2324: Yttrandefriheten och bokmässan

Bokmässan i Göteborg har som tema yttrandefrihet och det med anledning av att den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Temat fick en avsevärd prövning när Nya Tider fanns bland deltagarna. Bokmässans vd Maria Källsson såg inget större problem med detta (SvT).

Men det skulle snart ändra sig. Petter Larsson (Aftonbladet) tillhör kritikerna och han menar att Källsson hänvisning till yttrandefriheten är en missuppfattning. Yttrandefriheten inkluderar inte rätten att yttra sig i vilket sammanhang som helst. Han har naturligtvis helt rätt i det. Den principen är själva regulatorn i yttrandefriheten. Åsikter som inte anses politiskt godtagbara får ytterst sällan plats i anständiga medier. Frågan kvarstår emellertid angående vilka kriterier som bokmässan utgår ifrån. Det förefaller som om Källsson (Expressen), sedan ett nytt beslut tagit att inte ta med Fria Tider, inte har några argument utan hänvisar till att ”det känns bra i magen”, hon känner att man har tagit rätt beslut. Man kan undra vilka och vad som kan plockas bort med känsla. För det är ju så att yttrandefriheten är verksam enbart när det gäller kontroversiella ståndpunkter.

Peter Larsson menar dock att det är värre än så att besökarna möter en rörelse som man har anledning att frukta rent fysiskt, på mässgolvet. I så fall överskrider man yttrandefriheten men Larsson ger ingen närmare hänvisning till hur en sådan situation skulle uppkomma.

Nu blev summan av kardemumman att Nya Tider kan stoltsera med en censurering och medföljande uppmärksamhet. Det har säkert större betydelse en ett deltagande på bokmässan.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

62 svar på 2324: Yttrandefriheten och bokmässan

 1. Bosse J skriver:

  Nya Tider, inte Fria Tider 🙂

 2. Lars Vilks skriver:

  Tack för manusläsning! Du skall icke, likafullt…

 3. Jor-El skriver:

  Helt i linje med den samtida svenska modellen – tänka fritt är stort, men tänka rätt är större.

 4. sl skriver:

  Mycket riktigt ökade intresset för Nya Tider i och med bokmässans beslut. Det finns några sidor man förknippar med massinvandringens konsekvenser, och NT hör dit, tror jag. Hittade en intressant artikel; http://nyatider.nu/karl-marx-fortfarande-relevant/

 5. Jor-El skriver:

  Den som känner sig snuvad på lite extremideologiskt godis i och med Nya Tiders uteslutning från Bokmässan finner snabbt tröst hos Lenins Barnhörna på samma evenemang.
  https://petrabloggen.files.wordpress.com/2010/03/leninhc3b6rnan.jpg
  Det känns bra i magen…

 6. sl skriver:

  Det borde vara ett skämt, men hotell gästis i Varberg har kopia av Lenins favoritbad i källaren, och Myrdal målad på en ytterdörr ner mot järnvägen. Är det inte märkligt hur vissa ideologiska massmördare är ”progressiva”, medan andra kan användas som tillhygge mot den som invänder mot islamanpassning. Ingen behöver inte öppna ”Hitlerstube” och servera öl, det räcker med att andas om att islam inte passar så bra ihop med demokrati, så är man ”rasist” och ”nazist”. Till råga på allt hade Hitler muslimska förband på östfronten, han hälsade artigt på stormuftin av Jerusalem, de diskuterade vad man skulle göra med ”judarna”. I praktiken var de antagligen överens, därav mötet. Vänsterns obetydliga historiekunskaper kombinerat med von oben-attityd vore underhållande om det inte vore för lössen i fanan, de har växt till sig och fått stora skägg.

 7. Från Graven skriver:

  sl

  Jag har vänt på det.

  Vi har i trådarna på vilks.net haft två grupperingar av förintelseförnekare, varav till exempel ”Pöbeln” tillhörde den ena; Pöbeln var en klockren förintelseförnekare med avseende på det armeniska folkmordet.

  Allas vår ”mohammad” har ägnat sig åt att relativisera waffen-SS (!) – när den muslimska SS-divisionen ”Handschar” kom på tal. Tänk er! ”Det var väl inte så farligt”-argumenet levererat av ”mohammad” om SS!

