2311: Konstens outgrundlighet

Den rena provokationen, alltså provokationen för provokationens skull är ytterst svår att åstadkomma, främst för att ingen kan komma på tanken. Däremot lever idén om den rena konsten, alltså konst för konstens skull kvar. Konstens egenvärde uppfattas vanligen som det estetiska men riktigare är nog att tala om förpackningen och/eller distansen. I kontrast till innehållet/meningen/åsikten. Konsten äger dock en komplexitet som gör det svårt att utan vidare säga vad som är vad. Det är t ex inte givet att en framlagd åsikt faktiskt är en åsikt, det kan vara en förpackning eller något som skall markera en distans.
Sådana frågor äger en ständig aktualitet, inte minst i vår tid när gränsdragningen mellan de goda och onda åsikterna inte bara är skarp utan även medför omfattande konsekvenser för de inblandade. Det granskas i jakten på syndare. I första hand för att, ty detta Herrens hus är förlåtande mot den som uppriktigt ångrar sina synder, få dem på den rätta vägen, men även för att ringa in lysa de förlorade i evigt bann. Allmänt känt är att alla är syndare och därför bör ingen undgå granskning. Även konstnärer bör granskas trots att dessa nästan alltid bekänner sig till de heliga åsikternas enfald.

Expo:s verksamhet är inte helt olik inkvisitionens. Syndaren skall ertappas och utstå det strängaste av vår tids moderna straff: Uthängning och social uteslutning. Konstnärer kan vara problematiska att döma och även Expo har uppenbara svårigheter att få en fullständig klarhet i fallet Nikanor Teratologen. Denne författares mest kända verk Äldreomsorgen i Övre Kågedalen och Förensligandet i det egentliga Västerbotten är inte precis någon barnboksläsning utan fyllda av den värsta tänkbara antisemitism och omänskligt våld. Helt okänt har det inte varit att författaren ägnat sig åt att framträda på nätet med antisemitiska uttalanden. Expo har lyckats härleda att den använda signaturen med största sannolikhet tillhör Nikanor Teratologen eller kanske snarare Niclas Lundkvist. För här någonstans börjar problemet med konsten. Författaren är som konstnär immun mot kritik eftersom man får utgå ifrån att det publiken tar del av är fiktion och att man brukar kunna vara förvissad om att en konstnär hyser rätta åsikter. Om så inte är fallet föreligger problemet om man skall dela upp verk och person. Och här är det inte så lätt att komma överens. Man kan jämföra Magnus Ullén (Aftonbladet) och Carl-Michael Edenborg (Aftonbladet). En ytterligare komplikation är att det inte är givet när författaren framträder och när eventuellt en privatperson (utan konstnärligt skyddsnät).
Man kan naturligtvis tycka att om någon tar i som Teratologen/Lundkvist verkar det inte rimligt att det skulle vara på riktigt. Eller så är det så översvallande att det passerar alla de vanliga rasistgränserna. Litteraturvärlden har i alla fall något att fundera över. Skall den stöta ut samtidssyndaren eller är han redan en klassiker? Ty så brukar det vara att varje samtid visar stort överseende med forna tiders heta åsikter och låter verken verka. Konsten är till syvende och sist ogenomtränglig. Inte för att den ÄR det utan för att konstvärlden har bestämt det.

Det här inlägget postades i Böcker, konstteori. Bokmärk permalänken.

83 svar på 2311: Konstens outgrundlighet

 1. dan park skriver:

  Det provokativa i Äldreomsorgen i övre Kågedalen är att den är skriven på norrländsk inlands dialekt, jag klarade inte att läsa hela boken när den kom. Borde göras en svensk översättning.

 2. Från Graven skriver:

  Ha ha! Underbart!

  Frågan är om rättsväsendet kommer att ta det på sedvanligt allvar och finka den stygge Nikanor. Eller ifall det hela är så absurt att de inser att de gör sig ännu löjligare än de redan är genom ett sådant agerande.

 3. benke bus skriver:

  dan park, ett relevant lästips!

