2328: Risken i konsten

Sedan ett par år är jag med i ett nätverk för konstnärer i Kullabygden. Ett initiativ från kommunen. Nätverkets medlemmar har bland annat blivit inbjudna till Kullens Konstförenings julsalong där jag har deltagit två gånger. En av mina få möjligheterna att ställa ut. Med restriktioner förstås.

I övrigt har jag inte deltagit i några andra arrangemang med tanke på den stora apparaten som då måste gå igång. För några dagar sedan har nätverket organiserat sig och infört stadgar för föreningen. Nätverket finns på FB.

När jag läste stadgarna lade jag märke till en något egendomlig paragraf:

Ӥ 3 medlemskap
Medlem antages i föreningen av styrelsen utifrån KRO kriterier. Konstnär som bedöms utgöra en risk för föreningens medlemmar kan förvägras medlemskap eller uteslutas. ”

Ordförande förklarade denna paragraf med ”En risk skulle kunna vara att någon skapar rädsla hos någon så att den blir exkluderad.” och något som man kunde räkna ut på förhand: ”Det är en bedömningsfråga om någon sådan risk uppstår.”

Man börjar ana ugglor i mossen men strikt tolkad kunde man fundera på om man är orolig för våldsbenägna eller smittobärande konstnärer i nätverket. Eller för att någon skulle kunna tänkas komma med hot och trakasserier? Emellertid behövde man inte särskilt länge gå som katten runt den heta gröten. Paragrafen hade exklusivt tillkommit för min skull. Nätverket består av 30 – 50 konstnärer och några av dem reserverade sig uttryckligt mot den här formuleringen. Andra tyckte den var bra medan majoriteten förblev den tysta majoriteten.

Så kan det gå. För fridens skull är det väl bäst att jag håller mig undan. Skulle jag deltaga är risken uppenbar att någon skulle bli skrämd av mina livvakter och eventuell medieuppmärksamhet vartefter styrelsen skulle sammankallas för riskbedömning. Gränsen är ju satt rätt lågt: ”om någon skapar rädsla”.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

10 svar på 2328: Risken i konsten

 1. Göran Rydland skriver:

  Numera måste statsbesök från mikronationen Ladonien, i likhet med statsbesök från makronationen USA, skyddas av säkerhetstjänsten i Sverige.

  USA:s vicepresident Joe Biden utgjorde en risk för svenska medborgare och skapade rädsla i centrala Stockholm under sin blixtvisit häromdagen i Sverige.
  http://www.expressen.se/nyheter/secret-service-krav-for-vicepresidenten/

 2. benke bus skriver:

  Bara konstnärer…

 3. Från Graven skriver:

  Mössen försöker hänga en bjällra om halsen på katten

 4. Krister skriver:

  Konstnärer utan gränser…av ynklighet

 5. Göran Rydland skriver:

  Konstnären Lars Vilks är i gott sällskap med hotade författare.

  1988 publicerade Salman Rushdie romanen ”Satansverserna” och i februari 1989 utfärdade ayatolla Khomeini i Iran en dödsdom med ett pris på Rushdies huvud för att romanen ansågs häda islam.

  Svenska Akademien, som varje år utdelar Nobelpriset i litteratur, vägrade dock att offentligt stödja Rushdie med hänvisning till Akademien principer att inte göra uttalanden av politisk natur. Ledamöterna Kerstin Ekman och Lars Gyllensten lämnade sina uppdrag i protest.

  Först i mars 2016, 27 år efter Khomeinis dödsdom, protesterade Svenska Akademien i ett offentligt uttalande mot att dödsdomen över Rushdie kvarstår. Motiveringen var att statsstyrda iranska mediekanaler offentliggjort en höjning av priset på Salman Rushdies huvud.

  Citat:
  /Det faktum att dödsdomen utmäts som straff för ett litterärt verk innebär dessutom en allvarlig kränkning av det fria ordet. Principen om litteraturens oberoende från politisk kontroll är av grundläggande betydelse för civilisationen och måste försvaras mot angrepp från hämnare och censurvänner.

  Svenska Akademien vill med detta protestera mot att dödsdomen över Salman Rushdie kvarstår och mot att statligt styrda medier tillåts underblåsa våld mot en författare./

  http://www.dn.se/kultur-noje/svenska-akademien-tar-stallning-mot-dodsdomen-mot-rushdie/

 6. sl skriver:

  Mod är inte en framstående svensk egenskap, men det är däremot ren dumdristighet. Riksfyllot Schyman tänker skaffa sig burkini, hon kallar det att ”alla ska få klä sig som de vill” när kvinnor ska lyda den muslimska sedlighetspolisen i Husby. Vi bockar oss för imamerna och importerar muslimer, under mantran som saknar mening i förhållande till islam. Vår rättsstat är en postkristen rättsstat som medger frihet från kristendom, det är en frihet som inte kräver våld. Islam sprids med våld, måste ytterst bekämpas med våld, och fyllkajan förstår inte ens vems sida hon ställer sig på. En klassisk nyttig idiot. En Leninadept som fått allt om bakfoten. Det bör finnas en psykisk diagnos för sånt klavertrampande.

  Burka är en terroristdräkt som bör totalförbjudas, straffet bör vara internering och utvisning, och det bör utmätas i särskilda domstolar mot krigförande fientlig religion. Vi lurar oss själva när vi tror att yttrandefrihet och likhet inför lagen gäller muslimer, de spottar på bägge. Det vanliga svenska rättsväsendet kan inte hantera islam, det är en fientlig imperialistisk religion som aldrig borde ha tillåtits, den strider mot allmänt svenskt rättsmedvetande.

 7. benke bus skriver:

  sl

  C. Bukowski skrev att: ”Mat är bra för nerverna och humöret. Ens mod kommer från magen – resten är ren desperation.

  Kanske är det ett friskhetstecken att konstnärer hugger varann i ryggen – Och svinhugg går igen, etcetera. etcetera – Konstig är konstvärlden!

 8. Från Graven skriver:

  Hade det här nätverket varit smarta hade de slutit Vilks till sig och stått upp för någonting annat än sina egna mindervärdeskomplex. Då hade nätverket kanske vunnit erkänsla, till och med internationellt. Nu blir det avfärdat som en klubb för inbördes beundran där någon småpåve gjort sig större än vad han är på att definiera ”makten” att utesluta Vilks.

  Ha. Som att man skulle sätta sig på tåget till Kullabygden för skåda deras krukor och bonader.

 9. Molly skriver:

  Så fort lag läst artikeln om det ”vaga hotet” att utesluta Vilks från sin lilla klubb, så var min reaktion.” Jag kommer då aldrig att besöka den föreningen. Låt dem sitta där och lugna varandra för sin skräck. Ta det lugnt! Vilks kommer inte!” Och inte jag heller och många med mig.

 10. benke bus skriver:

  Yes Molly!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.