst och yttrandefrihet är alltså synnerligen aktuell. I morgon, den 29 augusti, har Konstnärsnämnden ”Samtal om konstnärlig frihet, yttrandefrihet och självcensur”. Det är fulltecknat men kommer att visas i senare i höst i SvT och i Konstnärsnämndens YouTube-kanal.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2329: Risken i konsten del 2

  1. Kenneth Karlsson skriver:

    Jag har precis sett den danska filmen ”Hvidstens gruppen”, och har även bevistat Hvidstens Kro, där de danska moståndsmännen och -kvinnorna, växte upp och levde, fram till deras död av tyska kulor. Som en av motståndsmännen, Niels Fiil, skrev i ett av sina sista brev till sin moder Gudrun, som nu stod ensam att driva den berömda krogen vidare: ”Nogen er nødt til at dø, for at andre skal kunne leve videre.”

  2. Göran Rydland skriver:

    Konstnären Lars Vilks och författaren Salman Rushdie är värda vår respekt för deras modiga motståndskamp mot otidsenliga och totalitära religioner som hotar våra civiliserade demokratier.

    Svenska Dagbladet publicerar idag den 28 augusti en läsvärd artikel om den dödshotade författaren Salma Rushdie som publicerad romanen ”Satansverserna” hösten 1988. Romanen kritiserade religiösa dogmer och extremism och beskrivningen av profeten Muhammed väckte ilska i många muslimska länder.

    Den 14 februari 1989 utfärdade ayatollah Khomeini en ”fatwa” som dömde Rushdie till döden för hädelse mot islam.

    Citat;
    /Rushdie tvingades gå under jorden och levde de kommande nio åren med ständig bevakning av brittisk polis. Han fick finna sig i att snabbt springa till olika bepansrade bilar, och bosätta sig på en mängd hemliga adresser./

    /Många blev rädda att befatta sig med boken./

    /Dödsdomen mot Salman Rushdie kommer med stor sannolikhet aldrig att försvinna. Irans Andliga ledare har enats om att bara den som utfärdat en fatwa har makt att dra tillbaka den – och ayatollah Khomeini varit död i 27 år.

    I början av året kom istället ett tecken i motsatt riktning. En sammanslutning av flera iranska medieorganisationer samlade in motsvarande fem miljoner kronor att addera till den utlysta belöningen som utlovas den som dödar Rushdie. Detta gjorde i sin tur att Svenska Akademien i mars, 27 år efter fatwans utfärdande, plötsligt fördömde dödshotet. Akademiens beslut att inte göra ett starkt uttalande mot fatwan när den kom 1989 utlöste en infekterad strid. Ledamöterna Kerstin Ekman och Lars Gyllensten slutade i protest och har inte återvänt./…/ Lars Gyllensten avled 2006./

    http://www.svd.se/salman-rushdie-fran-satansverser-till-superhjaltar

  3. Kenneth Karlsson skriver:

    Göran: ja Salman Rushdie och Lars Vilks spelar i samma division. De är föredömen.

  4. Göran Rydland skriver:

    Kenneth:
    Riber Hansson har sammanfattat den aktuella situationen i en skarp satirteckning.

    The minarets.
    http://www.riber.se/Content/storage/ribson/images/63528334247047591814.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.