  Mogadondalen av Anderz Harning

  Utgivningsår: 1982

  Sverige i en nära framtid. Men ett Sverige utan åldringsvård och utan pensionärer. Den nya Sverige styrs nämligen av den nya överklassen; byråkraterna. Och de har beslutat, i full demokratisk ordning som innebär att det är de själva som stiftat lagarna, att gamla icke-produktiva människor ska avlivas. Byråkraterna själva är självklart undantagna terminering, och lever gott och lyxigt långt efter avslutad administrativ tjänst. Bonusen för en framgångsrik administrativ karriär är att få ingå i ett jaktlag där gamla uttjänta ickebyråkrater jagas och sövs ned med Mogadon innan sluttermineringen.

  Dagens byte heter Mörk Edgar Jonsson och hans fru Mörk Nadja Jonsson. De äger dock ett icke licensierat vapen och en icke auktoriserad hund. Så jakten blir inte alls vad byråkraterna har tänkt sig…
  Anders Harning har i sitt författarskap ständigt häcklat och svartmålat svenska byråkrater, och boken Mogadondalen är inget undantag. Det är en bitvis äcklig och skrämmande bild av ett framtida Sverige som Harning målar upp. Visst är det en framtid fylld med överdrifter, men Harning har ändå en förmåga att dra korrekta slutsatser om hur det skulle kunna gå om den lilla människan aldrig protesterar mot överhetens beslut. Harnings karaktärer i boken visar prov på både otrolig feghet och kärleksfyllt mod.

  Passar för vuxna

 4. Ulf skriver:

  Om inte Niclas Lundkvist lyckas rentvå sig från anklagelserna om antisemitism är hans litterära karriär körd i botten, kanske för all framtid.
  Jag ber att få återge följande citat av Niclas från artikeln i Expo: ”Anne Frank kan möjligen fortfarande få patetiska käringar av båda könen att grina och underkasta sig de salvelsefulla lögnerna?…?för en god hednisk europé var hon bara en judeflicka som dog av tyfus. Shit happens.”
  Skriver man sådant i dagens Sverige så får man helt enkelt ta konsekvenserna.

 5. minnesdagen skriver:

  Ett annat boktips är ”List of the Lost” av Morrisey.

  Förmodligen har en bok av en så upphöjd person aldrig sågats lika mycket. Lite skeptisk beställde jag ändå boken, och från en trevande början (längre än så läste förmodligen inte de flesta recencenter) kunde jag inte sluta läsa. En verkligt intressant bok på flera nivåer.

  Jag funderade på om recencenterna läser någon av sina guru-recencenter och kopierar sina åsikter. För alla recensioner jag läst är snarlika i sina sågningar av denna bok.

  Det konstiga är att ingen recension nämner det som jag misstänker är orsaken till missnöjet med boken. Huvudskurken, som är en pedofil och barnamördare, påminner starkt om Lord Janner, huvudgrundare till brittiska ”the Holocaust Educational Trust”.

 6. benke bus skriver:

  minnesdagen!

  Tack för boktips!

 7. Ludvig K skriver:

  De enda som förlorar på det här avslöjandet är nog Expo i långa loppet. Deras trovärdighet som granskare av extrema rörelser kommer på skam då man ägnar sig åt att kartlägga en obskyr författares eventuella politiska hemvist. Teratologen är ju knappast läst bland nazister, men riskerar nog tyvärr att bli det desto mer efter den här typen av avslöjande. Skönt då att det är så pass svårgenomträngligt att det krävs lite hjärna för att ta sig igenom.

 8. @ Ulf, Jag förstår inte varför det skulle vara antisemitiskt att påpeka att Anne Franks dagbok inte är en autentisk självbiografi. Vissa indicier talar för att det är ett falsarium. Det är i det perspektivet, det av Expo återgivna, citatet ska ses.

  Den sanna konstnären väljer sanningen framför lögnen, även om sanningen, i den breda publikens ögon, uppfattas som kättersk.

 9. Ulf skriver:

  Till Fredrik

  Om det verkligen är så att upphovsmannen bakom det citat jag återgav i mitt tidigare inlägg verkligen vill diskutera huruvida Anne Franks dagbok är autentisk eller inte så måste väl även du Fredrik erkänna att ordvalet är minst sagt märkligt.

  Här är ett annat citat från ett inlägg av signaturen ”Ezzelino” även det hämtad från samma diskussion som citatet i mitt tidigare inlägg. Det återfinns på sidan sju i Flashbacktråden med titeln ”Judar som vill förinta yttrandefriheten”.

