2327: Yttrandefriheten kontra ”allas lika värde”

Det blev en verkligt het potatis av incidenten Bokmässan/Nya Tider.

Åsa Linderborg tog ställning för yttrandefriheten och sökte också upp den verkligt svaga punkten i Bokmässans agerande: Att först bjuda in och sedan på ovissa grunder avvisa Nya Tider. Petter Larsson konfronterade omedelbart Linderborg och drog sina vanliga argument men undvek dock den svaga punkten.

Men det blev ännu bättre när Maria Källson talar ut i GP. Efter att ha funderat på bokmässans vinglande och dåliga argumentation hade man tänkt ut ett bärande motiv: Allas lika värde, det skulle inte Nya Tider stå för. Men journalisten Jan Andersson ställde frågan:

”Den omskriva moskén i Järfälla får medverka på mässan, trots att den gästats av en imam som vill avrätta homosexuella, hur ser du på det?”

Och fick svaret:

”Det är två helt olika saker. Det går inte att jämföra den ena utställaren med den andra, det blir kontraproduktivt.”

Man frågar sig hur det kan vara att ”allas lika värde” så snabbt kan avaktualiseras.

Bland många andra artiklar får man säga att Henrik Arnstad (SvT) når poetiska höjder med en fantasifull nazistnovell.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

14 svar på 2327: Yttrandefriheten kontra ”allas lika värde”

 1. Ulf skriver:

  ”Fria tider” har kritiserats av Svenska kommittén mot antisemitism som skriver: ”Gång på gång rycker Fria Tider, genom vinklade nyhetstexter, ut i försvar för olika offentliga personer som uppmärksammats för antisemitism.”

  Synd att de som beslöt att bjuda in ”fria tider” till bokmässan uppenbarligen inte hade satt sig in i vad som skrivits om denna webbtidning på nätet.
  Hade arrangörerna varit mer pålästa så hade ”Fria tider” antagligen inte bjudits in alls eller så hade de fått komma. Men då hade arrangörerna varit beredda på kritiken och bojkotthoten och därför kunnat reagera mer rationellt än vad som nu skedde.

 2. mohammad skriver:

  Nima Dervishs djupdykning i det ”kontraproduktiva” homofoba träsket…

  https://crystalmountain.wordpress.com/2016/06/19/nagra-resonemang/

 3. Från Graven skriver:

  Ha ha… Ulf kutar vidare i det antisemitiska hamsterhjulet.

  Långt mer intressanta påpekanden kommer däremot från mohammad.

 4. Adam skriver:

  Lars: Tack för ännu en strålande diskursanalys av det intellektuella tillståndet i Sverige.

 5. Rune Nilsson skriver:

  Ulf:
  ”Fria Tider” har aldrig varit inbjuden till bokmässan. Det handlar inte om ”Fria Tider”.
  Däremot var ”Nya Tider” inbjudna. ”Nya Tider” är en papperstidning.

 6. sl skriver:

  Om man går in på nya tider finner man ingen nazism överhuvudtaget, det synes vara en västerländsk konservativ publikation. Gräver man lite finner man säkert lite antisemitism, men det hittar man lite här och var. Ska vad som helst kallas nazism? Nazism var nationens stålvilja, övermänniskan, lebensraum på andras bekostnad, judehat, den förtrampade tyskens rätt, halverade arbetarlöner, stora statliga satsningar på kommunikationer och militär. Att påpeka att muslimer terroriserar judar och kristna är inte nazism.

 7. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Den vänsterliberala diskursen är sedan långeliga tider en självmotsägande berättelse.
  Anhängare av denna berättelse kan vara hur ologiska som helst. Komiskt på sitt sätt men lika tragiskt då etablissemangen stöttar det ologiska tänkandet. Att lansera en antites till det självmotsägande blir liksom avigt då det krävs en ologisk antites. Mot dårskap finns inga rationella argument. När den beskrivna verkligheten i sig är omedvetet satirisk, hur skall den då kunna bemötas med satir? Slutet närmar sig på….något..

 8. mohammad skriver:

  Jonathan Leman/Expo om Nya Tiders och chefredaktör Vavra Suks kopplingar till den nazistiska rörelsen – och som försvarare av antisemitiska företrädare och förintelseförnekare.

  http://expo.se/2016/det-har-ar-nya-tider_7147.html

  Att dylika blaskor skulle ges plats på Bokmässan vore att göra yttrandefriheten en björntjänst…

 9. Från Graven skriver:

  Intressant att Radio Islams Ahmed Rami dyker upp i expos artikel som besvärande faktor för Nya Tider (vilket det sannerligen är).

  Återigen visar nazism och islam hur lätt de hittar varandra för ömsesidigt utbyte.

 10. sl skriver:

  Expo om Nya Tider;

  ”Det betyder inte att Nya Tider bara har en pro-nazistisk profil. Tidningen har också en nyhetsbevakning som vänder sig till konspirationister och lyfter okritiskt fram pseudovetenskap och kvacksalveri samt konspirationsteorier om att radikalislamistiska terrordåd är så kallade ”false flag”-operationer.