  Det är sådana som Pöbeln, Ulf, mohammad och Ludvig som backar det totalitära och förnekar förtrycket, slaveriet, misogynin som följt egna och/eller islamska doktriner; samt är systematiskt närvarande med retorik som söker erodera den värdegrund av demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter som sprungit ur europeisk idétradition. Har allt alltid varit positivt i Europa? Nej, självklart inte; och tyvärr är det endast detta som intresserar dem.

  Det är dessa skribenter här på vilks.net som är diktaturens kreatur! Inte vi som påpekar det orimliga i en doktrin som säger att kvinnor skall spöas upp(!) om de inte lyder!

 8. mohammad skriver:

  Greven von Graven Gone Crazy…again?

  LOL…!!!

 9. Rune Nilsson skriver:

  ”Här har vi yttrandefrihet”
  sa bokmässechefen
  slängde ut ”Nya Tider”

 10. Från Graven skriver:

  Nej då!

  Som replik till mitt påpekande (ett antal månader sedan) att islam och nazism fann varandra under tredje rikets tidsperiod, samt att detta partnerskap bland annat resulterade i en muslimsk SS-division (”Handschar”), ägnade du inlägg till att analysera vad Handschar-divisionen ägnade sig åt.

  Det tog ett par omläsningar innan tjugofemöringen trillade ned. Det tedde sig – i alla fall för mig – som att du sökte visa att Handschar inte var involverade i aktiviteter riktade mot judar (vilket de åtminstone delvis var, även om det var av tillfälligheter).

  Vad skall man kalla detta om inte ett relativiserande av SS roll och mål när nazismen sökte sitt världsherravälde (i partnerskap med islam)?

  Tja, mohammad, jag har då aldrig ägnat mig åt att relativisera SS här på vilks.net – men det har du!

 11. CeDe skriver:

  Ja, Rune Nilsson, det har blivit nya tider. Luftrummet krymper och rädslorna hopar sig.
  Und wir können nichts dagegen tun,

 12. Adam skriver:

  CeDe

  Krymper luftrummet? Ja, på så vis att luftrummet trafikeras av allt fler flygplan. Men som en metafor för västerländskt tankeliv tror jag du har fel. Vi kan väl bara konstatera att begreppet ”klass”, i vänsterns bemärkelse, håller på att dö ut, liberalernas centralbegrepp ”individ” för en allt mer tynande tillvaro, och begreppet som ligger i tiden att förklara allt med är ”kultur”. Skulle jag peka ut en riktning i vilken västerländskt tankeliv utvecklats de senaste 50 åren, skulle jag säga vi först rört oss bort från den socialistiska idén att ”arbetarklassen förtrycks” vidare till liberala ”frigör individens inneboende potential”, och nu står konservativa ”kulturella faktorer avgör” på inträde att ta över diskussionen. Krympande luftrum? Nja, hellre paradigmskifte.

 13. CeDe skriver:

  Avsåg närmast det krympande utrymmet för yttrandefriheten i vårt så kallade land och människors rädsla för att yppa sina åsikter.

 14. CeDe skriver:

  Även jag skulle känna mig ganska otrygg om jag ställde mig på torget i någon av de, som polisen uttrycker det, ”no go-zoner” och yppade åsikter om för en demokrati ofördelaktiga delar av islam.

 15. Från Graven skriver:

  CeDe

  Jag menar att den mörkaste perioden är bakom oss. Mainstreamsamhället tillåter mer och mer problematisering av nya fenomen i samhället. Tänk Anna Dahlberg (och fler) som vågar byta sida och yttra sig.

  Att Nya Tider blockeras från Göteborgsmässan ser jag som helt oproblematiskt. Yttrandefriheten är definierad på ett annat sätt.

 16. CeDe skriver:

  Rent definitionsmässigt har du säkert rätt men för övrigt anser jag det moraliskt förkastligt av Göteborgsmässan, som väl borde visa öppenhet och ge besökarna möjlighet till egna ställningstaganden.
  Och skulle vissa besökare få magknip av Nya Tiders stånd så går det nog utmärkt att finna en annan passage.

 17. CeDe skriver:

  Rent definitionsmässigt har du säkert rätt men för övrigt anser jag de moraliskt förkastligt
  av Göteborgsmässan, som väl borde visa öppenhet och ge besökarna möjlighet till egna ställningstaganden.
  Man löser ju heller inga problem genom att blunda för det uppenbara.