  Jag citerar ”Förintelsen ägde aldrig rum, det är sant. Judar deporterades, sattes i tvångsarbete, dog i rätt stor omfattning, liksom alla andra etniciteter inbegripna i kriget, men någon plan att ”Förinta” dem fanns inte”.

  Som du märker Fredrik så väljer uppenbarligen Ezzelino lögnen framför sanningen.

 10. Adam skriver:

  Jag tror Teratologens författarskap kommer att bestå över tid, och få klassikerstatus. Han har en originell författarröst utan motsvarighet bland svenska författare. Internationellt sett är Teratologen inte alls nyskapande. Ingår i traditionen av brutala vålds- och sexskildringar från Marquis de Sade, vidare till Georges Bataille, Samuel R. Delany osv., det mesta utgivet i svensk översättning på Vertigo förlag.

  Teratologen är antisemit och jag ser inget fel i att Expo skriver om det. Gemensamt för många antisemitiska författare är att de skriver väldigt bra; på ett sätt svävande, hypnotiskt och trollbindande. Jag tror det är därför de når så många läsare. Inte är det för att deras påstådda fakta stämmer.

 11. Från Graven skriver:

  Fredrik Arvidsson

  Det är möjligtvis inte antisemitiskt i sig att diskutera Anne Franks dagboks autenticitet. Men den diskussionen har förts så många gånger med samma utgång – nämligen den att hennes dagbok är ett autentiskt dokument – att frågan rent objektivt sett är avgjord.

  De som därefter fortsätter att ifrågasätta Franks dagbok brukar oftast göra så i en förintelseförnekande diskurs, och lika ofta hand i hand med antisemitism.

 12. minnesdagen skriver:

  Man får tro vad man vill om Anne Franks dagbok.
  Att diskussionen har förts oändligt många gånger gör inte boken mer autentisk.

  Förintelsen trycks ner i halsen på oss, och kräver att vi skall underkasta oss en falsk världsbild, och kräver att vi skall bära en evig skuld.

  Då har man all rätt i världen att ifrågasätta detta, utan att kallas för antisemit.

 13. Från Graven skriver:

  Minnesdagen

  Förvisso. Men det jag skriver är att förintelseförnekelsediskursen ofta går hand i hand med antisemitism.

  Autenticiteten är ju riktigt nog inte avhängig antalet diskussioner. Likaledes kan ju knappast dessa otaliga fantasifoster till ifrågasättanden av förintelsen anses utgöra argument för att den aldrig skett.

  Anne Franks dagboks autenticitet avgörs ju medelst gängse forskningsmetoder i ämnet, ofta med stöd av tyskarnas egen bokföring.

  Glöm inte Albert Speers egna bekräftelser av förintelsen; trots att han gjorde allt han kunde för att undgå hängning. När han väl avsuttit sitt straff i Spandau skrev han under flera bekännelser att förintelsen var känd av många med ledande positioner i militär och industri.

 14. minnesdagen skriver:

  Jag är inte insatt i detaljerna om Albert Speer. Har inte läst hans böcker.
  Men han är bara en vanlig människa med alla sina fel och brister. Jag skulle ta det han påstår med en nypa salt. Hängning vet jag inte om han riskerade. Men som du skriver, han gjorde säkert uppoffringar. Han ville väl slippa sitta i fängelset alltför länge. Albert Speer har ju dessutom fått eftermäle som den relativt goda nazisten.

 15. Steen skriver:

  Det er nu almindeligt kendt, at Speer talte sig skikkeligt ud af galgen. Han VAR vidende om Holocaust, viste det sig i 80 erne.

  Han Nikanor Teratologen ser unægtelig interessant ud

 16. sl skriver:

  Rustningsminister Albert Speers godhet inskränkte sig till att administrera det nazistiska slavarbetsprogrammet, då krigsfångar lyckades öka nazitysklands vapenproduktion sista åren, de arbetade tills de stupade av svält. Det som gett Speer hans relativa rykte är att han inte proklamerade hat och utrotning, han var bara effektiv administratör med okänt antal offer. Förmodligen fick de som ledde själva fabrikerna skulden, han lyckades framstå som civiliserad, men la upp de övergripande planerna. Med stor framgång. Undrar om han inte uppträdde korrekt i fängelset och hjälpte de allierade lite grann, och fick strafflindring efter ett tag.

