2307: Skogsvandraren

Skogsvandraren

Skogsvandraren läser och skriver oavbrutet. Den som så önskar är välkommen att ta del av hans litterära mödor på den blogg han kallar för sitt vardagsrum. Alla är välkomna dit om man förstår att man skall ha lite stilkänsla. I ”skogsvandraren” igenkänner vi författaren Thomas Nydahl som nyligen kom ut med en ny bok Vardagar före sammandrabbningen. Det är en bok om böcker. Nydahl läser och reflekterar och ger läsaren ett urval av intressanta skrifter som man oftast inte hinner läsa. Nu kan man få en bekväm litterär resa genom ett antal skrifter och personligheter. Samtiden och politiken är alltid närvarande. Nydahl har valt att dra sig undan, därav hans identifikation med skogvandraren som han hämtat från Ernst Jüngers Skogsvandringen från 1951 (på svenska 2014). Nydahl skriver: ”…kan den frivillige vandraren föregripa det som makten annars kulle tvinga honom till. I det solitära livet kan människan finna det skydd som hon måste ha. Minns att skogen är allestädes närvarande!”

Att finna en plats utanför den etablerade flockens kollektiva ytlighet är inte det enklaste konstaterar Nydahl som också vet att ”Till den kulturella offentlighet jag hörde kommer jag aldrig mer – oavsett om jag hade velat det eller ej.”

När han skriver om den amerikanske författaren Edward Abbey finner han ett passande citat:

”Det är bättre att skriva sanningen för en liten publik än att komma med lögner till den stora.”

Men det kostar en del konstaterar Nydahl: ”Jag som en gång i tiden uppmanades att åka till Sibirien kallas i dag högerextremist.”

Nydahl läser gärna Thomas Bernhard, bland annat Skogshuggning (1984) en bok som man bör läsa. Här visar Bernhard upp sin radikala och pessimistiska kulturkritik något som passar Nydahl som dock reserverar sig mot Bernhard totala förakt för det korrumperade kulturlivet. För att inta en sådan position får man ha en hygglig ekonomi vilket Bernhard hade. Han var ju framgångsrik författare samtidigt som han avvisade den institution han tillhörde och som gav honom hans identitet. Här är givetvis alla skogsvandrares paradox. Hur skall man få sitt erkännande från det man inte vill erkänna? Den ekvationen har ingen annan lösning än den pragmatiska, man får fortsätta utanför den kulturella offentligheten och se uteslutandet som en form av erkännande. Och ändå hoppas på att någon kan bekräfta att det inte är meningslöst. Nydahl gör det med arbete och insikt. Han läser ständigt, skriver oavbrutet. Som ett öskar i en sjunkande farkost som aldrig går till botten eftersom aktiviteten håller den flytande.

Som Nydahl själv säger om varför han skriver: ”För att inte drunkna, för att inte låta illusioner sänka mig, förvridna speglar fylla mig med lögn, klagosånger infektera min strupe.”

Han är väl värd att läsa.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

20 svar på 2307: Skogsvandraren

 1. Kenneth Karlsson skriver:

  Fint skrivet om Thomas Nydahl, vars blogg och böcker har varit betydelsefulla för min egen utveckling.

 2. mohammad skriver:

  ”Två saker är uppenbara efter Blairs krig: islamismen har vuxit till ett bli en global, dödlig sekt, ”kalifatet”, som mördar människor inte bara i arabvärlden samt Asien och Afrika, utan också i det Europa som Blair påstod sig skydda. Blair var ingenting annat än en lydig marionett åt Bush-administrationen. Islamismen hade med all säkerhet haft stora etableringsproblem om inte det irakiska kriget inletts. Irak hade aldrig kunnat bli en bas för de islamiska krigarna, vare sig al-Qaida då det hade inletts eller nuvarande IS hade kunnat utveckla terrorn så länge landet styrdes av Saddam.”

  Insiktsfull skrivning av Nydahl….

 3. Krister skriver:

  Jag tittar också ofta in på Thomas Nydahls blogg med stor behållning – och jag finner det intressant att han kommer från ”gammal vänstern” och nu står, om jag förstått det rätt, diametralt motsatt ”ny vänstern”.
  Det är han inte ensam om – och fler lär det nog bli.

 4. CeDe skriver:

  Krister, förklara – jag vet inte mycket om vänstern och vet därför inte skillnaden mellan gamla vänstern och nya vänstern.

 5. Krister skriver:

  Från klasskamp och minskade ekonomiska klyftor, kamp för arbetare och kvinnor genom progressiv politik – till hundra procent identitetspolitik, kulturrelativism och reaktionär politik.

 6. sl skriver:

  Från maskulin till feminin, från teknikoptimist till teknikpessimist.

 7. sl skriver:

  Från ”oskyldig” kollektivist till självblamerande individualist. Förr skulle kollektivet klara uppgiften, nu ska individen ta på sig skulden. Gemensamt för bägge sorternas vänster är begreppet ”vi” och hur det används; den som säger ”vi” menar egentligen ”ni ror” respektive ”inkomstgaranti för mig”.

  Mest avslöjande är användandet av begreppet ”solidaritet”. I industrialismens barndom, varifrån begreppet emanerar i socialdemokratisk historieskrivning, betydde det att LO-anslutna vägrade bjuda under varandra på arbetsmarknaden, alltså just det som är de ekonomiska migranternas (flyktingarnas) heliga uppgift. Numera betyder ”solidaritet” skattehöjning för andra.

  I västvärlden går solidariteten tillbaka till Bergspredikan, dvs kristendomen. Islams tunna bok och kringskrifter har säkert påpekanden om ”bröder”, men vi vet redan vad islam gör med ”otrogna”, de räknas inte som bröder. De östasiatiska religionerna går till sin essens ut på att inte ha några förväntningar på livet, om jag fattat saken rätt.