  Tidningen vänder sig förstås också till den större målgruppen SD-anhängare. På senare år har denna image förstärkts och Nya Tider har rekryterat skribenter som tidigare skrivit för Avpixlat. Nya Tider åtnjuter en tilltagande popularitet och legitimitet bland sverigedemokrater. Den SD närstående sajten Avpixlat gör sedan länge reklam för Nya Tider och flera av sajtens skribenter medverkar även i Nya Tider.”

  När man själv går in på Nya Tider, möts man inte av oförblommerad nazipropaganda, utan av konservatism och litteratur. Nationalsocialismen var mycket mer än judehat. Det som kallas ”blut und boden” är starkt i hela det forna östeuropeiska sovjetväldet, det är traditionellt judefientligt. Baltikum, Polen, Ukraina, Vitryssland, vi har importerat inte bara muslimer utan också såna element. Jag vill gärna rekommendera Arthur Kostlers ”Den Trettonde Stammen” som ger ett historiskt perspektiv som saknas i palestinasjalarnas, nazisternas och socialliberalernas åsiktspaket. Judarna i östeuropa hade en lång historia.

  Den nationalsocialistiska vurmen, lättheten med vilken den blir vän med islam, understryker känslan av nazism som ren dumhet med stor trut och fåniga gester. De är så upptagna av judehat att de inte inser vad islam har i beredskap för alla, inklusive nazister. Vi ska alla ligga ner med näsorna i golvet, arslena i vädret, mumlandes muhammeds nulliteter på ett totalfrämmande gurgelspråk, det är slutmålet. Nazisterna är väldigt få, islams fiender är många. Det är inte nattsvart, arvet från 68 min närhet byter sakta fot. Det finns ändå en insikt om vad islam är, och vad en svensk regering bör göra, och vad den inte ska göra. Det tvingade landets sämsta valda regering någonsin att korrigera kursen förra hösten, givetvis efter att ha tubbat kommunalråden med sämst ekonomi med tillfälliga pengar.

 11. Ulf skriver:

  En artikel som ”Rika globalister bakom stöd till BLM-rörelsen” är ett bra exempel på hur konspirationsteorier och rasism genomsyrar ”Nya tider”.

  Georg Soros beskrivs som med det groteska epitetet samhällsomstörtare men artikeln är också ett angrepp på på ”Black lives matter” rörelsen som i ”Nya tiders” artikel beskrivs som en slags femtekolonnare betalda av globalister. Globalist är naturligtvis i ”Nya tiders” värld en jude.

  Det som utmärker ”Nya tider” är alltså uppenbarligen inte konservatism och litteratur utan rasism och konspirationsteorier!

 12. hovs-hallar skriver:

  @Ulf: I artikeln om George Soros kan åtminstone jag inte hitta någon ”rasism”. Var står det tex. att Soros skulle vara ”jude”? Black lives matter-rörelsen är däremot en synnerligen rasistisk rörelse — riktad MOT oss vita!

  För ett par år sedan provade jag att prenumerera på Nya Tider, men gillade den inte. Den är lite för inskränkt högerradikal för min smak, och höll åtminstone då en allmänt låg intellektuell nivå, dvs. ungefär som Expressen.

 13. Adam skriver:

  @Ulf: Tror du har fel. Eftersom jag inte lusläst Nya Tider lämnar jag frågan öppen om deras antisemitiska ställningtaganden. Det behöver inte vara så, tycker inte det du skriver om Soros belägger din tes. Att som dagens värdekonservativa kritisera globaliseringen är inte i sig en antisemitisk åsikt. Värdekonservatism är väldigt kontroversiellt. I dessa tider mkt pga dess främsta mediala ledstjärna, Donald Trump, som bekräftat alla fördomar om värdekonservatism som rasistisk, antisemitisk, muslimhatande osv.

  Donald Trump är ingen ideolog, frågan är om han ens tror på det han själv säger. Men man kan plocka ut en del saker han talat om som väldigt rimliga. T ex att USA ska vara nära allierat med Ryssland. Sett till all dårskap under kalla kriget, som i alla fall vid två tillfällen var skrämmande nära att utlösa ett globalt kärnvapenkrig, vore en sådan allians bra. Bland Trumps kloka uttalanden bör man räkna det om Ukraina; att USA inte ska alliera sig med dom i en konflikt mot Ryssland. Ingen vettig människa vill ta konsekvenserna av vad det kriget skulle kunna innebära…

  Dessutom har Trump talat om att ta hem USAs trupper från Sydkorea. Även det ett bra uttalande. Om USA försvinner därifrån kanske Kina stryper sin allians med Nordkorea. Läckta underrättelsedokument från kinesiska ”Ministeriet för statssäkerhet” (kinesernas motsvarighet till CIA) har bekräftat det.

  Så visst finns det, Trumps vidriga person till trots, åsikter med substans, inom den moderna västerländska värdekonservatismen.

 14. Från Graven skriver:

  Jag är ingen Trumpanhängare, men jag noterar att mycket av det han säger förvanskas av pressen. ”Förbjuda muslimer” är en sådan förvanskning. ”Förbjuda muslimer att invandra till USA” är en något mildare, men fortfarande förvanskning.

  Det finns tillräckligt med uttalanden från Trump för att kunna avfärda honom som presidentmaterial, men när pressen ”hjälper” processen på traven med rena falsarier, då bekräftar media endast att de inte är att lita på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.