 17. sl skriver:

  De som ifrågasätter autenticiteten i Anne Franks dagbok gör det därför att de är antisemiter. Först kommer brottet; antisemitismens våld. Det producerar judiska offer, tex Anne Frank, som blev känd när hennes dagbok gavs ut. Antisemiten försöker blanda bort korten; gör offren till de skyldiga, själv låtsas nyfiken och vetenskaplig. Planen är alltid densamma; ”judarna” är själva ansvariga för vad som händer dem, de riktiga bödlarna göms undan, glöms bort, undanflykter, efterhandskonstruktioner ritas upp. Det är alltid judehataren som står för judehatet, när det är socialt oacceptabelt låtsas judehataren vara något annat än judehatare.

  Det vidriga spelet med judehatet har återuppstått, därför att vi massimporterar muslimer, som programmerats till judehat sen dagis. Själva var vi relativt friska till för något decennium sen. Så går muslimer och nazister mot solnedgången, hand i hand. På vår bekostnad.

 18. minnesdagen skriver:

  sl, det där med antisemitism och judehat är överdrivna fantasier, om du syftar på mig så är jag inte det minsta nyfiken på vare sig Anne Frank eller Albert Speer, och har inte låtsats vara det heller.

  Apropå vetenskaplig. Jag bifogar något konkret, ett pressmeddelande om pakten mellan Sovjet och Tyskland, och deras befolkningsutbyten. Notera det där med liberal definition av nationalitet. En mycket stor del av de polska judarna evakuerades, blev sovjetiska medborgare och nämndes inte som judar längre. Religion fanns ju inte i Sovjetunionen. Eller hur ? Hur många kristna fanns det i Sovjetunionen 1939 ?

  ”Polish Jews May Be Shifted to Russia in Red-nazi Pact
  JTA, November 19, 1939
  Observers in Moscow predicted today that a newly-concluded “population exchange” agreement between Soviet Russia and Germany would be used by the Reich as a means of sending thousands of Jews and Poles into Soviet Russia from Nazi parts of Poland, according to the Havas News Agency.
  Soviet law permits a most liberal definition of “nationality.” Each individual is permitted to designate his choice. There was every reason to believe that Reich authorities would force many Jews and Poles to opt for Russian nationality, in order to make room for Germans, the dispatch said.
  The agreement will involve the transfer to Reich territory of 115,000 persons of German descent. The Soviet Union, in turn, will accept about 1,000,000 Ukrainians, Ruthenians, Bielo-Russians and Russians now living in the German areas of Poland.”

 19. sl skriver:

  minnesdagen, de vanligaste antisemitiska argumenten är att debatten om judeutrotningen är överdriven. Eller att den inte ägt rum. Det enda som krävs för att hävda den antisemitiska uppfattningen är att man är antisemit. Du borde läsa Anne Franks Dagbok, den är inte svårläst, den handlar bara om hennes dagar i livet, hur de gömmer sig i sitt eget land för inkräktare som vill utrota dem. Det som gjorde den känd och läst var att det var lätt att sätta sig i hennes situation.

  Nazisterna och muslimerna är på samma sida, de är allierade mot civilisationen. Judendomen är en av västvärldens pelare, bredvid antikens Grekland och Rom. Judehat är självhat och leder till självdestruktion.

  Ryssland/Sovjetunionen är inte en nation, utan ett imperium, det innehåller ett hundratal folk under ett herrefolk, ryssarna. Att företrädare för tysk och rysk socialism kunde underhandla om folkdeportation medan de piskade upp miljonarméer för att utrota varandra bevisar ingenting om offren, utan bara något om gärningsmännen. Rapallofördraget gav Tyskland rätt att öva och utveckla stridskrafter i Sovjetunionen, sedan Versaillesfreden hindrat det hemmavid. Den utmärkta ryska förmågan till gaskrig, fallskärmslandsättning, stridsvagnar; allt är utvecklat i samarbete med dödsfienden.

  Men allt detta är bara din vanliga teknik; byte av ämne när man kommer till pudelns kärna. Av någon anledning hatade Hitler och nationalsocialisterna judar. Helt ordinära människor, genier, bönder; vem som helst, religiös eller inte, skulle de utrotas. Slutet för hatets kolportörer var att Tyskland eldades upp. Det är vad judehatet skördar. De svenska nazisterna är få, när vi importerar muslimer blir de fler.

