2324: Yttrandefriheten och bokmässan

Bokmässan i Göteborg har som tema yttrandefrihet och det med anledning av att den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Temat fick en avsevärd prövning när Nya Tider fanns bland deltagarna. Bokmässans vd Maria Källsson såg inget större problem med detta (SvT).

Men det skulle snart ändra sig. Petter Larsson (Aftonbladet) tillhör kritikerna och han menar att Källsson hänvisning till yttrandefriheten är en missuppfattning. Yttrandefriheten inkluderar inte rätten att yttra sig i vilket sammanhang som helst. Han har naturligtvis helt rätt i det. Den principen är själva regulatorn i yttrandefriheten. Åsikter som inte anses politiskt godtagbara får ytterst sällan plats i anständiga medier. Frågan kvarstår emellertid angående vilka kriterier som bokmässan utgår ifrån. Det förefaller som om Källsson (Expressen), sedan ett nytt beslut tagit att inte ta med Fria Tider, inte har några argument utan hänvisar till att ”det känns bra i magen”, hon känner att man har tagit rätt beslut. Man kan undra vilka och vad som kan plockas bort med känsla. För det är ju så att yttrandefriheten är verksam enbart när det gäller kontroversiella ståndpunkter.

Peter Larsson menar dock att det är värre än så att besökarna möter en rörelse som man har anledning att frukta rent fysiskt, på mässgolvet. I så fall överskrider man yttrandefriheten men Larsson ger ingen närmare hänvisning till hur en sådan situation skulle uppkomma.

Nu blev summan av kardemumman att Nya Tider kan stoltsera med en censurering och medföljande uppmärksamhet. Det har säkert större betydelse en ett deltagande på bokmässan.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

62 svar på 2324: Yttrandefriheten och bokmässan

  1. Adam skriver:

    Minnesdagen

    Jag förstår hur du kan tro att förintelsen aldrig ägt rum. Du har nämligen aldrig lärt dig var sanning är. Jag märker det när du handskas med (långa) citat och påstår vad dessa citat innebär.

    Det är sorligt att läsa dina inlägg eftersom samtidigt som du verkar har en genuin vilja att läsa och lära dig saker, inte fått verktygen för att förstå vad kunskap är, vad det innebär att nåt är sant/ falskt osv.

  2. CeDe skriver:

    Vacker tanke, mohammad. Men hur ska rätten till det egna livsloppet identifieras. Djur äter djur…eller hur?
    Och om inte djur blev föda även för människor så skulle de inte ha ett liv överhuvudtaget.
    Inga hagar för får och kor, inga ängar för foder. Ett monotont landskap med bara skog eller tätbebyggelse efter en tidigare statsministers dagdrömmar.

  3. CeDe skriver:

    En vinglare som skriver om vingel.

    Dessutom har Åsa Linderborg missat att Avpixlat sedan maj 2014 har en ansvarig utgivare.
    Hans namn är Mats Dagerlind

  4. Från Graven skriver:

    Vi kanske kan enas om en sak.

    Konstutställningar, biennaler, bokmässor och performances kommer aldrig vara särskilt intressanta så länge som de är PK.

    mohammad – är du med mig på i alla fall det?

  5. minnesdagen skriver:

    Adam,
    Det går knappt en dag utan att man blir påmind och nazism och förintelsen. Det är inte jag som vräker ur mig all denna skit och vältrar den över mina medmänniskor. När sådana personer som Daniel Goldhagen skriver om andras ondska, så är jag ganska säker att det är hans egen personlighet han beskriver. Fast han projicerar den på andra och gör sig själv till offer. Det är någon form av sinnessjukdom.

  6. CeDe skriver:

    Från Graven,

    Jag håller med och hoppas snart att vi får se nya dukar av tidens störste konstnär:
    Lars Vilks …. fanfar!

  7. Ulf skriver:

    Christopher R. Browning har i sin bok ”Helt vanliga män: reservbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen” beskrivit samma tyska mordorgier i Polen under 1942 som Daniel Goldhagen.

    Skillnaden är att Browning inte riktar samma skarpa kritik mot den tyska kulturen som Goldhagen och att Browning därför inte dragit på sig samma kritik som drabbat Goldhagens bok ”Hitler’s willing executioners”.

    Även om många historiker av facket kritiserat Goldhagen så finns det ingen historiker som betvivlar att de massmord som beskrivs i hans bok inte ägt rum.

    Jag har läst Brownings bok med stor behållning och jag måste erkänna att den har gjort ett stort intryck på mig.

    ”Helt vanliga män: reservbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen” finns att låna på kommunala bibliotek. Stockholms stadsbibliotek har sex exemplar så finns inte boken på ditt lokala bibliotek kan boken beställas från Stockholm.
    Daniel Goldhagens bok ”Hitler’s willing executioners, ordinary Germans and the Holocaust” finns även den i Stockholm.

  8. minnesdagen skriver:

    Ulf, läser du sådant med stor behållning ?
    Det är något jag aldrig kommer att förstå.
    Varför inte också läsa om några av Stalin’s willing executioners. Du kanske har stor behållning av dessa personer också

    https://en.wikipedia.org/wiki/Julia_Brystiger
    https://en.wikipedia.org/wiki/Józef_Ró?a?ski ”Josek Goldberg”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Piotr_?mieta?ski ”The Butcher of Mokotow Prison”

  9. CeDe skriver:

    När man talar om trollen……..Nya dukar finns att beskåda på Konstvilks.

  10. minnesdagen skriver:

    Eftersom det blev fel i några länkar med polska namn så skriver jag dom i klartext.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jozef_Rozanski
    https://en.wikipedia.org/wiki/Piotr_Smietanski

  11. Ulf skriver:

    Tack för de där länkarna ”minnesdagen”. Det var intressant läsning även om jag kände till det mesta redan tidigare.
    Jag kan rekommendera alla de som är intresserade av att veta mer om den kommunistiska terrorn mot det polska folket att se Andrzej Wajdas film ”Katyn” från 2007.
    Wajda är en mycket skicklig regissör och filmen är mycket välgjord, historiskt korrekt men samtidigt uthärdlig att se trots de vidrigheter Wajda låter oss ta del av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.