 18. Från Graven skriver:

  Är förresten Bokmässan GB skattefinansierad?

 19. CeDe skriver:

  Är inte all PK-kultur i Sverige skattefinansierad?

 20. minnesdagen skriver:

  Att Göteborgsmässan släpper inte in Nya Tider var ganska förväntat. Aftonbladet kan vara lugna och istället ägna sig åt att skriva om den nedsmutsade (men oskadda ?) pojken Orman, som etsat sig fast i deras strutsögon. Dan Park har skojat med den bilden.

  En iakttagelse; Bläddrade i en bok ur bandet ’Det stora världskriget’ utgiven av Åhlén och Åkerlund 1919. Högst upp på sida 2538, i avsnittet om den brittiska offensiven mot Palestina, kan man läsa detta:
  ”På den från engelskt håll framställda skylten att återupprätta en judisk stat i Palestina tror med all säkerhet ingen, …”
  Lustigt. Vid denna tid bodde knappt några judar alls i Palestina, (men saker var förstås i görningen).

 21. Adam skriver:

  CeDe och Graven

  Tittar man på Reportrar utan gränser yttrandefrihetsindex är det svårt att få ihop deras bild, med eran om pk-maffian, pk-eliten, vänsterblablabla…

  http://www.reportrarutangranser.se/pressfrihetskartan-2016

  Minnesdagen

  Vet inte hur du definierar knappt bågra judar alls, men över 100 000 i alla fall, och i majoritet i Jerusalem.

 22. Lars Vilks skriver:

  Endast i undantagsfall blir man kastad i fängelse i det här landet i yttrandefrihetsfrågor. Men det behövs som bekant endast en liten rondellhund för att inse att man kan tala om vissa problem även här. Vem som haver definitionsmakten och hur man utnyttjar social uteslutning.

 23. Från Graven skriver:

  Adam

  Jag talar om situationen över tid i Sverige. Självklart har Sverige yttrandefrihet, och det går inte att jämföra med t.ex. Nordkorea eller många islamska stater där yttrandefrihet i stort saknas. Icke desto mindre, det går knappast att offentligt problematisera islam idag utan att riskera stigmatisering. Men det har varit värre och det sker en tydlig förändring mot en större acceptans.

 24. Från Graven skriver:

  Själv problematiserar jag islamsk doktrin och gör noggrann skillnad mellan doktrinen och människan som beaktar den. Tror du det har hjälpt? Hur många gånger har jag inte kallats ”rasist”, ”antisemit” eller ”fascist” här på vilks.net, av sådana som just mohammad, Ludvig, Pöbeln och Ulf.

  Självklart är det riskabelt att yttra sig om islam i Sverige, trots att vi har yttrandefrihet och ett på det hela taget välmående land.

 25. CeDe skriver:

  Så försynt du uttrycker vad du har fått utstå och utstår.
  Man blir alldeles beklämd och känner total maktlöshet. Allt man skulle vilja göra men inte når fram. Du har dock förmågan att organisera dig i smått och bida ditt öde, och vi här är din familj som alltid stöttar dig.
  Nu blev jag lite sentimental men det är så mycket som händer nu och det är svårt att ta in att människor inte reagerar mer än de gör och att höra Löfvens tal idag ger ju knappast någon tröst.

 26. Från Graven skriver:

  Adam

  Och sedan får du ursäkta min aversion gentemot vänstern. Den är ett resultat av många och långa resor bakom järnridån på 70- och 80-talet.

 27. Från Graven skriver:

  CeDe

  Stort tack + kram

 28. CeDe skriver:

  Från Graven,

  Var så god, men min lilla skrivelse var främst adresserad till Lars Vilks.

 29. Från Graven skriver:

  Aha

  Kram i alla fall

 30. CeDe skriver:

  Tack och kram tillbaka. Kramar behövs i dessa tider!