 20. minnesdagen skriver:

  sl, Av någon anledning ?
  Du vet så mycket, så du vet säkert anledningarna, oavsett om dom var inbillade eller hade någon som helst grund.
  Varför det judiska blev en så stor sak vid denna tid tycker jag framgår ovanligt bra i boken ’Controversy of Zion’ av Douglas Reed, som finns gratis på nätet. Författaren är engelsk, och var fientlig till tyskarna, så det handlar inte om nazism;

  http://controversyofzion.info/Controversybook/index.htm

 21. Ulf skriver:

  Boken du rekommenderar är uppenbarligen skriven av en antisemit minnesdagen, det räcker att läsa kapitlet ”The Warnings of Disraeli” för att konstatera detta enkla faktum.

  Till det kommer att författaren uppenbarligen inte är särskilt påläst om europeisk 1800-tals historia i allmänhet. Denna okunnighet är i sig inte särskilt konstig eftersom antisemitism oftast är ett resultat av okunskap och obildning.

 22. Från Graven skriver:

  Problemet med dina inlägg Ulf är att du inte är trovärdig. Du ondgör dig över antisemitism, men ignorerar fullständigt den utbredda antisemitismen från islamister.

 23. Ulf skriver:

  Till sl

  I dagens Europa och Mellanöstern så är onekligen islamisterna det största hotet mot judarnas säkerhet men den inhemska svenska och västerländska antisemitismen är också ett allvarligt hot.

  I Sverige så har vi Sverigedemokraterna vars företrädare ser judendomen som ett ”problem” och som genom att förbjuda import av kosherkött och kriminalisera omskärelse av nyfödda pojkar vill göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige.

  Svensk militanta nazister har mördat poliser i Malexander och dödat eller skadat människor med ”fel” hudfärg i både Malmö och Trollhättan. Att de inte vände sina vapen mot judar är mest en lycklig slump.
  Breivik beundrade Israel men såg samtidigt närvaron av judar i Europa och USA som negativ. I USA har Donald Trumps antisemitiska twitter orsakat uppståndelse. Den man som i höst kan bli världens mäktigaste man verkar vara en anhängare av samma slitna lögner som Hitler och nazisterna borde ha diskrediterat för evigt.

 24. Från Graven skriver:

  Så var vi där igen – Ulf exponerar sin okunskap och passar på att sprida ren propaganda:
  Import av halal och kosher som kringgår djurskyddet är det som diskuterats.

  Kosher och halal är tillåtet enligt jordbruksverket så länge slaktmetoderna följer svensk djurskyddslagstiftning.

  Ulf vill åsidosätta djurskyddet.

 25. Adam skriver:

  Minnesdagen: Redogör på begriplig svenska teorin i texten av Douglas Reed. Förklara vilka hypoteser Reed använder för att bevisa att hans teori är sann. Klarar du inte att göra det är du en intellektuell nolla vars enda roll på den är bloggen är den som ett troll. Jag fnissar redan när jag ser du skriver ord som vetenskaplig. Så kom igen, förklara!

 26. Adam skriver:

  Minnesdagen: Jag håller rätt sällan med Från Graven eller sl, men jag förstår alltid vad de menar. När det gäller dig begriper jag ingenting, det gör nog ingen annan här inne heller. Det är något negativt med judar du vill ha sagt, vad vet jag fortfarande inte. Så läs igenom några av sl:s och Gravens inlägg ovan, så lär du dig (förhoppningsvis) att uttrycka dig i skrift (en förmåga du för tillfället saknar helt). Återkom sen med en begriplig förklaring av vad du vill ha sagt, så kan vi diskutera saken ordentligt.

 27. Ulf skriver:

  Till Från Graven

  Signaturen ”Från graven tycks vara helt okunnig i hur Sverigedemokraterna förhåller sig till import av kosherkött, här är en länk för mer läsning i ämnet: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/forbud-mot-halal–och-koscherslakt_H002MJ333

  I de flesta europeiska länder är skäktning inget problem.
  Lagar mot skäkting infördes i Tyskland 1933 någon månad efter Hitlers maktövertagande. I det av Tyskland ockuperade Europa infördes samma lagstiftningen av erövrarna. Efter 1945 försvann lagstiftningen mot skäktning i de ockuperade områdena i takt med att tyskarna tvingades dra sig tillbaka.
  Kanske borde det nu stå klart för svenska lagstiftare att Hitler varit död i mer än 70 år och det är dags för även Sverige att införa normala europeiska lagar när det gäller skäktning och kosherkött.

