2310: Händelser under ett dygn

Terrordåd i Nizza, ja, hur var det nu, känns det inte igen som återkommande? Håller det som en riktigt stor nyhet eller har medierna hunnit vänja sig? I varje fall kom nyhetsräddningen genom en militärkupp i Turkiet.
Från min horisont har dagen också bjudit på det återkommande. En man ringde mig och önskade att jag skulle avstå från att komma till ett evenemang. ”Jag och många andra tycker det är obehagligt när du är där.” Jodå, en gammal schlager, den enklaste lösningen torde vara att de som känner obehag stannar kvar hemma så är frågan ur världen.
Sakine Madon höll i dagens sommarprat. Hon gav mig vänligast hederstiteln, ”Sveriges modigaste konstnär”, detta i kontrast till Åsa Linderborgs ”Sveriges fegaste konstnär”. Det senare uttrycket har större estetiskt värde än det förra. Men det förra måste dyka upp förr eller senare för att inte åstadkomma en kompositionell obalans av irreparabel natur. Så jag tackar Sakine för den lagerkrans hon svingade. Sakine bollade också med frågan om varför Vilks umgås med rasister. Det rätta svaret är dock, en smula överraskande, att ingenting annat är möjligt. Och vem är mest rasist? Här är det avsaknad av ojävig domare som omöjliggör ett svar. Men tills vidare kan alla skylla på alla andra. För att travestera Duchamp: Det är alltid de andra som är rasister. Eller Laibach: Alle gegen alle.
Det stycket spelar jag som sommarpratare. Jo, det finns sommarpratarna på den mörka sidan. Ur de fördömda djupen ropar de mot det ouppnåeliga ljuset. Att befinna sig där med förhoppningen att vara helskinnad är synnerligen kontroversiellt. Som det anstår en konstnär.

Det här inlägget postades i politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

13 svar på 2310: Händelser under ett dygn

 1. benke bus skriver:

  Kommentar till kommentarerna

  Snyggt Vilks!

  En konstnär, nu död, uttryckte följande: Vi ligger alla i rännstenen men några av oss tittar upp mot stjärnorna.
  Dagens fråga – Vem var konstnären som skapade aforismen. Han skrev också en essä som han döpte till ”Maskernas sanning”. Sommarens bästa boktips!?

 2. Björn Pau skriver:

  Dagens svar blir Oscar Wilde

 3. CeDe skriver:

  Lars svingar sig elegant med den occitanska provinsdialekten på Nice.

 4. Från Graven skriver:

  Ett par saker jag observerat de senaste veckorna är en val som majestätiskt daskade sin stjärtfena i Stilla havet, tio, tolv gånger på raken – en imponerande syn – en skunk (har alltid velat se en), havsuttrar, sjöelefanter, samt en coyote och två björnan i Yosemite, bland annat.

  Efter ett par veckor i vildmarken slog jag på bilradion och möttes av verkligheten igen.

  Jag kan rapportera att man även i amerikansk radio avrundar med någon som upprepar slutsatsen ”inte islam”.

 5. Steen R skriver:

  Nu ved jeg ikke, om svenske politikere og journalister overhovedet har en horisont, som rækker ud over Sverige, men hvis de havde, ville de opdage, at kun i Sverige spiller ”racisme” nogen rolle. De findes helt enkelt ikke i den politiske samtale udenfor Sverige.

  Jeg antager, det er fordi staten har investeret så mange millioner i racismeforskning. Og det har da virket. Det er blevet diskursen, alle tror det findes, selvom nøgtern forskning viser, at det er udenfor Vesten, at racismen florerer. Det er svært at finde en ”racist” i Europa og Sverige http://www.dailymail.co.uk/news/article-2325502/Map-shows-worlds-racist-countries-answers-surprise-you.html

 6. sl skriver:

  ”Inte islam”, men i Muhammeds fotspår. Ge sen övergreppet ett namn. Tex ”islam”.

 7. Per skriver:

  sl
  så Muhammed har inte så mkt med islam att göra då?
  var han den förste som feltolkade islam, eller hur menar du?

  En boll för Från Graven att returnera …

 8. Från Graven skriver:

  Det finns stöd i islamsk doktrin för, och en del av jihadbegreppet går ut på, att attackera de som inte tillhör islam.

  ”Inte islam”-argumentet är ju rent nonsens till för att slå blå dunster i ögonen på dom som inte orkar läsa på själva i koran & hadither.

  Det jag menar med min ”inte islam”-kommentar ovan är en observation över hur etablerad denna floskel är.

 9. sl skriver:

  Muhammed skapade islam med material från den tiden. ”Inte islam” är givetvis en floskel, våldshandlingarna är i linje med islams historia.

 10. Adam skriver:

  ”Jag kan rapportera att man även i amerikansk radio avrundar med någon som upprepar slutsatsen ”inte islam”.”

  FG: Den rapporten ger jag inte mkt för. Rush Limbaugh och Sean Hannity är nr 1 och nr 3 på listan över radioprogram med flest lyssnare. De säger islam. Sen har jag har följt FOX News, Politico och New Yorker rätt flitigt det här året, och tycker snarare den amerikanska debatten både ger utrymme för ”det är islam” och ”det är inte islam” när de rapporterar om de terrordåd som begåtts i San Bernardino, Paris, Bryssel osv.

 11. Från Graven skriver:

  OK, rättning: även i vissa amerikanska radiokanaler avrundar man med ”inte islam”.

 12. Från Graven skriver:

  En annan intressant upplevelse var alla dessa politiska/ideologiska/religiösa kanaler på ”cable TV”: Russian Times, Peace channel (islamsk), Fox, m.m., m.m.

  Det är verkligen dumskallarnas julafton på amerikansk TV.

  Men, men… jag är för det. Det ligger i linje med mitt ställningstagande för yttrandefrihet enligt den amerikanska skolan.

 13. *morr skriver:

  Alle Gegen Alle skrevs av Deutsch Amerikanische Freundschaft , 1981. Laibach gjorde en sedvanlig och fantastisk cover.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.