 31. dan park skriver:

  Fängelsestraff i Sverige döms man inte bara till för sina egna yttranden utan även för andras yttranden på kommentarsfält om man är ansvarig utgivare. Ja det är såklart Hets mot Folkgrupp det gäller som är en ytterst böjbar och tolkningsfri lag. Hur kan någon dömas för yttrandet att Hitler var bra utan att ha specificerat vad som var bra, var är hetsen där?

  http://www.journalisten.se/nyheter/nordfronts-utgivare-doms-till-fyra-manaders-fangelse

 32. mohammad skriver:

  Stackars von Graven – mobbaren nummer 1 härinne – som genom omedveten överföring tillskriver andra de egna handlingsmönstren.

  Sorgligt att konstatera men sant…

 33. Jor-El skriver:

  Man kan kritisera Ulrika Knutson för mycket, bla. några tidiga plumpa uttalanden i Rondellhunds-cirkusen. Men här har hon några bra poänger vad gäller Bokmässans görande och havande med Nya Tider:
  https://www.gp.se/bokmässan-har-inga-principer-utan-vill-bara-slippa-bråk-1.3716532

  ”Det stora problemet är Bokmässans vidöppet pragmatiska hållning. Deras beslut vilar inte på några principer alls, utan bara på känslan av att man vill slippa bråk.”

  Och ja, Bokmässan står såklart fritt att välkomna eller neka vilka aktörer man vill, men har man tema ”Yttrandefrihet” kanske man kan lägga ribban lite högre än bara sparka ut det svarta fåret när några av dom ”vita” börjar bräka…

 34. minnesdagen skriver:

  Adam
  ”Vet inte hur du definierar knappt bågra judar alls, men över 100 000 i alla fall, och i majoritet i Jerusalem.”

  wikipedia, har du någon bättre källa på ditt påstående ?
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Brittiska_Palestinamandatet

  ”Palestina hade 1914 en befolkning på 791 000 personer, varav 60 000 (7,6 %) var judar.[4] 1922 hade totalbefolkningen minskat på grund av första världskriget till totalt 757 000, varav 590 890 (78 %) var muslimer och 83 700 (11 %) var judar.[5]. ”

  60 000 är förmodligen en överdrift, eftersom siffran sex är symbolisk.

 35. Ulf skriver:

  ”Från Graven” påstår att jag och andra kallat honom antisemit för att ”Från Graven” citat: ”problematiserar jag islamsk doktrin och gör noggrann skillnad mellan doktrinen och människan som beaktar den”

  Vad jag ifrågasätter i ”Från Gravens” inlägg är signaturens religösa intolerans som yttrar sig i krav på förbud mot import av koscherkött, ett förbud som skulle göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige.
  ”Från Graven” påstår även att den Bonnierägda tidningen Dagens Nyheter mörkar islamistisk terrorism på grund av någon form av konspiration samt att ordföranden för den Judiska Församlingen i Stockholm ljuger.

  Inte i något av ovanstående kan jag se att signaturen problematiserar islamsk doktrin.
  Det handlar bara om religös intolerans och konspirationsteorier.

 36. Från Graven skriver:

  Om det är religiös intolerans att anse att det är fel att slå kvinnor som inte lyder (koranen Sura an Nisa 4:34) eller begära att djur slaktas smärtfritt, ja då är Ulf själva definitionen av religiös.

  Eller som Ulf själv sade: ”halal är smaskens”

 37. Ulf skriver:

  Inga djur slaktas smärtfritt ”Från Graven”, varifrån får du sådana tokerier ifrån!

  Om nu slakt på ”svenskt” sätt smärtfritt så är halalkött från svenska slakterier också ett resultat av en ”smärtfri” död. Vad är då problemet med svenskt halalkött?

 38. Från Graven skriver:

  Jordbruksverket beskriver hur smärtan och stressen skall minimeras – och de anger bästa metoderna beroende på djurslag.

  Men som du själv skriver under parollen ”halal är smaskens” så har du varit uttrycklig att djurens väl och ve är underordnad vad du tycker är ”smaskens”, samt att de som inte håller med är ”antisemiter”.

 39. Ulf skriver:

  Om man som ”Från Graven” sprider konspirationsteorier om en tidning ägd av en judisk familj och påstår att denna tidning mörkar islamistisk terror och sedan till på köpet vill fördriva religösa judar från Sverige så får man nog räkna med att bli ordentligt ifrågasatt.
  Att sedan du ”Från Graven” försöker få det till att det är dina åsikter om islam som är problemet är väl snarast pinsamt.