  Sverigedemokraterna vill alltså skärpa den svenska lagstiftningen ytterligare istället för att anpassa den efter europeisk praxis. Att en sådan skärpning av lagstiftningen skulle göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige tycks inte vara något problem för partiets ideologer.

  Till sist ”Från graven” så erkänner jag öppet och frimodigt att jag personligen är emot det du benämner ”djurskyddet” när det fungerar som ett alibi för religös intolerans!

 28. Adam skriver:

  Minnesdagen: Nedan en ytterst basal grundkurs, så du slipper skämma ut dig mer.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Vetenskaplig_teori
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tes
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hypotes

 29. CeDe skriver:

  Jag håller alltid med Från Graven och jag börjar gilla Donald Trump, både senior och jr.

 30. Från Graven skriver:

  Adam

  Britterna kallar det för ”agree to disagree”. För min del har det mycket att göra med ifall man kan respektera sina meningsmotståndare. Dina kunskaper är respektingivande och du har visat prov på självdistans. Det sistnämnda anser jag vara en avgörande kvalitet hos meningsmotståndare. Jag för min del tar gärna emot käftsmällar av dig så länge som grunderna för denna respekt inte vittrar bort. Jag lär mig gärna mer av dig.

 31. Från Graven skriver:

  Och självklart bankar mitt hjärta för CeDe och jag – däremot – ser fram emot hennes recept på bröd!

 32. Från Graven skriver:

  Jag noterar för övrigt att Turkiet officiellt har satt mänskliga rättigheter på undantag. Utvecklingen i Polen och Ungern må vara skäl att vara allvarligt bekymrad, men vad som händer i Turkiet är ett enormt bakslag för de grundläggande värdena demokrati, mänskliga rättigheter och ”rule by law”.

 33. sl skriver:

  Turkiet är muslimskt, islam är oförenligt med demokrati, antingen modifieras islam eller demokratin, Erdogan tänker sig muslimskt innehåll med putsad fasad. De grundläggande värdena tillhör de kristna eller postkristna samhällena. Islam strider mot de grundläggande värdena. Turkiet är på glid mot någonting mycket värre än fascism. På jorden finns de grundläggande värdena endast som en idé från kristna länder, inte som ett faktum i alla länder. Idén är haram, och dess försvarare, juristerna, har redan fått bära skulden för bluffkuppen. Det är Erdogan som kuppar, inte militären.

 34. Från Graven skriver:

  Ordet ”militärkupp” förknippas i Sverige främst med de högerbaserade militärkupperna under 60- och 70-talen (vänsterns storhetstid i Sverige) i Sydamerika med tortyr, mord, förtryck och diktatur som följd.

  I Turkiet har militären haft en konstitutionell roll i att upprätthålla en sekulär stat i Kemalismens namn.

  Det som har hänt nu är att Wolodarskis DN i okunskap, samt den reflexmässiga aversion mot militärkupper som kom till den svenska vänstern med modersmjölken, tolkat militära interventioner som ett hot, snarare än en garant, för ett sekulärt Turkiet.

  För den som vill läsa hur tonen slås an av Wolodarski kan läsa det här:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/matte-militaren-misslyckas/

  Den i stort geopolitiskt okunnige svensken kommer därmed att försöka förstå situationen i perspektivet av 70-talets sydamerikanska högerkupper. Ett perspektiv-arv väl förvaltat av den svenska vänstern.

  När nu den turkiska islamistiska totalitära bockfoten stuckit fram så lång att inte ens Wolodarski kan missa den, så har DN inte endast påbörjat en av sina sedvanligt sena kursändringar, men skapat så mycket motsägelser i sina ställningstaganden att stora delar av svensk opinion inte vet hur den skall förhålla sig till händelseutvecklingen i Turkiet.

  Priset för en sådan okunskap, naivitet och senfärdighet får de mänskliga rättigheterna i Turkiet och det turkiska folket betala.