 8. mohammad skriver:

  Valet står inte mellan ny och gammal vänster

  ”Framgångsandan som finns hos identitetspolitikerna förstår sig den gamla vänstern inte på överhuvudtaget. De bär bittert på minnet av gamla förluster och talar hellre mot någon annan än för sin egen politik.

  De identitetspolitiska å andra sidan känner vind i seglen och vågar föra fram radikala tankar om en bättre värld, men saknar förståelse för hur det ska omvandlas i pragmatisk och lättillgänglig politik som den genomsnittlige väljaren kan ställa sig bakom.”

  http://www.etc.se/kronika/valet-star-inte-mellan-ny-och-gammal-vanster

 9. CeDe skriver:

  Samma skrot och korn med andra ord, bara maskeringen som skiljer sig något.

 10. mohammad skriver:

  Typ som gamla och nya SD – bomberjackor då – kritstrecksrandigt nu…;))

 11. Krister skriver:

  Problemet är inte bara hur deras radikala idéer ” ska omvandlas i pragmatisk och lättillgänglig politik”, det är också oklart vad för ”bättre värld” de vill skapa.
  Där är nyliberalerna tydligare, i sin oheliga allians med vänstern kring invandringspolitiken, – de vill tjäna mer pengar helt enkelt.

 12. mohammad skriver:

  Den verklighetsfrånvända högerns dag i Almedalen – fet Stand Up Comedy i kväll på bästa sändningstid – bättre än Jimmie utlovas…hoho!

 13. CeDe skriver:

  Eller som gamla och nya islamism – hängning då – bombning nu.

 14. Krister skriver:

  ”Men å andra sidan har den akademiska vänstern blivit galen. Inte bara med politisk korrekthet, utan också med nya idéer som kommer från feministiska och marxistiska teorier om privilegier och offerskap. Det är en extremt intolerant rörelse som inte tillåter åsikter som avviker från deras egna.”

  http://www.svd.se/en-extremt-intolerant-rorelse/om/ideresan

 15. sl skriver:

  Den feministiska islamkramande miljövänstern är inte marxistisk ur ideologisk synvinkel. Det går inte ens att påstå att den tagit på sig en marxistisk ordkostym. Feminismens struktur-teorier har en knappt ytliga likheter med marxism. Könskriget ersätter kampen om makten över produktionsmedlen, själva grundbulten, därmed är marxismen eliminerad. Schyman är en borgerlig tant med avvikande teorier. Miljöfeministernas oförmåga att ta till sig kontentan av islam beror på att i deras värld ska alla kvinnor och utom-européer bilda allians mot de vita heterosexuella männen.

  Islam förstör feministernas senaste kalkyl. De hittar snart på en ny.

 16. mohammad skriver:

  ”Det förtryck som går djupare in i kropp och identitet än något annat; det som är äldre än klassamhället och som bestått över klassamhällenas konvulsioner, det förtryck som format och präglat varje klassamhälle och anpassat det till sina villkor: kvinnoförtrycket.

  Det tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.”

  /Schyman

 17. CeDe skriver:

  Jag har aldrig känt av något förtryck i Sverige för att jag är kvinna, men skulle med all sannolikhet få uppleva det om jag kom till Afghanistan.
  Gudrun har blivit förtryckt av män och därför tror hon att det gäller för alla kvinnor.
  Jag drar inte en sådan parallell utifrån min erfarenhet.
  Att vara feminist har aldrig föresvävat mig, jag skulle se det som en kränkning om mina meriter enbart låg i att vara kvinna. Jag ryser vid blotta tanken. Men är också tacksam för att vara begåvad med en hel del begåvningar och förstår att alla inte har den lyckan.
  Men det har ju inte alla män heller. Låt oss vara dem vi är och få respekt och visa respekt.

  /Christina

 18. Martin skriver:

  Så det är här de ”högerintelektuella” som är för gamla för social media hänger? Jag har förståelse för det, att brodera ut sina argument med långa citat funkar ju dåligt på twitter. Skogsvandraren är full i skit. Han säger sånt som ”vilka plötsligt fått ta del av allt det som ett modernt välfärdssamhälle har att erbjuda, utan att ens vuxit upp i det eller gjort rätt för sig?” och citerar saker han har läst för att verka smartare än den stofila, skrämda gubbe han är.

 19. sl skriver:

  Har du stängt av rättningsfunktionen? Intellektuell stavas med två l.

  ”Ny” och ”gammal” vänster har olika klassinnehåll. Den ”nya” är småborgerlig, den ”gamla” var proletär. Den ”nya” har hög svansföring och få väljare, den ”gamla” var underdånig, hade gjort rätt för sig, och hade många väljare. Den ”nya” importerar muslimer som lönepressare, den ”gamla” bildades i strid mot lönepress, därifrån kommer LO, det är LO´s ursprung.

  Den ”gamla” vänstern stred mot antisemitismen, den ”nya” vänstern allierar sig med islam och judehatarna.

  Den nya vänstern är dum, den gamla var bildad.

 20. Staffan Hultman skriver:

  Lars, din uppskattning av Thomas Nydahl gladde mig. Vi skrev ihop i salig Studiekamraten på 70 och /eller 80-talen. Jag satt som mediakorre i Tel Aviv
  och försökte berätta hur det såg ut från Israels horisont. Inte populärt.
  Jag skickade Thomas Svante Försters brevväxling med Alvar Alsterdah. Svante är poeten, Alvar kamrern. Kände dem båda rätt väl liksom en hel del folk i deras environger. Både Alsterdal och Svante Foerster var godartade gråsossar med ett starkt frihetspatos som även omfattade Israel. Sådana människor är det skriande brist på i dessa sista dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.