  Vad är problemet med halakött från svenska slakterier ”Från Graven”. Har du verkligen inget svar eller visste du bara inte om att djuren slaktas på samma sätt i Sverige vare sig det handlar om halal eller vanlig slakt.

 40. Från Graven skriver:

  Upp till bevis Ulf!

  Kopiera och klistra in här var och när jag skrivit det du påstår. Datum och tid tack! Det kallas för ”källhänvisning”; och dina halmgubbar ger jag inte mycket för.

  Att du däremot skrivit att ”halal är smaskens” och att slaktmetoderna är underordnade vad som är religiöst betingat är däremot obestridligt.

 41. Ulf skriver:

  Jag gitter inte leta upp dina gamla inlägg ”Från Graven”. Den som är intresserad kan hitta dem här hos Lars Vilks med lite hjälp av google 🙂

  Faktum är att när jag kritiserar dina utfall mot judar, judendomen och av judar ägda företag så försöker du få det till att min kritik mot dig handlar om vad du tycker om islam!

  Du verkar fortfarande inte ha någon koll på hur halaslakt går till i Sverige ”Från Graven”, varför inte googla lite. Det gäller även CeDe.

 42. dan park skriver:

  ”Ett förbud mot koscherkött skulle göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige”. Är det ett tvång för religiösa judar att äta kött? Nä det tror jag inte och alla (både djur och människor) skulle må bättre av att gå över till veganism.

 43. Adam skriver:

  Minnesdagen

  För att hata judar har du ett märkligt stort intresse för denna grupp.
  Googla runt lite på siffror på om hur många judar som lämnade Europa för Palestina under 1900-talets två första decennier. Plussa ihop det med hur många judar som samtidigt bodde i Palestina. Siffran 100 000 är inte orimlig. Alltså har du fel när du citerar att där knappt bodde någon.

 44. minnesdagen skriver:

  Adam,
  det inte jag som hatar judar, det är du som föraktar goyim.
  jag vill bara att sanningen skall fram.

 45. Adam skriver:

  Om du vill att sanningen ska komma fram får du hitta den först, det har du nämligen inte gjort. Det du kallar sanning är myter.

 46. Ulf skriver:

  Din sanning ”minnesdagen” verkar var en mycket personlig sådan som inte stöds av andra auktoriteter än dina egna spekulationer.

 47. minnesdagen skriver:

  Mina två senaste inlägg består av direkta citat, och det finns inga auktoriteter som bestämmer hur man skall tolka dom.
  Jag kan ge lite kontext till citatet från bandet ‘Det stora världskriget’ utgiven 1919.
  Så här står det i boken, där författarna spekulerar i syftet av den engelska invasionen av Palestina, sida 2537-2538:

  ”Man kan uppställa den frågan, vad den engelska ledningen egentligen eftersträvar i Palestina. Genom landets besittningstagande tryggar den visserligen besittningen av Egypten och Suezkanalen och räcker handen åt Mesopotamien, men för hopknytandet av ett från Egypten till Persiska viken utsträckt välde återstår ännu mycket. Om sålunda landets besittning icke kan vara av alltför stor militärisk betydelse, så kan den så mycket mera begagnas av England för att göra sig till ledare av hela den islamitiska världen och försvaga turkiska sultanens inflytande på densamma. För detta ändamål hava de engelska ledarne understött upprorsrörelsen i Arabien och gjort den nya konungen Hussejn till sultan av Mecka. Nu vilja de använda Jerusalem på samma sätt, ity att islams bekännare äro med lika gamla band som de kristna fästa vid den heliga staden.
  På den från engelskt håll framställda skylten att återupprätta en judisk stat i Palestina tror med all säkerhet ingen, och både Frankrike och Italien hava intressen i Palestina och Syrien, som säkerligen komma i delo med de engelska, vilka uppenbarligen är de drivande.”

  För dem var det ju förstås en gåta varför engelsmännen förflyttade stora mängder soldater till mellanöstern för att invadera Palestina hösten 1917. Men vi vet ju hur det gick i historien och här står det svart på vitt att engelska ledningen redan 1917 sagt sig eftersträva en judisk stat i Palestina. Behövdes ingen påhittad förintelse för det.

 48. mohammad skriver:

  Alla varelser har rätt till sitt eget livslopp – djuren skall leva inte ätas….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.