  Men som ”Ulf” skrev 2016 4 juli kl. 19:08: ”Vill det svenska folket ha ett land format efter islam så kommer de att rösta fram ett sådant.

  Så sant i Sverige som i Turkiet.

 35. sl skriver:

  Man röstar inte om islam. Islam mördar sina motståndare. Turkiet är prisgivet, dess befolkning är redan pestsmittad.

 36. Ulf skriver:

  Till Från Graven

  Dina kunskaper om Turkiets historia verkar vara lika vaga som dina kunskaper om Sverigedemokraternas politisk som den återspeglas i principprogram och riksdagsmotioner ”Från graven”.

  Kemalism är sinnebilden för fascism i form av en diktatur byggd på våld och groteska nationella lögner om påstådd turkiskhet. Det kurdiska språket har varit förbjudit i årtionden, kristna armenier har tvingats använda turkiska namn istället för sina traditionella kristna. Alla de kulturer och minoriteter som har oturen att bebo de områden som innefattas av republiken Turkiet har fått känna på kemalisternas våld och terror.
  Listan på kemalisternas brott kan göras lång och jämförd med den så framstår Erdogans övergrepp hittills som småpotatis.
  Det innebär inte att Erdogan gjort sig skyldig till mycket grova övertramp men dessa förbleknar ändå i skuggan av de olika diktatorer som i den ”sekulära” kemalismen namn tidigare styrt Turkiet.

  När du sedan försöker sätt dig till doms över Wolodarskis kompetens att analysera läget i Turkiet så blir effekten närmast tragikomisk.
  Du ”Från graven” har helt enkelt inte de nödvändiga kunskaperna om politik i allmänhet och Turkiet i synnerhet för att göra en sådan analys. Wolodarski slår dig på fingrarna sju dagar i veckan när det gäller sådana ämnen!

 37. Från Graven skriver:

  Ha – som om jag påstått att allt var bra under Kemalismen!

  Men som vanligt kan Ulf inte läsa innantill!

  Wolodarski hade kunnat kosta på sig att beskriva militärens roll i Turkiet och problematisera militärens roll enligt konstitutionen. Men det gör han inte.

  I övrigt står mina omdömen fast om dig Ulf – du kan inte läsa innantill och tillskriver folk vad som faller dig in som debattmetod.

  Nolla!

 38. Från Graven skriver:

  Saxat ur motionen som Ulf länkar till:

  Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den svenska regeringen ska söka undantag i EU så att Sverige kan förbjuda import av kött från djur som halal- och koscherslaktats utan bedövning.

  Hahahaha!!!!

  NOLLA!!

  (som jag sade: Ulf vill åsidosätta djurskyddet!)

 39. Ulf skriver:

  För det första, att skrika genom att använda versaler är bara obildat. Visste du inte det ”Från graven”?

  Du läste inte uppenbarligen mitt tidigare svar till dig ”Från graven”, så här skrev jag:
  ”Till sist ”Från graven” så erkänner jag öppet och frimodigt att jag personligen är emot det du benämner ”djurskyddet” när det fungerar som ett alibi för religös intolerans!” slut citat.

  Vad är egentligen de kristna svenskarnas syn på den judiska minoriteten i vårt land när ett parti som vill göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige bli landets tredje största parti!

 40. Från Graven skriver:

  Ulf skriver 2016 5 juni kl. 12:04:

  Vi har också ett riksdagsparti som vill göra det olagligt att importera kosher kött och omskära nyfödda pojkar.

  SDs motion:

  ”1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den svenska regeringen ska söka undantag i EU så att Sverige kan förbjuda import av kött från djur som halal- och koscherslaktats utan bedövning.

  Det vill säga en harmonisering med Jordbruksverkets regler och svensk djurskyddslagstiftning.

  ULF KAN INTE LÄSA INNANTILL!

 41. Ulf skriver:

  Till Från graven.

  Det är bra att du inskärper den religösa intoleransen inom SD men du har gjort samma inlägg två gånger. Jag tycker det är utomordentligt men det kan lätt upplevas som tjatigt av andra läsare :-).

  Sedan måste jag fråga, vad tror du dig vinna på allt skrikande, lever du verkligen i den illusionen att du blir mer trovärdig för att du uppför dig oförskämt?

 42. CeDe skriver:

  Ulf månar hellre om religiösa vanföreställningar än värnlösa djurs skydd. Usch och fy skam.

 43. Ulf skriver:

  Varför vill du fördriva större delen av de svenska judarna CeDe, är du antisemit?

 44. Från Graven skriver:

  Ulf

  Det är bara att gå till källorna!

  Det är lätt att saxa från dina inlägg vad du skriver och sedan jämföra med vad andra skriver. I vanlig ordning ser det ut så här:

  1. Först och främst kan du inte läsa innantill
  2. Helt utan stöd i ursprungstexterna tillskriver du folk åsikter och motiv
  3. Fungerar inte 1 och 2…upprepa

  Ditt ”Vi har också ett riksdagsparti som vill göra det olagligt att importera kosher kött…” är ju endast ETT exempel på hur du fritt fabulerar.

  Ulf. Du är okunnig. Du är ohederlig. Du är opålitlig. Du är en nolla. En meningslös debattör som tror att halmgubbar är debatteknik.

 45. Från Graven skriver:

  Läs mitt inlägg ovan och ta sedan Ulfs fråga till CeDe:

  Varför vill du fördriva större delen av de svenska judarna CeDe, är du antisemit?

  Som om CeDe någonsin skrivit att hon vill fördriva judar eller ens någonting som pekar åt det hållet!

  Så debatterar Ulf!!!

  NOLLA!!!

 46. CeDe skriver:

  Judar som alla andra är väl fria att stanna i landet och följa svenska lagar .
  Vad har antisemitism med saken att göra.
  Jag värnar både djur och människor mot verkligt lidande.

 47. Per L. skriver:

  Jösses Ulf, frågan är om du inte är en av de mest korkade kommentatorerna någonsin på vilks.net. Du blandar ihop demokrati och ett fritt samhälle med majoritetsstyrelse. Med ett strikt tillämpat majoritetsstyrelse hade i princip samtliga länder i den islamiska världen inklusive Turkiet tagits över av islamistiska krafter och styrts med sharialagar som i Saudiarabien. Läs gärna Mohamed Omars krönikor i Det Goda Samhället så får du reda på hur man tänker i de salafistiska kretsarna. Kom sen inte dragande med Wolodarski för att stöda dina teser, alla intellektuella kommentatorer är medvetna om problemet med att införa majoritetsstyrelse i länder med en religiöst hjärntvättad (islam) befolkning. En annan sak du inte har riktig koll på är omskärelse av mycket små pojkar som själva inte kan lämna sitt medgivande. Ta del av den debatt som pågår i USA i ämnet där denna sed praktiseras i stor skala även av icke religiösa skäl. Där finns det uppgifter (Bollinger) om över 100 dödsfall direkt och indirekt årligen efter totalt onödig kirurgi på försvarslösa spädbarn.

 48. Ulf skriver:

  Cede vill uppenbarligen göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige, därför är frågan om hon är antisemit relevant.

  Jag har forfarande rätt när jag hävdar att ”Vi har också ett riksdagsparti som vill göra det olagligt att importera kosher kött…”

  Vad du menar är mer oklart ”Från graven” eftersom du inte verkar förstå vad Sverigedemokraternas motion handlar om. Att den om den antagits av riksdagen hade inneburit ett dråpslag mot de svenska judarna är dock solklart.

  Jag noterar att du fortsätter att skrika, det gör inte dina inlägg mer trovärdiga.

 49. Från Graven skriver:

  1. Inte läsa innantill
  2. Tillskriva andra åsikter
  3. upprepa

  NOLLA!!!

 50. Ulf skriver:

  Till Per L.

  Jag läser ofta vad Mohammed skriver på ”Det goda samhället”. Den mannen är en virrhjärna, inget annat.
  Att Patrik Engellau ger plats åt Mohammed är dock inte så konstigt, nästan alla de krönikörer som skrev på hans blogg för ett år sedan har hoppat av, Patrik får helt enkelt ta det som bjuds.

  Du har uppenbarligen missat att Saudiarabien är en diktatur, några riktiga val på nationell har aldrig skett där. Att därför välja detta land som ett exempel på vad som skulle bli följden av demokrati i ett land med muslimsk majoritet blir därför helt missvisande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.